20 tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben

28 juni 2022
1,5 min leestijd

Waar veel mensen tuinieren zien als ontspanning zien andere het als een verplichting. Een oplossing is je tuin vol leggen met tegels maar of je daar vrolijk van wordt is maar de vraag. Een andere optie is tuinplanten plaatsen die weinig onderhoud nodig hebben. Bijvoorbeeld planten die je niet hoeft te snoeien of geen extra mest nodig hebben. Op deze manier hoef jij zo min mogelijk tijd en energie te steken aan het tuinieren. 

Tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben

 • Zonnehoed
 • Varens
 • Zonneoog
 • Chrysanten
 • Veldsalie
 • Palmlelie
 • Lavendel
 • Hosta’s
 • Schoenlappersplant
 • Kogeldistel
 • Steenbreek
 • Vetplanten
 • Dracaena
 • Ooievaarsbek
 • Graslelie
 • Vrouwentong
 • Vlijtig liesje
 • Kruipend gipskruid
 • Zwarte lis
 • Treurvijg

We leggen in deze blog verder uit wat onze favorieten zijn uit deze lijst. We leggen onder andere uit waarom de planten weinig onderhoud nodig hebben. 

Benieuwd wat de voordelen zijn van onderhoudsarme tuinplanten? Lees ook dan vooral verder.

Onze 7 favoriete tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben

Varens
Varens kunnen wat ons betreft niet ontbreken in deze lijst. Veel soorten zijn zowel winterhard als wintergroen. Hierdoor heb je het gehele jaar groen in de tuin. Een ander voordeel, met name voor mensen die niet van tuinieren houden, is dat ze behoorlijk wat ruimte in beslag kunnen nemen. Met varens kun je in een klap een groot deel van je tuin groen maken. 

In de winter kunnen sommige bladeren van varens bruin worden. Deze zou je kunnen snoeien zodat er mooie nieuwe groene bladeren kunnen groeien. Delen die afsterven vallen af en hoef je helemaal niet te snoeien. Sterker nog, je hoeft deze niet eens op te ruimen. De dode delen zorgen er juist voor dat de grond goed blijft. 

Lavendel
Indien je meerdere blogs van ons hebt gelezen weet je dat lavendel een van onze top favoriete tuinplanten is. Plaats deze ook vooral als je niet zo veel aan je tuin wil doen. Net zoals je op een heide vaak ziet komt lavendel ook in jouw tuin goed tot zijn recht als er veel van bij elkaar plaatst. In bloei krijgt je tuin een oase aan paarse bloemen én het ruikt ook nog eens lekker. 

Een andere goede reden om lavendel in de tuin te plaatsen is omdat deze goed zijn tegen luizen en mieren

Het is nodig om lavendel te snoeien maar je hoeft dit maar een keer per jaar te doen. Het is tevens ook nog eens erg makkelijk. Meer weten over deze plant? Lees dan onze blog die geheel aan deze plant gewijd is.

Zonnehoed
Er zijn verschillende soorten zonnehoed die alle hun eigen gekleurde bloemen hebben. Zo zijn ze verkrijgbaar met geel/oranje, lila maar ook rood/roze bloemen. Tussen juli en september, wanneer deze in bloei staan, kun je hier van genieten. 

De plant is niet wintergroen maar wel winterhard. Je kan een deel van de dode bloemstengels bij de bodem afknippen als deze is uitgebloeid. Een deel kan je laten staan aangezien deze een voedzame bron zal zijn voor zaadetende vogels.

Het afknippen van de dode bloemstengels is niet verplicht. Doe je dat wel dan is dat het enige wat je een keer per jaar hoeft te doen. Dit klusje heb je binnen een paar minuten gedaan.

Ooievaarsbek
In principe hoeft deze plant helemaal niet gesnoeid te worden. Het kan echter voorkomen dat een ooievaarsbek twee keer per jaar bloeit. In dit geval is het raadzaam om te snoeien nadat deze voor de tweede keer is uitgebloeid. Dit zal ergens eind juli of halverwege augustus zijn. Er zijn echter ook soorten die van mei tot oktober bloeien. Het snoeien is heel eenvoudig, knip alles boven 15cm van de plant weg, that's it!

Een ooievaarsbek is ook onderhoudsarm omdat deze geen speciale grond nodig heeft, niet bemest hoeft te worden en niet veel water nodig heeft. Alleen als de grond kurkdroog is wordt het tijd om hem wat water te geven. 

Ooievaarsbek is niet wintergroen maar wel winterhard. Zoals al eerder gezegd komt deze plant in veel verschillende soorten en daarom ook in veel verschillende kleuren. Voor ieder wat wils dus! 

Steenbreek
In tegenstelling tot de andere planten uit deze lijst bloeit steenbreek al een stuk eerder in het jaar. In april en mei kun je al genieten van de mooie bloemen die steenbreek heeft.

Zorg ervoor dat de plant in de zon of halfschaduw staat en dat de grond vochthoudend is. Indien dit het geval is hoef je hem geen speciale aandacht meer te geven. Je zult ook geen tijd en energie kwijt zijn aan het snoeien aangezien dit niet hoeft. 

Winters overleeft deze plant met gemak, hij zal tevens ook zorgen dat je tuin groen blijft. 

Zwarte lis
De zwarte lis heeft wanneer deze in mei en juni in bloei staat prachtige zwarte bloemen. Deze vallen erg op omdat je dit sterk contrasteert met de bladeren en andere bloemen. De zwarte lis staat het liefst in de zon of in halfschaduw en in vochthoudend grond. Je zou deze dus bij je steenbreek kunnen zetten.

De plant is tegenstelling tot de andere niet wintergroen maar wel winterhard. Elk jaar opnieuw kun je opnieuw van de plant genieten

Eenmaal gepland hoef je er niet zo meer naar om te kijken. Deze plant hoef je namelijk niet te snoeien.

Kruipend gipskruid
De laatste uit onze lijst is kruipend gipskruid. Net als zwarte lis en steenbreek staat kruipend gipskruid het liefst in de zon of halfschaduw én ook in vochtdoorlatende grond. 

De plant staat in de maanden juni, juli en augustus in bloei en heeft dan mooie roze bloemen. Kruipend gipskruid heeft bladeren die groen/grijs zijn én het hele jaar blijven aangezien de plant wintergroen is. 

De enige tijd die je kwijt bent aan deze plant is wanneer je hem in de grond plaatst. Je hoeft deze daarna namelijk geen extra aandacht te geven en ook niet te snoeien. 

Voordelen van onderhoudsarme tuinplanten

Je bespaard tijd
Je besteedt liever je tijd aan iets anders dan in de tuin werken. Door planten te plaatsen die niet veel onderhoud nodig hebben bespaar je een hoop tijd.

Je bespaard geld
Planten die niet veel onderhoud nodig hebben hoeven ook niet vaak gesnoeid te worden. Hierdoor gaat je snoeischaar extra lang mee en hoef je geen speciale mest te kopen. Dit scheelt je toch weer wat euro’s in de portemonnee. 

Je verspilt minder water
Doordat veel van de planten ook minder water nodig hebben verspil je minder water. Door minder te hoeven sproeien bespaar je geld. Je hoeft hier misschien niet eens kraanwater voor te gebruiken als je regenwater goed opvangt

Je bespaart energie
Door niet te hoeven snoeien houdt je energie over voor andere dingen. Vooral fijn als je snel vermoeid bent of wat slechter te been bent. 

Conclusie

We hopen dat je inspiratie hebt kunnen opdoen en planten gaat plaatsen die weinig onderhoud nodig hebben. Het is tenslotte belangrijk om een groene tuin te hebben in plaats van een tuin die vol ligt met tegels. Hier zul jij zelf maar ook de natuur veel aan hebben. Zo kunnen vogels en insecten uit jou tuin leven maar heb jij er profijt van omdat je tuin minder snel heet wordt in de zomer

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen