De bodem van de GFT-bak is nat (dit doe je er tegen)

17 september 2022
1,5 min leestijd

Het wil bij veel mensen nog wel eens voorkomen dat de bodem van de GFT-bak nat is. Dit wil je het liefst voorkomen omdat dit kan leiden tot extra stankoverlast. In deze blog leggen we aan je uit wat je eraan kan doen om de bodem weer droog te krijgen. 

Dit doe je tegen een natte bodem van de GFT-bak:

  • Leg oude kranten onderin de GFT-bak
  • Gooi tuinafval onderin de GFT-bak
  • Gooi zaagsel, stro of hooi onderin de GFT-bak
  • Laat vochtige etensresten eerst uitlekken
  • Zorg dat de deksel goed gesloten is

Wanneer je verder leest geven we meer informatie over bovenstaande methodes. Daarnaast leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn van een natte bodem in de GFT-bak. We leggen ook uit wat het gevolg is van een natte bodem. Tot slot leggen we uit waarom je vooral in de winter extra moet opletten. 

Dit kun je doen tegen om een natte GFT-bak te voorkomen

Leg oude kranten onderin de GFT-bak

De makkelijkste manier om te voorkomen dat de bodem nat wordt is door onderin oude kranten neer te leggen. Dit doe je nadat de GFT-bak is geleegd. 

Wanneer er vocht op de bodem komt zullen de kranten dit vocht opnemen. Het is echter wel zo dat de kranten niet oneindig vocht kunnen blijven opnemen. Het is dus belangrijk om het vocht tot een minimum te beperken. 

Gooi tuinafval onderin de GFT-bak

Indien je geen oude kranten hebt kun je tuinafval onderin de GFT-bak gooien. Denk bijvoorbeeld aan gemaaid gras, bladeren die van de bomen zijn gevallen, onkruid en snoeiafval. 

Door eerst dit op de bodem te leggen bereikt het eventuele vocht de bodem minder snel. Het vocht wordt namelijk opgenomen door het afval. 

Gooi zaagsel, stro of hooi onderin de GFT-bak

Heb je zaagsel, stro of hooi over dan is dit ideaal om onderin de GFT-bak te leggen. Al deze materialen zijn erg geschikt omdat ze vocht goed kunnen opnemen.

Laat vochtige etensresten eerst uitlekken

Door eerst vochtige etensresten uit te laten lekken zorg je dat er veel minder vocht in de GFT-bak terecht kan komen. Je spoelt het vocht gewoon weg in de gootsteen. 

Probeer daarnaast de hoeveelheid etensresten te beperken. Maak bijvoorbeeld niet teveel jus bij het eten. Probeer sowieso zo min mogelijk eten weg te gooien. Dit zorgt niet alleen voor een minder vochtige GFT-bak maar scheelt je ook nog geld én het is beter voor het milieu.

Zorg dat de deksel goed gesloten is

Soms wordt de GFT-bak simpelweg nat doordat de deksel niet gesloten is. Sluit daarom altijd de deksel om te voorkomen dat er regenwater in komt. 

Zo maak je de bodem van een GFT-bak droog

Als de bodem nat is geworden wil je eigenlijk dat deze zo snel mogelijk droog is. Hiermee verklein je de kans op nare luchtjes. 

Gooi tuinafval in de GFT-bak
De makkelijkste manier om te zorgen dat de GFT-bak weer droog wordt is door er tuinafval bovenop de het natte afval te gooien. 

Gooi er bijvoorbeeld gemaaid gras, snoeiresten en onkruid overheen. Dit neemt het vocht op en zal de onderkant van je GFT-bak doen drogen. 

Gooi zaagsel, stro of hooi onderin de GFT-bak
Heb je zaagsel, stro of hooi over nadat je bijvoorbeeld het konijnenhok hebt schoon gemaakt dan kun je dit onderin de GFT-bak doen.  Dit materiaal is ideaal omdat het goed vocht kan opnemen. 

Tuin- en potgrond
Indien je wat tuin- of potgrond over hebt kun je dit onderin de GFT-bak gooien. De tuin- of potgrond neemt het vocht op. 

Laat de GFT-bak leeglopen bij een put
Indien de GFT-bak zo goed als leeg is en er alleen nattigheid onderin ligt kun je deze legen bij een put. 

Het is hierbij wel belangrijk dat de GFT-bak zo goed als leeg is en dat er geen etensresten in de put terecht komen. 

Let op!

Veel mensen zijn geneigd om zand en/of grond in de GFT-bak te gooien als de bodem nat is. Zand en grond zijn echter niet toegestaan om in de GFT-bak te gooien. 

Benieuwd wat er wel en niet in de GFT-bak mag? Lees dan eens onze blog Wat mag er wel en niet in de GFT-bak? (uitgebreide uitleg)

De oorzaak van een natte bodem in de GFT-bak

De meest voorkomende reden van een natte bodem is dat er etensresten in terecht komen die niet (voldoende) zijn uitgelekt. Dit is gemakkelijk op te lossen door eerst in de gootsteen het vocht uit het eten weg te laten lopen voordat je de etensresten weggooit. 

Ook zuivel resten kunnen een oorzaak zijn van een natte bodem. Denk bijvoorbeeld aan kwark of vla dat over de datum is. Gelukkig verdwijnt melk dat over de datum is meestal in de gootsteen. 

Sommige mensen zijn geneigd om koffiepads, filterkoffie pakken en theezakjes in de GFT-bak te gooien. Dit is echter niet toegestaan én het zorgt er ook voor dat de bodem nat kan worden. 

Het wil ook nog wel eens voorkomen dat de GFT-bak per ongeluk open blijft staan. Zodra er regen valt zal de onderkant van de GFT-bak nat worden. Let er dus goed op dat je de deksel altijd sluit. 

GFT-bak stinkt door een natte bodem

Wanneer de bodem van de GFT-bak nat is kan dit resulteren in extra stank overlast. Etensresten die hierin terecht komen gaan namelijk eerder en meer stinken. Dit komt omdat etensresten die nat zijn eerder uit elkaar kunnen vallen en eerder kunnen gaan rotten. 

Er zijn allerlei methodes die werken tegen een stinkende GFT-bak. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan eens onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 makkelijke methodes).

Let op in de winter

In de winter, wanneer het vriest is het extra goed opletten met vocht wat in de GFT-bak verdwijnt. Dit kan namelijk erg lang blijven zitten als het gaat vriezen. Gebeurd dit keer op keer en blijft de vorst aanhouden dan kan een groot gedeelte van je GFT-bak vol komen te zitten met ijs. 

Hierdoor heb je minder ruimte om afval kwijt te kunnen en wordt de GFT-bak onnodig zwaar. Let in de winter dus extra goed op. 

Conclusie

Je weet nu wat je kunt doen om te voorkomen dat de bodem van de GFT-bak nat wordt. Als je hier consequent in bent voorkomt dit nare luchtjes. Gelukkig zijn bovengenoemde oplossingen gemakkelijk toe te passen en in een handomdraai gedaan. Ook als de bodem al nat is zijn er gelukkig genoeg manieren om deze snel droog te krijgen. Je wil de bodem droog houden om nare luchtjes te voorkomen. 

Benieuwd naar meer blogs over de GFT-bak en containers? Klik dan hier voor een overzicht met alle blogs over dit onderwerp. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen