Dit is alles wat je wil weten over plantenbakken

23 december 2020
3 min leestijd

Plantenbakken zijn er in verschillende formaten, kleuren, materialen en stijlen. Het kiezen van de juiste voor je tuin is al een aardig klusje. Je wil immers dat ze goed aansluiten op de stijl van je tuin. Maar waar moet je nog meer allemaal op letten als je ze in de tuin plaatst? Dit is wat wij voor je hebben uitgezocht en bespreken in deze blog.

Dit is wat je moet weten over plantenbakken:

  • Zorg voor gaten onderin en strooi hydrokorrels op de bodem voor goede afwatering
  • Bedenk van te voren waar je ze neer wilt zetten in verband met de planten die je erin plaatst
  • Elk soort materiaal heeft zijn voor- en zijn nadelen (hout kan scheuren en op steen gaat groene aanslag groeien)

Je zult meer te weten komen over bovengenoemde punten als je verder leest. Daarnaast behandelen we ook andere punten zoals het soort potgrond wat je het beste kan gebruiken en geven we een aantal voorbeelden van multifunctionele varianten. 

Welke planten zijn geschikt?

In principe zijn alle planten geschikt om te plaatsen. Vaak zijn mensen geneigd om een bak helemaal vol te zetten met planten. Dit kan erg druk ogen en het wordt er vaak niet mooier op. Kies liever voor een aantal “rustig” ogende planten zoals siergrassen met daaromheen een of twee echte eye catchers. Kruiden en groente kun je ook gewoon planten. 

Welke potgrond is geschikt?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je planten kunnen genieten. Gelukkig heb je voor de meeste planten niet speciale potgrond nodig. Je kunt bij de tuincentra bij jou in de buurt daarom gewoon universele potgrond kopen. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf en het plaatsen?

Bij het uitkiezen van een mooie plantenbak moet je ook nog op een aantal belangrijke zaken letten. Welke dit zijn lees je hieronder.

Afwatering
Zitten er gaten onderin? Wanneer het lang heeft geregend wil je dat het water goed wegloopt zodat je planten niet verdrinken. Boor zelf even wat gaten in de plantenbak als deze er niet in zitten. Vul daarnaast de onderkant met een laag hydrokorrels van ongeveer 3 tot 6 cm hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat het water goed kan weglopen.

Voeding en water
Zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen, het teveel aan water loopt gelukkig altijd via de onderkant van de bak weg. Vooral in de lente en zomer als het erg heet is en/of een tijdje niet regent moet je goed blijven sproeien. Hoeveel en hoevaak je moet sproeien lees je in onze blog Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Zorg ook dat planten voldoende voeding krijgen. Vooral planten in kleine bakken kun je beter wat vaker voeding geven. In het begin van het seizoen halen planten deze voeding nog uit de grond daarna zul je zelf bij moeten springen. Je kunt dit doen door vloeibare voeding toe te voegen aan het water. Hiermee voorkom je dat blad geel wordt of zelf uitvalt. Daarnaast bevorder je hiermee ook de bloei van de planten.

Materiaal
Sommige plantenbakken gaan langer mee dan andere. Dit heeft vooral te maken met het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Kies je voor een hout dan zal deze op den duur onderhoud nodig. Doe je dit niet dan kan het hout gaan scheuren. 

Kies je voor een variant die is gemaakt van steen dan zul je merken dat hier op den duur groene aanslag op gaat groeien. De aanslag die je ziet zijn algen en eventueel mos. Algen en mos groeien goed op een plek waar veel schaduw is en waar het vochtiger is. In de herfst en winter wanneer het langer donker is en de zon minder schijnt blijft het langer vochtig. Juist in die periode groeit de aanslag sneller. Je zult ze daarom van tijd tot tijd moeten schoonmaken. 

Welke locatie en welke planten?
Bedenk voordat je potgrond erin doet en planten gaat plaatsen waar je deze in de tuin wil hebben staan. Kies je voor een plek in de schaduw dan kun je hier niet zomaar alle planten in zetten. Een gevulde plantenbak is tevens vaak nog maar moeilijk te verplaatsen. Het gewicht is niet te vergelijken met een lege. Zorg er daarom voor dat je ze op de juiste plek zet voordat je deze gaat vullen met potgrond en planten. 

Multifunctionele varianten

2 in 1 regentonnen
Er zijn een aantal regentonnen op de markt met een ingebouwde plantenbak. In de bovenkant van de regenton kun je planten plaatsen. Twee regentonnen die die dit hebben zijn de Elho Green Basics regenton en de Garanatia 2 in 1.

Plantenbak op wieltjes
Ga je een feestje geven in de tuin of willen de kinderen in de tuin spelen en heb je wat meer ruimte nodig? Dan zijn een of meerdere plantenbakken op wieltjes wellicht iets voor jou. Het ziet er niet alleen leuk uit het is ook nog eens handig. Je rolt ze gewoon de hoek van de tuin in en voila je hebt meer ruimte over. 

Tuinafscheiding
Plantenbakken zijn ideaal om te gebruiken als tuinafscheiding. Als je twee of meer verschillende ruimtes wil in je tuin kun je als afscheiding plantenbakken plaatsen. Dit geeft een mooi en natuurlijke look. 

Zelf plantenbakken maken

Kun je ondanks het grote aanbod geen geschikte vinden dan kun je ervoor kiezen om ze zelf te maken. Het zelf maken van de plantenbakken brengt veel voordelen met zich mee.

De voordelen van zelf maken:

  • Je bent geheel vrij in het kiezen van een formaat
  • Je kan zelf bepalen welke materialen je gebruikt
  • Je kan de stijl en kleur geheel zelf bepalen
  • Op Marktplaats zijn veel materialen gratis te verkrijgen waardoor je minder geld hoeft uit te geven
  • Het is leuk om te doen en geeft voldoening

Tip

Kies je ervoor om een houten variant te maken dan kun je het best de binnenkant bekleden met worteldoek. Hiermee voorkom je dat je potgrond verliest.

Onderhoudsarme plantenbakken

Al eerder hadden we het over houten en stenen materialen die na loop van tijd onderhoud vergen. Wil je liever geen tijd kwijt zijn aan onderhoud kies dan voor varianten die gemaakt zijn van kunststof. Deze kun je gemakkelijk schoonmaken, zijn stevig en verkleuren niet. 

Voor op het balkon

Ook voor balkons zijn er gelukkig genoeg opties. De meeste varianten voor balkons zijn smaller zodat je zoveel mogelijk ruimte kunt benutten. Daarnaast zijn er ook plantenbakken die je kunt bevestigen aan het hekwerk van je balkon. Kwa stijl kan je gelukkig ook veel verschillende kanten op. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Hieronder vind je een aantal varianten waar je aan kunt denken.

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze blog antwoord hebt gekregen op al je vragen betreft plantenbakken. Wat we graag nogmaals benadrukken is dat je eerst goed nadenkt over de plek waar je ze wilt neerzetten. Er is niets vervelender dan een gevulde plantenbak later nog moeten verplaatsen.


Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen