Buiten zitten in de herfst (13 tips om het aangenaam te maken)

1 september 2022
2 min leestijd

De zomer is weer voorbij, je hebt volop buiten kunnen genieten van het warme weer en de tuin. Nu de herfst is aangebroken wordt het wat frisser en zal de zon minder schijnen. Het is echter niet zo dat je niet meer buiten kan gaan zitten. In deze blog leggen we uit hoe je buiten kan zitten in de herfst.

Buiten zitten in de herfst

 • Ga onder een deken zitten
 • Draag warme kleding
 • Steek de vuurkorf aan
 • Zet de tuinkachel of terrasverwarmer aan
 • Gebruik verwarmbare kussens
 • Verwarm een kersenpitzak of kruik
 • Zet een windscherm op
 • Drink iets warms
 • Neem een warme maaltijd
 • Maak eerst een wandeling 
 • Maak een overkapping
 • Kies het juiste moment 
 • Een combinatie van bovenstaande

Wanneer je verder leest gaan we uitgebreid in op bovenste tips.

13 tips om het in de herfst aangenaam te maken in de tuin

Ga onder een deken zitten

Een van de gemakkelijkste manieren om in de herfst comfortabel in de tuin te zitten is door onder een deken te gaan zitten. Je lichaam koelt door een deken namelijk veel minder snel af. 

Een groot voordeel is dat de kans groot is dat je nog wel een (oude) deken hebt liggen die je hiervoor kan gebruiken. Hierdoor hoef je geen geld te investeren om fijn buiten te kunnen zitten. 

Draag warme kleding

Door alleen al warmere kleding te dragen kun je in de herfst, op mooie dagen fijn buiten zitten. Draag bijvoorbeeld een extra dikke trui en dikke sokken om warm te blijven. 

Tip

Je verliest de meeste warmte via je hoofd. Om warm te blijven doe je er verstandig aan om een muts te dragen. Dit is een verschil van dag en nacht.

Steek de vuurkorf aan

De warmte van het vuur uit de vuurkorf zorgt ervoor dat je lekker warm blijft. Zelfs tijdens de avonduren of wanneer het kouder wordt (met name verderop in de herfst) zal een vuurkorf voldoende warmte geven. 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vuurkorven. Denk bijvoorbeeld aan de originele vuurkorf, een vuurschaal, een vuurton of zelfs een vuurkorf die op gas werkt. Kwa stijlen zijn er ook veel diverse soorten. Hierdoor zit er altijd wel eentje tussen die jij mooi vindt en bij jouw tuin past. 

Extra mooi meegenomen is dat je met meerdere mensen om een vuurkorf kunt zitten. Met meer mensen in de tuin in de herfst wordt het extra gezellig. 

Benieuwd naar meer informatie over de vuurkorf? Lees dan ook vooral onze andere blogs over de vuurkorf. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe je de vuurkorf veilig aansteekt en welk hout je wel en niet moet gebruiken

Zet de tuinkachel of terrasverwarmer aan

Een tuinkachel of terrasverwarmer zorgt ervoor dat je makkelijk buiten kan blijven zitten. Beide geven zoveel warmte dat je zelfs tijdens koudere dagen en avonden lekker in de tuin kan zitten. 

Het voordeel van tuinkachels en terrasverwarmers is dat ze in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Ga je voor een tuinkachel die je aansteekt met hout of heb je toch liever een terrasverwarmer die je gewoon in het stopcontact steekt. 

Beide hebben z’n voor- en nadelen, kijk vooral wat het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld liever geen gedoe met vuur dan is een terrasverwarmer meer geschikt voor jou. Wil je juist wat meer gezelligheid dan wil je juist wel een vuurtje en het knisperende geluid van brandend hout. 

Gebruik verwarmbare kussens

Wist je dat er ook kussens zijn die je kan verwarmen? Het enige wat je hoeft te doen is de kussens aan te zetten en er lekker tegenaan gaan zitten. Sommige varianten kun je zelfs gemakkelijk in je tuinstoelen plaatsen. Hierdoor worden je benen, rug en billen verwarmt. 

De kussens zijn verstelbaar in warmte. Wanneer het kouder wordt kun je de temperatuur gewoon wat opschroeven. 

Er zijn veel verschillende stijlen, kleuren en formaten waardoor er altijd wel iets bij zit wat jij mooi vind en wat past bij je tuin. Ook zijn er verschillende merken die ze aanbieden, denk bijvoorbeeld aan Stoov en Outdoorkussens.

Verwarm een kersenpitzak of kruik

Een kersenpitzak is niet heel groot maar werkt als een hele goede warmtebron. Het enige wat je moet doen is deze even in de magnetron leggen. Binnen een handomdraai is kersenpitzak warm. Hetzelfde effect krijg je met een kruik. Je hebt deze binnen no-time gevuld met warm water. 

Leg een van de twee vervolgens tegen je aan zodat je warm blijft. Leg hem bijvoorbeeld op je schoot, houdt hem tegen je aan of leg hem achter je in de stoel zodat je rug warm blijft. 

Zet een windscherm op

Een van de redenen waarom je in de herfst minder snel buiten gaat zitten is omdat het vaker waait. De wind is een stuk kouder dan in de zomer waardoor je zelf een stuk sneller afkoelt. 

Om te voorkomen dat je in de wind zit kun je een windscherm opzetten. Zodra je uit de wind zit zal je merken dat het in een keer een stuk fijner wordt om in de tuin te zitten. Vooral als de zon schijnt zul je veel verschil merken met een windscherm. 

Drink iets warms

Neem een warme kop koffie of thee terwijl je buiten zit. De drank warmt je van  binnen op waardoor je het minder koud hebt. 

Neem een warme maaltijd

Net als een warme drank kan ook een warme maaltijd je opwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een kop warme soep die je buiten op eet. Doordat je van binnen opwarmt is het buite net wat langer vol te houden. 

Maak eerst een wandeling

Om op te warmen kun je ook eerst een (flinke) wandeling maken. Hierdoor warmt je lichaam op waardoor je het langer buiten vol houdt. 

Maak een overkapping

Om nou een overkapping speciaal te maken voor alleen de herfst is misschien wat overdreven. Gelukkig kun je deze het gehele jaar goed gebruiken. In de zomer zit je bijvoorbeeld lekker in de schaduw. 

Maar voor de herfst is het dus ook perfect. Je zit door een overkapping uit de regen en de wind. Hierdoor is het lang vol te houden buiten. 

Kies het juiste moment

Het is niet zo dat wanneer de herfst is aangebroken dat het alleen nog maar regent en dat het koud is. Ook de herfst kent nog mooie, warme en zonnige dagen. 

Met name in de middag als de zon schijnt en het niet (teveel) waait kan het erg comfortabel zijn in de tuin. 

Houdt daarom het weersbericht een beetje in de gaten. Kijk daarbij naar hoe warm het wordt en hoeveel de zon schijnt. Met name wanneer de zon schijnt is het goed uit te houden in de tuin in de herfst. 

Een combinatie van bovenstaande

Je hoeft niet maar één van bovenstaande manieren te gebruiken om lekker buiten te kunnen zitten in de herfst. Door meerdere manieren te combineren is de kans heel groot dat je warm zal blijven. 

Denk bijvoorbeeld aan warme kleding in combinatie met een verwarmbaar kussen of kersenpitten zak. Of maak eerst een flinke wandeling en neem daarna als je in de tuin zit een warme kop soep. 

Conclusie

Je kent nu alle verschillende manieren om comfortable in de tuin te kunnen zitten in de herfst. Groot voordeel is dat je vele al meteen kan toepassen. Grote kans dat je bijvoorbeeld al een deken hebt liggen die je kunt gebruiken. Kleding voor de winter heb je ook natuurlijk. 

Andere manieren zoals een overkapping zijn vooral handig om te gebruiken als je deze al hebt. Indien je het drastisch aangepakt en een overkapping maakt zal dit niet alleen in de herfst van pas komen maar ook gedurende de rest van het jaar. 

Wil je optimaal genieten in de tuin in de herfst? Denk dan ook eens aan het planten van bloemen die in deze maanden bloeien. Meer hierover vind je in onze blog Welke planten bloeien in de herfst?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen