Om je tuin netjes te houden zul je regelmatig de tuin moeten vegen. Bij werkzaamheden in de tuin, het betreden van de tuin en door verschillende weersomstandigheden wordt de tuin ‘vies’. Met name zand en bladeren wil je met regelmaat wegvegen. In deze blog behandelen we welke soorten bezems er allemaal zijn, wat de eigenschappen zijn en waar je ze voor gebruikt.
Wat zijn de verschillende soorten bezems en hier gebruik je ze voor:
Wanneer je verder leest geven we meer informatie over de bovengenoemde bezems. Tevens leggen we uit waarom het noodzakelijk is om de tuin te vegen. Naast deze onderwerpen bespreken we ook welke stelen er allemaal zijn voor bezems, waar je ze kunt kopen, welke verschillende prijscategorieën er zijn en hoe je ze het beste kunt opbergen.
De stadsbezem is ideaal om te gebruiken voor het opvegen van zand en bladeren. Dit komt doordat deze haren van deze bezem zijn voorzien van bassine/stalks vezels wat er voor zorgt dat de haren zowel sterk als buigbaar zijn. Met name op ruwere ondergronden komt deze variant goed van pas. Je kunt deze bezem krijgen in verschillende afmetingen. De meeste voorkomende maat is echter 45 cm.
Wanneer er hardnekkig vuil op je vloer in de tuin zit kun je deze het beste schoonmaken met een straatbezem. De stevige kunststof haren zorgen er namelijk voor dat vuil gemakkelijk, zonder dat je veel moeite hoeft te doen los laat. De kunststof haren zijn een stuk stugger dan de haren van bassine/stalks vezels waardoor ze minder goed buigbaar zijn. Het wegvegen van bijvoorbeeld los zand zal moeilijk gaan met deze bezem. Ook deze variant is te verkrijgen in verschillende afmetingen maar de meeste voorkomende maten zijn 35 cm en 40 cm breed.
De naam van deze bezem zegt het natuurlijk al waarvoor je deze gebruikt. De onkruidbezem gebruik je om mos, onkruid en groene aanslag te verwijderen van je tuintegels. Wat deze bezem anders maakt dan andere is dat deze is voorzien van stalen haren. De onkruidbezem komt in twee verschillende varianten. Een met alleen maar stalen haren en een met stalen haren in het midden met daaromheen nylon haren. Een onkruidbezem heeft een breedte van 30 cm.
De eerste bezem die je in combinatie gebruikt met water en zeep. Je gebruikt een luiwagen om vloeren met een harde bovenlaag te schrobben. De luiwagen is voorzien van haren met tampico vezel. Het mooie aan de luiwagen is dat je hem ook bepaalde vloeren binnenshuis kunt gebruiken. Een luiwagen is normaliter rond de 25 cm breed.
Nog een variant waarbij je meteen raadt waarvoor je deze gebruikt. Naast dat je deze bezem voor het terras gebruikt is deze ook geschikt voor paden. In veel gevallen zijn de haren gemaakt van flexon/paardenhaar of polypropyleen. Beide zijn sterk genoeg maar niet dusdanig hard dat ze de stenen in jouw tuin zullen beschadigen. Wat opvalt aan een terrasbezem is de breedte. Deze is namelijk behoorlijk wat breder dan de eerder genoemde varianten. Een terrasbezem heeft een breedte van 60 cm.
Naast alle ‘grote’ bezems kan de stoffer en blik uiteraard niet ontbreken in deze lijst. De stoffer is van handformaat, gemaakt van hout en is voorzien van kokosharen of paardenharen. De haren zitten dicht op elkaar waardoor je gemakkelijk fijn materiaal als zand kan opvegen. Het blik is vaak gemaakt van hardplastic of van dun metaal. Het voordeel van hardplastic is dat deze weersbestendig is. Het nadeel is dat deze vaak minder sterk zijn dan een blik van dun metaal. Het nadeel van dun metaal is dat deze niet weersbestendig is.
De bezem van stro is de oudste variant in deze lijst en iedereen kent deze waarschijnlijk wel. Nog steeds is de bezem gemaakt met haren van stro erg populair. Deze gebruik je met name om zand en bladeren te vegen. Het leuke aan dit soort is dat je hem ook kunt gebruiken als decoratie in de tuin. De breedte van deze variant is 30 cm.
Je kunt ervoor kiezen om een binnenbezem in de tuin te gebruiken. Voor het opvegen van wat zand zal dit geen probleem zijn. Echter zul je merken dat het opvegen van andere materialen niet goed gaat met bezems voor in huis. Let daarnaast goed op dat de bezem goed schoon is als je hem weer voor binnen gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld je vloer beschadigen als er nog zand aan de haren van de bezem kleeft.
De steel is een belangrijk onderdeel van de bezem en wanneer je er een gaat kopen moet je op twee verschillende dingen letten. We hebben het hier over de lengte en het soort materiaal.
De lengte van de steel
Net als bij bijvoorbeeld een hark of schoffel is het belangrijk dat de lengte van de steel juist is om goed de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Wanneer een steel niet de juiste lengte heeft kun je lichamelijke klachten krijgen bij het vegen of schrobben. Zorg ervoor dat de steel lang genoeg is zodat je niet krom hoeft te gaan staan. Stelen komen in verschillende maten, de meest gangbare maten zijn 120 cm, 140 cm en 160 cm.
Materiaalsoorten voor de steel
Veelal zijn de stelen gemaakt van hout. Hout is stevig en gaat, wanneer het goed wordt opgeborgen lang mee. Daarnaast ligt een houten steel goed en stevig in de hand. De steel kan ook gemaakt zijn van glasvezel wat ook erg sterk is en tevens goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Sommige stelen zijn gemaakt van plastic, het verschilt heel erg per steel hoe de kwaliteit is.
De meeste bezems zijn niet voorzien van een extra handvat. Wanneer je de juiste bezem gebruikt hoef je niet veel kracht te verrichten.
Aangezien er veel verschillende soorten bezems zijn en de kwaliteit erg verschilt liggen de prijzen ook erg uiteen. Je zult echter merken dat wanneer je weinig betaalt de kwaliteit van de bezem vaak wat slechter is. Je kunt voor € 4,- al een bezem online aanschaffen. De andere kant van het verhaal is dat er ook varianten zijn van wel € 50,-.
Alle verschillende soorten zijn te koop in tuinspeciaalzaken, doe-het-zelf zaken en online. Zowel online als in een winkel zijn de meeste soorten voor een mooie prijs te koop. Ben je echter specifiek op zoek naar een bepaald merk dan kun je het beste online zoeken. De kans dat je het merk online vindt is groter dan dat je deze in een winkel zult vinden.
Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je bezem gebruik kunnen maken. Zorg er daarom voor dat je de bezem op een droge plek opbergt als je deze niet gebruikt. Met name houten stelen kunnen slijten als ze gelange tijd buiten liggen. Wanneer de bezem stalen haren heeft moet je ervoor zorgen dat deze niet de koude grond
Het vegen van de tuin vind je misschien niet de leukste klus als het gaat om tuinieren. Echter is het wel belangrijk om dit met regelmaat te doen. Met name in herfst wanneer er veel bladeren op je pad liggen. Wanneer je deze laat liggen kunnen er moeilijk verwijderbare vlekken op je tegels komen. Wanneer je regelmatig veegt voorkom je ook dat het onkruid tussen je voegen van de tegels groter kan worden. Door regelmatig te vegen veeg je namelijk de kleine plantjes kapot. Moet je regelmatig je tuintegels schrobben omdat hier groene aanslag op zit? Lees dan eens onze blog Welke onderhoudsvrije tuintegels zijn er? In deze blog leggen we uit voor welke tegel je het beste kan kiezen als je dit klusje niet meer wil uitvoeren.
Je weet nu welke verschillende soorten bezems er zijn, waar je ze voor gebruikt en hoe deze eruit zien. Wij achten de kans klein dat je alle verschillende soorten nodig hebt. Welke bezems je ook bezit, zorg dat je ze goed opbergt. Wanneer je dit doet gaan ze een stuk langer mee. Let er tevens op dat je sommige soorten niet met steel koopt. Sommige soorten gaan minder lang mee, bijvoorbeeld door het schrobben. Een variant met steel is vaak duurder dan eentje die dat niet heeft.