De voor- en nadelen van je eigen tuin ontwerpen

2 januari 2023
1,5 min leestijd

Je kan ervoor kiezen om de tuin te laten ontwerpen maar je kan dit natuurlijk ook zelf doen. In deze blog leggen we aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van het ontwerpen van je eigen tuin.

Dit zijn de voor- en nadelen van je eigen tuin ontwerpen:
De voordelen van zelf je tuin ontwerpen zijn dat je volledig eigen controle hebt, je geld bespaard, het leerzaam is en dat het leuk is. Nadelen van zelf de tuin ontwerpen zijn dat het tijd kost, je kennis nodig hebt of veel moet uitzoeken en dat je de juiste mensen voor de verschillende taken moet vinden.

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over de voor- en nadelen van het ontwerpen van je eigen tuin die hierboven staan.

Voordelen eigen tuinontwerpen

Lees hieronder wat de voordelen zijn wanneer je ervoor kiest om je tuin te ontwerpen.

Volledige eigen controle

Misschien wel het allergrootste voordeel van zelf de tuin ontwerpen is dat je volledig eigen controle hebt. Je kan alles zelf beslissen, denk bijvoorbeeld aan welke stijl het moet worden, hoeveel vierkante meter gazon en terras je wil, welke planten je wil, waar de verlichting moet komen en meer. 

Een hovenier of tuinarchitect betaal je om een tuin te ontwerpen. Wanneer je een van hen inschakelt zullen ze altijd hun eigen creativiteit gebruiken om jouw tuin te ontwerpen. Ondanks dat jou ideeën en inspraak meewegen zullen ze graag hun eigen sausje over het ontwerp gooien.

Je bespaart geld

Het laten ontwerpen van de tuin kan een flinke kostenpost zijn. Wanneer je dit zelf doet kost het je niks anders dan de uren die je eraan kwijt bent. Hierdoor bespaar je een hoop geld wat je eventueel weer in je tuin kan investeren. 

De kosten voor het laten ontwerpen van de tuin varieert enorm. Verschillende aspecten spelen hierbij een rol. Wanneer je dit laat doen door een tuinarchitect ben je over het algemeen vaak meer geld kwijt dan wanneer je deze laat ontwerpen door een hovenier. Dit komt omdat een tuinarchitect vaak een hoger uurloon heeft dan een hovenier. 

Het mooie is dat er tal van tuinontwerp programma’s zijn die je gratis kunt gebruiken. Deze programma’s zijn of online te gebruiken of te installeren op de computer. Daarnaast zijn er ook apps die je kan gebruiken. Deze zijn te downloaden voor telefoon en tablets op zowel Apple als Android toestellen. Een overzicht van deze programma’s vind je hier.

Je leert ervan

Wanneer je zelf de tuin gaat ontwerpen moet je met veel verschillende aspecten rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met waar de zon opkomt, waar de zon veel schijnt of waar juist schaduwplekken zijn. Dit in verband met de planten die je plaatst.

Wanneer je bijvoorbeeld een gazon wil moet je ook rekening houden met welk soort gras je wil, hoeveel vierkante meter je wil en welke grond hieronder moet liggen. 

Al deze dingen zul je zelf uit moeten zoeken waarvan je een hoop leert. 

Het is leuk

Tenslotte is het zelf ontwerpen van de tuin ook ontzettend leuk. Er zijn een aantal verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van de tuin. Je zal merken dat veel van deze leuk zijn om te doen. Denk bijvoorbeeld aan inspiratie opdoen. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Voor sommige onder ons is het zelfs leuk om de kostenpost van alle verschillende onderdelen in de tuin uit te rekenen.

Nadelen eigen tuinontwerpen

Het kost tijd

Het zelf ontwerpen van de tuin kost natuurlijk tijd. Doordat je met allerlei factoren rekening moet houden kan het aantal uren dat je hierin steekt flink oplopen. 

Als je maar weinig tijd hebt kan het lang duren voordat je weet hoe je de tuin wil ontwerpen én kan het lang duren voordat je eindelijk een ontwerp gemaakt hebt. 

Je hebt kennis nodig of je moet veel uitzoeken.

Het zelf ontwerpen van de tuin vergt enige kennis of uitzoekwerk. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden in de tuin. 

Je moet bijvoorbeeld weten waar de zon opkomt en hoeveel zon er in de tuin is. Hierdoor weet je waar er wel en geen schaduw zal zijn. Je wil dit weten in verband met de planten die je wil plaatsen in de tuin. Zo hebben sommige planten veel zon nodig om te groeien en te blijven leven en sommige juist niet. 

Andere factoren waar je onder andere rekening mee moet houden:

  • Bestrating
  • Tuinmeubilair
  • Afwatering
  • Borders
  • Privacy
  • Opbergen
  • Eventueel tuinhuis/schuur/veranda 

Wanneer je de tuin zelf ontwerpt zul je jezelf moeten inlezen over deze verschillende factoren. Als er fouten worden gemaakt in het ontwerp kan dit drastische gevolgen hebben wanneer deze aangelegd gaat worden. 

Denk bijvoorbeeld aan de bestrating en afwatering. Als deze niet goed ontwerpen zijn kan het zomaar zijn dat de tuin volloopt met water als het regent. 

De juiste mensen vinden

Er bestaan verschillende scenario’s nadat je de tuin hebt ontworpen. Het kan zijn dat je zelf deels aan de slag gaat. Wellicht ga je zelf de planten plaatsen, het gazon aanleggen en de borders maken. Het bestraten wil je misschien uitbesteden omdat dit een lastige klus is. In dit geval zul je zelf opzoek moeten gaan naar een stratenmaker. 

Het kan ook zijn dat je alles wil laten doen door experts. In dit geval moet je opzoek naar een hovenier. Deze kan de tuin van A tot Z voor je maken. 

Het zoeken van professionals voor de verschillende taken kost tijd. 

Tip

Het raadzaam om verschillende bedrijven langs te laten komen zodat je verschillende offertes krijgt. Door meerdere offertes te krijgen kan je prijzen vergelijken en zien of je niet te veel betaald. 

Inspiratie opdoen

Wanneer je zelf de tuin gaat ontwerpen kun je op allerlei verschillende manieren inspiratie opdoen. Dit is een belangrijke stap bij het ontwerpen van de tuin als je nog niet precies weet wat je wil. Het opdoen van inspiratie is een proces dat voor sommige erg lastig is. 

Dit kan tijdrovend zijn en soms zelf frustrerend. Dit komt omdat je met de tuin ontzettend veel verschillende kanten op kan. Met name als je veel mooi vindt kan het lastig zijn om een keuze te maken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een landelijke of moderne tuin gaan, zijn er ontzettend veel manieren hoe je bestrating kan (laten) leggen én zijn er veel verschillende soorten planten waar je uit kan kiezen.

Conclusie

Je kent nu de voor- en nadelen van het ontwerpen van je eigen tuin. Voor sommige kan één voordeel al de reden zijn om zelf aan de slag te gaan. Echter werkt het natuurlijk ook andersom. Wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt kan het zomaar zijn dat je de klus toch liever aan een professioneel over laat. 

Of je nu zelf aan de slag gaat met ontwerpen of dit aan een professional overlaat; we wensen je veel succes!

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen