De tuin opruimen in de herfst: handige tips!

13 juli 2023
1 min leestijd

De herfst is een prachtig seizoen vol kleuren maar het tuinonderhoud kan een uitdaging zijn. Terwijl de bladeren vallen en temperaturen dalen, is het belangrijk om de tuin goed op te ruimen en voor te bereiden op de komende wintermaanden. In deze blog bespreken we hoe je jouw tuin het beste kunt opruimen in de herfst, zodat de planten gezond blijven en de tuin er netjes uitziet.

Tijdens de herfst ontstaat er door het vallende blad een dikke laag afval op de bodem van de tuin. Dit kan niet alleen ongewenste gasten zoals ongedierte aantrekken maar het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw planten. Het is daarom essentieel om deze bladeren en ander organisch afval op tijd op te ruimen. Bovendien draagt een schone tuin bij aan een aantrekkelijke uitstraling van de tuin.

Naast het opruimen van afval is het ook van belang om aandacht te besteden aan de planten in de tuin. Het snoeien en verzorgen van planten tijdens de herfstmaanden is cruciaal voor hun groei en bloei in het voorjaar. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de tuin de wintermaanden goed doorstaat en in het voorjaar weer tot leven komt. Lees hieronder hoe je bovenstaande het beste kunt aanpakken.

De basis van het opruimen

Bladeren verwijderen

In de herfst vallen veel bladeren van de bomen. Om de tuin netjes te houden, is het belangrijk om regelmatig de bladeren op te ruimen. Gebruik een hark om de bladeren bij elkaar te vegen en verzamel ze in een tuinafvalzak. Bladeren kunnen ook als bodembedekking voor borders dienen, maar let op dat je dit niet te dik aanbrengt om rotting te voorkomen. Meer informatie over hoe je bladeren makkelijk kunt opruimen lees je in onze blog Hoe ruim je bladeren op in de tuin? (6 verschillende manieren). Benieuwd waarvoor je nog meer bladeren kan hergebruiken? Lees dan onze blog Waarvoor kan je bladeren hergebruiken? (Uitgebreide uitleg) 

Onkruid aanpakken

Het aanpakken van onkruid is een essentieel onderdeel van het opruimen van de tuin in de herfst. Verwijder onkruid met een schoffel of onkruidsteker. Denk eraan om bij het verwijderen van het onkruid ook de wortels uit de grond te halen, zodat het niet snel terugkomt.

Snoeien van struiken en bomen

Snoeien van struiken en bomen helpt bij het behouden van een gezonde groei en kan voorkomen dat takken afbreken tijdens zware wind- of sneeuwstormen. Gebruik een snoeischaar om dode, zieke of gebroken takken te verwijderen. Wees voorzichtig en controleer welke planten gesnoeid mogen worden in de herfst, aangezien niet alle soorten op hetzelfde moment gesnoeid mogen worden.

Borders opruimen

Ook de borders in de tuin verdienen aandacht tijdens het herfstseizoen. Verwijder dode plantenresten en onkruid, zodat je borders er netjes en opgeruimd uitzien. Overweeg om mulch aan te brengen rond de basis van de planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Tuinmeubels opruimen

Om de levensduur van tuinmeubels te verlengen, is het belangrijk om ze tijdens de herfst op te bergen of af te dekken. Maak ze schoon met een mild reinigingsmiddel en water voordat je ze opbergt. Bescherm de meubels met een beschermhoes of berg ze op in een tuinhuisje of garage om ze te beschermen tegen weersinvloeden.

Tuinaccessoires opruimen

Verzamel en berg tuinaccessoires zoals gieters, slanghaspels en tuingereedschap op om het geordend en netjes te houden. Berg ze op in een schuur, garage of opbergbox (een goed merk opbergbox is bijvoorbeeld Keter) en zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn voordat je ze opbergt. Dit helpt om roest en beschadiging te voorkomen en zorgt ervoor dat je alles weer gemakkelijk kunt vinden wanneer je het in het voorjaar nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste herfstklussen in de tuin?

De belangrijkste herfstklussen in de tuin zijn het verwijderen van gevallen bladeren en takken, snoeien van planten, gazononderhoud, en het beschermen van tuinmeubels en -decoratie tegen slecht weer. Het is belangrijk om deze klussen tijdig uit te voeren om de tuin gezond en netjes te houden tijdens de herfstmaanden.

Hoe verwijder je bladeren en afgevallen takken efficiënt?

Om bladeren en afgevallen takken efficiënt te verwijderen, is het handig om een hark of bladblazer te gebruiken. Hark de bladeren samen in een hoop en gebruik een handschep om ze in zakken of op een composthoop te leggen. Takken kunnen in stukken worden geknipt en op dezelfde manier worden afgevoerd of hergebruikt als aanmaakhout.

Welke planten moeten worden gesnoeid in de herfst?

In de herfst moeten voornamelijk vaste planten, heesters, en bomen gesnoeid worden. Snoei struiken en planten terug om dode of zieke takken te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren. Fruitbomen dienen ook gesnoeid te worden om de vruchtproductie te optimaliseren. Zorg ervoor dat je specifieke snoeirichtlijnen voor elke plantensoort opzoekt om schade aan de plant te voorkomen.

Welke onderhoudstips zijn er voor het gazon in de herfst?

Gazononderhoud in de herfst omvat het regelmatig maaien van het gras, beluchten, verticuteren, en bemesten. Maai het gras op de aanbevolen hoogte voor het grassoort in jouw tuin en zorg ervoor dat de grond voldoende lucht en voedingsstoffen heeft. Beluchten helpt om de grond losser te maken en verticuteren verwijdert dode grasmat en mos. Bemest het gazon met een geschikte herfstbemesting om het sterker te maken tegen winterse omstandigheden.

Hoe bescherm je de tuinmeubels en -decoratie tegen slecht weer?

Om tuinmeubels en -decoratie te beschermen tegen slecht weer, is het raadzaam om ze zoveel mogelijk te bedekken of op te bergen. Gebruik weerbestendige hoezen voor meubels die buiten blijven staan en berg kussens, parasols en decoraties op in een droge, koele ruimte zoals een schuur of garage. Regelmatig onderhoud, zoals reinigen en oliën van houten meubels, helpt ook bij het beschermen tegen weersinvloeden.

Conclusie

Door bovenstaande acties uit te voeren gaat het helemaal goed komen betreft het opruimen van de tuin in de herfst. Wanneer je een grote tuin hebt kun je ervoor kiezen om niet alles op een dag te doen zodat het lichamelijk een niet te zware belasting is of dat je ook nog wat gewoon wat tijd overhoudt voor andere zaken.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen