Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 makkelijke methodes)

12 september 2022
1,5 min leestijd

Het is erg onprettig als je last hebt van een GFT-bak die stinkt. Met name als je bijvoorbeeld in de achtertuin zit en deze ruikt. In deze blog leggen we aan je uit hoe je kunt voorkomen dat deze gaat stinken. 

Zo zorg je dat de GFT-bak niet stinkt

 • Beperk het weggooien van etensresten
 • Laat vochtig afval eerst uitlekken
 • Leg een oude krant op de bodem
 • Wikkel etensresten in een oude krant
 • Plaats de GFT-bak in de schaduw
 • Bedek etensresten met ander afval dat in de GFT-bak mag
 • Plaats een biologisch afbreekbare GFT-zak in de GFT-bak
 • Zorg dat de deksel goed is gesloten
 • Maak de GFT-bak schoon
 • Een combinatie van bovenstaande methodes

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over bovenstaande methodes. We leggen ook uit wat de snelste oplossing is om te voorkomen dat je last hebt van de stank. Daarnaast leggen we aan je uit hoe het komt dat een GFT-bak kan gaan stinken. 

Beperk het weggooien van etensresten

Veel etenswaren mogen in de GFT-bak. Echter is het toch handig om op te letten wat je er in gooit en met name hoeveel je er van ingooit. 

Per product verschilt het hoe erg het kan gaan rotten (en stinken). Probeer daarom het weggooien van etensresten tot een minimum te beperken. Dit is sowieso beter voor het milieu en je portemonnee. 

Etenswaren die meer stinken dan andere:

 • Vlees resten (inclusief botjes)
 • Vis resten (inclusief graten en schelpen)
 • Zuivel
 • Fruit
 • Jus resten
 • Etenswaren die over de datum zijn

Laat vochtig afval eerst uitlekken

Etensresten waar vocht in zit kun je beter eerst laten uitlekken in de gootsteen voordat je dit in de GFT-bak gooit. 

Wanneer er allerlei natte etensresten in de GFT-bak komen zal dit resulteren in meer stank. Dit komt mede doordat het vocht andere etensresten nat maakt waardoor dit sneller gaat rotten. 

Plaats een oude krant onderin de GFT-bak

Door een oude krant onder in de GFT-bak te leggen zorg je dat eventueel vocht uit etensresten geabsorbeerd wordt. Hierdoor zullen andere etenswaren minder snel nat worden. Wanneer dit niet nat wordt zal de GFT-bak minder snel gaan stinken. 

Tip

In plaats van een oude krant kan je ook zaagsel, gemaaid gras, drogen bladeren, onkruid of snoeiafval onderin leggen. 

Wikkel etensresten in een oude krant

Heb je vlees- of visresten dan kun je deze het beste in een stukje krant wikkelen. Door deze in te pakken blijft de lucht in de krant hangen en kan daarom niet uit de GFT-bak komen. 

Je voorkomt hier tevens mee dat je last krijgt van maden. Vliegen hebben hierdoor namelijk niet de mogelijkheid om eitjes op de etenswaren te leggen.

Heb je last van maden in de GFT-bak dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Hoe je dit doet lees je in onze blog Maden in de container voorkomen en bestrijden.

Plaats de GFT-bak in de schaduw

Dit is een methode die ervoor zorgt dat de GFT-bak minder snel gaat stinken. Door de GFT-bak in de schaduw te zetten zorg je dat deze minder warm wordt. 

Hierdoor gaat het minder snel broeien in de GFT-bak én zullen etensresten minder snel gaan rotten. 

Je kan als je geen schaduw in de tuin hebt de GFT-bak verplaatsen naar de andere kant van het huis. Hier zal (met name in de ochtend) dan nog wel schaduw zijn. 

Een andere manier is om een afvalkast te kopen of deze zelf te bouwen. Hiermee staat de GFT-bak niet meer in de zon en is deze tevens uit het zicht.  

Benieuwd naar meer uitleg over een afvalkast en andere manieren om de GFT-container weg te werken? Lees dan eens onze blog Zo zorg je dat een GFT-bak uit het zicht is.

Bedek etensresten met andere afval dat in de GFT-bak mag

Wanneer je last hebt van een stinkende GFT-bak komt dit meestal door etenswaren. Je kan ervoor zorgen dat je het eten minder goed ruikt door er ander afval hier overheen te gooien. 

Denk bijvoorbeeld aan grasresten van het gazon dat je net gemaaid hebt, de bladeren die in de herfst in je tuin zijn gevallen of snoeiafval en onkruid. 

Door een flinke laag van bovenstaand afval over de etenswaren te gooien wordt de geur tegengehouden en ruik jij dit niet meer. 

Plaats een biologisch afbreekbare GFT-zak in de GFT-bak

Ook een GFT-bak die geleegd is kan nog stinken. Dit komt omdat er altijd kleine deeltjes etensresten aan de bodem of rand van de GFT-bak kunnen blijven plakken. 

Door een biologisch afbreekbare GFT-zak in de GFT-bak te plaatsen zorg je dat de GFT-bak zelf niet vies wordt. 

Alle etensresten komen in de zak terecht en niet in de bak. Bij het legen van de GFT-bak valt de zak en de inhoud daarvan in de vuilniswagen. 

Tip

Het wil nog wel eens voorkomen dat de zak te strak om de rand van de container zit. Hierdoor laat de zak niet los en valt alleen de inhoud eruit. Hierdoor blijft de zak met nog kleine etensresten in de bak zitten en kan het alsnog gaan stinken. Maak daarom voordat de GFT-bak wordt opgehaald de zak los bij de randen zodat je zeker weet dat deze niet blijft hangen. 

Zorg dat de deksel goed is gesloten

Soms is het probleem snel opgelost. Het kan zomaar zijn dat je de GFT-bak ruikt omdat de deksel niet (helemaal) dicht zit. Door deze te sluiten kan de stinkende geur al weg zijn of flink beperkt zijn. 

Maak de GFT-bak schoon

Er bestaat een grote kans dat als de GFT-bak geleegd wordt er nog kleine restjes achter blijven. Deze zitten bijvoorbeeld aan de bodem of rand vastgeplakt. Dit kan resulteren in een stinkende GFT-bak terwijl deze (zo goed als) leeg is. 

Maak daarom regelmatig de GFT-bak schoon. Hoe je deze het beste kunt schoon kan maken lees je in onze blog Hoe maak je de GFT-bak schoon? (makkelijke en snelle methodes)

Een combinatie van bovenstaande

Door meerdere van bovenstaande oplossingen te combineren verklein de kans op een stinkende GFT-bak. Zet deze bijvoorbeeld uit de zon en plaats een biologisch afbreekbare GFT-zak erin of leg een krant onderin de GFT-bak en leg ander afval op etensresten. 

Snelste oplossing tegen een stinkende GFT-bak

Als de GFT-bak stinkt en je hebt bovenstaande methodes nog niet kunnen toepassen kan je ervoor kiezen om de GFT-bak tijdelijk even op een andere plek te zetten. 

Heb je er last van omdat je net in de tuin zit te genieten dan kun je ervoor kiezen om de GFT-bak aan de andere kant van het huis te plaatsen. Hierdoor kan de stinkende lucht jou in ieder geval even niet bereiken. 

Waarom stinkt de GFT-bak

Er mogen allerlei verschillende spullen in de GFT-bak. Sommige daarvan gaan stinken als ze al wat langer in de GFT-bak liggen. Met name etensresten zoals vlees, vis, zuivel, fruit, jus resten en etensware die over de datum zijn. 

Dit komt omdat deze etensresten gaan rotten. Het rotten geeft de onaangename geur. 

Ook nadat de GFT-bak geleegd is kan deze blijven stinken. Dat komt omdat kleine deeltjes van etensresten in de bak kunnen achterblijven doordat ze aan de bodem of rand blijven plakken. 

Conclusie

Je weet nu wat je allemaal kunt doen om te voorkomen dat de GFT-bak gaat stinken. Met name door meerdere methodes te combineren zorg je dat een GFT-bak minder snel zal gaan stinken of dat deze helemaal niet meer gaat stinken. 

Benieuwd naar meer blogs over de GFT-bak? Klik dan hier om deze te lezen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen