Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

5 december 2020
3 min leestijd

In het najaar beginnen de bladeren weer van de bomen te vallen. Grote kans dat een deel van de bladeren bij jou in de tuin terecht komen. Herfst bladeren zijn erg mooi maar een grote hoeveelheid in je tuin oogt rommelig. Maar moet je bladeren in de tuin nou laten liggen of kun je ze beter opruimen? Op deze vraag geven we antwoord in deze blog.

Moet ik bladeren laten liggen op opruimen?

  • Bestrating en vijver:
    Ruim de bladeren zo snel mogelijk op 
  • Gazon:
    Te veel bladeren op een hoop moet je opruimen. Bladeren verspreid over het gazon kun je laten liggen
  • Plantenbakken en potten of andere plaatsen waar je grond hebt liggen:
    De bladeren kun je laten liggen

Waarom moet je in sommige gevallen bladeren zo snel mogelijk opruimen en waarom kan je in andere gevallen het gewoon laten liggen? Deze vragen beantwoorden we in deze blog. Wat ook aan bod komt in deze blog is hoe je bladeren kunt opruimen, hiervoor kun je namelijk meer gebruiken dan de oude bekende bezem. Tot slot behandelen we ook wat je nog meer met de overtollige bladeren kunt doen. 

Bestrating

Wanneer er blad op je bestrating ligt kun je maar beter niet te lang wachten met het opruimen. Wacht niet tot er een grote stapel bladeren ligt maar veeg elke week even het blad van de bestrating af. Wanneer bladeren te lang op bijvoorbeeld je terras of paden ligt kunnen deze vlekken veroorzaken. Wanneer bladeren gaan rotten komt er looizuur vrij. Looizuur is belangrijk voor bladeren aangezien deze het blad beschermen. Het looizuur is echter niet goed voor je bestrating. Het bijt als het ware in de bestrating en laat lelijke bruine vlekken achter. De vlekken zijn achteraf moeilijk te verwijderen.

Gazon

Het verschilt of je blad wel of niet moet weghalen van het gazon. Het zit hem vooral in de hoeveelheid bladeren die op het gazon ligt. Wanneer er een dikke pak bladeren op het gazon ligt krijgt het gazon op een gegeven moment geen zuurstof meer. Vooral als het een paar keer regent wordt het bladerdek zwaarder waardoor er nog minder kans is dat het gazon zuurstof krijgt. Geen zuurstof betekent dat het gras kapot zal gaan. Door al het blad op je gazon kan het ook niet meer drogen. Het gevolg hiervan is dat het gazon gaat rotten.

Zolang er niet te veel bladeren op je gazon liggen en deze niet te dicht op elkaar liggen hoef je deze niet perse op te ruimen. Het laten liggen van enkele bladeren is zelfs goed voor de grond. Waarom dit zo is lees je hieronder bij Voeding voor de grond. 

Plantenbakken en potten

Blad dat in plantenbakken en potten valt kun je rustig laten liggen. Een bladerdek zorgt namelijk voor de bescherming van planten tegen vorst in de koude wintermaanden. Bladeren die je op veegt van de bestrating kun je eventueel ook uitstrooien in plantenbakken en potten. 

Bladeren in de vijver

Hoe meer bladeren er naar de bodem zakken hoe voedselrijker de vijver wordt. Er vormt zich namelijk een sliplaag op de bodem van de vijver. In eerste instantie klinkt dit misschien als iets positiefs. Echter zorgt dit voor veel problemen namelijk groen water en zweefalg.

Zorg er dus voor dat bladeren niet de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Zodra je bladeren in de vijver ziet drijven kun je deze het beste meteen eruit halen. Je kunt er ook voor kiezen om een vangnet te spannen boven de vijver. Op deze manier hoef je niet keer op keer het blad uit de vijver te vissen.

