9 handige tuintips voor in de herfst (geschikt voor elke tuin)

31 augustus 2022
2 min leestijd

Doordat het buiten kouder wordt, omdat het meer zal regenen en omdat de dagen korter worden veranderd er in de herfst veel in de tuin. Om goed voorbereid te zijn geven we in deze blog een aantal handige tuintips die jij kan toepassen in de herfst. 

De herfst tuintips die we in deze blog bespreken:

  • Vogelhuisjes ophangen
  • Ruim bladeren op maar laat ook wat liggen
  • Plant een fruitboom
  • Plant alvast bloemen voor het volgende jaar
  • Planten beschermen
  • De tuin opruimen maar ruim niet teveel op
  • Maak je eigen composthoop
  • Repareer het gazon
  • Haal onkruid weg

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over bovenstaande tuintips voor in de herfst. 

Vogelhuisjes ophangen

De herfst is een perfect moment om vogelhuisjes op te hangen in de tuin. Vogels kunnen dan alvast schuilen tegen harde regen en wind. Ze leren het huisje al vroeg kennen waardoor de kans groter is dat ze ook in de winter terug komen. 

Hierdoor is de kans ook aanwezig dat ze terug komen in het voorjaar om een nestje in het vogelhuisje te maken. Meer informatie over hoe je vogels in de tuin helpt in de herfst lees je in deze blog.

Ruim bladeren om maar laat ook wat liggen

Het is zeer aannemelijk dat in de herfst de bladeren van de bomen ook in jouw tuin terecht komen. Indien je een nette tuin wil kun je deze allemaal opruimen. 

Het is echter goed om niet alle bladeren op te ruimen. Het ligt er namelijk aan waar deze bladeren in de tuin terecht komen.

Bladeren die op de tuintegels komen kun je het beste gelijk opruimen. Deze kunnen, wanneer ze nat worden vlekken veroorzaken. Als er eenmaal vlekken in de tegels zitten zijn ze nog maar lastig te verwijderen. 

Op andere plekken in de tuin is het niet erg als bladeren blijven liggen. Het is wel belangrijk dat het niet teveel bladeren worden. In dat geval kunnen de bladeren namelijk zorgen voor verstikking. Er kan dan door de hoeveelheid bladeren geen zuurstof meer bij de grond komen. 

De reden dat je bladeren mag laten liggen is omdat ze zorgen voor een goede  en gezonde grond. Meer informatie hierover lees je in onze blog Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

Plant een fruitboom

Wil je graag een fruitboom in de tuin dan is de maand november de beste maand om deze te planten. De reden waarom is omdat de bomen dan in rust zijn. 

Zorg ervoor dat je de boom plant op een dag dat er geen vorst is en dat het niet constant heeft geregend (vroeg in de maand november is vaak een goede tijd). Je moet de boom namelijk niet plaatsen in grond die volledig is verzadigd met water. Je kunt daarom het beste het weer in de gaten houden. Is het een paar dagen bewolkt en valt er niet zo veel regen dan wordt het tijd om jou fruitboom te plaatsen.

Let op!

Perzik- en abrikozenbomen zijn een uitzondering op deze regel. Deze plaats je niet in november maar in maart.

Plant alvast bloemen voor het volgende jaar

Wil je in de lente en zomer een tuin vol met bloemen dan is de herfst een goed moment om alvast te beginnen met het planten van bloemen. 

Met name bloembollen, fruitbomen en andere bomen kun je het beste al plaatsen in de herfst. 

Let op dat je dit niet te laat doet. Zodra de vorst aantreed kun je veel bloemen niet meer planten.

Tip

Plaats bloembollen op plekken in de tuin waar de zon goed schijnt. 

Tip

Bedek de grond waar je de bloembollen hebt geplaatst met stro of oude bladeren als er zeer strenge vorst komt. 

Planten beschermen

In de herfst zal ook de nachtvorst op den duur weer aanbreken. In dit geval zullen er planten zijn die extra bescherming nodig hebben om de winter door te komen. 

Je kan de planten allereerst beschermen door de grond te bedekken. Doe dit bijvoorbeeld met oude bladeren of met stro. Dit zorgt als het ware als een extra isolatielaag waardoor de vorst minder makkelijk de grond in kan trekken. 

Als het nog kouder wordt kun je ook de stam of de gehele plant inpakken. Zo kun je om de steel ook stro verbinden of er een jutte zak omheen doen. 

Tip

Het verschilt per vaste plant of ze wel of geen bescherming nodig hebben. Google is hierbij je beste vriend. Over elke plant is online te vinden of je deze wel of niet moet beschermen tegen vorst en hoe je dit kunt doen.

De tuin opruimen maar ruim niet teveel op

De tuin niet teveel opruimen klinkt misschien wat tegenstrijdig. Echter is een opgeruimde tuin voor dieren en insecten een vele betere tuin dan eentje die helemaal netjes is. 

Dieren zoals egels en vogels houden juist van een tuin die een beetje rommelig is. Hierdoor hebben ze goede plekken waar ze kunnen schuilen. 

Ook insecten help je ontzettend door niet te veel aan de tuin te doen. Zo help je ze al enorm door het gras te laten groeien. 

Grote kans dat je de tuin niet helemaal gaat laten verwilderen en dat is ook logisch. Maar je kan dieren en insecten al helpen door een paar kleine gedeeltes van de tuin voor hun te reserveren. 

Ruim bijvoorbeeld de bladeren in een paar hoekjes van de tuin niet op en laat een gedeelte van je gazon (ongeveer 10 procent) gewoon groeien. 

Maak je eigen composthoop

De herfst is het ideale seizoen om een eigen composthoop te maken. Doordat er veel bladeren van de bomen vallen en omdat veel eenjarige planten aan het einde van zijn latijn zijn heb je veel materiaal voor op de composthoop. 

De composthoop is niet alleen goed om te gebruiken in het voorjaar voor voedingsstoffen voor je planten. Het is ook een plek waar vogels, egels en allerlei insecten maar wat graag op afkomen.

Nu hoor ik je denken dat composthopen alleen geschikt zijn voor grote tuinen en dat deze stinken. Gelukkig zijn er compostbakken die je kan gebruiken. Grote kans dat deze ook in jouw tuin passen aangezien ze in veel verschillende formaten verkrijgbaar zijn

Repareer het gazon

Er bestaat altijd een kans dat er kale plekken ontstaan in je gazon. Dit komt bijvoorbeeld doordat de zon hard heeft geschenen of door intensief gebruik van de kinderen. 

Om in het voorjaar weer een mooi vol gazon te hebben is het belangrijk dat je in de herfst begint met het zaaien van graszaad. 

Je doet dit door eerst met een hark de grond een beetje los te maken. Doe je dit niet dan kan het zaad niet goed in de grond terecht komen. Als je eenmaal gezaaid hebt is het belangrijk dat je regelmatig water blijft geven. Dit hoef je echter niet te doen als het voldoende regent. 

Je kunt het gazon ook een extra boost geven door het nog een keer te bemesten. Gebruik hier echter wel mest voor dat geschikt is voor het gazon en het nieuwe graszaad. Dit moet mest zijn waarbij ook andere stoffen zitten zoals zwartveen en kokosvezel. Indien je alleen mest strooit zal het graszaad verbranden. 

Haal onkruid weg

Een van de laatste klussen die je wil doen in de herfst is het weghalen van onkruid. Het is niet de leukste klus maar wel een hele belangrijke. 

Als je onkruid laat staan blijft het heel langzaamaan groeien waardoor het in het voorjaar alleen maar meer en groter wordt. Doe jezelf een plezier en haal het onkruid in de herfst weg. Hier pluk in je in het voorjaar de vruchten van. 

Conclusie

We hopen met deze tips je weer een beetje verder op weg te hebben geholpen in je kennis over tuinieren of dat we je op ideeën hebben gebracht. Ga jij een of meerdere van deze tips toepassen? 

Daarnaast zijn er nog een aantal werkzaamheden die verricht moeten worden tijdens de herfst. Welke dat zijn lees je in onze blog Welke werkzaamheden moet je uitvoeren in de herfst in de tuin?

We wensen je veel succes bij het tuinieren in de herfst!

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen