Zo bestrijd je mieren in de tuin (maar liefst 23 methodes)

17 januari 2022
2 min leestijd

Vroeg of laat heeft iedereen wel eens last van een mierenplaag in de tuin. Hoe vaak je hier last van hebt heeft bijvoorbeeld te maken met wat voor soort tuin je hebt en waar je in Nederland woonachtig bent. Wanneer je mieren in de tuin hebt is dit niet prettig, met name omdat ze in grote getalen komen en voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Je wilt er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. We hebben daarom voor je uitgezocht welke methodes er zijn om van een mierenplaag af te komen. 

Mieren bestrijden kun je doen met:

  • Een mierenlokdoos;
  • Mierengel
  • Mierenpoeder
  • Mierenkorrels
  • Kokend water;
  • Mengsel van azijn en water;
  • Of schakel een professional in.

Mieren kun je op afstand houden met:

  • Lavendel
  • Rozemarijn
  • Munt
  • Salie
  • Basilicum
  • Majoraan
  • Afrikaantjes
  • Goudsbloem
  • Boerenwormkruid
  • Brandnetel
  • Mierenlokdoos
  • Koffiedrab,
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Koper
  • Krijt

Lees vooral verder als je graag uitgebreidere informatie wil over de bovenstaande methodes. We leggen ook uit waar mieren op afkomen, welke schade ze kunnen aanrichten en meer.

Welke planten werken tegen mieren

Wanneer een mierennest zich niet in de tuin bevindt maar ze toch je tuin in komen kun je planten gebruiken om ze op afstand te houden. De volgende tuinplanten werken tegen mieren:

  • Lavendel
  • Rozemarijn
  • Munt
  • Salie
  • Basilicum
  • Majoraan
  • Afrikaantjes
  • Goudsbloem
  • Boerenwormkruid
  • Brandnetel

Mieren houden niet van de geur die deze planten afgeven en blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan. Nu kunnen we ons voorstellen dat je liever geen brandnetel in de tuin hebt staan maar gelukkig zijn er genoeg andere opties. Onze voorkeur gaat uit naar planten als lavendel, rozemarijn, munt en salie. Lavendel is een hele makkelijke plant die je op veel verschillende plekken in de tuin kwijt kan. Verder hoef je lavendel niet veel aandacht te geven. Rozemarijn, munt en salie zijn ook hele gemakkelijke planten. Ze zijn winterhard en wintergroen waardoor je het gehele jaar groen in je tuin hebt. Verder is het een multifunctionele plant aangezien je ze ook kan gebruiken voor gerechten. 

Zo kun je ook mieren bestrijden

Sinds jaar en dag bestaan er allerlei verschillende methodes om af te komen van mieren. Welke dit zijn vind je hieronder:

Mierenlokdoos
Waarschijnlijk de meest gebruikte methode om mieren te bestrijden is met een mierenlokdoos. In het doosje zit een gel die de mieren meenemen naar hun nest. In het nest eten ze de gel op waarna ze dood gaan. Helaas gaan hier niet alle mieren van dood en heb je bij een groot mierennest meerdere lokdoosjes nodig. 

Mierengel gif
De gel kun je door middel van een spuit op verschillende plekken spuiten. Denk aan plekken waar de mieren ophopen, tussen kieren en direct bij het nest. Ze nemen het gel vervolgens mee naar hun nest en eten het op. Binnen enkele dagen sterven de mieren in het nest. De gel blijft maanden lang goed maar kan op raken. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. 

Mierenpoeder
Mierenpoeder strooi je bij het nest uit zodat de mieren dit meenemen in hun nest. Binnen enkele uren zullen de mieren dood gaan. Het voordeel is dat je maar weinig poeder nodig hebt en met een verpakking tot wel 40 nesten kapot kunt maken. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door. 

Mierenkorrels
Mierenkorrels strooi je over het nest heen of je lost het op in water en giet het in het nest. Wanneer je de korrels uitstrooit nemen de mieren deze mee en eten ze het op in het nest waarna ze sterven. Wanneer je het oplost in water en het in het nest giet drinken ze ervan waarna ze sterven. Je kunt dit vaker herhalen om alle mieren te doden. Lees goed de gebruiksaanwijzing hoe vaak je dit mag doen. 

Kokend water
Kokend water over een mierennest gooien werkt vertragend maar zal nooit het hele probleem oplossen. Hierdoor zullen namelijk niet alle mieren doodgaan en de kans is groot dat de koningin in het nest blijft leven. De koningin kan eitjes blijven leggen waardoor er telkens opnieuw mieren blijven komen. 

Besproeien met azijn
Maak een mengsel met twee delen water en één deel azijn en sproei dit over de paden in de tuin. De mieren kunnen hier niet goed tegen en blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan. Het nadeel is dat azijn niet goed is voor het milieu en dat je dit niet in je de buurt van je planten wil spuiten. 

Koffiedrab, nootmuskaat, peper, koper en krijt
Wanneer het nest niet in de tuin zit kun je de mieren tegen houden met bovenstaande middelen. Leg bij de plek waar de mieren de tuin binnen komen bijvoorbeeld koffiedrab neer of trek een streep met witte krijt. Hierdoor zullen ze niet meer jouw tuin in komen maar ergens anders op zoek gaan naar voedsel. 

Schakel een professional in
Wanneer het je zelf niet lukt om de mieren te bestrijden of je het nest niet kunt vinden kun je altijd een professional inschakelen. Zij zullen snel en effectief de mieren bestrijden. Een professional zal het probleem aanpakken bij de bron, het nest. Hiermee heb je meer garantie dat het probleem volledig wordt opgelost. Het verschilt per situatie wat de kosten zijn maar vaak liggen deze gemiddeld tussen de € 175,- en € 300,-.

Zo bestrijd je mieren het beste

Zoals je hebt gelezen kun op allerlei verschillende manieren van mieren af komen. Echter zijn niet alle methodes even effectief en kan het zijn dat een nest niet volledig kapot wordt gemaakt. Hieronder vind je de twee beste methodes om mieren te bestrijden:

Zo bestrijd je een mierennest in de tuin het beste
Wanneer je de koningin kunt vinden (dit kan nogal een lastig klusje zijn) kun je deze op een andere plek zetten of doden. Je herkent een koningin aan haar grootte, ze is namelijk een stuk groter dan alle andere mieren. Wanneer de koningin weg is zullen ook de andere mieren snel verdwijnen. 

Weet je haar niet te vinden dan kun je het beste een professional inschakelen om de klus te klaren. Met speciale apparatuur weet een professional de kern van het nest te vinden waar ook de koningin zich bevindt. Het verschilt per professional welke middelen hij gebruikt om het nest kapot te maken. 

Zo bestrijd je mieren als het nest zich niet in de tuin bevindt
Wanneer het mierennest zich niet in je tuin bevindt kun je het beste verschillende planten in de tuin neer zetten die de mieren op afstand houden. Plant met name op de plek waar de mieren de tuin binnenkomen planten als lavendel, rozemarijn, munt, afrikaantjes en goudsbloem. Gebruik daarnaast natuurlijke middelen zoals nootmuskaat, koffiedrab en/of peper om de weg die de mieren afleggen te blokkeren. 

Wanneer heb je het meeste last van mieren

Met name aan het einde van de lente en in de zomer heb je het meeste last van mieren. De mieren houden van warmte en gaan op zoek naar voedsel. In de herfst en winter sterven de meeste mieren (werkmieren). De koningin blijft echter in het nest achter met haar eitjes en larven.

Waar komen mieren op af

Het verschilt per miersoort waar ze op afkomen. Ze hebben echter allemaal een overeenkomst en dat is dat mieren opruimers zijn. Wanneer je met eten in de tuin knoeit en dit laat liggen zullen mieren binnen de kortste keren in grote getalen komen om dit op te eten. Let daarom goed op het volgende:

  • Maak de tuintafel goed schoon als je hebt gegeten
  • Zorg dat de prullenbak en GFT-bak gesloten blijven
  • Zorg dat de prullenbak en GFT-bak schoon blijven (aan de buitenkant)
  • Veeg de stoep en voorkom dat er etensresten blijven liggen

Zelf hebben we een tijd last gehad van houtmieren. Deze mieren kwamen naar ons tuinhuisje om daar kleine deeltjes hout te verzamelen. Het hout was in de loop van tijd gaan rotten en zacht geworden. De mieren knagen aan het hout en nemen kleine deeltjes mee om hun nest te bouwen.  

Welke schade kunnen mieren aanrichten

Éen mier zal niet veel schade aanrichten aan je tuin. Het probleem is alleen dat ze in grote getalen komen en daardoor schade aanrichten. De meest voorkomende schade die mieren aanricht zijn:

  • Schade aan tuinplanten
    Mieren eten andere insecten zoals lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes eten bladluizen en voorkomen daarmee dat je tuinplanten door de luizen beschadigd raken.  
  • Verzakking van bestrating
    Door de tunnels die ze onder de tegels aan leggen ontstaat er meer lucht onder de grond. Wanneer dit te veel wordt kunnen tegels verzakken.
  • Kale plekken in het gazon
    Doordat vogels de mieren uit het gazon pikken ontstaan er kale plekken. 

Deze ontstaan ook doordat mieren in grote getalen boven de grond komen in het gazon. 

Welke soorten mieren vind je in de tuin

In Nederland komen veel verschillende soorten mieren voor. Waar je echter zelf het meeste last van kunt hebben zijn de volgende mieren:

Mediteranne mier
Deze miersoort is sinds 2013 in Nederland voor het eerst waargenomen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Je vindt deze miersoort met name in stedelijke gebieden. De Mediteranne mier is tussen de 2 mm en 5 mm lang en is zwart van kleur.

Lasius Niger
De Lasius Niger herken je aan zijn zwarte lijf en z’n lengte van 3 mm tot 5 mm. De koningin is een stuk groter namelijk 15 mm en is bruin van kleur. Dit mierensoort vind je op uiteenlopende plekken. Denk aan het gazon, onder tegels en in borders en plantenbakken.

Mymici rubra
Wanneer je in of naast een bosrijk gebied woont kun je in de tuin last hebben van de Mymici rubra. Deze mier herken je aan zijn rode kleur en lengte tussen de 3 en 5 mm. Wanneer je in aanraking komt met deze mier is de kans groot dat hij je bijt. De bijt wordt door mensen ervaren als pijnlijk en zelf zeer pijnlijk als meerdere je bijten. 

Faraomier
Dit kleine miertje is maar 2 mm groot en hij zal niet snel opvallen. De mier komt oorspronkelijk niet uit Nederland en is door goederentransport verspreid over de hele wereld. Verder herken je de faraomier aan zijn bruingele kleur en kleine voelsprietjes. 

Zwarte zaadmier

De laatste in onze lijst met veel voorkomende miersoorten in Nederland is de zwarte zaadmier. Deze miersoort doet het erg goed in ons land aangezien die van een gematigd klimaat houd. Je herkent de zwarte zaadmier aan zijn zwarte kleur en lengte tussen de 3 mm en 4 mm, de koningin wordt ongeveer 8 mm groot. 

Wat is het nut van mieren

Je kunt natuurlijk een hoop last hebben van een mierenplaag in de tuin maar het is niet zo dat de insecten een totaal nutteloos bestaan lijden. Mieren hebben namelijk wel degelijk nut in de natuur. Het zijn namelijk echte opruimers. Ze eten zowel dode als levende insecten en komen maar wat graag af op kadavers (denk bijvoorbeeld aan een dode muis of vogel). 

Ondanks dat een mier veel verschillende insecten eet staat het zelf behoorlijk laag aan de voedselketen. Mieren zijn een welkome voedselbron voor verschillende dieren. Mieren worden met name door vogels en reptielen gegeten. 

Naast dat merels de mieren eten maken ze ook gebruik van het mierenzuur dat een meer heeft. Een merel laat zich als het ware aanvallen door de mieren waarna de mieren dit zuur op de merel spuiten. Het zuur wrijft de merel over z’n veren om zichzelf te beschermen tegen parasieten. 

Zijn mieren gevaarlijk?

Mieren die in Nederland voorkomen kunnen je bijten. Dit kan als vervelend en/of pijnlijk worden ervaren, met name als er door meerdere mieren tegelijk wordt gebeten. Wanneer je wordt gebeten zal er later een rode plek verschijnen op je huid. Het kan net als bij een muggenbeet resulteren tot jeuk. Een beet van een mier is echter niet gevaarlijk. Wel is dit zo als je allergisch bent voor mierenbeten (of insectenbeten in het algemeen). Wanneer iemand met deze allergie niet de juiste medicatie gebruikt tegen deze beten kan diegene in shock raken of zelfs overlijden. 

Als mieren in aanraking komen met eten en drinken kunnen ze daar schimmels en bacteriën op achterlaten. Dit komt omdat ze dit mee kunnen dragen aan de pootjes. Door deze schimmels en bacteriën kan het eten besmet raken. Wanneer je dit eten eet kun je er ziek van worden. Hierdoor is de mier indirect wel gevaarlijk voor je. 

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze blog genoeg inspiratie hebt opgedaan om van de mieren in de tuin af te komen. Onze voorkeur gaat uit naar het inschakelen van een professional, het kost wat meer maar je hebt daarbij wel de garantie dat het probleem volledig wordt opgelost. Het meest gunstige is als het mierennest zich niet in de tuin bevindt. Je kunt dan verschillende planten plaatsen om de insecten op afstand te houden. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen