6 handige vuurkorf accessoires die je wil hebben

18 augustus 2022
2 min leestijd

Het aanbod van vuurkorven is enorm. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen, vormen, stijlen en groottes. Hiervoor zijn ook allerlei verschillende handige accessoires gemaakt. In deze blog geven we uitleg over 6 van deze accessoires.

Handige accessoires voor de vuurkorf

  • Grillrooster
  • Vonkenscherm
  • Onderplaat
  • Beschermhoes
  • Haardgereedschap
  • Deksel

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over bovenstaande accessoires. 

Grillrooster voor de vuurkorf

Een grillrooster is verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en formaten. Zeker weten dat er een bij zit die past op het type vuurkorf dat jij bezit. 

Een grillrooster plaats je simpelweg op de vuurkorf en zorgt ervoor dat jij deze kan gebruiken om eten mee te bereiden. Je tovert je vuurkorf als het ware om tot een BBQ. Je kan het eten direct op de grillrooster plaatsen of een pan gebruiken en deze hierop plaatsen. 

Koken op de vuurkorf kan zeer uitgebreid. Van vlees tot groente van hartig tot zoet. Het vergt wat geduld en oefening maar het is iets wat iedereen kan leren. Voor meer inspiratie betreft gerechten raden we aan om eens op de website van Kampvuurkok.nl te kijken. 

Vonkenscherm

Wanneer het vuur brand en je lekker zit te genieten van de warmte en de mooie vlammen wil het nog wel eens gebeuren dat er vonken uit de vuurkorf schieten. 

Deze kunnen, bij een normale vuurkorf tussen de spijlen schieten of omhoog schieten. Hierdoor bestaat de kans dat ze bijvoorbeeld op je kleding komen, je tuinkussens of in je plantenbak. 

Dit kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld een schroeiplek krijgt in je kleding of tuinkussens. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot brand (dit is mogelijk als het extreem droog is buiten). Het is ook mogelijk dat het je blote huid raakt. Dit kan erg pijn doen en zelfs littekens achter laten (laatstgenoemde komt echter niet vaak voor). 

Om te voorkomen dat vonken wegschieten bestaan er speciale vonkenschermen. Deze komen in verschillende vormen en formaten. Voor een normale vuurkorf is er bijvoorbeeld een vonkenscherm die je in de vuurkorf plaatst. Voor een vuurschaal bestaat er een vonkenscherm die je op de schaal plaatst. 

Een vonkenscherm is niets meer dan een ijzeren rooster die wegschietende vonken tegenhoudt. Het zorgt voor meer veiligheid voor jou en je omgeving.  

Geen vonkenscherm voor jouw type vuurkorf
Indien er geen vonkenscherm bestaat voor jouw vuurkorf kun je ook een haardscherm kopen. Deze plaats je op de grond voor de vuurkorf. Deze is bijvoorbeeld handig als je een vuurkorf van klei of gietijzer hebt. 

Wil je helemaal geen last hebben van vonken dan kun je ook gebruik maken van een vuurkorf die op gas werkt. Meer informatie hierover lees je in onze blog Welke soorten vuurkorven zijn er? (maar liefst 18 verschillende).

Gelukkig kun je vonken uit de vuurkorf tot een minimum beperken. Een van de oplossingen is door het juiste hout te kiezen. Meer informatie hierover lees je in onze blog Zo voorkom je vonken bij een vuurkorf.

Onderplaat

Er zijn allerlei verschillende ondervloeren waar je de vuurkorf op kunt plaatsen. In sommige gevallen heb je geen andere keus dan de vuurkorf te plaatsen op bijvoorbeeld houten terrastegels of kunstgras. 


Wanneer er brandend as uit de vuurkorf valt kan dit de ondervloer doen beschadigen. Daarom kun je deze beschermen met een onderplaat. Een onderplaat is eigenlijk niets meer dan een stalen plaat die tussen de vuurkorf en de ondervloer wordt geplaatst. 

Indien er nu as uit de vuurkorf valt komt dit op stalen plaat terecht en niet op je ondervloer. Hiermee voorkom je schroeiplekken en in het ergste geval zelfs brand. 

Als je wil gaan koken met de vuurkorf is het ook handig om een onderplaat te gebruiken. Doordat veel eten vet bevat kan dit tijdens het bereiden op de grond terecht komen. Vetvlekken kunnen zelfs in stenen trekken en lelijke donkere plekken achterlaten. Met een onderplaat voorkom je dat het vet op de ondervloer terecht komt. 

Benieuwd was de beste ondervloer is om de vuurkorf op te plaatsen? Lees dan eens onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf? 

Beschermhoes

Om te zorgen dat de vuurkorf lang meegaat kun je deze het beste na gebruik goed opbergen. Je kan hem bijvoorbeeld onder een afdek plaatsen of in de garage of je schuurtje zetten. Op deze manier staat hij niet in de regen en wordt hij niet blootgesteld aan andere weerselementen. 

Indien het niet mogelijk is om de vuurkorf te verplaatsen kun je een beschermhoes kopen. Deze schuif je simpelweg over de vuurkorf (als deze volledig is afgekoeld). Op deze manier kan de vuurkorf niet nat worden.

Een vuurkorf die nat wordt gaat op den duur namelijk roesten. Je kan roest verwijderen maar dit is een klus waar je waarschijnlijk liever geen tijd aan besteed.

Andere manieren om te voorkomen dat een vuurkorf gaat roesten zijn er ook. Welke dit zijn lees je in onze blog Hoe voorkom je dat de vuurkorf gaat roesten? (6 handige methodes)

Haardgereedschap

Haardgereedschap is ook erg handig als je een vuurkorf hebt. Het gereedschap bestaat uit de volgende gereedschappen:

  • Haardtang
  • Kachelpook
  • Asschep
  • Borstel

Lees hieronder waarvoor je deze gereedschappen kan gebruiken

Haardtang
De haardtang gebruik je om brandende houtblokken te verplaatsen. Door brandende houtblokken te verplaatsen kun je het vuur beter beheersen. Een haardtang zorgt voor goede grip op de houtblokken.

Kachelpook
Met een kachelpook kun je in brandende houtblokken poken. Hierdoor verschuift het hout en kan er meer zuurstof bij het vuur komen. Meer zuurstof betekent betere vlammen. 

Asschep
De dag nadat je hebt zitten genieten van de vuurkorf wordt het tijd om de boel weer op te ruimen. Met een asschep kun je het as uit een vuurkorf scheppen. 

Let op!

Let op dat je zeker weet dat het as niet meer heet is. Het kan soms tot wel 24 uur duren voordat het helemaal is afgekoeld. 

Borstel
As dat uit de vuurkorf valt kun je met de borstel opvegen. Dit doe je pas nadat de vuurkorf niet meer brand aangezien je anders veel te dicht bij de vlammen komt. 

Deksel voor vuurschaal

Je mag nooit een brandende vuurkorf onbeheerd achterlaten. Doe je dit wel dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 

Indien je een vuurschaal hebt kun je het vuur snel en gemakkelijk doven met een daarvoor speciaal gemaakte deksel. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de deksel bij de vuurschaal wordt meegeleverd.

Door de deksel op de schaal te plaatsen zorg je dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan. Zodra er geen zuurstof meer bij het vuur kan zal het vuur doven. 

Heb je een vuurkorf waar geen deksel op kan dan kun je het beste wachten tot de houtblokken zijn uitgebrand. Waarom dit zo is lees je in onze blog Vuurkorf uitmaken of uit laten branden? (volledige uitleg)

Conclusie

Eigenlijk kunnen we alle verschillende accessoires aanbevelen. De ene zorgt voor meer veiligheid, de ander voor gemak en een ander weer dat de vuurkorf langer goed blijft. Had jij al een van deze accessoires of ga je na het lezen van deze blog je vuurkorf accessoires uitbreiden?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen