Weinig druk op de tuinslang: dit zijn de oplossingen

1 augustus 2022
2 min leestijd

De tuin bewateren, de auto wassen of een zwembad vullen met water gaat goed als je voldoende druk hebt. Bij te weinig druk stroomt het water niet goed uit de slang. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de druk te laag is. In deze blog leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je dit oplost. 

Dit zijn de oorzaken die zorgen voor te weinig druk op de tuinslang:

  • De kraan is niet volledig opengedraaid
  • Lek in de tuinslang
  • Koppelingen zijn niet goed aangesloten
  • Een knik in de tuinslang
  • Vuil in de tuinslang, sproeikop, kraan of waterleiding
  • Te lange tuinslang
  • Teveel aangesloten koppelingen
  • De diameter van de tuinslang is te klein
  • Er staan meerdere kranen tegelijkertijd open
  • Te weinig druk in huis

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over bovenstaande problemen en hoe je deze kunt oplossen. 

Oorzaken van te weinig druk op een tuinslang

De kraan staat niet helemaal open
Gelukkig is het in veel gevallen zo dat de druk laag is omdat de kraan niet helemaal open staat. Wanneer deze niet volledig open staat stroomt er simpelweg te weinig water door de tuinslang waardoor er te weinig druk is. 

Controleer dus eerst of de kraan wel helemaal open staat voor je het probleem elders gaat zoeken. 

Er zit een lek in de tuinslang
Wanneer je een lek hebt in de tuinslang kan de druk afnemen. Zie je wanneer de kraan open staat ergens water ontsnappen dan zitten er een of meerdere gaatjes en/of scheurtjes in de slang.

Gelukkig kun je dit zelf makkelijk repareren.  Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe repareer je een tuinslang? (4 makkelijke methodes).

Koppelingen zijn niet goed aangesloten
Als een sproeikop of de kraan verbinding niet goed is aangesloten kan er water wegstromen dit resulteert in minder druk. 

Draai de koppeling stevig aan als er water langs de koppeling stroomt. Het kan echter ook zijn dat de koppeling scheef is aangesloten op de kraan of sproeikop. In dit geval draai je deze eerst helemaal los om hem vervolgens recht erop te draaien. 

Lekt de koppeling nog steeds dan bestaat er een kans dat deze kapot is en zal je een nieuwe moet aanschaffen. 

Er zit een knik in de tuinslang
Wanneer je met een tuinslang de tuin in loopt is er een kans dat er een knik in de slang komt. Het kan ook gebeuren dat deze ergens achter blijft steken. Een kleine knik kan er al voor zorgen dat er te weinig water uit de sproeikop komt. Controleer de gehele slang daarom zorgvuldig. 

Er zit vuil in tuinslang
Om allerlei redenen kan er vuil in de tuinslang terecht komen. Denk aan roest wat uit de leiding komt, kalk maar ook zandkorreltjes. Hierdoor slipt de slang van binnen langzaam dicht. Hoe minder ruimte in de slang hoe minder waterdruk je zal hebben. 

Heb je hier last van de kan je de tuinslang gelukkig van binnen schoonmaken. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe maak je de binnenkant van een tuinslang schoon.

Er zit vuil in de sproeikop
Veel mensen leggen een sproeikop na gebruik op de grond, hierdoor kan er vuil zoals zand in komen te zitten. Wanneer er teveel vuil in de sproeikop zit kan het water er minder goed uitspoelen. 

Wanneer de sproeikop vol zit met vuil kun je deze het beste schoonmaken met warm water en een sopje. Indien nodig kun je de sproeikop uit elkaar halen om al het vuil weg te halen. 

Om te voorkomen dat er vuil in de sproeikop komt is het belangrijk om de tuinslang en sproeikop na gebruik goed op te bergen. Hoe je dat doet lees je in onze blog 11 makkelijke manieren om een tuinslang op te bergen.

Er zit vuil in de kraan of de waterleiding
Hoewel het niet vaak voorkomt kan er vuil in de kraan of leiding terecht komen. Met name roest en kalk kunnen de boosdoener zijn. Hoe vuiler een leiding of kraan hoe minder makkelijk er water doorheen stroomt. 

Meer uitleg over hoe je een waterleiding kan schoonmaken of kan laten schoonmaken lees je hier.

Een te lange tuinslang
Wanneer je een grote tuin hebt heb je een lange tuinslang nodig. Als de afstand van de kraan tot het uiteinde van de tuinslang te lang wordt kan dit resulteren in te weinig druk. Dit komt omdat het water een te lange afstand moet afleggen. 

Dit probleem kun je oplossen door een besproeiingspomp te plaatsen tussen de (buiten)kraan en de tuinslang, deze zorgt voor meer druk op de tuinslang. Bijkomend voordeel is dat je dit apparaat ook kan gebruiken voor andere werkzaamheden. Denk aan het laten leeglopen van een vijver of zwembad. 

Teveel koppelingen aangesloten
Sommige mensen gebruiken splitters om op meerdere plekken tegelijk water te kunnen geven. Een splitter zorgt dat je het water naar verschillende slangen kan geleiden. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een grassproeier het gazon laten besproeien en kun je tegelijkertijd zelf de borders besproeien met een normale sproeikop. 

Wanneer er te veel koppelingen zijn aangesloten wordt het water verdeeld over de verschillende slangen. Hierdoor kan de waterdruk afnemen. Dit probleem is op te lossen door tussen de (buiten)kraan en de tuinslang een besproeiingspomp te plaatsen. Deze verhoogt de druk zodat het water goed uit de tuinslangen stroomt. De besproeiingspomp kun je ook gebruiken voor andere werkzaamheden zoals het wegpompen van water uit een ondergelopen kruipruimte of kelder. 

De diameter van de tuinslang is te klein
Dit heeft niet zozeer met de druk te maken maar wel met de hoeveel water die uit de tuinslang stroomt. Het kan zijn dat de diameter van de tuinslang erg klein is waardoor er simpelweg niet zoveel water doorheen kan. 

Het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembad kan een stuk sneller gaan als je een andere tuinslang aanschaft met een grotere diameter. 

Meerdere kranen tegelijk gebruiken
Wanneer er naast de kraan waar de tuinslang op aangesloten is ook nog andere kranen openstaan (zoals de kraan van je douche of bad) kan het zijn dat de druk afneemt. In dit geval is de oplossing simpel, draai de kraan van je douche of bad dicht en ga daarna verder met je klus. 

Te weinig waterdruk in huis
Het kan voorkomen dat in het gehele huis te weinig druk op het water zit. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een lekkage. Vraag bij je buren na of ze ook last hebben van te weinig druk. Is dit het geval dan kan er een lek zijn aan een hoofdleiding. 

Ben je niet zeker van je zaak dan kun je een loodgieter inschakelen om de leidingen te controleren. Doordat leidingen verouderen kunnen ze verstopt raken. In dit geval moeten ze schoon worden gemaakt of vervangen worden. 

De tuinslang is bevroren
Wanneer je de tuinslang in de winter gebruikt kan deze van binnen (deels) bevroren zijn. Dit gebeurd als je een tuinslang met water erin buiten laat liggen bij een temperatuur van 0 graden of minder. Het water veranderd in ijs en blokkeert het water dat door de tuinslang moet stromen. 

Meer uitleg over hoe je de tuinslang kan ontdooien lees je in deze blog. Tevens hebben we ook een blog geschreven over of het verstandig is om een tuinslang in de winter buiten te laten liggen, deze lees je hier.

Conclusie

Je kent nu alle verschillende redenen waarom er weinig druk staat op jouw tuinslang en hoe je dit kunt oplossen. Hopelijk heb je de oorzaak zo gevonden en kun je snel weer verder met de klus die je wil doen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen