Alles over Philips Hue buitenverlichting (slimme tuinverlichting)

21 januari 2021
3 min leestijd

Al eerder hebben we een blog toegewijd aan hoe je de tuin ‘slim’ kunt maken. Je kan dit bijvoorbeeld doen met bewateringsystemen die op het juiste moment water geven aan je planten en gazon, een robotgrasmaaier die het gazon maait of zonwering die inklapt zodra het gaat regenen. In deze blog gaan we echter dieper in op de buitenverlichting van Philips. Philips is marktleider op het gebied van ‘slimme’ verlichting voor zowel binnen- als buitenhuis. 

Het volgende behandelen we allemaal in deze blog:

  • Wat heb je nodig om de lampen te gebruiken
  • Welke verschillende lampen zijn er
  • Hoe bestuur je de verlichting
  • Waar kan je de lampen kopen (plus handige tips)
  • Welke alternatieven zijn er

First things first

De lampen van Philips Hue kun je besturen met de Philips Hue app op je smartphone. Je kunt de lampen dimmen en afhankelijk van het soort lamp dat je koopt eventueel veranderen van wit tint of kleur. Om de lampen te kunnen besturen heb je echter wel een Philips Bridge nodig. De bridge praat als het ware met de lampen via je smartphone. Zonder bridge kun je alleen de lampen aan en uitzetten zonder de extra bovengenoemde functies. 

Philips Hue Bridge

Gelukkig kun je op een bridge 50 lampen en 10 accessoires verbinden. Denk bij accessoires bijvoorbeeld aan een draadloze lichtschakelaar of bewegingssensor. Vaak kun je met een bridge al je hele tuin (en woning) verlichten. 

Een ander voordeel van de bridge is dat deze ook kan samenwerken met de slimme speakers Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Op deze manier kun je met spraakbesturing de lampen bedienen. 

Welke verschillende lampen zijn er

Philips heeft een speciale buitenlijn ontwikkeld met armaturen die de lampen beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Zoals Philips zelf aangeeft hebben de lampen het IP44-niveau. Dit houdt in dat ze vochtbestendig zijn en geen stof doorlaten. 

Sokkellampen, muurlampen en spots maar ook verstralers en buitenlantaarns (100cm) zitten in het assortiment. De lampen zijn gemaakt van hoogwaardige kunststoffen, aluminium en/of gehard glas.

Philips Hue tuinspots
Philips Hue verstraler

Verschillende stijlen
De lampen zijn in verschillende kleuren, formaten en stijlen te verkrijgen. De meeste lampen hebben een wat moderne uitstraling maar gelukkig zitten er ook een aantal modellen tussen die passen in een klassieke tuin zoals de Econic buitenwandlamp of de Econic sokkellamp. 

Waarvoor welke armatuur?
De sokkellampen zijn erg geschikt om paden te verlichting, in het donker per ongeluk op je planten gaan staan is er dus niet meer bij. Wandlampen verlichten onder andere de plantenbakken en zorgen voor extra sfeer in je tuin. De prikspots kun je op verschillende plekken in de tuin plaatsen door ze in de grond te steken. Hiermee geef je de de planten verlichten en veel sfeer in de tuin creëren.

Wil je een lamp die vooral veel licht geeft, kies dan een verstraler, handig voor als je bijvoorbeeld thuis komt. Deze lamp heeft in tegenstelling tot de andere lampen geen mooi ontwerp maar doet waar hij voor gemaakt is, veel licht geven. 

Geen Philips armatuur
Heb je persee een armatuur van Philips nodig om de slimme lampen te laten werken? Het antwoord daarop is nee. Zorg er wel voor dat de fitting geschikt is voor de lamp en dat de armatuur goed bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. 

Het voordeel is dat je hierdoor veel meer keuze hebt in de armaturen. Je kunt hierdoor voor jou tuinstijl een passende armatuur vinden. Ook kwa prijsklasse kun je in een breder spectrum zoeken.

Hoe sluit ik Philips Hue buitenverlichting aan

Sokkels en spots
De sokkels en spots aansluiten is erg gemakkelijk. Je hebt hier een voedingskabel voor nodig die komt in 40 watt en 100 watt. Je sluit de lampen aan op de voeding en steekt de stekker in het stopcontact. 

Bij elke sokkel en spot is een voedingskabel van 5 meter geleverd. Daarnaast ook een splitter die ervoor zorgt dat je de lampen voedingskabels met elkaar kunt verbinden. 

Waar je goed op moet letten is dat je niet te veel lampen aansluit op één voedingskabel. Wanneer je bijvoorbeeld 6 lampen van 8 watt hebt zul je met een voedingskabel van 40 watt niet genoeg hebben. Je kunt de lampen wel aansluiten maar je zult merken dat de lampen minder hard kunnen branden.

Let op!

Graaf de meegeleverd kabels niet in. De kabels zijn namelijk niet voorzien van een metalen mantel die de stroomkabels beschermt.

Bekijk hieronder een handig instructiefilmpje over hoe je de lampen kunt aansluiten in de tuin.

Overige lampen
De andere lampen zoals de wandlampen kun je gewoon aansluiten op het netstroom. 

Hoe bestuur ik de verlichting

Zoals je hebt gelezen heb je de bridge en de Hue app nodig om de lampen te kunnen besturen met je smartphone. Echter kun je de lamp ook besturen met de Philips Switch, en indirect ook met een bewegingssensor. 

Besturen met de app
Voor zowel iOS (iPhone) als Android (o.a. Samsung en Huawei), Windows en Apple kun je de Philips Hue app installeren. Je kunt met de app overal in huis de lichten bedienen. Ook als je van huis bent kun je lampen aan of uit zetten. Met de app kun je tevens lichtscenes maken en complete zones maken. Maak bijvoorbeeld een terraszone of pad zone. Zo kun je met een klik alle lampen bij je terras aan zetten of met een veeg alle lampen van het pad dimmen. 

Je kunt in de app ook zorgen dat de lampen aan gaan bij zonsondergang en weer uitgaan bij zonsopgang. Vooral handig voor als je op vakantie bent, het huis lijkt dan namelijk bewoonbaar. 

Philips Hue Switch

Besturen met de switch
De dimmer switch is een afstandsbediening voor je lampen. Met de afstandsbediening kun je lampen aan- en uitzetten, dimmen en lichtscenes kiezen. Je kunt de afstandsbediening ook bevestigen aan de muur met de bijgeleverde wandhouder. Deze werkt magnetisch dus je kunt de afstandsbediening bij je houden en overal in huis de lampen bedienen.

Besturen met de bewegingssensor
Je kunt de lampen ook aan laten gaan met behulp van een bewegingssensor. Zodra je langs de sensor loopt gaan de lampen aan. Dit is extra handig voor als je in het donker thuis komt. 

Lampen besturen met GPS
In de app kun je instellen dat de lampen aan gaan zodra je thuis komt. Andersom, als je van huis gaat kunnen de lampen ook automatisch uit gaan. De GPS verbinding van je telefoon staat in verbinding met de bridge.

Waar kan je Philips Hue buitenverlichting het beste kopen?

De armaturen, lampen, bridge en andere accessoires zijn te koop in vele webwinkels maar ook bij bijvoorbeeld bouwmarkten als Gamma, Praxis en Karwei. 

Aangezien de producten niet goedkoop zijn is het verstandig om de lampen en/of armaturen in sets te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een set van twee, drie, vier of zes kopen. Hoe meer producten je tegelijk koopt hoe minder je betaald. 

Alternatieven

Al eerder gaven we aan dat je niet perse armaturen van Philips hoeft te kopen om slimme verlichting in je tuin te creëren. Als je armaturen aanschaft die bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden heb je al genoeg aan de lampen en bridge van Philips. 

Daarnaast zijn er ook tal van andere merken die slimme verlichting aanbieden. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • TRÅDFRI van IKEA
  • LIFX Smart lampen
  • Xiaomi Yeelight
  • Innr
  • Osram

Conclusie

De buitenverlichting van Philips biedt vele verschillende mogelijkheden. Het aanbod is breed in zowel sokkels en wandlampen en er zijn mooie spots en handige verstralers. Er is genoeg accessoires om de lampen nog slimmer te maken zoals de bewegingssensor. Het aansluiten en installeren van de lampen is erg gemakkelijk. Nog makkelijker is het besturen van de lampen met de goedwerkende app. De lampen zorgen niet alleen voor meer sfeer in de tuin. Ze zorgen ook voor meer comfort.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen