12 tips om de tuin koeler te maken

24 juni 2022
min leestijd

Eindelijk schijnt de zon weer en gaat de temperatuur omhoog. Ook in jouw tuin wordt het steeds aangenamer. Het kan echter ook te warm worden in de tuin waardoor je er misschien helemaal niet meer wil verblijven. Wij hebben daarom voor je uitgezocht hoe je de tuin wat koeler kan maken. 

De tuin koeler maken doe je zo

 • Plaats genoeg planten
 • Plaats planten die warmte absorberen
 • Plaats een klimop
 • Met een groene tuinafscheiding (schutting)
 • Verwijder tegels plaats meer groen
 • Leg een gazon aan
 • Maak een groene schutting
 • Maak een pergola
 • Plant een boom
 • Met een zonwering
 • Met een parasol
 • Met een schaduwdoek
 • Met een veranda of tuinoverkapping

Wanneer je verder leest leggen we meer uit over de tips die hierboven staan vermeld. Maar we leggen ook uit wat je kunt doen om zelf af te koelen op hete dagen én wat je moet doen als je huisdieren hebt. 

Meer uitleg over de verschillende tips om de tuin minder heet te maken

Plaats genoeg planten
Zorg ervoor dat er genoeg planten in de tuin staan. Ze zijn namelijk goed in het absorberen van de warmte. Grote kans dat er bestrating of gras ligt op de plekken waar nu geen planten staan. Bestrating houdt warmte vast en koelt minder snel af als de zon eenmaal weg is, hierdoor blijft het ook als de zon weg is langer warm.  

Plaats planten die warmte goed absorberen
Naast voldoende planten plaatsen kun je ook planten plaatsen die warmte extra goed kunnen absorberen. 

Platen die warmte goed absorberen zijn:

 • Hibiscus
 • Zinnia
 • Bloemriet
 • Goudsbloem
 • Springzaad
 • Coleus
 • Zonnebloemen
 • Arabische Jasmijn
 • Celosia
 • Kalanchoë

Plaats een klimop
Wanneer de zon vol op je huis schijnt worden de bakstenen warm. Hierdoor warmt niet alleen je huis op maar ook je tuin. Door een klimop te plaatsen worden de bakstenen minder snel warm en dus je tuin ook niet. In de winter werkt dit andersom, de klimop zorgt er dan voor dat de warmte beter in je huis blijft. 

Leg een gazon aan
In het kader van meer groen in de tuin kun je ook kiezen om een gazon aan te leggen. Gras absorbeert warmte beter dan tegels en koelt zodra de zon weg is veel sneller af. Andersom werkt gras ook goed: als het lang en/of hard regent absorbeert het gras de regen waardoor je tuin minder snel volloopt. 

Maak een groene tuinafscheiding (schutting)
Om dezelfde reden waarom je een klimop tegen je huis laat groeien kun je dit ook met de tuinafscheiding doen. Vooral als je een bakstenen tuinafscheiding hebt kan de temperatuur nog sneller oplopen. Je kunt ook een verticale tuin maken als alternatief op een klimop. 

Maak een pergola
Een pergola is een multifunctionele oplossing om de tuin koeler te maken. De plant die over de pergola groeit absorbeert de warme maar creëert ook meteen een schaduwplek. Hierdoor wordt ook de plek onder de pergola een stuk minder warm. 

Minder tegels meer groen
Helaas zien wij steeds meer tuinen die helemaal betegeld zijn. We snappen dat dit zorgt voor minder onderhoud. Het zorgt echter ook voor ontzettend veel warmte in de tuin. Tegels houden de warmte namelijk heel goed vast. Hoe meer groen je hebt in de tuin hoe minder heet het zal worden. 

Plant een boom
Net als een pergola werkt een boom ook multifunctioneel. Wanneer er voldoende blad aanzit absorbeert de boom warme maar zorgt dit ook gelijk voor een schaduw plek. Een geschikte boom is bijvoorbeeld een kersenboom. Deze is prachtig als hij in bloei staat, geeft heerlijke kersen én zorgt voor minder warmte en meer schaduw. 

Met een zonwering
Maak een schaduwplek door een zonwering op te (laten) hangen. Het doek van de zonwering zorgt ervoor dat de warme zonnestralen niet de grond van je tuin kunnen bereiken. Onder het doek heb je een fijne schaduwplek om te verblijven. 

Bijkomend voordeel van een zonwering is dat een deel van je huis ook minder snel opwarmt. 

Met een parasol
De oude vertrouwde parasol doet nog steeds wonderen als het gaat om verkoeling in de tuin. Klap je parasol uit en blokkeer daarmee, voor een gedeelte, de zonnestralen.  

Met een schaduwdoek
Schaduwdoeken zijn steeds populairder, dit omdat ze makkelijk te monteren zijn en omdat er veel verschillende maten en kleuren zijn. Je kan zelf kiezen hoe groot deel je van je tuin wil bedekken. 

Je kan deze op verschillende manieren ophangen: Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om vier hoge palen in de tuin te slaan en hem daar tussen te spannen of met twee palen in de tuin en twee haken aan je woning. Laatste methode resulteert er ook in dat je huis minder snel opwarmt. 

Maak een veranda of tuin overkapping
Een wat rigoureuze oplossing maar wel eentje die werkt. Het dak van je veranda of tuin overkapping vangt een deel van de zon op waardoor het niet je tuin kan bereiken. Voor een nog beter effect kan je kiezen voor een grasdak. Dit absorbeert de warmte beter dan dakpannen, bitumen of dakleer. In dit geval zit je nog koeler onder je veranda of tuin overkapping. 

5 Manieren om zelf af te koelen in de tuin

Bovenstaande manieren zorgen ervoor dat de tuin afkoelt. Er zijn natuurlijk ook manieren om zelf af te koelen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Kies het juiste tijdstip dat je in de tuin gaat zitten
Met name als je de hele dag de tijd hebt kun je ervoor kiezen om in de tuin te gaan zitten als minder warm is. Ga in de ochtend of in de avond als de zon niet meer op z’n hoogste punt staat lekker in de tuin zitten. 

Hang een vernevelaar op
Dit is persoonlijk onze favoriet en gebruiken het zelf ook vaak. Een vernevelaar is een slang waar allemaal kleine spuitkopjes aan zitten. Deze sluit je gemakkelijk aan op de buitenkraan. Vervolgens wordt er water (nevel) uitgespoten wat ervoor zorgt dat je heerlijk afkoelt. 

Het fijne aan een vernevelaar is dat je deze bijvoorbeeld makkelijk kan ophangen aan je parasol, zonwering, schaduwdoek, veranda of tuin overkapping. Een vernevelaar kost maar weinig water en is te verkrijgen in verschillende formaten zoals 5, 10 en 15 meter. 

Neem een voetenbad
Door alleen je voeten al in een voetenbadje te leggen koel je heerlijk af. In een handomdraai heb je deze gemaakt. Je vult gewoon een teil met koud water.

Zwembad in de tuin
Als het extreem heet is kun je ook een zwembad in de tuin zetten en daar je verkoeling in vinden. Zet deze eventueel in de schaduw zodat je niet constant wordt blootgesteld aan de UV-straling van de zon. 

Neem een koud drankje of ijsje
Koel lekker af met een koud drankje of een ijsje. 

Houdt ook rekening met huisdieren

Indien je huisdieren hebt is het belangrijk om ook voor hen een plekje te maken waar ze kunnen afkoelen. Maak een plekje waar ze in de schaduw kunnen zitten en zet eventueel ook een schaaltje met water neer zodat ze voldoende kunnen drinken. 

Indien je een ren hebt voor je konijn, cavia of kippen is het belangrijk om ook hier een schaduwplek te maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de parasol erboven te plaatsen. 

Meer informatie over hitte en dieren vind je hier.

Conclusie

Je weet nu welke tips er zijn om de tuin koeler te maken maar ook hoe je zelf wat kan afkoelen. Wij raden vooral aan om te combineren, gebruik bijvoorbeeld een parasol met daaronder een vernevelaar. Welke tip(s) je toepast laten we geheel aan jou. We wensen je in ieder geval koele en relaxte momenten toe in de tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen