Dit is wat je wil weten als je een vuurkorf in de tuin wilt

31 januari 2021
3 min leestijd

Je bent op deze blog gekomen omdat je meer wilt weten over een vuurkorf in de tuin. Je vraagt je misschien af welke mogelijkheden er allemaal zijn, of er regels zijn betreft vuur stoken of welk hout je het beste kunt gebruiken. Op al deze vragen geven wij antwoord in deze blog. Een ding is zeker; in de avond met familie of vrienden rondom de vuurkorf zitten is super gezellig. De warmte, de geur en het geluid van knisperend houtvuur zorgen voor extra sfeer. 

In deze blog behandelen we het volgende over de vuurkorf:

  • Welke soorten er zijn
  • Waar je op moet letten omtrent veiligheid
  • Hoe je makkelijk en veilig de vuurkorf aan kunt steken
  • Wat de regels zijn
  • Welk hout je het beste kunt gebruiken
  • Welke alternatieven er zijn voor vuurkorven

Welke soorten vuurkorven bestaan er?

De vuurkorf komt in verschillende soorten en maten. Door het grote aanbod kan het nog wel eens lastig zijn om een keuze te maken.

Dit zijn de verschillende vuurkorven:

  • Traditionele vuurkorf
  • Moderne vuurkorf
  • Combi vuurkorf
  • Schaal vuurkorf
  • Terraskachel
  • Vuurkorf met houtopslag
  • Ton vuurkorf
  • Vuurkorf voor extra veiligheid

Traditionele vuurkorf
De meest bekende variant en in veel verschillende winkels te verkrijgen. Wil je niet te veel betalen voor een vuurkorf dan is de traditionele variant een goede keuze.

Moderne vuurkorf
In een moderne tuin wil je natuurlijk ook een moderne vuurkorf. Het aanbod betreft moderne varianten is groot. Denk bijvoorbeeld aan de Relaxwonen vuurkorf. Het voordeel is dat deze ook voorkomt dat houtsnippers uit de vuurkorf kunnen schieten. Daarnaast zit er een grillrooster bij waardoor je deze ook kunt gebruiken als barbecue.

Combi vuurkorf
Verschillende vuurkorven kun je ook gebruiken als barbecue. Super handig en leuk. Een variant is de Bonfeu Bonsolo Roest. Hier zit een grillrooster bijgeleverd zodat je er ook mee kunt barbecueën.  

Schaal vuurkorf
Deze variant is laatste jaren steeds populairder. De schaal variant heeft een moderne uitstraling en je kunt meer houtblokken kwijt dan in een normale vuurkorf. Het nadeel is wel dat verbrande houtsnippers weg kunnen schieten en dat deze vaak lager aan de grond staan. Je moet daarom extra goed opletten als je kinderen of huisdieren hebt. 

Terraskachel
Een terraskachel heeft een mooie uitstraling en past in elke tuin. Het grote voordeel is dat deze een kleine schoorsteen heeft waardoor je minder snel in de rook zult zitten. Wil je gezellig met z’n alle rondom het vuur zitten dan is de terraskachel een minder goede optie. Deze heeft namelijk maar aan een kant een opening waardoor niet iedereen kan genieten van de mooie vlammen.

Vuurkorf met houtopslag
Een vuurkorf met aan de zij- of onderkant ruimte om je hout op te slaan. Handig is dat je niet telkens naar je schuur hoeft te lopen om nieuw hout te kopen daarnaast ziet het er mooi uit. Een nadeel is dat je de vuurkorf minder goed kan verplaatsen wanneer er veel hout in is opgeslagen.

Ton vuurkof
Ook deze variant is steeds populairder. De ton heeft een robuuste uitstraling en is vaak voorzien van een grillrooster. Gelukkig komt deze in twee verschillende formaten, een versie waar je omheen kunt zitten en een versie waar je omheen kunt staan.

Vuurkorf voor extra veiligheid
Wil je een variant die meer veiligheid waarborgt koop dan bijvoorbeeld de RJRQuality Vuurschaal. Deze 3 in 1 vuurkorf kan ook worden gebruikt als tafel en barbecue. De extra veiligheid zit hem in het rooster dat je over de tafel kunt plaatsen. Hierdoor kunnen brandende houtsnippers niet weg schieten. Tevens kunnen kleine kinderen moeilijker bij het vuur komen door de rand van de tafel. 

Vuurkorf en veiligheid, let hier op!

Houdt voldoende afstand
Zorg dat je voldoende afstand houdt van het vuur. Let er daarnaast op dat je een vuurkorf niet te dicht bij andere voorwerpen zet. Zet een vuurkorf bijvoorbeeld niet te dicht bij je tuinhuisje of struik. 

Let extra goed op met kinderen en huisdieren

Zowel kinderen als huisdieren kunnen onvoorspelbaar zijn en sommige gevaren nog niet goed inzien. Let daarom altijd extra goed op als er kinderen of huisdieren bij zijn. Praat daarnaast met je kinderen en leg ze uit wat de gevaren zijn van vuur. 

Gebruik geen chemische middelen
Om sneller een vuurtje te hebben willen mensen nog wel eens chemische middelen gebruiken die licht ontvlambaar zijn. Het gebruik van bijvoorbeeld spiritus of terpentine kan er voor zorgen dat er een steekvlam ontstaat. Gebruik deze daarom absoluut niet en neem de tijd om het vuur goed aan te krijgen.

Handige tips voor het aansteken van een vuurkorf:

  • Gebruik altijd aanmaakblokjes en aanmaakhout om het vuur aan te steken
  • Steek de aanmaakblokjes aan met een lange kaars aansteker
  • Zorg ervoor dat de vuurkorf op een stevige en stabiele ondergrond staat
  • Gooi niet te veel hout op het vuur. Hiermee voorkom je dat het vuur te groot wordt
  • Plaats de vuurkorf nooit onder een overkapping
  • Laat de vuurkorf nooit onbeheerd achter als deze nog brand
  • Steek de vuurkorf niet aan wanneer het te hard waait
  • Houdt altijd een emmer water of zand in de buurt van de vuurkorf om deze snel uit te kunne maken
  • Vaak wordt er tijdens het vuur stoken gedronken. Zorg echter dat je niet te dronken wordt. Hierdoor kun je gevaren niet goed inschatten, kun je minder adequaat reageren én worden (met name mannen) vaak wat overmoedig.

Makkelijk en veilig de vuurkorf aansteken (in 5 stappen)

Al eerder heb je gelezen welke materialen je niet mag gebruiken om vuur mee te maken. Materialen als geïmpregneerd hout zorgen ervoor dat er schadelijke stoffen in de lucht komen. Ook licht ontvlambare middelen zoals spiritus kun je beter niet gebruiken in verband met de veiligheid. Hoe je het beste een vuurkorf kunt aansteken lees je hieronder:

Stap 1.
Plaats twee aanmaakblokjes onderin de vuurkorf en leg hier een aantal blokjes aanmaakhout op. Leg hier vervolgens houtblokken op. Leg alles niet te compact en zorg dat er voldoende ruimte tussen zit.

Stap 2.
Op de houtblokken leg je wederom twee aanmaakblokjes met aanmaakhout. Hier leg je vervolgens nog een keer hout op. Let ook dit niet te compact. 

Stap 3.
Nu je twee blokken op elkaar hebt kun je met een lange kaars aansteker de aanmaakblokjes aansteken. 

Stap 4.
Laat nu het vuur z’n werk doen. Doordat je het niet te compact hebt neergelegd komt er genoeg zuurstof bij het vuur wat er voor zorgt dat alles goed gaat branden. 

Stap 5.
Zorg dat de houtblokken goed branden voor je nieuw hout gaat toevoegen. Wanneer je nieuw hout toevoegt leg je dit niet te dicht op elkaar. Hierdoor kan het hout minder goed branden en ontstaat er rook.

FSC en PEFC keurmerken

Welke regels zijn er betreft vuurstoken in de tuin?

Wanneer je vuur stookt in de tuin wil je dat doen zonder de regels te overtreden. Bij verbranding van hout ontstaat er rook en komt er fijnstof of in de lucht, schadelijke stoffen als benzeen en dioxide komen ook in de lucht. 

Omwonende kunnen last hebben van de rook, ze vinden dit stinken of krijgen last van hun luchtwegen. Iemand die bijvoorbeeld last heeft van astma kan lichamelijke klachten krijgen. 

Om te zorgen dat er zo min mogelijk rookontwikkeling ontstaat zijn er een aantal regels om aan te houden. 

Papier en karton
Veel mensen zijn geneigd om papier en karton te gebruiken om hout aan het branden te krijgen. Papier en karton gebruiken is echter verboden. Dit geeft namelijk veel rook en vliegas. 

Gebruik het juiste hout
Er bestaan vele verschillende soorten hout. Niet alle mogen gebruikt worden op de vuurkorf. Je mag alleen hout gebruiken dat schoon is. Dit wil zeggen dat er geen verf, beits of lijm op mag zitten. Geïmpregneerd hout mag ook niet gebruikt worden. Je kunt daarom het beste hout kopen bij je lokale tuincentrum of bouwmarkt dat voor vuurkorven bestemd is. 

Zorg ervoor dat het schone hout dat je gebruikt droog is. Droog hout herken je aan loszittend schors en scheuren. Vochtig hout brandt niet volledig waardoor er schadelijke stoffen in de lucht komen. 

Stook op het juiste moment
De juiste weersomstandigheden moeten er zijn om buiten de vuurkorf aan te steken. Wanneer het mistig is of wanneer het windstil is kun je beter geen vuur stoken. Het gevolg van deze weersomstandigheden is namelijk dat de rook blijft hangen. Wil je weten of de vuurkorf aan kan, neem dan eens een kijkje op de handige website Stookwijzer. Wanneer je op deze website je adres intypt berekend de website, aan de hand van het weer, of jij op dat moment wel of geen vuur kunt stoken. 

Let op!

Het kan per gemeente verschillen welke regels er gehanteerd worden. Wil je zeker weten dat je niet in overtreding gaat dan kun je het beste op de website van jouw gemeente bekijken wat de regels zijn. Daarnaast kun je, als je geen informatie kunt vinden, altijd contact opnemen met de gemeente waarin jij woont.

Welk hout kan ik het beste gebruiken voor een vuurkorf?

Gebruik ‘schoon’ hout, dit betekent hout waar geen verfresten, beits of lijm op zit. Gebruik tevens geen geïmpregneerd hout. Het hout moet kurkdroog zijn en kan het beste het keurmerk FSC of PEFC dragen. Dit keurmerk waarborgt een aantal belangrijke aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de locatie waar het hout gekapt is en hoe het gekapt is

Waar moet ik op letten bij het kopen van een vuurkorf?

Smaak is een belangrijke factor bij de aankoop van een vuurkorf. Je wil waarschijnlijk dat deze matchtmet de stijl van je tuin. Zoals je hierboven hebt gelezen is er gelukkig genoeg in aanbod. 

Een andere factor is de grootte. Kies een niet te grote variant als je niet heel veel ruimte in de tuin hebt. Je wil immers ook nog voldoende afstand kunnen houden van het vuur. 

Ga je de vuurkorf op het gras plaatsen dan raden wij aan een variant te kopen die een onderplaat heeft. Wanneer er branden de deeltjes hout vallen zal het gras nooit beschadigd raken doordat de onderplaat deze opvangt. 

Waar kan ik een vuurkorf kopen?

Gelukkig kun je op veel verschillende plekken een vuurkorf aanschaffen. Wil je kunnen bekijken hoe groot die is, wat de kwaliteit is en wil je meer informatie over een variant die je gezien hebt? Kies er dan voor om deze niet online te kopen. Ga dan naar een bouwmarkt als de Praxis, Gamma of Karwei of naar een tuincentra zoals Intratuin. Op Bol.com, Fonq.nl, Amazon en tal van andere online webshops zijn ook vele verschillende varianten te vinden. Het voordeel van online een aankoop doen is dat je goed de prijzen kan vergelijken, hierdoor betaal je nooit te veel voor jouw favoriet. 

Wat is het alternatief als je geen vuurkorf wil?

Je kunt verschillende redenen bedenken waarom je geen vuurkorf in de tuin wil. Wil je bijvoorbeeld de buren niet tot last zijn met de geur, stook je liever geen hout om milieuredenen of ben je misschien wel bang voor vuur? 

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor een vuurkorf. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van dekens, verwarmbare kussens of een kruik. Al eerder hebben wij een gehele blog toegewijd aan welke alternatieven er zijn. Benieuwd? Lees dan eens onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkof in de tuin wil?

Conclusie

Hopelijk hebben we je een goed beeld kunnen geven rondom vuurkorven en vuur stoken in de tuin. Wanneer je eerder genoemde punten opvolgt weet je dat je verantwoord en veilig bezig bent. We wensen je veel prettige en sfeervolle avonden met familie en vrienden rondom de vuurkorf. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen