De voor- en nadelen van een tuin op het zuiden

19 oktober 2020
3 min leestijd

Onze achtertuin ligt op het zuidoosten wat betekent dat we vrij veel zon hebben gedurende dag. Vooral in de ochtend en middag staat de zon lekker in onze tuin te schijnen. Maar wat als je tuin op het zuiden ligt, wat zijn dan de voor- en nadelen? Dit bespreken we in deze blog. 

De belangrijkste voor- en nadelen van een tuin op het zuiden zijn:

Voordelen

 • Veel zon
 • Veel licht
 • Veel planten groeien gemakkelijk
 • Minder last van vocht, algen en mos
 • Kleren drogen
 • Minder stoken

Nadelen

 • Veel zon
 • Het kan erg warm worden
 • Meer sproeien
 • Tuinmeubelen en kussens kunnen verbleken
 • Het huis warmt meer op
 • De voorkant van het huis is gevoeliger voor vocht, algen en mos

Wanneer je verder leest gaan we dieper in op de voor- en nadelen. Tevens leggen we uit hoe je erachter komt wat de ligging van je tuin is, waarom een tuin op het zuiden meer zon heeft en of je huis meer waard is wanneer je een tuin op het zuiden hebt. Ook hebben we een klein lijstje gemaakt met planten die het goed doen wanneer je een tuin op het zuiden hebt.

De voordelen van een tuin op het zuiden

Wanneer je tuin op het zuiden ligt brengt dit verschillende voordelen met zich mee. We gaan op de eerder genoemde voordelen verder in. 

Altijd zon
Gedurende de dag kan je lang van de zon genieten. Vooral op zomerse dagen heeft je tuin enorm veel zonuren. In het voorjaar schijnt de zon al meer in je tuin dan bij tuinen met een andere ligging. Hierdoor kan je al eerder lekker in de tuin genieten. Ook in het najaar is het met een tuin op het zuiden nog een stuk aangenamer. Ben je een echte zon liefhebber dan wil jij absoluut een tuin op het zuiden.

Veel licht
Veel zon betekent natuurlijk ook veel licht. Meer licht in de tuin heeft verschillende voordelen zoals planten die beter groeien en minder last van vocht, algen en mos. Tevens zorgt veel licht in de tuin vaak voor meer gezelligheid. 

Gemakkelijker planten groeien
Veel tuinplanten houden van warmte en licht, hierdoor groeien ze vaak beter dan wanneer ze op een plek staan waar het koeler is en waar het donkerder is.

Minder last van vocht, algen en mos

Omdat de zon veel in de tuin schijnt heb je minder last van vocht. Wanneer je tuin op veel plekken vaak donker is kunnen algen beter groeien. Het gevolg van meer algen betekent dat je bestrating sneller groen wordt. 

Minder stoken
Omdat de zon lang op het huis schijnt hoef je wanneer de dagen kouder worden minder te stoken. Je huis warmt namelijk op door de zon. Minder stoken is beter voor het milieu en scheelt ook nog eens in de portemonnee. 

Kleren drogen
In de zon drogen je kleren goed. Hoe meer zon hoe sneller je kleren droog zijn.

De nadelen van een tuin op het zuiden

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan een tuin die op het zuiden ligt. Hieronder vind je meer info over deze nadelen.

Altijd zon
Omdat de zon veel schijnt ben je genoodzaakt om schaduwplekken te creëren. De constante blootstelling aan UV-straling is schadelijk voor je huid. Op een plekje waar schaduw is kan je ook even afkoelen nadat je hard in de tuin hebt gewerkt.

Het kan erg warm worden
Doordat de zon constant in de tuin schijnt loopt het kwik snel op. Als je veel tegels in de tuin hebt liggen blijft de hitte langer hangen. 

Meer sproeien
Doordat de zon veel schijnt verdampt het water in de tuin sneller, hierdoor moet je meer sproeien. Een tip is om vroeg in de ochtend of als de zon onder is de tuin te sproeien.

Tuinmeubelen en kussens kunnen verbleken

Wanneer je tuinmeubelen en kussens vaak en lang worden blootgesteld aan de zon kunnen ze verbleken. Bij ons in de tuin zijn al een aantal sierkussens erg verkleurd. Om de verkleuring nog verder tegen te gaan klappen we vaker de parasol uit, ook als we geen gebruik maken van de meubelen.

Het huis warmt meer op
In de winter is het een voordeel dat je huis meer opwarmt hierdoor hoef je minder te stoken. In de zomer warmt het huis echter meer op en blijft de hitte in je huis hangen. Als gevolg hiervan ben je meer energie kwijt om je huis te koelen.

De voorkant van het huis is gevoeliger voor vocht, algen en mos
Een achtertuin op het zuiden betekent automatisch een voortuin op het noorden. Een tuin op het noorden betekent minder zon, minder licht, meer koelte en meer vocht. Hierdoor heeft je voortuin te maken met planten die minder goed groeien en bestrating daar algen en mos sneller op zullen groeien. 

Welke planten doen het goed in een tuin die op het zuiden ligt

Een tuin op het zuiden betekent over het algemeen meer zon. Je had al gelezen dat veel planten van de zon houden. Wil je wat inspiratie? Bekijk dan eens de lijst hieronder.

 • Petunia
 • Ageratum houstonianum (Mexicaantje)
 • Salvia (Salie) 
 • Portulak (Postelein)
 • Elianthus annuus (Zonnebloem)
 • Artemisia (Alsem)
 • Lavandula (Lavendel)
 • Dianthus (Anjer)
 • Hibiscus
 • Echinacea (Zonnehoed)
 • Acchillea millefolium (Duizendblad) 
 • Leucanthemum (Grootbloemige Margriet)
 • Coreopsis grandiflora (Meisjesogen)
 • Gaillardia (Kokardebloem)
 • Asclepias tuberosa (Knolzijdeplant)
 • Sedum (Vetkruid)

Je kan ook altijd bij je plaatselijke tuincentrum jezelf laten informeren over welke planten geschikt zijn voor in de zon.

Waarom heeft een tuin op het zuiden meer zon?

Wanneer de achtertuin op het zuiden ligt kan je huis de zon niet blokkeren. Als de zon hoger aan de hemel komt te staan schijnt de zon langs je huis. Pas op dat moment krijgt de tuin die op het noorden ligt zonlicht. Grenst de achtertuin aan een hoog gebouw of staan er bomen dan merk je dat ook een tuin die op het zuiden ligt minder zon heeft. 

Hoe kom ik erachter wat de ligging van mijn tuin is?

De makkelijkste methode om hierachter te komen is door je smartphone te gebruiken.

iPhone

 1. Open de app ‘Kaarten’. 
 2. Rechtsboven in de hoek zie je een klein kompas waarop je kunt zien waar het noorden ligt. 
 3. Draai met de telefoon naar het noorden toe, wanneer de tuin zich achter je bevindt heb je een tuin op het zuiden. 

Android telefoon

 1. Open je de de app ‘Maps’ van Google. 
 2. Rechtsonder klik je op het icoontje met een cirkel waar een gevuld cirkeltje in zit. Er verschijnt een nieuw cirkeltje bovenin het scherm met een compass icoontje. Het rode pijltje is het noorden en het grijze pijltje is het zuiden.

Computer
Wil je een nieuw huis gaan kopen dan kan je altijd aan de makelaar vragen wat de ligging van de voor- en achtertuin zijn. Je kan ook naar Google Maps gaan op je computer. Klik op het icoontje met een cirkel waar een gevuld cirkeltje in zit. Wanneer je dit doet verschijnt er een kompas icoontje. Het rode pijltje is het noorden en het grijze pijltje het zuiden.

Is een huis met een tuin op het zuiden meer waard?

Wanneer je tuin op het zuiden ligt is je huis hierdoor meer waard. In Nederland zijn er veel regenachtige dagen waardoor het aantal dagen dat je in de tuin kan genieten van de zon minder groot is. Andere factoren die invloed hebben op de waarde van je huis is de grootte van de tuin, of er genoeg privacy is en of de tuin goed is onderhouden. 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen heeft een tuin op het zuiden veel voordelen maar helaas ook een aantal nadelen. Ook weet je nu dat een huis met een tuin op het zuiden meer waard is. Tot slot weet je nu ook hoe je erachter komt wat de ligging van je tuin is.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen