Alle manieren om regenwater op te slaan in de tuin

21 december 2020
3,5 min leestijd

Al in meerdere van onze blogs hebben we het kort gehad over regenwater opslaan. Dit bespraken we onder andere in de blog Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien? En Tuinieren met een klein budget? Zo doe je dat. Maar om nog meer inzicht te geven en jullie een gemakkelijk overzicht te geven in alle mogelijke manieren om regenwater op te slaan hebben we er een blog speciaal aan toegewijd. 

Je kunt regenwater op de volgende manieren opslaan in de tuin:

 • Regenton
 • Muurregenton
 • Regenwaterschutting
 • Tonnen, vaten, jerrycans en IBC containers

Wanneer je verder leest leggen we uit welke voor- en nadelen er zijn van de bovengenoemde opties. Ook leggen we uit hoe veel liter water je er in kan opslaan en wat de kosten zijn. Tevens leggen we uit wat de voordelen zijn van het opslaan van regenwater.

Regenwater opslaan met een regenton

Iedereen kent natuurlijk de bekende regenton. Je zult een regenton dan ook in veel tuinen treffen en het is nog altijd de nummer 1 om regenwater op te slaan. Veel regentonnen zijn met behulp van een regenpijp aangesloten op een dakgoot, vaak van het tuinhuisje. 

De voordelen van een regenton

 • Relatief goedkoop
 • Te verkrijgen in veel verschillende maten
 • Te verkrijgen in verschillende materialen kleuren en stijlen.
 • Altijd wel een stijl te vinden die bij je tuin past
 • Gemakkelijk te monteren

De nadelen van een regenton

 • Doordat ze rond zijn nemen ze meer ruimte in beslag dan nodig
 • Sommige materialen vergen onderhoud (zoals een houten regenton)

Hoeveel liter water kan er in een regenton

Gezien de verschillende formaten waarin regentonnen te verkrijgen zijn verschilt dit enorm. In een standaard regenton kan echter tussen de 200 en 300 liter water. 

Wat kost een regenton
De prijsverschillen van regentonnen verschillen natuurlijk omdat ze variëren in verschillende eigenschappen. Een gemiddelde regenton tussen de 200 en 300 liter water gemaakt van kunstof koop je voor een prijs van ongeveer € 65,- 

Waar regentonnen vroeger vooral functioneel waren en het ontwerp niet belangrijk was zijn er tegenwoordig allerlei mooie uitvoeringen. Een aantal voorbeelden zijn:

Elho Green Basics Regenton
De Elho Green Basics Regenton heeft een simpel maar elegant design. Aan de onderkant is de regenton smaller dan de bovenkant. De regenton heeft een mooie zwarte kleur en er zit een plantenbak in gebouwd. Je betaald voor deze regenton € 100,-.

Elho Regenton Pure Raindrop
Een regenton die gezien mag worden, de Pure Raindrop. De Pure Raindrop bevestig je aan de regenpijp en heeft een inhoud van 70 liter. Je betaald voor deze design regenton € 210,-

Garantia 2 in 1
Wanneer je wat meer kleur in je tuin wil kun je voor de Garantia 2 in 1 kiezen. Aan de bovenkant van de regenton zit een gat die dient als plantenbak, vandaar de naam Garantia 2 in 1. Met een inhoud van 220 liter of 350 liter en veel verschillende kleuren zoals appel, tomaat, lava stone, cocos of sahara vind je altijd wel een variant die past bij jou smaak. De 220 liter variant kost €200,- waar de 350 liter variant € 475,- kost.

Regenwater opslaan met een muurregenton

Meer en meer mensen kiezen ervoor om een muur regenton te plaatsen in de tuin. Deze rechthoekige regenton plaats je tegen de gevel van je huis, schutting of tuinhuis. 

De voordelen van een muurregenton

 • Neemt minder ruimte in beslag dan een ronde regenton
 • Te verkrijgen in verschillende formaten
 • Te verkrijgen in verschillende kleuren
 • Gemakkelijk te monteren
 • Gaan lang mee

De nadelen van een muurregenton

 • Een stuk duurder dan een normale regenton
 • Ze winnen niet de schoonheidsprijs
 • Veel varianten moeten bevestigd worden aan de muur

Een muur regenton sluit je net als een normale regenton aan op een regenpijp. Met de bijgeleverde kraan kun je gemakkelijk een gieter vullen met water of de tuinslang hier op aansluiten. 

Hoeveel water kan er in een muurregenton
Net als bij een normale regenton is een muur regenton in verschillende formaten te verkrijgen. In een basismodel (H 135cm B 60cm D 40cm) kan 267 liter water. Er zijn daarnaast ook varianten waar 650 liter in kan. 

Wat kost een muurregenton
Voor een muurregenton met een gemiddeld formaat (H 135CM B 60cm D 40cm) betaal je ongeveer €175,-. De kosten van een muurregenton liggen een stuk hoger dan een normale regenton. Gelukkig kun je deze wel op veel meer plekken in de tuin kwijt. 

Regenwater opslaan in een regenwaterschutting

Wil je de tuin het liefst zo efficiënt mogelijk benutten kies dan voor een regenwaterschutting. De naam zegt precies wat het inhoudt: een schutting waarin regenwater opgevangen kan worden. De regenwaterschutting dient daarnaast meteen als tuinafscheiding met de buren. Net als bij een normale regenton wordt het water opgevangen doordat deze is aangesloten op de regenpijp. 

De voordelen van een regenwaterschutting

 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Je kunt bepalen hoeveel schuttingpanelen je wil
 • Multifunctioneel
 • Gemakkelijk aan te sluiten op de regenpijp

De nadelen van een regenwaterschutting

 • Het is een dure oplossing
 • Het oogt niet heel fraai

Hoeveel water kan er in een regenwaterschutting
Een regenwaterschutting maak je door meerdere modules op te stapelen. Een module heeft een afmeting van H 90cm B 60cm D 22cm en goed voor 110 liter regenwater. Om één schuttingpaneel te creëren heb je drie modules nodig die samen goed zijn voor 330 liter water. 

Wat kost een regenwaterschutting
Voor één paneel betaal je €130,-, bij aanschaf van drie panelen betaal je €379,-. Hiermee is de regenwaterschutting de duurste oplossing om regenwater op te slaan. 

Regenwater opslaan met tonnen, vaten, jerrycans en IBC containers

Je kunt er ook voor kiezen om regenwater op te slaan in tonnen, vaten, jerrycans en of IBC containers. Ze zijn in eerste instantie hier misschien niet voor gemaakt maar wel uiterst geschikt. Daarnaast is een IBC container ook niet heel mooi om in je tuin te plaatsen maar met een beetje creativiteit en handigheid kun je deze container mooi wegwerken. 

De voordelen van het opslaan van regenwater met deze producten

 • Zijn goedkoop in aanschaf (Op Marktplaats zijn ontzettend veel van deze producten te verkrijgen)
 • Zijn in vele verschillende vormen en maten te verkrijgen waardoor er altijd wel iets in je tuin past
 • Je kunt je creativiteit kwijt met het wegwerken of verfraaien van de producten

De nadelen van het opslaan van regenwater met deze producten

 • Ze winnen niet de schoonheidsprijs 
 • Sommige producten zijn niet gemaakt van duurzame materialen
 • Je zult er een kraan op moeten bevestigen

Hoeveel water kan er in deze producten worden opgeslagen
Dat ligt geheel aan welk product je kiest. Er zijn jerrycans waar bijvoorbeeld maar 50 liter in kan. Je kunt ook kiezen voor een IBC container met een inhoud van maar liefst 1000 liter. 

Wat kosten deze producten
Wanneer je goed op Marktplaats zoekt kun je sommige producten gratis krijgen. Het enige wat je nog moet aanschaffen is een kraan en deze erop monteren.  Voor een IBC container moet je  vaak wel wat betalen. Op Marktplaats heb je deze al voor € 25,-. 

De voordelen van regenwater opslaan

In de lente en zomer komt het steeds vaker voor dat het een langere periode niet regent. Bij veel warmte en droogte zal de tuin regelmatig gesproeid moeten worden. Hoe vaak je de tuin moet sproeien lees je in onze blog Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien? Wanneer je regenwater opslaat hoef je minder gebruik te maken van kraanwater. Hiermee bespaar je geld en eigenlijk nog belangrijker, het is beter voor het milieu. 

Naast langere periode van droogtes kent Nederland ook steeds vaker korte stortbuien. Doordat er veel water in een korte periode valt heeft de grond en riolering moeite al dat water af te voeren. Een regenton help aangezien hier een deel van dat water in wordt opgeslagen. 

Een ander voordeel is dat in regenwater geen kalk zit, bij water uit de kraan is dit wel het geval. Er zijn planten die liever niet te veel kalk binnenkrijgen. 

Conclusie

Je kent ze nu, alle mogelijkheden om regenwater op te slaan in de tuin. Je kunt dit al doen voor heel weinig geld. Je kan echter ook voor design gaan of voor een multifunctionele oplossing die nagenoeg geen ruimte in beslag neemt. Je zal dan wel wat dieper in de buidel moeten tasten. We hopen je in ieder geval te hebben aangemoedigd om regenwater op te slaan in de tuin. Dit in verband met de vele voordelen die deze met zich mee brengt.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen