In de lente en zomer maak je veelvuldig gebruik van een tuinslang. Waarschijnlijk niet alleen om de planten water te geven maar ook om bijvoorbeeld een zwembad te vullen of de auto schoon te maken. Omdat een tuinslang nogal wat plek in beslag kan nemen wil je deze goed op kunnen bergen. In deze blog lees je hoe je dit kunt doen.
De tuinslang kun je op de volgende manieren opbergen:
Lees vooral verder als je meer informatie wil over bovenstaande manieren op de tuinslang op te bergen. In de lente en de zomer kun je de tuinslang buiten opbergen maar in de winter en herfst beter binnen. Hoe dat precies zit lees je ook in deze blog. Tot slot leggen we ook aan je uit waarom je een tuinslang moet opbergen.
Hieronder geven we uitgebreid uitleg over alle verschillende manieren om een tuinslang op te bergen.
Tuinslang oprollen om een (wand)haspel
Een van de meest handige manieren om een tuinslang op te bergen is door om een (wand)haspel te draaien. Een normale haspel kun je makkelijk kwijt in bijvoorbeeld de hoek van je tuin, garage of schuurtje.
Weet dat wanneer je kiest voor een wandhaspel dat hier altijd een muurbeugel bij wordt geleverd. Je kan deze bijvoorbeeld bevestigen aan je woning, garage of tuinhuisje. Het voordeel hiervan is je de tuinslang nooit meer kwijt raakt. Een ander voordeel is dat in de wandhaspel een mechanisme zit die ervoor zorgt dat de tuinslang automatisch oprolt.
In de winter kan je de wandhaspel van de muurbeugel halen zodat je deze kan opbergen op een plek waar het niet vriest.
De slang oprollen en ophangen een een speciaal daarvoor gemaakte wandhouder
Om de tuinslang netjes op te bergen zijn er speciale wandhouders gemaakt. Deze houder bevestig je bijvoorbeeld aan je woning of tuinhuisje. Hiermee hangt de tuinslang netjes van de grond en hoeft deze niet in de tuin te liggen.
Het enige wat je hoeft te doen is de tuinslang na gebruik oprollen en deze over de wandhouder hangen.
Ophangen aan een staande tuinslanghouder
De staande tuinslanghouder lijkt op een wandhouder, het verschil zit hem in het feit dat deze op poten staat. Wil je geen gaten boren de muur van je woning of je tuinhuisje dan is dit de ideale oplossing. Tevens kun je de staande tuinslanghouder makkelijk op een andere plek neerzetten.
Doordat de staande tuinslanghouders komt in veel verschillende stijlen is er altijd wel een geschikte voor jouw tuin te vinden.
Aan een tuinslang trolley
Een tuinslang trolley is een is eigenlijk niets meer dan een trolley met twee wielen en daarboven een haspel. Dit apparaat is handig omdat je zelf niet de tuinslang hoeft te tillen als deze verplaatst moet worden van A naar B.
In de herfst en winter, wanneer je de tuinslang niet nodig hebt, rijdt je de trolley gewoon je garage of schuurtje in.
De slang oprollen en aan een lange spijker of pin ophangen
Dit is vooral een hele goedkope en makkelijke methode. Het eerste wat je doet is een lange spijker of pin bevestigen in de muur van je woning, garage, tuinhuisje of schuurtje.
Nadat je klaar bent met het gebruiken van de tuinslang rol je deze op en hang je de tuinslang hier op aan de spijker of pin.
Oprollen in een tuinpot
Wanneer je een grote tuinpot overhebt is deze ideaal om te gebruiken voor het opbergen van de tuinslang. Het enige wat je moet doen is de slang oprollen en deze in de tuinpot leggen.
De tuinslang om de regenton draaien
Heb je een regenton dan kan je deze goed gebruiken om de tuinslang op te bergen. Na gebruik rol je deze simpelweg om de regenton. Op deze manier hoeft je tuinslang niet op de grond en in de weg te liggen.
Tuinslang in of om een (oude) emmer draaien
Heb je nog een (oude) emmer over dan kun je deze gebruiken om de tuinslang op te bergen. Je kan deze zowel in als om de emmer draaien. Hiermee bespaar je geld omdat je geen haspel hoeft te kopen en de emmer krijgt hiermee een tweede leven.
De emmer met slang kan je makkelijk opbergen in bijvoorbeeld je tuinhuisje of garage. Sommige mensen kiezen er ook voor om de emmer aan de muur op te hangen. Hierdoor weet je altijd waar de tuinslang is en creeër je als het ware je eigen wandhaspel.
De slang om of in een (oude) mand draaien
Net als een (oude) emmer kan je de tuinslang ook om of in een oude mand draaien.
De tuinslang om een oude velg draaien
Heb je toevallig nog een oude velg dan is deze ideaal om te gebruiken om de tuinslang op te bergen. Hang de velg eventueel op in je garage of schuur. Door de grote van de velg is het erg simpel om hier de tuinslang omheen te draaien.
De slang oprollen en deze in een kastje leggen
Tot slot kun je de tuinslang natuurlijk ook gewoon opbergen in een kastje. Hierdoor ligt deze niet in de weg in de tuin en is deze netjes uit het zicht.
Je kunt de tuinslang op verschillende plekken opbergen. In de lente en de zomer kun je de tuinslang buiten laten liggen. Zorg er dan voor dat deze niet de hele dag in de zon blijft liggen. Er zijn tuinslangen die namelijk beschadigd kunnen raken als de lang worden blootgesteld aan UV-straling. Het handigste is dat een van de opbergmethodes dicht worden geplaatst je buitenkraan.
In de herfst en de winter, wanneer je de tuinslang niet meer gebruikt, kun je deze het beste binnen opbergen. Hiermee voorkom je dat de tuinslang vies wordt en dat deze niet beschadigd wanneer het gaat vriezen. Meer hierover lees je in onze blog Kan je een tuinslang in de winter buiten laten liggen?
Heb je de tuinslang toch buiten laten liggen en is deze in de winter bevroren dan kun je deze zelf gemakkelijk weer ontdooien. Hoe je dat doet lees je in onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem?
Er zijn verschillende redenen waarom je een tuinslang moet opbergen:
Zodat hij niet in de weg ligt
Een tuinslang neemt nogal wat ruimte in beslag als hij is uitgerold. Wanneer je deze niet opruimt bestaat de kans dat iemand eroverheen kan vallen.
Zodat de tuin er netjes uitziet
Wanneer die uitgerold in de tuin ligt geeft dit een rommelig gezicht. Door hem op te ruimen ziet de tuin er netjes en verzorgd uit.
Zodat hij niet beschadigd raakt of kapot gaat
Wanneer je heel vaak op een tuinslang gaat staan kan deze beschadigen of zelfs kapot gaan. Ook wanneer deze langdurig in de zon ligt of buiten ligt als het vriest kan dit gebeuren.
Omdat het niet veel moeite kost
Het opbergen kost met een van bovenstaande manieren helemaal niet veel tijd en energie. Het is maar een kleine moeite om dit te doen.
Je kent nu alle verschillende manieren om een tuinslang op te bergen maar ook de plek waar je deze het beste kan opbergen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Je weet nu ook waarom je dit doet en zoals al eerder gezegd het is maar een kleine moeite.