In deze blog geven we antwoord op een aantal vragen over de GFT-bak. Na het lezen van deze blog en al onze andere blogs hierover weet je alles wat je moet weten over dit onderwerp.
De volgende vragen komen in deze blog aanbod:
Wanneer je verder leest geven we uitgebreid antwoord op bovenstaande vragen.
De GFT-bak kun je in principe overal kwijt waar je wil. Echter zijn sommige plekken nou eenmaal handiger dan andere.
In de lente en de zomer kun je de GFT-bak namelijk het beste in de schaduw plaatsen, dit voorkomt dat deze erg warm wordt. Hoe minder warm deze wordt hoe minder snel etensresten gaan rotten en hoe minder snel de GFT-bak gaat stinken.
Je kan hem in de schaduw zetten door hem bijvoorbeeld in de garage, schuur of tuinhuis te plaatsen. Ook kan je een afvalcontainer kast kopen of maken waarin je de GFT-bak kan plaatsen.
Benieuwd hoe je de GFT-bak nog meer uit het zicht krijgt? Lees dan eens onze blog Zo zorg je dat de afvalcontainer uit het zicht is.
In de winter kun je het best de GFT-bak binnen zetten. Hiermee verklein je de kans dat afval vast vriest. De deksel heeft hierbij ook minder kans om vast te vriezen. Gebeurt dit toch dan zijn er gelukkig genoeg manieren om deze los te krijgen. Welke dit zijn lees je hier.
De GFT-bak kent nog vele andere namen. In verschillende plekken van het land wordt deze anders genoemd. Andere namen voor de GFT-bak zijn:
In de meeste gemeente is het toegestaan om meerdere GFT-bakken te hebben. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin dan kan het zijn dat deze zoveel tuinafval produceert dat een GFT-bak niet voldoende is.
Bij de gemeente kun je een extra GFT-bak aanvragen. Het verschilt per gemeente hoeveel extra kosten hiervoor worden gerekend. Sommige gemeente vragen eenmalig een bedrag voor de GFT-bak aangezien het afval gratis wordt opgehaald en verwerkt. Bij andere krijg je bijvoorbeeld de GFT-bak gratis maar betaal je per kilo afval dat moet worden verwerkt.
Over of luiers wel of niet in de GFT-bak mogen ontstaat tot op de dag van vandaag nog steeds veel onduidelijkheid. Dat komt omdat er ook biologisch afbreekbare luiers zijn.
Toch is het zo dat geen enkele luier in de GFT-bak gegooid mag worden. Deze horen namelijk bij het restafval. Benieuwd wat er allemaal wel en niet in de GFT-bak mag? Lees dan onze uitgebreide blog hierover. Hierin staat alles wat wel én niet in mag.
In sommige gemeente is het zo dat luiers speciaal worden opgehaald of dat je deze weg kan brengen. Hiervoor biedt de gemeente speciale luier vuilniszakken aan. Kijk op de website van jouw gemeente of dit het geval is.
Papier dat niet gedrukt of gekleurd is zoals servetten, tissues en keukenpapier mogen in de GFT-bak als deze zijn gebruikt voor voedsel. Denk bijvoorbeeld aan het afvegen van geknoeid eten of het afdeppen van je mond.
Je mag tevens een krant gebruiken om onderin de GFT-bak te plaatsen om te voorkomen dat de onderkant te nat wordt. Meer hierover lees je in onze blog De bodem van de GFT-bak is nat (dit doe je er tegen).
Een krant mag ook gebruikt worden om vlees- en visresten in te wikkelen. Hiermee voorkom je dat deze gaan stinken en dat vliegen er eitjes op kunnen leggen. Laatstgenoemde wil je niet aangezien je anders maden in de GFT-bak kan krijgen.
Het is dus niet toegestaan om papier zonder voedselresten weg te gooien en een krant mag alleen gebruikt worden voor de bodem of vlees- en visresten in te wikkelen. Al het andere papier moet in de papierbak worden gegooid.
Het verschilt per gemeente hoe vaak een GFT-bak wordt geleegd. In de meeste gevallen wordt deze één keer per week of één keer per twee weken geleegd.
Op de site van de gemeente waar jij woont is te vinden hoe vaak, wanneer en hoelaat de GFT-bak wordt opgehaald.
Het verschilt per gemeente of je wel of niet moet betalen voor een GFT-bak en het legen ervan. Het kan zijn dat je bij de ene gemeente eenmalig een bedrag betaald voor de GFT-bak en het legen ervan gratis is* en dat je bij een andere gemeente betaald per kilo aan afval. Het kan ook verschillen per gemeente hoeveel je per kilo betaald.
* Je betaald niet specifiek voor het legen van de afvalbak maar waarschijnlijk betaal je een algemene afvalverwerking belasting in je gemeente.
Indien je GFT-bak gestolen is moet je hier melding van maken bij je gemeente. Zij zorgen dat je een nieuwe krijgt. Het verschilt per gemeente of je hier voor moet betalen of niet.
Wanneer je de GFT-bak aan de straat zet en erachter komt dat deze weg is kan het zijn dat iemand uit de buurt de verkeerde heeft meegenomen. Doordat alle GFT-bakken zo op elkaar lijken gebeurd dit weleens. Je kan eventueel een of meerdere stickers op de GFT-bak plakken zodat deze opvalt tussen alle andere.
Het verschilt per gemeente hoeveel kilo er in de GFT-bak mag. Zo is dat bij de ene bijvoorbeeld 50 kilo en bij de ander 70 kilo. Kijk op de website van jouw gemeente hoeveel kilo erin mag. Mocht je het daar niet kunnen vinden dan kun je kijken op de website van de afvalverwerker.
Vaak is het zo dat je niet op dit maximum gewicht komt. Alleen als je veel potgrond kwijt moet kan het gewicht snel oplopen. Van normaal tuinafval en etensresten zul je niet snel dit hoge gewicht bereiken.
Ja bedorven vlees mag in de GFT-bak maar de vraag is of je dit moet willen. Als je van plan bent dit erin te gooien raden we aan om dit goed in te wikkelen in een krant. Dit zorgt ervoor dat de geur minder verspreid en dat er geen ongedierte op af komt. Zorg er tevens voor dat de GFT-bak niet in de zon staat. Dit zorgt er namelijk voor dat het vlees nog sneller gaat rotten. Dit zorgt weer voor extra onaangename geurtjes.
Liever doe je het bedorven vlees in een plastic zak die je dicht kan knopen. Doe deze vervolgens in de normale afvalcontainer. Het is wellicht minder goed voor het milieu wanneer plastic niet gescheid wordt maar in dit geval is het goed om een keer een uitzondering te maken. Dit komt omdat rottend vlees ongedierte kan aantrekken.
Een gemiddelde GFT-bak heeft een inhoud van 140 liter. Het verschilt vaak per gemeente in welke grote ze de GFT-bak aanbieden. Zo kan deze kleiner maar ook groter zijn.
Hieronder een aantal voorbeelden van de meest voorkomende maten van GFT-bakken:
Liters | Hoogte (cm) | Breedte (cm) | Diepte (cm) |
240 L | 110 | 58 | 74 |
180 L | 110 | 47 | 74 |
140 L | 110 | 48 | 56 |
We hopen antwoord te hebben gegeven op veel van je vragen omtrent de GFT-bak. Wil je meer weten over dit onderwerp dan raden we je aan onze andere blogs hierover te lezen. Een overzicht van deze blogs vind je hier.