Voeding voor de grond

Blad wat op de grond valt in bijvoorbeeld plantenbakken, potten en het gazon is voeding voor de grond. Bladeren die je op veegt van je terras of andere bestrating kan je uitstrooien op de grond. Bodeminsecten zoals wormen en pieren trekken het blad in kleine deeltjes de grond in. Doordat er veel mineralen in de bladeren zit zijn bladeren voeding voor de grond. Schimmels en bacteriën die onderaan de voedselketen staan eten de minuscule bladerdeeltjes. Deze schimmels en bacteriën worden weer gegeten door insecten. De bladeren zorgen dus dat de voedselketen in stand blijft. Bladeren in de grond zorgen er ook voor dat de grond vocht beter kan opnemen. Dit heeft een positief effect op je planten.

Wat kun je met opgeruimde bladeren doen?

In veel gemeenten worden tijdens de herfst bladkooien op veel verschillende plekken geplaatst. Hier kan je al het blad wat je hebt opgeveegd kwijt. Maar je kan het blad ook gebruiken voor andere dingen. 

Composthoop isoleren
Indien je een composthoop in de tuin hebt kun je overtollig blad gebruiken als beschermlaag tijdens de winter. Voor een composthoop is het namelijk van belang dat deze niet bevriest. Wanneer de kern van een composthoop te koud wordt stopt het belangrijke rottingsproces. Je kunt al je bladeren over de composthoop gooien. De bladeren beschermen de composthoop tegen kou en regen. 

Planten isoleren
Planten zoals sommige rozen en planten die niet winterhard kun je extra beschermen door bladeren te strooien op de bodem. Hiermee creëer je een extra beschermlaag tegen de vorst. 

Dieren

Dieren zoals egels hebben er baat bij als bladeren in de tuin blijven liggen. Doordat egels schuwe dieren zijn kunnen ze zich makkelijker verschuilen als er een hoop bladeren in je tuin ligt. 

Insecten
Een dek met bladeren is voor insecten ideaal om te gebruiken als beschutting. Daarnaast kunnen rupsen en pieren het gebruiken als voeding. 

Decoratie
Veel bladeren die in de herfst van de bomen vallen zien er erg mooi uit. Ze hebben verschillende kleuren en vormen en zijn daarom ideaal om te gebruiken als decoratie. Ook de kinderen vinden het erg leuk om te knutselen met herfstbladeren. Inspiratie van wat je allemaal kunt doen met herfstbladeren vind je hier.

Hoe ruim je de bladeren op?

Natuurlijk weet iedereen dat je de bladeren kunt opvegen met een bezem. De bezem is een stuk gereedschap dat niet kan ontbreken in je tuin. Maar zijn er ook andere mogelijkheden? Wellicht is het vegen voor jou wel een zware lichamelijke belasting of is je tuin dusdanig groot dat het vegen van de bladeren met een bezem simpelweg teveel tijd in beslag neemt. 

Bladeren opruimen met een bladblazer of bladzuiger

Door de bladeren bij elkaar te blazen of op te zuigen hoef je veel minder lichamelijke inspanning te leveren. De aanschaf van zo’n machine ligt wel wat hoger dan de vertrouwde bezem. Veel bekende merken als Gardena, Bosch, Makita en Black & Decker maken bladblazers en bladzuigers. De machines verschillen in gewicht, blaaskracht en aandrijving. Tevens beschikken sommige bladzuigers over een versnipperfunctie. De prijsverschillen van de machines liggen tussen de €40,- en €600,-.

Bladeren opruimen met een zitmaaier
Vooral als je een grote tuin hebt met een flink stuk gazon dan kan het opruimen van bladeren een erg grote klus zijn. Door de bladeren op te ruimen met een zitmaaier gaat het een stuk sneller en kost het je nagenoeg bijna geen lichamelijke inspanning. 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen hangt het er dus erg vanaf waar het blad in de tuin ligt. Wacht bij bladeren die op je bestrating liggen vooral niet te lang met opruimen. De vlekken die in de stenen kunnen komen zijn nog maar lastig te verwijderen. Je hebt ook gelezen dat bladeren ook erg nuttig kunnen zijn voor je tuin. Nu weet je altijd wat je te doen staat als in het najaar de bladeren weer in je tuin vallen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen