Al je vragen over lavendel beantwoord (FAQ)

18 juni 2022
1,5 min leestijd

In deze blog gaan we veelgestelde vragen omtrent lavendel beantwoorden. Zo leggen we bijvoorbeeld uit wanneer je lavendel moet snoeien, of deze plant winterhard is, welke kleuren die heeft én wat de engelse naam is. 

Heeft lavendel meerdere soorten?

Deze plant kent de volgende soorten:

  • Lavandula angustifolia
  • Lavendel intermedia
  • Lavendel ‘Richard Gray’
  • Witte lavendel

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Snoei lavendel het liefst als de vorst voorbij is (vaak is dit ergens in april). Snoei tot ⅓ terug zodat de plant nog 10 tot 15cm hoog is. Dit kun je het beste doen met een snoeischaar maar kan ook, als het hout al wat dikker is, met een heggeschaar. 

Blijf met het snoeien altijd boven de nieuwe groene scheuten.

Let op!

Snoei nooit tot het kale hout anders zal de lavendel niet meer uitlopen.

In het begin van het najaar kun je lavendel nogmaals snoeien. Dit doe je meer om hem een kleine opknapbeurt te geven en wordt ook wel vormsnoei genoemd. Knip de uitgegroeide bloemen weg en neem daarbij een klein stukje van het groen aan de bovenkant mee. 

Bron

In welke maanden bloeit lavendel?

Deze plant bloeit de hele zomer namelijk van juni tot augustus. Hierbij is het wel van belang dat deze goed gesnoeid is. 

Welke kleuren heeft lavendel?

Lavendel staat bekend om zijn prachtige paarse bloemen. De blaadjes en steeltjes hebben een groen/grijze kleur. Er zijn echter ook varianten die witte bloemen hebben.

Hoe groot wordt lavendel?

Het verschilt per soort hoe groot lavendel kan worden. Sommige soorten worden 25cm hoog en andere wel 200cm. De Lavandula angustifolia (die de meeste mensen in bezit hebben) wordt ongeveer 30cm hoog.

Is lavendel winterhard?

Lavendel is winterhard en kan in de winter zelfs bevriezen. Hij loopt na een snoeibeurt in het voorjaar vervolgens weer opnieuw uit.

Is lavendel wintergroen?

Hoewel in de winter de plant niet meer in bloei staat zal deze nog wel wat kleur behouden. Z’n kleur zal wat afvlakken tijdens de koude winterdagen maar de bladeren zullen niet helemaal afvallen. 

Waar kun je lavendel het beste plaatsen?

De beste standplaats voor lavendel is in de volle zon. Op deze plek zal de plant het mooiste bloeien wat resulteert in veel prachtige paarse bloemen. Staat die in halfschaduw of schaduw dan is dit ook geen probleem. De plant zal het nog steeds goed doen maar wel minder in bloei staan. 

Welke grond heeft lavendel nodig?

Deze plant kun je het beste in zanderig leemgrond met een pH-waarde tussen de 6 en 8 plaatsen. Wanneer deze grond niet in jou tuin of omgeving te vinden is kun je het beste kiezen voor grond dat licht van kleur is en goed is gedraineerd. 

Is lavendel giftig voor honden?

Ja lavendel is giftig voor honden. Plaats deze plant niet in de tuin als je hond hier vaak te vinden is. 

Is lavendel giftig voor katten?

Ja lavendel is giftig voor katten. Gelukkig vinden katten de plant niet lekker ruiken dus ze zullen er vaak met een boog omheen lopen. 

Wat is de Latijnse naam van lavendel?

De latijnse naam voor lavendel is Lavandula, dit is tevens de wetenschappelijke naam.

Wat is de Engelse naam van lavendel?

De engelse naam voor lavendel is Lavender.

Kan lavendel in een pot

Lavendel kan goed in een pot groeien. Hierdoor is de plant ook erg geschikt voor mensen met een kleine tuin of een balkon. 

Is lavendel een moeilijke plant

Nee lavendel is geen moeilijke plant. Dit komt omdat je deze maar een keer per jaar moet snoeien, omdat deze winterhard is en omdat hij goed tegen droogte kan. Tevens kun je erg lang genieten van lavendel. Verzorg je deze plant goed dan kan je wel 15 tot 30 jaar van genieten. 

Hoe komt lavendel het meeste tot zijn recht

Dit is een wat subjectieve vraag omdat mensen hierover van mening kunnen verschillen. Wat ons betreft komt deze plant het meest tot zijn recht in een border langs je voetpad of langs de voorkant van je tuin. Met name als je er meerdere langs elkaar plant vinden wij lavendel erg mooi. De hoeveelheid bloemen in bloei is enorm en zorgt ook nog eens voor een heerlijke geur. 

Waarom gaat mijn lavendel dood?

Lavendel kan dood gaan als deze te lang in vochtige grond hebben gestaan. De plant kan ook dood gaan als je deze op een verkeerd moment snoeit of als je deze verkeerd snoeit. Snoei de plant daarom zoals hierboven in deze blog is aangegeven. 

Conclusie

We hopen al je vragen over lavendel te hebben beantwoord in deze blog. Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je altijd een mailtje sturen naar hallo@inmijntuin.nl. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk proberen te beantwoorden. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen