In de winter bestaat de kans dat de paden van je tuin erg glad kunnen worden. Wanneer je van huis gaat wil je niet bij de eerste meters al uitglijden. Veel mensen kiezen er daarom voor om de paden in de tuin te strooien met zout. Je bent op deze blog terecht gekomen omdat je graag een of meerdere vragen beantwoord wil hebben over strooizout. Wij geven in deze blog antwoord op de meest voorkomende vragen.
De meest voorkomende vragen over strooizout die we beantwoorden in deze blog zijn:
We hopen dat na het lezen van deze blog al jouw vragen over strooizout zijn beantwoord.
Voordat we ingaan op alle andere vragen is het verstandig om misschien wel de meest belangrijke vraag te beantwoorden. Je kan wel je paden bestrooien met zout maar als het geen nut heeft waarom zou je het dan doen?
Wat gebeurd er als je zout strooit?
Het strooien van zout zorgt ervoor dat het vriespunt van water wordt verlaagd. Het water dat zich op je pad bevindt in de vorm van ijs of sneeuw mengt zich met het zout, hierdoor vormt pekel. Pekel heeft een lager vriespunt dan water. Omdat pekel een lager vriespunt heeft dan water zal deze minder snel bevriezen. Hoe minder snel het bevriest hoe minder kans je hebt op gladheid.
Het strooien van zout heeft dus wel degelijk nut tegen gladheid. Nu we deze belangrijke vraag hebben beantwoord kunnen we doorgaan naar de volgende vragen.
Nu we weten dat het wel degelijk zin heeft om te strooien is het ook van belang te weten hoe je dit doet en wanneer je dit doet.
Je kunt het beste preventief zout strooien. Dit is de meest effectieve manier om paden glad- en sneeuwvrij te houden. Daarnaast is het ook de meest zuinige manier van strooien. Dit komt omdat je bij achteraf strooien dubbel zo veel zout nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken. Houd de weerberichten dus goed in de gaten!
Je weet nu wanneer je het beste zout kunt strooien maar hoe kun je dat dan het beste doen? De vuistregel is simpel; gebruik een handvol strooizout per vierkante meter en verdeel dit gelijkmatig over het oppervlak.
Zoals je hebt gelezen is het belangrijk om vooral preventief te strooien aangezien dit ervoor zorgt dat je minder zout hoeft te gebruiken. Maar wat doe je als de gladheid aanhoudt? Als het elke avond vriest is het verstandig om dagelijks te blijven strooien. Houdt daarbij dezelfde hoeveelheden zout aan als bij preventief strooien.
Wanneer er een dikke pak sneeuw valt is het belangrijk om eerst de paden geheel sneeuwvrij te maken. Simpelweg zout over de sneeuw gooien werkt niet omdat je hier te veel zout voor nodig hebt, daarnaast duurt het te lang voordat het zout de sneeuw heeft opgenomen. Als je paden eenmaal sneeuwvrij zijn kun je beginnen met strooien. Gebruik wederom dezelfde hoeveelheden als bij preventief strooien.
Strooizout en keukenzout verschillen helemaal niet veel van elkaar. Keukenzout is een stuk zuiverder dan strooizout en daardoor ook eetbaar. Strooizout is een stuk grover dan keukenzout en mede daardoor juist niet eetbaar. In sommige gevallen is er ook chroom, koper, lood en nikkel toegevoegd. Doordat keukenzout geconcentreerder is werkt het ook beter dan strooizout. Dit is echter geen reden om juist keukenzout te gaan gebruiken. Keukenzout is door de hogere concentratie schadelijker voor het milieu.
Ja je kan keukenzout in plaats van strooizout gebruiken maar het advies is om toch strooizout te gebruiken. Dit komt omdat strooizout minder schadelijk is voor het milieu. Je zult daarnaast merken dat het helemaal niet handig is om keukenzout te gebruiken. De inhoud van een potje keukenzout is bij lange na niet genoeg om je paden voldoende te kunnen bestrooien.
Strooizout en planten gaan niet goed samen. Wanneer er te veel zout in de bodem komt waarin je planten staan zul je merken dat de planten het moeilijker gaan krijgen. Het zout zorgt namelijk dat de planten minder vocht kunnen opnemen. Vocht is voor de planten erg belangrijk om te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook het bodemleven zal er hinder van hebben als er te veel zout in de grond komt. Het bodemleven zorgt mede voor een vruchtbaardere, luchtige grond wat ook erg belangrijk is voor je planten. Als te veel zout direct op de bladeren komen zullen deze direct afsterven. Dit gebeurd doordat het zout al het vocht opneemt uit het blad.
Bomen houden net zoals planten ook niet van zout. Wanneer er te veel zout op de stam komt kan deze beschadigd raken en gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Net zoals bij planten moet er niet te veel zout in de bodem terecht komen. Het zout neemt namelijk het vocht uit de bodem op, dit vocht is belangrijk voor de boom.
Probeer bij het strooien dus goed op te letten. Een beetje zout in de bodem is bijna niet te voorkomen en zal niet snel schade veroorzaken. Als je echter niet goed op let en te veel zout strooit over de bodem is de kans groot dat je hier de gevolgen van gaat zien.
Strooizout kan slecht zijn voor tegels die een speciale coating hebben. Deze coating is bedoeld als extra beschermlaag van de tegels. De coating wordt door het zout aangetast met als gevolg dat de tegel gevoeliger wordt voor vuil. Het vuil kan de tegel doen verkleuren. Tevens is de steen minder makkelijk schoon te houden als de coating eenmaal weg is.
Zodra het gestopt is met vriezen en het niet meer glad is doe je er goed aan om de tegels te reinigen. Op deze manier voorkom je dat er strooizout op de tegels blijft liggen.
Honden en katten
Voornamelijk honden en katten kunnen met strooizout uit je tuin in aanmerking komen maar ook met het zout dat de gemeente op de weg strooit. Honden willen wel eens aan sneeuw likken en het kan zijn dat hier strooizout op zit. Als je hond of kat 4 gram per kilo lichaamsgewicht aan zout binnenkrijgt kan dit dodelijk zijn. Een zoutvergiftiging kan optreden bij 1,9 gram per kilo lichaamsgewicht. Je hond of kat zal het eten van zout echter niet als prettig ervaren en daarom ook niet snel zulke hoeveelheden opeten. Let wel goed op dat je strooizout op een veilige plek bewaart. Als ze een hap uit de zak nemen kunnen ze namelijk per ongeluk wel in een keer flinke hoeveelheden binnen krijgen.
Wat wel vaker voorkomt is dat honden en katten geïrriteerde pootjes krijgen van strooizout. Maak na het uitlaten van je hond of als je kat buiten is geweest de pootjes even goed schoon.
Andere dieren
Als er teveel strooizout in de grond van je tuin komt kunnen bodemdieren hier last van hebben. Wanneer het strooizout dat de gemeente strooit via water wegspoelt in plasjes en beekjes kunnen ook andere dieren er last van hebben. Wanneer bijvoorbeeld vogels drinken uit het water kunnen ze vergiftigd raken door de hogere concentraties zout die zich op dat moment in het water bevinden.
Ja strooizout werkt tegen onkruid aangezien het ervoor zorgt dat de plant geen of minder vocht krijgt. We willen echter sterk afraden het te gebruiken. Het is namelijk niet goed voor de grond en de beestjes die in de bodem leven. De beestjes die daar leven zijn belangrijk voor de andere planten aangezien de grond vruchtbaar en luchtig houden. Je kunt er daarom beter voor kiezen om het onkruid met de hand weg te steken of een andere methode te gebruiken die niet schadelijk is voor het milieu.
Het is belangrijk om strooizout op een plek te bewaren waar het niet vochtig is, zorg er tevens voor dat je de zak goed afsluit. Wanneer je het op een vochtige plek bewaard kan het zout gaan klonteren waardoor het niet meer strooibaar is.
Daarnaast is het belangrijk om strooizout te bewaren op een plek waar zowel kleine kinderen als dieren er niet bij kunnen. Een goede plek is bijvoorbeeld in een afgesloten kast op zolder of de bijkeuken.
Er zijn een aantal alternatieven die je kunt gebruiken:
Dooikorrels
Het beste alternatief voor strooizout zijn dooikorrels. De voordelen van dooikorrels ten opzichte van strooizout zijn:
Er kleven ook een paar nadelen aan dooikorrels. Zo moet je bij het uitstrooien handschoenen gebruiken aangezien de korrels voor huidirritatie kunnen zorgen. Daarnaast zijn ze een stukje duurder dan strooizout én zijn ze niet te koop bij bouwmarkten als de Gamma en Praxis. In online webshops kun je wel op veel plekken dooikorrels kopen zoals hier.
Zand
Een ander alternatief is het strooien van zand. Door zand te strooien worden de paden wat stroever waardoor je minder snel kan uitglijden. Zand heeft niet de eigenschap om het ijs te laten dooien. Het kan dus ondanks dat je zand strooit toch snel glad worden, dit met name als het een aantal dagen achter elkaar vriest. Wanneer er een pak sneeuw valt werkt het strooien van zand ook niet meer.
Kiezels
Met name in Scandinavische landen wordt er gebruik gemaakt van het strooien van kleine kiezeltjes. Deze doen hetzelfde als zand alleen zijn ze een stuk effectiever. Door de kiezels op je paden heb je meer grip tijdens het lopen. Het is echter wel een duurder alternatief aangezien kiezels vrij prijzig zijn. Daarnaast is het strooien van kiezels door het gewicht lichaamlijk een zwaardere klus.
Strooizout is op verschillende plekken te verkrijgen, zowel online als offline. Bij doe-het-zelf zaken als de Gamma, Praxis en Karwei liggen de zakken strooizout in de winter weer in de schappen. Wil je liever niet sjouwen met die zakken strooizout dan kun je deze ook gewoon online kopen.
Wanneer je zout gaat strooien kan dit, met name als je bijvoorbeeld een flinke oprit hebt, een tijdrovende klus zijn. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die ervoor zorgen dat jij in een handomdraai alles gestrooit hebt, wel zo fijn als het buiten zo koud is! Je kunt ervoor kiezen om een kleine strooiwagen te kopen. Het enige wat je doet is de bak van de strooiwagen vullen met strooizout en over je paden lopen. De strooiwagen zorgt ervoor dat het strooizout gelijkmatig wordt verdeeld.
Heb je minder te bestrooien en wil je dat het klusje goed geklaard wordt dan kun je ook een handstrooier kopen. De handstrooier zorgt ervoor dat het strooizout goed en gelijkmatig verdeeld wordt over de paden.
We hopen dat we met deze blog al je vragen over strooizout hebben weten te beantwoorden. Als het buiten weer gaat vriezen weet jij wat je te doen staat. Hopelijk draagt deze blog bij aan veilige tuinpaden in de winter.