Wil je lekker in de tuin ontspannen en geen last hebben van hooikoorts? Dan is het belangrijk om de juiste planten te plaatsen in de tuin. Hiermee verklein je namelijk de kans op klachten. In deze blog leggen we uit welke planten geen hooikoorts veroorzaken.
Tuinplanten die geen hooikoorts veroorzaken:
Lees vooral verder als je benieuwd bent naar onze favoriete tuinplanten. We geven ook handige tips om hooikoorts in de tuin te verminderen. We leggen tot slot uit of je helemaal hooikoortsvrij kan zijn in de tuin én wanneer je het meeste last hebt van hooikoorts.
Rozen
Rozen kunnen in elke tuin wat ons betreft maar dus ook als je last hebt van hooikoorts. Zet ze het liefst in de volle zon, hierin groeit en bloeit de plant optimaal. Geniet van de rozen van half juni tot september, dan staan de meeste varianten namelijk in bloei. Voor welke kleur rozen kies jij? Wit, roze of toch rode rozen?
Gladiolen
Wat wij zo leuk vinden aan gladiolen is dat ze in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Wanneer wij ze in de tuin plaatsen kiezen we allerlei verschillende kleuren. Al deze kleuren bij elkaar geven een vrolijk en fris gezicht aan je tuin. Gladiolen bloeien tussen april en juni.
Hortensia’s
Nogmaals een plant die, wanneer die in bloei staat, veel verschillende kleuren kan hebben. Hortensia’s zijn er bijvoorbeeld in roze, paars, rood, geel en wit. Ze nemen best wat ruimte in de tuin in beslag maar wanneer deze in bloei staan (juni tot september) is dat het zeker waard.
Lavendel
Wederom staat lavendel in een van onze lijstjes met favoriete tuinplanten. Deze vind je namelijk ook in de lijst met planten die niet giftig zijn voor cavia’s maar ook bij planten die goed tegen droogte kunnen.
Wil je meer weten over lavendel dan raden we je aan om onze blog hierover te lezen. Zo kom je onder andere te weten wanneer deze bloeit, wat zijn favoriete standplaats is en wanneer je deze moet snoeien.
Goudsbloem
Goudsbloem heeft in de tijd dat deze in bloei staat (juni tot september) prachtige geel/oranje bloemen met een fluweel oranje hart. Je zal geen last hebben van pollen van deze plant en is daarom geschikt als je last hebt van hooikoorts.
Goudsbloem is ook een plant die al vaker is voorgekomen in een lijst met favoriete bloemen. Heb je last van slakken in de tuin dan kan je deze ook plaatsen, deze wordt namelijk niet gegeten door slakken.
Helaas kun je de klachten alleen enigszins beperken met deze planten. Het probleem helemaal oplossen is lastig. Grote kans dat er namelijk bomen, struiken, kruiden en grassen in de buurt van je tuin staan waar pollen vanaf komen. De wind neemt deze pollen mee naar jouw tuin.
Niet alleen de juiste planten in de tuin plaatsen verminderd hooikoorts. Je kunt nog een aantal dingen doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Hieronder lees je wat:
Laat je gazon niet te hoog worden
Sterker nog, houdt je gazon kort. Hoe hoger het gras hoe meer kans op pollen in de tuin, maai dus regelmatig.
Haal onkruid zoveel mogelijk weg
In elke tuin komt onkruid voor, niemand wil het en al helemaal niet als je last hebt van hooikoorts. Met name wilde grassen en weegbree bevatten veel pollen. Zorg er dus voor dat ze niet kunnen groeien in de tuin of verwijder ze zodra je ze ziet.
Benieuwd hoe je van onkruid afkomt? Lees dan eens onze blog Alles wat je moet weten over onkruid en hoe je het verwijdert.
Kies het juiste moment om in de tuin te werken of zitten
Per dag en per tijdstip kan het verschillen hoeveel last je hebt van hooikoorts. In de ochtend heb je minder last van hooikoorts omdat er dan minder pollen in de lucht vliegen. Ook na een flinke regenbui of na het sproeien van de tuin zul je minder klachten ervaren.
Bescherm je neus
Veel pollen komen in je neus waar je irritatie en jeuk van krijgt. Smeer daarom wat vaseline onder je neus. Hier blijft een gedeelte van de pollen op plakken waardoor het niet in je neus terecht komt. Heb je een flinke klus, zoals het snoeien van veel planten kies er dan voor om bijvoorbeeld een mondmasker te dragen. Hierdoor komen er veel minder pollen in je neus.
Bescherm je ogen
Draag een zonnebril of bril met glazen zonder sterkte om je ogen te beschermen tegen de pollen. Het liefst eentje die goed aansluit zodat de pollen minder makkelijk bij je ogen kunnen komen.
Was je handen
Wist je dat mensen gemiddeld 23 keer per uur hun gezicht aanraken met de handen? Was daarom altijd na het tuinieren je handen. Hierdoor verklein je de kans dat pollen via je handen in je neus, ogen en/of mond komen. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen handschoenen hebt gedragen.
Draag een hoofddeksel
Of je nu in de tuin zit of aan het werk bent, door een hoofddeksel te dragen zoals een pet of hoed kan je de kans op pollen in je gezicht verkleinen. Indien je er geen draagt kunnen pollen in je haren terecht komen en gedurende dag in je gezicht terecht komen.
Neem een douche
Ook een douche kan helpen tegen pollen. Hiermee spoel je alle pollen die op je zitten van je af.
Kleed je om na het tuinieren
Kleed je om als je klaar bent met tuinieren. Grote kans dat er namelijk pollen in je kleding zitten. Door je om te kleden kunnen de pollen niet meer in je neus, ogen en/of mond komen.
Houd het weer in de gaten
Op veel weer websites en apps staat tegenwoordig aangegeven waar en wanneer je last kan hebben van hooikoorts. Er zijn zelfs websites speciaal gemaakt hiervoor zoals hooikoortsradar.nl. Stel bijvoorbeeld je klus in de tuin uit als de voorspellingen slecht zijn.
Maak een tuin overkapping of veranda
Je kunt het roer ook drastisch omgooien en een tuin overkapping of veranda maken. Hierdoor heb je, met name als het niet zo hard waait minder last van hooikoorts. Een groot deel van de pollen komt namelijk op het dak terecht en niet direct in je tuin.
Verklein binnen de kans op pollen
Laat deuren en ramen gesloten als er veel pollen in de lucht hangen. Op deze manier heb je altijd een plek om naar te ‘vluchten’ als het buiten te erg wordt.
Het verschilt per persoon wanneer je last kan hebben van hooikoorts. Dit heeft te maken met alle verschillende bomen, struiken, kruiden en grassen die pollen hebben. Zo kan de een in februari en maart al last hebben van hooikoorts door de hazelaar en els en een ander pas in augustus en september door de ambrosia.
Een duidelijk overzicht wanneer je last kan hebben van hooikoorts vind je in deze hooikoorts pollenkalender.
Gelukkig zijn er genoeg tuinplanten die geen hooikoorts veroorzaken, hiermee krijg je gegarandeerd je tuin gevuld. Helemaal hooikoortsvrij in de tuin werken of vertoeven zal helaas lastig zijn. Met de handige tips kun je gelukkig de klachten beperken. Heb je toch klachten dan kan je altijd nog gebruik maken van medicijnen, oogdruppels of neusspray.