7 vragen beantwoord over de regenton

26 oktober 2022
2 min leestijd

In deze blog geven we antwoord op veel gestelde vragen omtrent de regenton. Na het lezen van deze blog en al onze andere blogs over de regenton weet je alles over dit onderwerp. 

De volgende vragen komen aan bod in deze blog:

  • Kan je subsidie krijgen voor een regenon?
  • Hoe zuiver je het water in een regenton?
  • Wat doe je tegen een regenton die stinkt?
  • Moet je een regenton schoonmaken?
  • Hoe voorkom je muggen bij een regenton?
  • Kun je een regenton aansluiten op een druppelslang?
  • Kan je een regenton ingraven?

Hieronder vind je de antwoorden op alle vragen. 

Kan je subsidie krijgen voor een regenton?

Ja, je kan subsidie krijgen voor de aanschaf van een regenton. Steeds meer gemeenten en waterschappen hebben hier een speciaal geldpotje voor vrijgemaakt. Het verschilt echter per gemeente of er een geldpotje is en hoeveel daar in zit. 

De reden voor de subsidie is om te zorgen dat men meer gaat verduurzamen. Door meer water uit de regenton te gebruiken wordt het waternet minder belast. Doordat de regenton veel water opvangt wordt ook het riool minder belast. Dit zijn twee belangrijke redenen, om met behulp van subsidie, mensen te kunnen voorzien van een regenton in de tuin. 

Hoe zuiver je het water in een regenton?

Het water in een regenton kun je enigszins zuiveren. De reden om dit te doen is zodat je minder last hebt van stankoverlast. Doordat er allerlei vuil in de regenton kan komen kan het water op den duur een nare geur verspreiden. 

Het is belangrijk dat er niet teveel bladeren en ander vuil in de regenton terecht komt. Gelukkig is dit goed op te lossen door het plaatsen van filters. Een uitgebreide uitleg hierover vind je onze blog Hoe voorkom je dat de regenton verstopt raakt?

Daarnaast kun je ook het water zelf filteren. Hiervoor kun je een speciaal houtskool filter kopen en in de regenton plaatsen. Een andere mogelijkheid is door houtskool in een panty te doen en deze in het water te hangen. 

Let op!

Het water is niet drinkbaar en ook niet geschikt om bijvoorbeeld je zwembad mee te vullen als de regenton is voorzien van boven genoemde filters

Wat doe je tegen een regenton die stinkt?

Een regenton die stinkt kan er toe leiden dat je niet meer comfortabel in de tuin kan zitten. Wanneer er telkens een nare lucht voorbij komt is de lol om in de tuin te zitten er al snel vanaf. 

Wanneer een regenton stinkt betekent dit vaak dat het water verontreinigd is. Dit komt doordat het water vuil kan worden door bijvoorbeeld bladeren. Het is daarom belangrijk om een filter in de regenton te plaatsen die het aantal bladeren dat in het water kan komen tot een minimum beperkt. Meer informatie hierover lees je in onze blog Hoe voorkom je dat de regenton verstopt raakt?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat het water gezuiverd kan worden met behulp van een houtskoolfilter. Heb je vaak last van een stinkende regenton dan is de aanschaf van zo’n filter echt een toegevoegde waarde. 

Een andere reden om de kans op stankoverlast te verkleinen is door de regenton op een andere plek te zetten. Een regenton gaat meer stinken als deze de gehele dag in de zon staat. Door de zon warmt de regenton en het water wat erin zit op. De bacteriën in het water ruik je veel meer als het water warm wordt. Kies er daarom voor om de regenton in de schaduw te zetten. 

Moet je een regenton schoonmaken?

Ja, het is verstandig om de regenton met enige regelmaat schoon te maken. Doe dit bijvoorbeeld in het voor- en najaar. Doe dit vaker als je last hebt van stankoverlast door de regenton. 

Het schoonmaken van de regenton is gelukkig een klus die niet moeilijk is. Hoe je dit doet kun je lezen in onze blog Hoe maak je een regenton schoon?

Doe jezelf een plezier en zorg dat er een filter is aangesloten op de regenpijp of dat deze in de regenton zit. Dit voorkomt namelijk dat het water sneller vuil wordt. Hoe minder vuil het water wordt hoe minder vaak je de regenton moet schoonmaken. 

Hoe voorkom je muggen bij een regenton?

Garantie dat er helemaal geen muggen op de regenton afkomen heb je helaas niet. Gelukkig kun je wel een aantal handelingen ondernemen om het aantal muggen flink te beperken. 

Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat je een goed sluitende deksel op je regenton zit. Muggen komen namelijk af op open stilstaand water. Door een deksel erop te bevestigen kunnen ze het water niet goed vinden. 

Kies ervoor om de regenton op een plek te zetten in de schaduw. Wanneer deze de hele dag in de zon staat is dit voor een mug een stuk fijner. Water dat warm wordt gaat eerder stinken waardoor de muggen zich er eerder tot aangetrokken voelen. 

Door een koolstoffilter te plaatsen of door een panty gevuld met houtskool in de regenton op te hangen verklein je ook de kans op muggen. Hierdoor zorg je namelijk dat het water schoner wordt. Het water gaat minder stinken waardoor muggen het minder snel zullen vinden. Ook zal een mug het water minder interessant vinden. Waarom dat is lees je hieronder. 

Waarom komen muggen op de regenton af?
De reden dat muggen op een regenton afkomen is omdat de vrouwtjes hun eitjes in stilstaand water leggen. Het water van een regenton is vaak een perfecte plek omdat ze daarin redelijk beschut liggen. In het water zitten tevens genoeg voedingsbronnen voor de muggen. Met name als de regenton ook nog in de zon staat is het een waar Walhalla voor de muggen. Door de zon wordt het water warm wat de muggen erg fijn vinden. 

Kun je een regenton aansluiten op een druppelslang?

Ja je kan een druppelslang aansluiten op de regenton. Je kan deze direct op de kraan van de regenton plaatsen of indien je deze hebt op de regentonpomp. 

Het enige wat je moet doen is de druppelslang in de tuin leggen op de plekken waar jij wil dat er water moet komen en vervolgens de kraan van de regenton of regentonpomp opendraaien. 

Wil je meer informatie over de druppelslang en alle andere soorten tuinslangen? Lees dan eens onze blog Welke verschillende soorten tuinslangen zijn er?

Kan je een regenton ingraven?

Ja, het is mogelijk om een regenton in te graven in je tuin. Om dit te realiseren komt er meer kijken dan wanneer je regenton boven de grond installeert. 

Je moet rekening houden met het volgende:

  • De grootte van het gat
  • Opwaartse druk 
  • Bescherming tegen vorst van de regenton én de slang
  • Goede aansluiting

Het realiseren van opwaartse druk vergt enige kennis. Wil je een regenton graag ingraven dan adviseren wij contact op te nemen met een hovenier en/of loodgieter. 

Waarom regenton ingraven?
De reden waarom mensen een regenton in de tuin ingraven is om ruimte te besparen. Met name als je een kleine tuin hebt wil je zoveel mogelijk ruimte goed besteden. Een regenton neemt boven de grond veel ruimte in beslag. 

Een andere reden kan zijn omdat je een regenton niet mooi vindt. Door hem in te graven is deze niet meer in het zicht. 

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze blog meer antwoorden hebt gekregen betreft de regenton. Zat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan eens hier voor het overzicht met al onze blogs over de regenton. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen