De vuurkorf aansteken op je balkon (let hier op)

18 augustus 2022
2 min leestijd

Wil je graag de vuurkorf aansteken op je balkon? In deze blog leggen we aan je uit waar je allemaal op moet letten. 

De grote van je balkon heeft invloed op welke vuurkorf je gebruikt. Gebruik bij een klein balkon liever een tafel vuurkorf. Houdt rekening met voldoende ruimte om de vuurkorf voor veiligheid. Plaats een vonkenscherm om te voorkomen dat vonken uit de vuurkorf op jou of spullen komen. Bij veel wind kun je beter geen vuurkorf aansteken. In verband met rook kun je beter ook geen vuurkorf aansteken als je bovenburen hebt. 

Wanneer je verder leest geven we een uitgebreidere uitleg over waar je allemaal op moet letten als je de vuurkorf wil aansteken op je balkon. Dit geldt overigens ook als je een dakterras hebt. 

Mag je een vuurkorf aansteken op je balkon?

Er zijn geen officiële regels betreft het aansteken van een vuurkorf (of bbq) op een balkon. Kijk wel goed in het huurcontract of in het huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaren. Vaak is daar wel iets te vinden over wat wel en niet is toegestaan op een balkon of dakterras. 

Let hier op bij het aansteken van een vuurkorf op je balkon

Wanneer je een vuurkorf op je balkon aansteekt is veiligheid het allerbelangrijkste. Let daarom op het volgende:

  • De hoeveelheid ruimte die je hebt
  • De grootte van het vuur
  • Kinderen en huisdieren
  • De hoeveelheid wind en de windrichting
  • De ondervloer waar je de vuurkorf op plaatst
  • Vonken
  • Rook
  • Eventuele bovenburen

Hieronder geven we uitgebreid uitleg over bovenstaande punten. 

Hoeveelheid ruimte
Een hele belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden is de hoeveelheid ruimte die je hebt.

De vuurkorf moet namelijk voldoende afstand hebben tussen de reling van het balkon. Als het te dicht erop staat kan er wellicht iets in brand vliegen. Er moet ook voldoende afstand zitten tussen jou en het vuur. Een veilige afstand is 1,5 tot 2 meter. 

Er moet ook voldoende ruimte zijn voor iedereen om snel weg te kunnen komen. Als er een ongeluk gebeurd kan het niet zo zijn dat je beperkt bent in je bewegingsvrijheid omdat er te weinig ruimte is. Zorg daarom dat je achter en naast je ook minimaal 1,5 meter ruimte hebt.

Tot slot moet je goed opletten met de hoeveelheid spullen die je op je balkon hebt liggen. Ruim eventueel spullen op zodat je meer bewegingsvrijheid hebt in geval van een noodgeval. 

De grootte van het vuur
Grote kans dat er op je balkon minder ruimte is dan in de tuin. Daarom moet je goed op letten dat je een niet te groot vuur maakt. Hoe groter het vuur hoe meer afstand je namelijk moet nemen. 

Gelukkig zijn er ook vuurkorven in tafelformaat. Deze zijn niet zo groot waardoor er niet veel houtblokken in kunnen. Hoe minder houtblokken hoe minder groot het vuur kan worden. 

Een vuurkorf voor op tafel wordt geleverd met een onderplaat of staat op pootjes zodat je tafel niet beschadigd.

Een goed alternatief voor een vuurkorf op je balkon of vuurkorf op tafel is een tafelhaard. Deze plaats je makkelijk op de tafel van je balkon. Tevens hoef je zelf niet met houtblokken een vuur te maken. 

Meer informatie over verschillende soorten vuurkorven lees je in onze blog Welke soorten vuurkorven zijn er? (maar liefst 18 verschillende)

Kinderen en huisdieren
Veelal is er op je balkon minder ruimte dan wanneer je in de tuin zit. Als de vuurkorf aangaat moet je daarom extra goed opletten met kinderen en huisdieren. 

Zowel kinderen als huisdieren kunnen schrikken van het vuur of iets onverwachts doen. Houdt daarom altijd kinderen en huisdieren op gepaste afstand van het vuur om ongelukken te voorkomen. 

Wind
Op je balkon zal meer wind staan dan in de tuin, met name als je hoger in een flat of appartement woont.

Steek bij teveel wind de vuurkorf niet aan. Hierdoor kunnen de vlammen namelijk alle kanten opgaan. Wanneer de windrichting jouw kant op komt kun je ook beter de vuurkorf niet aansteken. 

Ondervloer
Let goed op welke ondervloer je hebt op je balkon. Grote kans dat er terrastegels op je balkon liggen. Doordat er brandend as uit een vuurkorf kan vallen en vonken kunnen wegschieten kunnen deze beschadigd raken of in het ergste geval, als deze van hout zijn, vlam vatten. 

Plaats daarom een onderplaat onder de vuurkorf. Meer informatie over ondervloeren voor een vuurkorf lees je in onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf?

Vonken
Bij de verbranding van hout heb je zo nu en dan vonken. Om te voorkomen dat deze vonken op jou terecht komen of op spullen om je heen kun je het beste een vonkenscherm gebruiken. Deze houdt de vonken die uit de vuurkorf schieten tegen. 

Je kunt vonken enigszins beperken. Dit doe je door hout te kiezen dat heel erg droog is. Wat je nog meer kan doen lees je in onze blog Zo voorkom je vonken bij een vuurkorf.

Rook
Een vuurkorf aansteken zonder dat er rook ontstaat is niet mogelijk. Met name als je op een balkon zit wil je zo min mogelijk rook. Omdat je op een balkon zit kan de rook namelijk blijven hangen, dit omdat je vaak tussen twee of drie muren zit én omdat er eventueel een balkon boven je zit. . 

Het is ongezond en alles behalve prettig als je deze rook inademt en/of in je ogen terecht komt. 

Gelukkig kun je rook zoveel mogelijk beperken. Meer info hierover? Lees dan eens onze blog Hoe zorg je dat de vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes)

Bovenburen
Woon je in een appartement of flat en heb je bovenburen dan kun je het beste geen vuurkorf aansteken als zij thuis zijn. Wanneer de boven buren op het balkon zitten komt de rook bij hun terecht wat niet aangenaam is. 

In dit geval kun je eventueel ook naar alternatieven kijken voor een vuurkorf. Welke dit zijn lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Je weet nu waar je allemaal rekening mee moet houden bij het aansteken van de vuurkorf op je balkon. We raden je aan om onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan (uitgebreide uitleg) te lezen voor meer informatie omtrent veiligheid. 

Conclusie

Het is op eigen risico als je de vuurkorf aansteekt op je balkon (voor de tuin geldt natuurlijk hetzelfde). Je kent nu de factoren waar je rekening mee moet houden. 

Heb je na het lezen hiervan liever geen vuurkorf op je balkon? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Welke dit zijn lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen