13 handige tips en tricks voor de vuurkorf

14 augustus 2022
2 min leestijd

In deze blog geven we je 13 handige tips en tricks over de vuurkorf. Of je nu een beginner bent of een gevorderde, je zal door het lezen van deze blog zeker iets bijleren. 

Leg salie bundeltjes op de vuurkorf

Grote kans dat je last van muggen hebt als je om de avond buiten zit te genieten van het warme, gezellige vuur. Door twee salie bundeltjes in het vuur te gooien komt er een heerlijke aroma vrij die erg lekker ruikt. Muggen houden er echter totaal niet van en blijven het liefst op een gepaste afstand. Hierdoor wordt de kans dat jij gestoken wordt ineens een heel stuk kleiner. 

Bewaar het as en gebruik het later

Veel mensen gooien het as in de gft-bak maar je kan het ook bewaren omdat het voor veel dingen goed van pas komt. 

Zo kun je het in de winter op je stoep of oprit strooien om sneeuw en ijs te laten smelten. Doordat as kaliumzout bevat heeft dit een ontdooiende werking. 

Je kan het ook gebruiken als voedingsstof voor je planten. In het as zitten namelijk essentiële voedingsstoffen zoals kalium. Dit hebben planten nodig om goed te kunnen groeien. Het enige wat je hoeft te doen is het as uitstrooien in je plantenbakken of borders. 

As werkt ook goed tegen vele soorten ongedierte. Strooi wat as rondom je tuin en slakken en naaktslakken zullen snel rechtsomkeer maken. Op deze manier kun jij met het overgebleven as je planten beschermen. 

Wil je weten op welke manier je nog meer slakken kan bestrijden? Lees dan eens onze blog Slakken bestrijden in de tuin (9 handige tips).

Let goed op de windrichting

Houdt zodra de vuurkorf aanstaat de windrichting in de gaten. Als je met niet veel personen bent kun je soms beter op een andere plek gaan zitten als de wind jou kant op komt. Doe je dit niet dan zul je onnodig veel rook op je af komen. Het gevolg hiervan is dat je dit inademt en dat je kleren en haren gaan stinken. 

Heb je last van rookgeur in je kleding? Lees dan eens onze blog 7 vragen beantwoord over de vuurkorf. Hierin leggen we onder andere uit hoe je de rookgeur uit je kleding krijgt. 

Let op!

Wanneer het te hard waait kun je het beste geen vuurkorf aansteken. De vlammen gaan hierdoor alle kanten op wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.  

Sluit ramen en deuren en licht de buren in

Veel mensen vergeten deze stap voordat ze de vuurkorf aansteken. Om geen last te hebben van een rooklucht binnen is het belangrijk om van te voren de ramen en deuren te sluiten. Licht voordat je de vuurkorf aansteekt ook je buren in. Zij kunnen dan ook de ramen en deuren sluiten zodat ze geen last hebben van de rook geur. 

Stinkt je huis toch naar de geur van rook? Lees dan eens onze blog 7 vragen beantwoord over de vuurkorf. Hierin leggen we uit hoe je de rookgeur uit je huis en kleding krijgt.

Bescherm je vloer voor de vuurkorf 

Door een onderplaat onder de vuurkorf te plaatsen of los zand te strooien bescherm je jouw ondervloer tegen brandend as, vonken en de hitte die uit de vuurkorf komen. Met name een ondervloer als houten vlonders, gras en kunstgras kunnen beschadigd raken. 

De vuurkorf onderplaat of het losse zand werken als het ware als een extra beschermlaag tussen de vuurkorf en de ondergrond. Meer informatie hierover lees je in onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf? 

Koken op de vuurkorf

Iedereen kent het wel, marshmallows die worden bereid door deze aan een stok te rijgen en boven het vuur te houden. Naast marshmallows zijn er nog ontzettend veel andere gerechten die je kan maken. Met een speciaal grillrooster dat je op de vuurkorf plaatst tover je jouw vuurkorf om in een buitenkeuken. 

Met het grillrooster kan je allerlei verschillende soorten vlees en vis maar ook groente bereiden. Wil je inspiratie opdoen voor gerechten? Kijk dan eens op de website Kampvuurkok.nl.

Vermijdt houtblokken met hars

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hout. Het liefst vermijd je houtblokken waar hars opzit zoals dennen- en sparrenhout. Hars dat heet wordt veroorzaakt vonken.

Meer informatie over welk soort hout het beste op de vuurkorf kan lees je in onze blog Welk hout moet ik gebruiken voor een vuurkorf? (en welke niet)

Daarnaast hebben we ook een blog geschreven over hoe je vonken kunt voorkomen. Deze lees je hier.

Laat een vuurkorf nooit onbeheerd achter

Zolang een vuurkorf nog brand mag je deze nooit onbeheerd achter laten. Doordat er bijvoorbeeld vonken uit kunnen schieten kunnen er ongelukken gebeuren. Je moet er niet aan denken dat een paar vonken bijvoorbeeld de tuinkussens in brand zetten. 

Een alternatief voor een vuurkorf is de vuurschaal. Het voordeel van een vuurschaal is dat hier vaak een deksel bij wordt geleverd. Deze plaats je makkelijk over de schaal waardoor het vuur binnen no-time uit is. Dit komt namelijk omdat de schaal ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan. 

Meer informatie omtrent veiligheid en de vuurkorf lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Doof een vuurkorf met zand in plaats van water

Zoals je hierboven hebt gelezen mag je een vuurkorf die nog brand niet verlaten. Wil je de vuurkorf doven dan kun je dit het beste doen met los zand. 

Veel mensen zijn geneigd om dit met water* te doen maar hier kleven een aantal nadelen aan. Zodra water met vuur in aanraking komt ontstaat er heel veel rook. Daarnaast zorgt water ervoor dat je vuurkorf kan gaan roesten. Het as dat nat wordt en op de grond terecht komt kan tevens vlekken op je vloer veroorzaken. 

Los zand zoals speelzand en ophoogzand is te verkrijgen bij tuincentra en bouwmarkten. 

Wist je dat je het beste een vuurkorf helemaal uit kan laten branden in plaats van deze te doven? Meer informatie hierover lees je in onze blog Vuurkorf uitmaken of laten uitbranden? (volledige uitleg)

* In geval van nood is water natuurlijk altijd een goede manier om de vuurkorf uit te krijgen. 

Check de website van jouw gemeente

In Nederland zijn de regels omtrent de vuurkorf niet overal hetzelfde. Kijk daarom op de website van de gemeente waarin jij woont wat de regels zijn. 

Gebruik gereedschap met een lange steel

Soms is het nodig om een brandend houtblok even te verplaatsen zodat er meer zuurstof bij komt. Hierdoor gaat het houtblok weer beter branden. Om dit veilig te kunnen doen kun je het best gereedschap gebruiken met een lange steel. Op deze manier kan je voldoende afstand houden tot het vuur. 

Voorkom overbodige rook

Wil je liever geen gedoe en overbodige rook veroorzaken? Kies er dan voor om een vuurkorf te nemen die op gas werkt. Je voorkomt hier tevens mee dat er fijnstof in de lucht komt. 

Een vuurkorf die op gas werkt steek je in een handomdraai aan. Je hoeft alleen maar het gaskraantje open te draaien en een vuurtje bij de gaspit te houden. 

Het doven van de vuurkorf is ook erg gemakkelijk en gaat snel. Het enige wat je hiervoor moet doen is het gaskraantje dichtdraaien. 

Koop houtblokken in bulk

Je kan bij tuincentra en bouwmarkten een netzak houtblokken kopen maar je kunt dit beter online in bulk kopen. Door in bulk te kopen ben je voordeliger uit dan wanneer je telkens een netzak gaat halen. Vergeet daarbij niet dat als je deze zelf gaat halen dat je ook geld kwijt bent aan brandstof. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen