We durven wel te stellen dat er in iedere schuur in Nederland een schep staat. De schep hoort bij een van de meeste gebruikte tuingereedschappen. Er zijn veel verschillende scheppen, denk bijvoorbeeld aan een zandschep, spades en een handschepje. Voor verschillende klussen een andere schep. Maar welke scheppen zijn er nou allemaal nog meer en waar gebruik je ze voor? Wij hebben het voor je uitgezocht en beantwoorden veel vragen over de schep in deze blog.
Welke soorten scheppen gebruik je bij het tuinieren:
Daarnaast zijn er ook nog andere soorten scheppen:
Per schep leggen we uit waar je ze voor kunt gebruiken en welke eigenschappen ze hebben. We behandelen ook de verschillende stelen, handvatten, waar je ze kunt kopen en nog veel meer.
De zandschep is een van de meest gebruikte scheppen. De naam van de schep geeft al weg waar de schep voor wordt gebruikt, het scheppen van zand en grond. Je kunt de schep echter ook gebruiken om te graven mits de grond niet te zwaar en hard is. Ondanks dat je het best een spade kunt gebruiken om te de grond te spitten doen veel mensen dit ook met een zandschep.
Er zijn twee verschillende zandscheppen namelijk het Hollands- en het Drents model. Het verschil tussen beide zit hem in het einde van de schep. Het Hollands model staat verder omhoog aan het einde van het blad waardoor zand beter op de schep blijf liggen. Het Drents model daar in tegen is beter geschikt om te spitten, het einde van het blad is namelijk recht.
De dulstand
De dulwat? Denk je waarschijnlijk. De dulstand is het punt waar de steel aan de blad bevestigd zit. De dulstand is dus de hoek waaronder de steel staat ten opzichte van het blad. Deze kan in verschillende hoeken staan namelijk:
Je raadt het waarschijnlijk al maar hoe hoger de dulstand hoe schuiner de steel ten opzichte van het blad staat. Je gebruikt een opgezette dul of sterk opgezette dul voornamelijk om zand te scheppen. Wil je de zandschep meer gebruiken om te spitten dan kun je beter kiezen voor een rechte dul of half opgezette dul.
Spades kun je het beste gebruiken als je de tuin wil omspitten. Daarnaast zijn spades ook geschikt om te graven. De spades zijn er in verschillende formaten, bladen zijn te verkrijgen in verschillende breedtes en lengtes.
Klassiekespade
Moet je vooral gaten graven kies dan voor klassieke spade, deze is tussen de 25 cm tot 30 cm lang en heeft een breedte van 20 cm tot 25 cm. De dul van de spade is 0 tot 25 mm. Hierdoor kun je gemakkelijk je voeten gebruiken om het blad in de grond te krijgen.
Boomspade
Een boomspade is langer en smaller dan de klassieke spade. Het blad is ongeveer 60 cm lang en is geschikt om sleuven mee te graven. Doordat de boom spade langer is kun je ook gemakkelijker wortels van planten kapot steken en loswringen.
Kleispade
Moet je aan de slag met kleigrond dan gebruik je hier natuurlijk een kleispade voor. Omdat klei steviger is en een vastere structuur heeft loopt het einde van het blad van de kleispade in een punt. Op deze manier kun je makkelijker de spade in de grond steken. Werken met klei is erg zwaar daarom is een kleispade erg licht. Het blad is gemaakt van carbon wat de eigenschap heeft van sterk maar ook licht.
Borderspade
Kleiner en lichter dan de klassiekespade is de borderspade. De lengte van het blad is tussen de 20 cm en 25 cm lang en 10 cm tot 15 cm breed. De borderspade is geschikt voor een dichtere bodemstructuur en het eventueel afsteken van graszoden.
Er zijn verschillende soorten stelen, ze verschillen in lengte en in materiaalsoort. De steel is een erg belangrijk onderdeel van de schep. Hij moet de juiste lengte hebben om goed te kunnen scheppen (en geen lichamelijke klachten te hebben). De steel moet daarnaast ook sterk en duurzaam zijn.
De meeste stelen zijn gemaakt van essenhout of glasvezel. Essenhout heeft verschillende goede eigenschappen het is namelijk sterk, licht en kan buigen. Zorg ervoor dat een steel wel is behandeld tegen verschillende weersomstandigheden. Wanneer het hout niet gelakt of geïmpregneerd is beschadigd het hout door de verschillende weersomstandigheden. Het gevolg hiervan is dat de steel kan breken.
Ben je van plan om zwaar werk te verrichten dan kun je het beste kiezen voor een steel dat is gemaakt van glazvezel (fiber). Je betaalt meer dan voor een steel van essenhout maar deze is daarentegen wel een stuk sterker en zonder behandeling bestand tegen weersomstandigheden.
Dan hebben we nog een onderdeel dat we niet besproken hebben namelijk het handvat. Er zijn drie verschillende varianten namelijk:
Het handvat is een belangrijk onderdeel aangezien deze ervoor zorgt dat je de werkzaamheden beter en makkelijker kan uitvoeren. Je kunt meer kracht zetten en als je bijvoorbeeld moet steken met de schep zul je merken dat dit zonder handvat een stuk moeilijker is.
Het handvat moet goed in de hand liggen en moet niet in je handen gaan zweten wanneer je deze lang vast hebt. Met een goed handvat zul je merken dat je de werkzaamheden langer kan blijven uitvoeren.
Wij raden aan om alleen een schep zonder handvat te nemen als je licht schep werkt moet verrichten. Ga je zwaardere grond scheppen wat zal resulteren in zwaarder scheppen dan wil je graag een handvat zodat je meer kracht kunt zetten.
De Ferrari onder de schep bestaat deze eigenlijk? Ja, ook in de wereld van tuingereedschap zijn er veel verschillende merken (en merkloze) producten. De een is natuurlijk beter dan de ander. Er zijn B-merken, eigen merken, merkloze en kwaliteitsmerken.
Bouwcentrums zoals de Gamma, Karwei en de Praxis bieden vaak verschillende merken, hebben merkloze scheppen en eigen merken. Denk bijvoorbeeld aan het merk OK van de Gamma. Wil je topkwaliteit dan kun je het beste voor een van de volgende merken gaan:
Verschillende merken, verschillende kwaliteiten, verschillende prijzen. De prijzen van scheppen kunnen enorm verschillen. Voor weinig geld kun je eerder genoemde scheppen allemaal kopen. Echter zul je merken dat wanneer je een goedkoop model koopt deze niet van goede kwaliteit is. Gebruik je de schep weinig dan hoeft de schep ook niet van topkwaliteit te zijn.
We raden het aan om voor een kwaliteitsschep te gaan als je deze veelvuldig gebruikt. Je betaalt meer maar daarvoor krijg je een schep die veel langer mee gaat.
Zorg er voor dat je de schep goed opbergt en schoon houdt. Wanneer je een schep altijd buiten hebt staan zal deze eerder slijten door de verschillende weersomstandigheden. Het liefst hang je de schep op zodat zowel het blad als de steel de grond niet raakt. Wanneer dit wel het geval is kan de koude grond de schep beschadigen. Overigens geldt dit voor al het gereedschap. Berg het goed op zo dat je er lang gebruik van kunt maken.
Het is niet nodig om alle verschillende soorten scheppen in huis te halen. Met een zandschep en een spade kun je veel tuinklussen klaren. Maak je veel gebruik van de schep dan raden we aan om een duurder model te nemen. Deze zijn van betere kwaliteit en je zult merken dat je, wanneer je de schep goed opbergt, er lang plezier van zult hebben.