Alles wat je moet weten over een onderhoudsvrije tuin

2 december 2020
7 min leestijd

Waar veel mensen het heerlijk vinden om in de tuin te werken voelt het voor andere als een verplichting. Het onderhouden van de tuin is een klus waar vele tegen op zien. Grasmaaien, de tuintegels schoonmaken, planten snoeien en eventueel je vijver schoonmaken zijn een aantal werkzaamheden die je zult moeten uitvoeren. Een geheel onderhoudsvrije tuin bestaat nagenoeg niet. Maar er zijn een hoop mogelijkheden om de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken. Welke mogelijkheden er allemaal zijn lees je in deze blog.

Een onderhoudsvrije tuin maak je door:

  • Onderhoudsvrije planten plaatsen zoals lavendel en hortensia’s
  • Het juiste grassoort kiezen voor je gazon (speelgras)
  • De juiste bestrating te kiezen (keramische tegels)
  • Onderhoudsvrije materialen kiezen (composiet, metalen en bitumen)
  • Slim tuingereedschap te kiezen (zoal een robotgrasmaaier)

Wil je weten welke planten nog meer onderhoudsvrij zijn, waarom je voor speelgras moet kiezen en meer? Lees dan verder aangezien we hier dieper op in gaan. 

Onderhoudsvrije tuin beplanting

Je kunt je tuin onderhoudsvriendelijker maken door minder of geen planten te plaatsen. Maar kunnen we de tuin dan nog wel een tuin noemen? Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die onderhoudsarm zijn. Het grootste voordeel is eigenlijk dat het vaste planten zijn. Met andere woorden planten die jaar in jaar uit in de tuin kunnen blijven staan ongeacht het seizoen.

Een aantal onderhoudsarme tuinplaten

  • Lavendel
    Lavendel in bloei heeft mooie paarse bloemen, er komt een heerlijke geur vanaf en kunnen zowel in tuinbakken als in een pot. Lavendel hoeft maar twee maal per jaar gesnoeid te worden. Je kunt ervoor kiezen om ze niet te snoeien maar dan zullen in de loop van tijd aan de onderkant geen bloemen meer bloeien. Een voordeel van Lavendel is dat ze goed tegen droogte kunnen.
  • Hortensia’s
    Hortensia’s zijn in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Kwa kleur kan je ook verschillende kanten op. Denk aan lichtblauw, rose, paars, lila en wit. Het verschilt per soort wanneer je deze moet snoeien. Echter hoef je elk soort niet vaak te snoeien waardoor je hortensia een onderhoudsarme plant is.
  • Asters
    Net als hortensia’s zijn er veel verschillende asters. Per soort verschilt het wanneer ze bloeien. Het mooie is dat er ook asters zijn die pas in de herfst bloeien. Kies je voor deze dan heb je toch wat kleur in de tuin. Asters vallen erg op omdat ze een groot geel hart hebben met daaromheen paarse, lila of rose bloemen.

    Let op! Niet alle Asters zijn winterhard.
  • Siergrassen
    Voor elke tuin zijn er wel passende siergrassen te vinden. Ze variëren in kleur, vorm en grootte. Denk bijvoorbeeld aan leliegras, zwenkgras, zegge, vedergras, prachtriet of mosplant. Het voordeel is dat siergrassen maar een keer per jaar (in het voorjaar) gesnoeid hoeven te worden.

    Let op! Niet alle siergrassen zijn winterhard.
  • Geraniums
    Weer een soort plant die in veel verschillende kleuren en grootte te verkrijgen is. Geraniums zijn goede bodembedekkers en een plant die erg geschikt is voor een onderhoudsvrije tuin. Doordat ze goed en vol groeien aan de bodem is er minder ruimte voor onkruid. Het keer op keer moeten wegsteken van onkruid past niet in een onderhoudsvrije tuin.
  • Naaldvaren
    Wanneer je in de winter een groene tuin wil is de naaldvaren hier geschikt voor. De plant doet het goed op een donkere plek en wordt maximaal 70cm hoog. Het voordeel van de naaldvaren is dat deze in principe niet gesnoeid hoeft te worden. Je kunt er wel voor kiezen om bladeren die lelijk zijn geworden weg te snoeien.
  • Daglelies
    Daglelies worden tussen de 60cm en 150cm hoog en hebben prachtige bloemen in de bloeiperiode (tussen juli en augustus) In de winter verliezen ze hun blad ondanks dat ze winterhard zijn. Snoei een volledig uitgebloeide bloem tot aan de grond af zodat er weer nieuwe bloemen kunnen groeien. Tijdens het groeiseizoen kun je uitgebloeide bloemen snoeien om de aanmaak van nieuwe bloemen te bevorderen.
  • Vergeet-me-nietjes
    In bloei heeft een vergeet-me-nietje prachtige blauwe bloemen. Het is een plant die alleen tijdens hele strenge winter niet overleeft (iets wat we bijna niet meer kennen in Nederland). De plant zaait zichzelf elk jaar opnieuw uit. Doordat de plant zichzelf uitzaait kan deze wel snel gaan woekeren, iets om dus in de gaten te houden.

Bron

Gazon

Veel mensen hebben een gazon in de tuin. Het onderhouden van het gras kost elk jaar best wel wat tijd. Wil je een gazon in de tuin maar er niet te veel onderhoud aan hebben? Dat kan gelukkig door het kiezen van het juiste gras of door het kiezen van kunstgras.

Het onderhouden van je gazon houdt in dat je het gras moet maaien, sproeien, verticuteren en voeden. Voornamelijk het maaien en sproeien kost veel tijd. Er zijn verschillende soorten gazon en per gazon verschilt het hoeveel onderhoud deze nodig hebben.

Speelgazon
Het grassoort dat gekozen wordt voor een speelgazon groeit minder snel, kan goed tegen een stootje en heeft minder water nodig. Ideaal om te gebruiken in een tuin waar je minder onderhoud aan wil hebben. Je hoeft dit gras in tegenstelling tot een siergazon of sportgazon minder vaak te maaien en sproeien.

Siergazon
Kies geen siergazon als je minder tijd wil kwijt zijn aan het onderhouden van je tuin. Een siergazon moet in de lente, zomer en halverwege de herfst twee keer per week gemaaid worden. De grassoorten die worden gebruikt voor een siergazon groeien snel en is niet goed bestand tegen veel betreding.

Sportgazon
Een sportgazon wordt voornamelijk gebruikt op sportvelden. Aangezien de bal goed moet rollen mag het gras niet te lang worden. Je kunt voor dit gazon kiezen en het gras simpelweg minder vaak maaien. 

Kunstgras
Je denkt misschien dat je aan kunstgras helemaal geen onderhoud hebt. Helaas is dat niet waar. Kunstgras moet namelijk schoon gehouden worden door bladeren en vuil te verwijderen. Het moet geborsteld/geveegd worden om te voorkomen dat de haren gaan liggen en je moet voorkomen dat er onkruid op gaat groeien. 

Sproeien
Vooral in de zomer kan het in Nederland droger en droger worden. Wanneer je een gazon hebt betekent dit dat je regelmatig het gras moet sproeien. Gelukkig zijn er genoeg producten op de markt die ervoor zorgen dat je niet zelf contant met de sproeier in de hand staat. Kies bijvoorbeeld voor een zwenksproeier die je op het gazon kunt zetten.

Verticuteren
Om het gras gezond te houden zul je minimaal een keer per jaar het gras moeten verticuteren. Het verticuteren van het gras kun je het beste doen in maart of april (doe het niet als er nog vorst in de grond zit). Door te verticuteren haal je de viltlaag weg van het gras waardoor het gras goed doorlucht wordt en weer voedingstoffen kan opnemen. 

Gras voeden
Om het gras goed bestand te houden tegen grasziekten en schimmels zul je het gras moeten voeden. Het voeden zorgt er tevens voor dat je minder kans hebt op de groei van mos en loop je minder kans dat het gras verkleurd. De vuistregel is om elke 6 tot 8 weken het gras te bemesten tussen april en oktober. Als er nachtvorst is kunt u het besten niet bemesten omdat het effect dan veel minder zal zijn. 

Robotgrasmaaier
Je kunt natuurlijk tijd besparen door een robot grasmaaier aan te schaffen. Zelf niet meer achter de grasmaaier lopen twee keer per week gaat vooral veel tijd schelen als je een groot gazon hebt. Echter zul je ook tijd kwijt zijn aan het onderhouden van de robotgrasmaaiers. Je zult namelijk regelmatig grasresten onder de maaier moeten verwijderen.

Iedereen die gras in de tuin heeft zal hier op verschillende manieren onderhoud aan hebben. Gelukkig hoeven sommige taken niet vaak uitgevoerd te worden zoals het verticuteren en bemesten. Het kiezen van het juiste gazon soort en hulpmiddelen gebruiken zoals een zwenksproeier en robotgrasmaaier zorgen er echter voor dat je minder tijd zal kwijt zijn aan het onderhouden van je gazon. 

Bestrating

In elke tuin is bestrating te vinden, denk aan een pad richting de deur, een terras of de oprit. De keuze van steensoorten en verschillende legverbanden is erg groot. Voor elke tuinstijl is er wel een passende steensoort en een passend verband. Steensoorten en verbanden kunnen daarnaast ook gecombineerd worden. Maar wat als je een onderhoudsvrije tuin wil? dan wil je geen bestrating die je vaak moet schoonmaken. 

Welke bestrating is het meest onderhoudsvrij?
Bestrating kan van veel verschillende soorten stenen worden gemaakt. Steenfabrikanten kunnen ook verschillende grondstoffen samenvoegen om een bestrating te creëren, denk bijvoorbeeld aan de wat oudere tegels van beton. Het verschilt ook per steensoort hoe de structuur van de bestrating is, dit kan bijvoorbeeld heel grof zijn of juist heel glad. 

Drie verschillende factoren hebben invloed op hoe snel bestrating vies wordt én hoe makkelijk je deze schoon kan maken. Dit zijn:

Steensoort
Het verschilt per steensoort hoe gevoelig deze is voor groene aanslag en vuil. Zo hechten algen en mos zich beter op de een dan de ander.

Structuur
Een gladde steen is gemakkelijker schoon te maken dan een met veel structuur. Oude betonnen tegels hebben behoorlijk wat structuur waardoor de groene aanslag moeilijker te verwijderen is.

Impregnatie
Fabrikanten kunnen stenen impregneren met een speciale beschermingscoating. Hierdoor is de steen beter bestand tegen aanslag en vuil én gemakkelijker schoon te houden.

Meest onderhoudsvrije tuintegels
De volgende tuintegels hebben de minste onderhoud nodig:

Keramische tegels
Dit is de absolute nummer één als het gaat om onderhoudsvrije tuintegels. Door de lage vochtabsorptie van keramische tegels zijn de minder gevoelig voor de groei van algen en mos. De tegels passen in zowel een authentieke als moderne tuin. Daarnaast zijn de tegels krasbestendig, verkleuren ze niet en kunnen ze goed tegen vorst.

Geimpregneerde tegels
Heel veel verschillende steensoorten kunnen worden voorzien van een geïmpregneerde toplaag. Het verschilt per steen hoe goed deze toplaag hecht. Hoe beter de hechting hoe meer deze beschermt tegen algen en mosgroei.

Betontegels met coating
Betontegels kunnen voorzien worden van een beschermende coating. Deze coating zorgt ervoor dat de steen minder snel vies wordt en makkelijker is schoon te maken. De coating slijt echter wel op den duur waardoor de tegel opnieuw gecoat moet worden. 

Tegels van MBI (GeoSteen)
GeoSteen is een lijn van tegels van MBI. Het bedrijf heeft een speciale coating bedacht voor vele soorten tegels. De coating zorgt dat de kwaliteit van de steen goed blijft, dat de steen minder snel vies wordt en dat deze makkelijker is schoon te maken.

Tuintegels voegen voor minder onderhoud
Je kunt ervoor kiezen om de naden van de tuintegels te voegen. Gevoegde tuintegels voorkomen dat er onkruid tussen de tegels kunnen groeien. Hierdoor ben je geen tijd kwijt aan het wegsteken van onkruid.

Hoe wordt bestrating vies?

Bestrating kan vies worden op verschillende manieren:

Algen en mos
Groene aanslag op bestrating komt van algen en mos. Hoe meer vocht en schaduw hoe makkelijker de algen en mos groeien op de bestrating. Een tuin op het noorden heeft meer last van algen en mos omdat pas later op de dag de zon begint te schijnen in de tuin. Als de dagen korter worden betekent dit dat de zon minder schijnt in de tuin en het dus langer donker blijft. Minder of geen zonlicht betekent meer vocht. Blokkeert een boom de zon in je achtertuin dan zul je ook hier merken dat de tuin vochtiger is. 

Bladeren
Als bladeren te lang op bestrating liggen kunnen deze lelijke, hardnekkige vlekken veroorzaken. Deze vlekken trekken in de bestrating waardoor het erg lastig is om deze nog te verwijderen. Je kunt dus beter even de bladeren wegvegen, dit is minder moeite dan later proberen de vlekken te verwijderen. 

Lekken van vloeistoffen
Er kunnen vlekken ontstaan op de bestrating door lekkende vloeistoffen. Denk bijvoorbeeld aan het vet uit vlees dat uit de barbeque op je terras druppelt. Of denk aan motorolie op je oprit omdat je per ongeluk hebt geknoeid bij het opnieuw aanvullen van de olie. Wees daarom extra voorzichtig met vloeistoffen. Leg daarom bij het barbecueën bijvoorbeeld een stuk karton onder de barbeque en als je olie gaat toevoegen leg dan even een oude doek onder je auto. 

Wil je meer informatie over onderhoudsvrije tuintegels? Lees dan onze blog Welke onderhoudsvrije tuintegels zijn er?

Tuinafscheiding

Zowel in de voor- als achtertuin wil je waarschijnlijk een afscheiding met de buren hebben. In de achtertuin voornamelijk voor je privacy en in de voortuin om te weten waar de grens tussen de twee tuinen ligt. Maar welke tuinafscheiding kies je als je een onderhoudsvrije tuin wil? Er zijn veel verschillende mogelijkheden maar zijn ze allemaal onderhoudsvrij? Gelukkig zijn er veel opties waaraan je weinig of zelfs geen onderhoud aan hebt. 

Tuinafscheiding van composiet
Composiet is een materiaal dat gemaakt is uit een mix van verschillende stoffen. Glasvezel, aramide, koolstofvezel en nanotubes zijn materialen die nodig zijn om composiet te maken. 

Het grootste voordeel van composiet is dat het onderhoudsvrij materiaal is. Dit houdt het volgende in:

  • Het verkleurd niet
  • Je hoeft het niet te schilderen
  • Het gaat niet rotten
  • Schimmels en insecten kunnen het materiaal niet aantasten
  • Het is weersbestendig
  • Het scheurt niet (wat bijvoorbeeld bij hout wel kan gebeuren)

Tevens is het materiaal erg stevig, gaat het lang mee, is het gemakkelijk te monteren én is het te verkrijgen in verschillende maten, vormen, kleuren en texturen. 

De nadelen zijn dat het duur is en het wat onnatuurlijk oogt. De goedkoopste composiet panelen kosten € 100,- (180cm x 100cm).

Tuinafscheiding van aluminium
Aluminium is een materiaal dat net als composiet onderhoudsvrij is. Echter wordt het materiaal voornamelijk gebruikt voor op een balkon. Je zou het tevens kunnen gebruiken in de voortuin om de grens met de buren aan te duiden. Doordat het aluminium wordt ingespoten met verf is het in verschillende kleuren te verkrijgen. Voor elke tuin is er wel iets geschikts te vinden doordat het aluminium erg bewerkbaar is. 

Een nadeel is dat je dit niet snel zal gebruiken als schutting in de achtertuin. Je kunt hier dus niet de privacy creëren die je graag in de achtertuin wil. 

Naast bovengenoemde zijn er ook nog veel andere oplossingen. Echter zijn deze allemaal minder onderhoudsvrij. Zo heb je bijvoorbeeld betonnen platen, een houten schutting of een haag. Elke oplossing brengt verschillende nadelen met zich mee. Zo zijn betonnen platen erg gevoelig voor groene aanslag, kan een schutting gaan scheuren door verschillende weerselementen en moet je een haag een of meerdere keren per jaar snoeien. 

Wil je meer weten over tuinafscheidingen? Lees dan eens onze blog Tuinafscheidingen, welke zijn er en waar moet ik op letten? In deze blog behandelen we alle verschillende soorten tuinafscheidingen, waar je op moet letten bij de aanschaf van een tuinafscheiding, of je deze zelf moet plaatsen of het beter kan uitbesteden en dat er ook multifunctionele tuinafscheidingen bestaan. Maar je leest ook waar je allemaal op moet letten zoals welke regels er zijn als je de tuinafscheiding deelt met de buren. 

Vijver

Heb je al een vijver in de tuin of wil je een vijver gaan bouwen maar wil je ook een onderhoudsvrije tuin? Denk dat goed na of je de vijver wil behouden of daadwerkelijk wil gaan maken. Een vijver in de tuin zorgt namelijk voor extra veel onderhoud en kost veel tijd. 

Veel verschillende aspecten hebben invloed op het onderhouden van de vijver. Dit zijn de volgende aspecten:

Water
Zonder water geen vijver dat is logisch. Het werkt simpelweg niet om de vijver te vullen met water en het daarbij te laten. Je hebt voor de vijver hard water nodig als je wil dat deze schoon en helder is, er moet voldoende CO2 in het water zitten én je moet voorkomen dat er zweefalgen in het water komen. Teveel zweefalgen betekent dat het water groen wordt.

Vissen
Je vissen hebben voeding nodig om te blijven leven. Wanneer je een vijver wil/hebt ben je jaarlijks stiekem best wat tijd kwijt met het voeren van de vissen. Hier gaat tijd in zitten omdat je moet uitrekenen hoeveel voeding de vissen nodig hebben ook moet je weten wanneer ze de voeding nodig hebben. Vergeet daarnaast niet dat je zo nu en dan ook naar een dierenspeciaalzaak moet om vissenvoer te halen.

Planten
In en rondom de vijver staan vaak planten. Het onderhouden van de planten kost tijd. Het kan zijn dat er planten kapot gaan. Je bent hierdoor tijd kwijt met het verwijderen van de planten en het opnieuw plaatsen van nieuwe planten.

Apparatuur
Om de kwaliteit van het water op orde te houden heb je verschillende soorten apparaten nodig voor je vijver. Denk aan een vijverpomp om het water te circuleren en een waterfilter om het water schoon te houden. Een waterfilter moet om de zoveel tijd goed schoon gemaakt worden. Het schoonmaken van verlichting in de vijver behoort ook tot een taak als je een vijver hebt.

Schoonmaak
In de herfst waaien bladeren in de vijver, vissen en planten gaan dood, er kan een modderlaag ontstaan op de bodem van de vijver. De vijver kan op allerlei verschillende manieren vies worden. Alleen het schoonmaken van de vijver is jaarlijks al een hele klus.

Grootte van de vijver
Hoe groter de vijver hoe meer onderhoud je zal hebben dat is logisch. Denk daarom goed na als je een vijver wil hoe groot deze moet worden. Wil je persé een vijver maar er niet teveel onderhoud aan hebben, kies dan eventueel voor een maatje kleiner.

Schuur of tuinhuisje

Een plek om al je spullen zoals je tuingereedschap, tuinkussens en fietsen kwijt te kunnen is super handig. Wat voor soort schuur of tuinhuisje je neemt heeft echter invloed op de hoeveelheid onderhoud die je hebt aan je tuin. Denk aan het soort materiaal van het tuinhuisje, of er een dakgoot aan bevestigd is en van welk materiaal het dak is gemaakt.

Materiaal
Tuinhuisjes en schuurtjes worden van verschillende materialen gemaakt. Denk aan hout, bakstenen en kunststof. Per materiaalsoort verschilt het hoeveel onderhoud je er aan zal hebben.

Hout
Hout dat constant wordt blootgesteld aan verschillende weerselementen heeft van tijd tot tijd aandacht nodig. Je zult het hout opnieuw moeten schuren en verven om het in goede conditie te houden.

Bakstenen
Op een bakstenen muur kunnen algen en mos gaan groeien. Vooral als het buiten vochtiger wordt of als de bakstenen veel in de schaduw staat kunnen algen en mos sneller groeien. Van tijd tot tijd zul je de bakstenen muur moeten schoonmaken. 

Kunststof
Te verkrijgen in verschillende kleuren, gemakkelijk te monteren en goed schoon te houden. Kunststof is een goede keuze als je een onderhoudsvrij tuinhuisje of schuurtje wil.

Metalen
Staal of aluminium zijn erg geschikt om te gebruiken voor een tuinhuis of schuur. De metalen roesten niet omdat ze behandeld zijn, ze kunnen in veel verschillende kleuren gespoten worden, het is erg stevig én het belangrijkste ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Hierdoor zijn metalen materialen net als kunststof een goede keuze.

Dakgoot
Veel schuurtjes en tuinhuisjes hebben een dakgoot. Wil je dit ook houdt er dan wel rekening mee dat je in de herfst de dakgoot moet schoonmaken om verstopping te voorkomen.

Het dak
Het dak kan gemaakt zijn vak dakpannen, shingles en dakleer. Waar shingles en dakleer nagenoeg hetzelfde zijn (gemaakt van bitumen en teer) zijn dakpannen van steen. Wil je zo min mogelijk onderhoud kies dan voor een plat dak. Hier zie je geen aanslag en vuil op. Bij een schuin dak zie je dit bij zowel dakleer, bitumen als dakpannen wel. 

De beste keuze
Wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het onderhouden van je tuinhuis of schuurtje. Kies dan voor een variant met van kunststof of metaal zonder dakgoot en plat dak. 

Tuingereedschap

Zelfs voor een onderhoudsvrije tuin zal je een aantal gereedschappen moeten aanschaffen. Je kunt echter slimme apparaten kopen die ervoor zorgen dat het onderhouden van je tuin een stuk gemakkelijker worden en zorgen dat je de taken sneller kan uitvoeren. Hieronder een aantal gereedschappen die je daarbij kunnen helpen

Robotgrasmaaier
Zonder grasmaaier zal het gras in de tuin al snel erg hoog worden. Je kunt een robotgrasmaaier aanschaffen zodat je zelf niet hoeft te gras maaien. Je zult wel zo nu en dan de grasmaaier even schoon moeten maken.

Zwenksproeier of druppelsysteem
Het water geven van je planten en gazon kost jaarlijks veel tijd. Door een zwenksproeier op het gazon te zetten en/of een druppelsysteem in de tuin aan te leggen hoef je zelf niet meer te sproeien. Je kunt deze apparaten combineren met een sproeicomputer en slimme sensoren. Zodra de planten te droog zijn gaat het systeem automatisch de planten en het gazon water geven.

Elektrische snoeischaar
Vooral het snoeien van een haag kan tijdrovend zijn. Bespaar jezelf een hoop energie en doe de klus met een elektrische snoeischaar. Hierdoor ben je een stuk sneller klaar.

Bladblazer
Heb je geen zin om de stoep te vegen? Kies voor een bladblazer. Je klus is sneller klaar en het kost je minder energie. 

Voedersysteem
De vissen voeren kun je ook doen met een voedersysteem. Deze vul je met voer, je stelt in wanneer en hoeveel voer de vissen moeten krijgen waarna het voedersysteem het werk voor jou doet.

Gereedschap onderhouden

Een schoffel, hark, snoeischaar of schep al het tuingereedschap moet onderhouden worden als je wil dat de kwaliteit goed blijft. Wil je hier zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn dan begint het onderhouden bij goed opbergen. Berg het gereedschap op als je klaar bent met tuinieren. Berg het bijvoorbeeld op in je tuinhuisje. Als het gereedschap buiten blijft liggen zal het vaker een onderhoudsbeurt nodig hebben.

Let op!

Plaats het metaal van een schep of ander tuingereedschap niet op de vloer. Hierdoor kan het eerder gaan roesten.

Onderhoud van de tuin uitbesteden

Waarom zelf de tuin onderhouden als je deze klus ook kunt uitbesteden. Alles wat je hebt gelezen kun je vergeten als je een hovenier of tuinman inhuurt. Het voordeel is dat een tuinman precies weet wat die doet. Hij doet dit dagelijks en weet de fijne kneepjes van het vak. Waar jij misschien twee dagen bezig bent doet de tuinman het in een dag. 

Gemiddeld kost het onderhouden van je tuin door een tuinman tussen de €35,- en €55,-. Sommige tuinmannen rekenen daar ook nog voorrijkosten bij. De grootte van je tuin, de verschillende klussen en de frequentie van hoe vaak de tuinman langs komt heeft grote invloed op de kosten. Om kosten te drukken zou je gemakkelijke taken zoals de tuin vegen zelf kunnen doen en de moeilijkere taken aan de tuinman overlaten. 

We hopen dat we je voldoende hebben kunnen informeren over hoe je een onderhoudsvrije tuin kunt maken. Ga je de tuin aanpassen om deze onderhoudsvrij te maken? Ga je bijvoorbeeld planten zoals lavendel, asters en daglelies plaatsen na het lezen van deze blog? Of ga je misschien wel een robotgrasmaaier aanschaffen zodat je zelf niet meer het gazon hoeft te maaien? Wat het ook is, we wensen je veel succes met de tuin onderhoudsvrij maken. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen