Een konijn in de tuin houden (houdt hier rekening mee)

31 januari 2022
3 min leestijd

Veel mensen die een konijn hebben kiezen ervoor om deze buiten te laten. Dit met name in bepaalde periodes van het jaar (de lente en de zomer). Wil je dit ook doen dan kunnen we begrijpen dat je dit misschien best spannend vindt. We hebben daarom deze blog geschreven om antwoorden te geven op de belangrijkste vragen als je een konijn buiten wilt houden. 

Wil je een konijn in de tuin houden dan moet je hier op letten

  • Je kan een konijn niet zomaar naar buiten doen, dit heeft met z’n vacht te maken. Tevens wordt je konijn eenzaam als hij alleen naar buiten gaat, hij zal dus een maatje moeten hebben.
  • Andersom geldt hetzelfde, je kunt je konijn nooit zomaar weer naar binnen doen. Door het grote temperatuurverschil kan hij ziek worden.  
  • Een jong konijn moet eerst binnen wennen
  • Zorg dat het konijnenhok minimaal de lengte heeft van een volwassen, uitgegroeid konijn heeft (dit verschilt per ras)
  • Een konijnenhok is nooit te groot
  • Zorg voor een goede locatie van het konijnenhok (voldoende schaduw, niet in de volle zon, geen tocht en vocht en geen ontsnappingsmogelijkheden)
  • Zet het hok op een warmere plek (bijvoorbeeld schuur of garage) als het buiten te koud wordt (meer dan -10 graden). Leg eventueel extra stro in het hok
  • Help je konijn als hij het te warm krijgt (als het buiten warmer wordt dan 24 graden is dit al het geval)

Wil je meer informatie over bovengenoemde punten dan raden we je aan om snel verder te lezen. Verderop in deze blog gaan we namelijk dieper op al deze punten in. 

Een konijn van binnen naar buiten

Ingeval je konijn altijd binnen leeft kun je niet zomaar je konijn buiten zetten. Doordat je konijn binnen leeft heeft hij een “binnenvacht”. Deze binnenvacht is niet bestand tegen de verschillende weersomstandigheden die er buiten zijn. Met name de temperatuur is hierin een belangrijke factor. Zet je konijn daarom niet voor het eerst buiten als het nog erg koud is. Doe dit in het voorjaar als er een aangename temperatuur is en er geen nachtvorst meer is (vaak is dit rond de eerste weken van mei). Laat je konijn wennen en begin bijvoorbeeld met een uurtje naar buiten.

Je konijn is daarnaast gewend aan jou en de rest van de familie. Je konijn ziet jullie dan ook als zijn eigen familie. Als je een konijn zo maar buiten neer zet zal hij zich al snel eenzaam gaan voelen. Het is dan ook een must om een tweede konijn erbij te kopen. Zelf een paar keer per dag een bezoekje brengen aan een konijn dat buiten zit is niet voldoende om die eenzaamheid weg te nemen. Twee konijnen wennen snel aan elkaar en vinden warmte, geborgenheid en vriendschap bij elkaar. 

Hoe oud moet een konijn zijn voor hij naar buiten mag?

Een jong konijn kan niet naar buiten aangezien hij daar nog helemaal niet klaar voor is. Zijn vacht is nog te dun en hij heeft maar weinig om op te teren. Wanneer een konijn in het najaar is geboren kun je deze diezelfde winter nog niet naar buiten doen. Laat hem het hele najaar binnen en doe hem pas in het voorjaar, als er geen nachtvorst meer is naar buiten (Dit kan vaak vanaf de eerste weken in mei). Zoals je hierboven hebt gelezen begin je met een uurtje per dag om te wennen en bouw je dit steeds verder uit. 

Hoe groot moet het konijnenhok zijn?

Het konijnenhok moet minimaal vier keer de lengte zijn van een volwassen, uitgegroeid konijn (dit verschilt per ras). In dit geval moet je konijn dagelijks voldoende naar buiten kunnen om goed te kunnen bewegen. Het hok van je konijn kan nooit te groot zijn. Bij een groot hok kan je konijn ook in het hok voldoende bewegen. 

Zie hieronder de gevolgen van een te klein hok:

  • Je konijn kan niet voldoende bewegen
  • Je konijn wordt te dik (door te weinig beweging)
  • Je konijn kan zich niet goed meer wassen
  • Te weinig beweging is slecht voor de spijsvertering van je konijn
  • Je konijn kan niet meer goed bij z’n blinde darmkeutels (ook wel caecotrofen genoemd, deze eet je konijn weer op en zijn belangrijk voor hem)
  • Je konijn kan zich niet goed meer wassen

Waar plaats je het konijnenhok in de tuin?

Een konijnenhok in de tuin moet op een goede plek staan. Let daarbij goed op de volgende factoren:

Voldoende schaduw
In de zomer moet er voldoende schaduw zijn zodat je konijn niet contant in de volle zon zit. Dit beteken dan ook dat het hok ook (grotendeels) in de schaduw moet staan. Als het hok vol in de zon staat wordt deze namelijk veel te warm.

Uit de tocht
Een briesje buiten is lekker voor je konijn en het zorgt voor verfrissing. Het is echter belangrijk dat er geen tocht (en vocht) in het hok van je konijn komt. Is dit wel het geval dan bestaat de kans dat je konijn er ziek van wordt.

Uit de wind
Met name in de herfst kan het erg hard waaien. Zorg ervoor dat je konijn uit de wind kan gaan zitten. Een konijn vind het fijn om bijvoorbeeld in een schuilplaats te zitten. Deze bestaan bijvoorbeeld in de vorm van een knaaghuisje. Natuurlijk kan je zich ook terugtrekken in z’n konijnenhok. 

Ontsnappingsmogelijkheden
Veel mensen plaatsen een ren bij het konijnenhok zodat hij zich nog vrijer kan bewegen. Een ren wordt veelal geplaatst op het gazon (of een deel daarvan). Als je een ren plaatst moet je goed opletten dat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn. Een konijn kan heel goed graven en kan binnen no-time een gat onder het ren graven. Blijf daarom altijd in de buurt als je konijn in de ren zit. 

Konijn in de tuin in de regen

Veel soorten konijnen gaan als het regent uit hun hok. Ze vinden het fijn om in de regen te zijn en kunnen zich buiten het hok vrijer bewegen. De vacht van een konijn kan erg goed tegen regen. Soms gaat een konijn zelfs in de regen zitten als hij wat last heeft van droge plekjes. Als het te hard gaat regenen of hagelen zul je merken dat je konijn vanzelf weer terug in zijn hok gaat.

In zijn hok moet hij zich wel goed kunnen drogen, je kunt daarom wat extra stro neerleggen. Je kunt er ook voor kiezen om je konijn zelf even met een handdoek droog te maken. Je moet er vooral voor zorgen dat het hok niet vochtig is en dat het er niet tocht. Hier kunnen konijnen namelijk ziek van worden. 

Wanneer is het te koud voor een konijn in de tuin

Hoewel het in Nederland steeds minder vaak voorkomt kennen we zo nu en dan nog steeds strenge winters. Als het langdurig koud wordt en de temperaturen onder -10 graden dalen is het toch noodzakelijk om je konijn een handje te helpen. Het beste kun je het konijnenhok dan op een plek zetten zoals de schuur of garage. Zorg er voor dat deze niet te vochtig is en dat er niet in de tocht staat. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende frisse lucht en licht binnen komt. 

Let op!

Als je schuur of garage niet goed geïsoleerd is kan het ook bij erg strenge vorst daar onder de -10 graden worden.

Indien je geen garage of schuur hebt of als het hok te groot is zijn er nog andere opties om je konijn te helpen zich warm te houden. Je zal dan meer stro aan het hok moeten toevoegen en plaats eventueel een extra warmtebron, denk bijvoorbeeld aan een kruikje. 

Al eerder gaven we aan dat je een konijn nooit alleen buiten in de tuin moet zetten. Hij heeft altijd een soortgenoot nodig zodat hij niet vereenzaamd. Bij erge kou hebben de konijnen veel aan elkaar. Ze kruipen tegen elkaar aan om zich beter warm te kunnen houden. 

Hoe weet je of een konijn het te koud heeft
Ben je bang dat je konijn het toch te koud heeft gekregen dan kun je dit zelf controleren. Voel hiervoor achter bij z’n nek; wanneer z’n nek warm is heeft je konijn het niet te koud. Als z’n nek niet warm is heeft hij het te koud. Neem in dat geval je konijn even mee naar binnen zodat hij kan opwarmen. De kans is groot dat je konijn het snel weer lekker warm heeft. Je kunt nu je konijn weer in het hok plaatsen. Mocht het te lang duren voordat je konijn het weer warm heeft dan zul je het hok op een warmere plek neer moeten zetten. 

Let op!

Houdt je konijn niet te lang binnen als hij al die tijd buiten is geweest. Door het grote temperatuurverschil kan hij namelijk ziek worden.

Wanneer is het te buiten warm voor een konijn?

Konijnen in het wild kunnen zich terugtrekken in hun holletje als het te warm wordt. Een konijn in de tuin kan dit niet en z’n hok kan ook ontzettend warm worden (zelfs in de schaduw). Bij temperaturen boven de 24 graden is het al te warm voor je konijn. Je konijn kan alleen zweten via z’n oren en bij hoge temperaturen krijgt hij z’n warmte niet weg. 

Je kunt je konijn op de volgende manieren helpen:

  • Zet het hok nooit in de volle zon maar zorg dat deze (grotendeels) in de schaduw staat.
  • Leg een stoeptegel in de schaduw en maak deze nat. Deze zijn vaak kouder dan bijvoorbeeld gras. Je konijn kan hier op gaan liggen om af te koelen.
  • Zet je konijn eventueel binnen neer waar het koeler is (door airco, schaduw een ventilator etc.)
  • Knip eventueel de haren wat korter als je een langharig konijn hebt. 

Signalen dat je konijn het te warm heeft:

  • Hij gaat languit op de grond liggen
  • Hij heeft z’n bek open en ademd sneller (zodat hij de warmte kwijt kan)
  • Hij voelt slap aan
  • Hij oogt futloos
  • Donkere slijmvliezen
  • Warme oren

Meer weten over of je konijn het te warm heeft, hoe je dit kan signaleren en wat je er tegen kunt doen? Lees dan eens de handige blog van Pets Place.

Let op!

Ben je niet helemaal zeker van je zaak of ben je bang dat je konijn overhit is geraakt? Raadpleeg dan altijd je dierenarts. 

Let op!

Gebruik nooit te koud water om je konijn eventueel af te koelen. Dit geldt voor zowel drinkwater als het water om ze mee af te koelen. Te koud water zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken. Hierdoor kan je konijn z’n warmte niet kwijt. 

Help je jouw konijn met afkoelen door bijvoorbeeld een natte doek om hem heen te slaan dan zorg je ervoor dat z’n oren altijd vrij blijven. Deze gebruikt hij namelijk om af te kunnen koelen. 

Een konijn toch weer naar binnen doen

Net zoals je een konijn niet zo maar buiten kan zetten kun je hem ook niet zo maar weer binnen doen. Met name in de winter moet je hier goed op letten, je konijn heeft dan namelijk zijn wintervacht. Zet je hem binnen dan zal hij het veel te warm krijgen. Wacht daarom met je konijn naar binnen doen als het weer beter weer begint te worden. Denk bijvoorbeeld aan het einde van de lente. Je konijn heeft dan weer de “juiste” vacht om naar binnen te gaan. 

Een uitzondering geldt als je konijn ziek is en niet op temperatuur kan komen. Echter is ook dan van belang dat je konijn niet te lang binnen zit. 

Let op!

Weet je niet zeker of je konijn wel of niet naar binnen kan/moet? Raadpleeg dan je dierenarts voor meer advies hierover. 

Welke tuinplanten plaats je wel en niet in de tuin

Kies je ervoor om je konijn los te laten lopen in de tuin dan is het belangrijk om goed na te denken over welke tuinplanten je wel en niet kunt plaatsen. Wij hebben hier al eens onderzoek naar gedaan en hier twee blogs aan gewijd. Ben je benieuwd welke tuinplanten je kunt plaatsen? Lees dan eens onze blog Welke tuinplanten zijn niet giftig voor konijnen. Ben je benieuwd welke tuinplanten wel giftig zijn dan kun je onze blog Welke tuinplanten zijn giftig voor konijnen lezen. 

In laatst genoemde blog lees je tevens waar je nog meer rekening mee moet houden om de tuin veilig te houden. 

Voordelen van een konijn in de tuin laten

Een konijn in de tuin brengt voor je konijn en voor jou verschillende voordelen met zich mee. 

  • Je konijn heeft (vaak) meer bewegingsruimte
  • Je konijn is lekker in de frisse buitenlucht
  • Je konijn krijgt te maken met de verschillende weersomstandigheden
  • Minder rommel in huis (als je konijn bijvoorbeeld rondloopt in huis heb je geen last van konijnenkeutels)
  • Minder last van vieze geuren (zoals van de konijnenkeutels)
  • Doordat het voer buiten staat komt er ook geen ongedierte meer binnen
  • Het is leuk voor zowel je konijn als voor jou

Nadelen van een konijn in de tuin laten

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan een konijn in de tuin laten. 

  • Een konijn in de tuin heeft een soortgenoot nodig anders vereenzaamd hij
  • Er is meer gevaar op de loer (denk bijvoorbeeld aan katten of vossen als je in een bosrijk gebied woont)
  • Je merkt minder snel dat je konijn ziek wordt
  • Je konijn kan sneller ziek worden (met name in de zomer)
  • Je konijn kan makkelijker ontsnappen buiten
  • Een goed hok is prijzig
  • Je moet het hok goed onderhouden (het mag niet vochtig worden en er mag geen tocht zijn)
  • Het schoonmaken van een buitenhok duurt vaak wat langer
  • Meer last van ongedierte buiten (denk bijvoorbeeld aan muizen, ratten en vliegen)

Conclusie

Je konijn in de tuin laten is super leuk voor zowel je konijn als voor jezelf. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er echter genoeg zaken om rekening mee te houden en het brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen dan raden wij je aan om contact op te nemen met je dierenarts of de dierenspeciaalzaak.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen