Welk hout moet ik gebruiken voor een vuurkorf? (en welk hout niet)

6 augustus 2022
2 min leestijd

Om een goed vuur te krijgen in de vuurkorf is het heel belangrijk om het juiste hout te gebruiken. In deze blog leggen we aan je uit welk hout je het beste kan gebruiken maar ook welk hout je juist niet moet gebruiken. 

Het beste hout voor een vuurkorf is hout van Eiken, Elzen, Essen of Berken. Het liefst combineer je deze houtsoorten omdat ze van elkaar verschillen. Elzen- en berkenhout zijn zachthout welke snel vlam vatten en daarom perfect zijn om de vuurkorf mee aan te steken. Eiken- en Essenhout zijn hardhout en branden lang, hierdoor heb je langdurig vuur dat veel warmte afgeeft. 

Je weet nu welk hout je het beste kunt gebruiken voor een vuurkorf. We hebben echter nog veel meer informatie voor je. Zo leggen we in deze blog uit waar een goed houtblok nog meer aan moet voldoen, welk hout je vooral niet moet gebruiken maar ook of het is toegestaan om zelf hout te hakken.

Het perfecte hout voor de vuurkorf

Door een aantal vragen te beantwoorden leggen we uit wat het perfecte hout is voor een vuurkorf. 

Welk houtsoort is het beste voor een vuurkorf?

Er zijn allerlei verschillende soorten bomen welke allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Het ene hout is bijvoorbeeld zacht en het ander hard. Hoe zachter het hout hoe sneller het brand hoe harder het hout hoe langer het brand. 

Het beste soort hout dat je kunt gebruiken voor de vuurkorf is Eiken- Elzen-, Essen- en Berkenhout. Het liefste gebruik je een combinatie omdat de een zacht is en de ander hard. 

Wanneer je de vuurkorf aansteekt kun je het beste beginnen met Elzen- of berkenhout. Dit hout is zacht en gaat makkelijk aan door de vlammen van het aanmaakhout. Leg als deze houtblokken branden Eiken- of essenhout op de vuurkorf voor langdurig vuur met veel warmte. 

Waarom moet het hout droog zijn?

Hout moet droog zijn omdat het anders niet goed vlam kan vatten. Het vuur van het aanmaakhout is te zwak om nat hout te laten branden. Hierdoor moet er veel aanmaakhout gebruikt worden voordat de houtblokken in brand staan. 

Je herkent nat hout aan dat het gaat sissen en roken als je het in brand probeert te steken. Pas nadat al het vocht uit het hout is getrokken door de hitte kan het pas goed vlam vatten. Dit kan erg lang duren waardoor je een hele tijd niet kunt genieten van een mooi, warm en gezellig vuur. 

Wanneer je houtblokken in een tuincentrum of bouwmarkt koopt is het hout droog genoeg om gelijk te gebruiken. 

Heb je zelf hout gehakt van een boom dan moet dit nog drogen. Het duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden voor het hout droog genoeg is. 

Moet ik zachthout of hardhout gebruiken?

Zowel zacht- als hardhout kan gebruikt worden voor een vuurkorf. Beide hebben zijn voor- en nadelen. Het mooiste is als je een combinatie van deze twee gebruikt. 

De voordelen van zachthout zijn dat het snel brand en erg geschikt is om mee te starten. Met aanmaakhout krijg je dit soort hout snel in brand. Een nadeel is dat het sneller op brand.

De voordelen van hardhout zijn dat het lang brand, mooie vlammen geeft en veel warmte. Brandend aanmaakhout heeft echter meer moeite om hardhout in vlam te zetten hierdoor heb je veel aanmaakhout nodig.

Waar bewaar je houtblokken?

Het is belangrijk dat je houtblokken op een goede plek opbergt. Het is met name van belang dat je dit doet op een plek waar het niet nat kan worden van de regen. Het is niet erg als de houtblokken een beetje vochtig worden door vocht dat in de lucht hangt.  Daarom kun je deze bijvoorbeeld onder een overkapping opbergen. Je kunt het ook opbergen in bijvoorbeeld de garage, tuinhuis, schuurtje of bijkeuken. 

Het juiste soort hout kiezen draagt bij aan de veiligheid wanneer je een vuurkorf aansteekt. Meer informatie over de vuurkorf veilig aansteken lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Hoe groot moet een houtblok zijn?

Het perfecte formaat houtblokken voor een vuurkorf is tussen de 25cm en 30cm lang. Door deze lengte past het goed in de vuurkorf en heeft het een goede brandduur. Tevens moet het hout niet te dik zijn, een doorsnede tussen de 10 en 20 cm is goed. 

Een houtblok dat te kort of te dun is brand niet lang. Hierdoor moet je snel al weer nieuw hout op het vuur leggen. Een houtblok dat te dik of te lang is heeft meer tijd nodig om vlam te vatten. 

Welk hout moet je niet gebruiken voor een vuurkorf?

Je weet nu dat er een veel keuze is aan hout voor een vuurkorf. Er zijn echter ook veel soorten hout die je niet moet gebruiken. Welke dat zijn lees je hieronder.

Geimpregneerd hout
Gebruik nooit geïmpregneerd hout voor een vuurkorf. Dit is namelijk hout wat bewerkt is, het is bewerkt met verschillende middelen zoals chemicaliën. Dit om te zorgen dat het hout bestand is tegen weersinvloeden, schimmels, ongedierte en bacteriën. Zodra dit hout vlam vat komen verbanden de chemicaliën. Deze zijn schadelijke voor mensen, dieren en het milieu.

Oud bouwhout 
Met oud bouwhout bedoelen we hout dat bijvoorbeeld afkomstig is van een gesloopt tuinhuisje of bijvoorbeeld oude houten vlondertegels. Deze zitten vaak vol met verf- en lijmresten. Wanneer dit vlam vat komen er giftige stoffen vrij die niet goed zijn voor mensen, dieren en het milieu. 

Nat hout
Leg nooit hout dat nat is op een vuurkorf. Je merkt meteen als hout te nat is doordat het gaat sissen. Er zal erg veel rook ontstaan omdat het hout niet goed kan vlam vatten. Van veel rook heb je last doordat het erg gaat stinken. Daarnaast heb je met nat hout helemaal geen mooi brandend vuur. 

Meer informatie over hoe je voorkomt dat een vuurkorf gaat roken lees je in onze blog Hoe zorg je dat een vuurkorf niet rookt? (makkelijke methode)

Hout waar nog groen aan zit
Takken kunnen geschikt zijn om een vuurkorf aan te steken. Deze moeten echter wel droog zijn en er mag geen groen meer aanzitten. Wanneer er nog groen aan zit is dit een teken dat er nog vocht in de tak zit. Vochtig hout kan niet goed branden en zorgt tevens voor veel rook. 

Waarom moeten houtblokken het FSC of PEFC keurmerk hebben?

Hout dat het FSC of PEFC keurmerk heeft is “verantwoord” hout. Dit betekend dat de bossen waar het hout vandaan komt beheerd wordt. De bomen worden op een verantwoorde manier gekapt. FSC en PEFC draagt daardoor bij aan een beter milieu, een beter klimaat en is beter voor de plaatselijke bevolking van waar de bomen vandaan komen. 

Door FSC of PEFC gecertificeerd hout te kopen weet je dat het hout op een legale manier is gekapt waarbij rekening is gehouden met de bescherming en welzijn van de natuur, de rechten van de lokale bevolking, arbeiders en de dieren die er leven. 

Mag ik zelf houthakken?

In Nederland is het alleen toegestaan om een boom om te hakken als je hier een vergunning voor hebt. 

Indien een boom op je eigen erf staat moet je ook een vergunning aanvragen. Het maakt daarbij niet uit om welk soort boom het gaat. Of een boom gekapt mag worden zal bepaald worden aan de hand van het grondgebied waar deze op staat. 

Als het grondgebied van de gemeente is gelden de regels van de APV. Alles bomen daarbuiten vallen onder de regels van de Boswet. 

Alleen bomen die door de lokale APV of de Boswet worden omschreven mogen worden gepakt zonder de aanvraag van een vergunning. 

Sinds 2019 is Staatsbosbeheer gestopt met verkoop van houtstammen aan particulieren. De reden hiervan is de negatieve effect van houtstook op het milieu. Voor die tijd kon je stammen kopen en deze zelf omhakken in kleinere stukken die geschikt zijn voor een vuurkorf of houtkachel. 

Heb je een boom mogen omhakken op je erf dan wil je deze wellicht bewaren voor brandhout. Om zelf goed te kunnen houthakken heb je het juiste gereedschap nodig. Wil je weten welke soorten bijlen er allemaal zijn en waar je deze allemaal voor gebruikt? Lees dan eens onze blog Welke soorten bijlen zijn er en waar gebruik je ze voor?

Conclusie

Je weet nu welk hout je het beste kunt gebruiken voor je vuurkorf. Door deze te gebruiken zul je een mooi, warm vuur krijgen wat lang brand. Tevens zorg je hierdoor dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in de lucht komen en dat er zo min mogelijk rookoverlast ontstaat. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen