Je wil in de winter iets in de container gooien maar krijgt de deksel niet open. Omdat het gevroren heeft zit de deksel muurvast en kun jij je afval niet weggooien. Dit is een veel voorkomend probleem en is nogal frustrerend. In deze blog leggen we aan je uit hoe je kunt voorkomen dat de deksel vast vriest en hoe je deze weer los krijgt.
Zo maak je een vastgevroren deksel los van de container:
De makkelijkste en snelste manier om de bevroren deksel los te krijgen van de container is door wat warm of kokend water over de deksel te gieten. Doe dit met beleid en probeer zo min mogelijk water te gebruiken. Giet het langs de randen daar waar de deksel is vastgevroren. Maak nadat de deksel los is de container en deksel droog om te voorkomen dat deze opnieuw aan elkaar vastvriezen.
Wanneer je verder gaan we nog wat dieper in op bovenstaande methode en geven we nog een aantal handige tips. We leggen in deze blog ook uit wat je kunt doen als de inhoud van de container is bevroren.
Hieronder lees je alle handige tips die er voor zorgen dat je de deksel weer los krijgt of hoe je voorkomt dat deze vast vriest. We leggen ook uit wat je niet mag doen om de deksel los te krijgen.
Om de deksel zo snel mogelijk los te krijgen kun je er kokend of warm water overheen gieten.
Doe dit echter wel met een beetje beleid. Giet het water daarom alleen langs de randen van de deksel waar deze is vastgevroren. Dit voorkomt dat er te veel water op de grond komt te liggen wat eventueel kan bevriezen.
Maak nadat de deksel weer open kan de deksel wel meteen weer droog met een oude doek om te voorkomen dat deze opnieuw vastvriest.
Vaak vriest de deksel in de nacht vast omdat het kwik dan ver onder nul komt. Zet zodra de zon opkomt de container in de zon. De warmte van de zon zorgt ervoor dat de deksel weer los komt.
Deze methode werkt alleen als het overdag niet blijft vriezen. Je moet daarnaast voor deze methode wel een beetje geduld hebben.
Om te voorkomen dat de deksel vast kan vriezen kun je een klein klosje hout, een stokje, een stuk karton of een ander object naar keuze plaatsen. Plaats deze dusdanig dat de deksel niet vast kan vriezen.
Gelukkig heb je in de winter veel minder last van insecten en ander ongedierte dat de container in kan vliegen of kruipen. Met name de GFT-container is hier gevoelig voor. Wanneer het niet warm is heb je ook minder kans op stankoverlast. Indien je hier wel last van hebt raden we aan onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 methodes) lezen.
Veel mensen hebben hun container buiten staan. Hierdoor is de kans veel groter dat de deksel vast vriest. Door de container in de schuur, tuinhuisje of garage te zetten is de kans op bevriezen een stuk kleiner. Dit simpelweg omdat wanneer de container binnen staat deze op een warmere plek staat.
Als je geen ruimte hebt om de container binnen te zetten kun je deze buiten het best op een beschutte plek plaatsen. Zet hem bijvoorbeeld in een hoek van de tuin waar de wind het minste komt.
Heb je een afdakje ergens dan is dit ook een geschikte plek voor de container. Door de container uit de wind en/of onder een afdakje te plaatsen verklein de dat de deksel vast zal vriezen.
Gelukkig zijn er tal van manieren om containers uit het zicht te krijgen. Hoe je dat doet lees je in onze blog Zo zorg je dat de afvalcontainers uit het zich zijn (8 methodes).
Aan straat is het vaak nog kouder omdat de container hier meer in de wind staat. De container kan hier ook sneller nat worden omdat hij niet beschut staat. Hierdoor is de kans op bevriezing nog groter.
Probeer daarom de container zo min mogelijk lang aan de straat te zetten. Plaats de container pas net voordat de vuilniswagen komt en/of haal deze gelijk op als deze is geleegd.
Veel mensen zijn geneigd om antivries of zout te gebruiken om de deksel van de container te krijgen.
Omdat antivries schadelijk is voor het milieu kan dit ook de inhoud van de GFT-bak verontreinigen. Dit klinkt misschien wat gek maar doordat er schadelijke stoffen tussen het GFT-afval komt kan het niet meer gerecycled worden.
Meer over wat er allemaal wel en niet in de GFT-bak mag lees je in onze blog Wat mag er wel en niet in de GFT-bak (uitgebreide uitleg).
Als de inhoud van de container is bevroren zal deze bij het legen (deels) blijven zitten. Bij lang aanhoudende vorst bestaat hierdoor de kans dat op een gegeven moment de container erg vol komt te zitten. Met name in bij de GFT-container kun je hier last van krijgen. Hieronder lees je hoe je dit kunt beperken/voorkomen
Je kunt een biologisch afbreekbare zak in de container plaatsen. Alles wat je in de GFT-bak gooit komt nu niet in de container zelf terecht maar in de zak. Bij het legen van de container valt de gehele zak in de vuilniswagen.
Een van de grootste oorzaken van vastzittend afval is een natte bodem. Leg daarom een krant, een stuk karton of zaagsel op de bodem. Het vocht van het afval trekt hier in. Ander afval kan hier niet meer aan vast vriezen en het stukje krant, karton of zaagsel valt bij het legen van de container in de vuilniswagen.
Nog beter is om te proberen te voorkomen dat nat afval in de container beland. Lek natte etensresten daarom eerst uit in het afvoerputje. Meer handige tips tegen een natte bodem in de container lees je in onze blog De bodem van de GFT-bak is nat (dit doe je er tegen).
Mensen zijn geneigd afval aan te duwen of stampen als er veel in zit. Wanneer je dit doet kan afval eerder aan elkaar vastvriezen. Doe dit (met name in de winter) daarom liever niet.
Zet de container altijd aan de straat als de vuilniswagen komt ook al heb je maar een klein beetje afval. Door de container te laten legen kan afval zich niet ophopen en heeft het minder lang de kans om vast te vriezen.
Als afval toch is vastgevroren kun je dit met een schep voorzichtig proberen los te steken. Doe dit met beleid omdat de kunststof container snel beschadigd kan raken van de scherpe randen van een schep.
Gebruik geen antivries of zout om het afval los te maken. Dit verontreinigd het afval waardoor het niet goed gerecycled kan worden.
Je kent nu alle manieren om een bevroren deksel van de container te krijgen. Het fijnste is natuurlijk als je kan voorkomen dat deze überhaupt bevriest. Plaats de container daarom het liefst binnen of op een plek met beschutting.
Benieuwd naar meer blogs die betrekking hebben tot afvalcontainers? Klik dan hier voor een overzicht.