Een wintertuin, wat is dat en hoe maak je die? (met handige tips)

24 december 2021
2 min leestijd

In de lente en de zomer zitten de meeste mensen het liefst in de tuin. Logisch gezien de temperaturen dan het meest aangenaam zijn. In de herfst kan het op mooie dagen ook nog erg fijn zijn. Maar veel mensen kiezen er toch niet voor om in de winter in de tuin te vertoeven, echter kan het ook in de winter heerlijk zijn. Je moet hier alleen wel het een en ander voor doen. In deze blog leggen we je uit hoe je een echte wintertuin kunt maken. Na het lezen van deze blog kun jij in elk seizoen van het jaar van je tuin genieten.

Een wintertuin maak je op de volgende manier:
Plaats planten die wintergroen zijn zodat je ook in de winter kleur hebt in je tuin en plaats eventueel planten die zelfs in bloei staan. Denk bijvoorbeeld aan blauwe druifjes, sneeuwklokjes en de hazelaar. Zorg voor de juiste decoratie en de juiste verlichting. Denk aan kaarsen, spiegels, een stapel houtblokken, een mooie deken en sierkussens. Tot slot is het belangrijk om warm te blijven als je in de tuin zit. Blijf uit de wind met een windscherm, steek de vuurkorf aan, gebruik verwarmbare kussens, een kruik of kersenpittenzak of ga onder een deken zitten.

Lees vooral verder als je uitgebreidere informatie wilt over het maken van een wintertuin. We leggen in deze blog uit wat een wintertuin nou precies is maar ook uit welke planten je het beste kunt kiezen voor een wintertuin, aan welke decoratie je kunt denken, hoe je jezelf warm houdt in een wintertuin én leggen we ook uit waarom je een beetje geluk moet hebben.

Wat is een wintertuin?

Een wintertuin is een tuin waarin je in de winter aangenaam kunt zitten. Er staan eventueel planten die wintergroen zijn of zelfs in bloei staan. Door verschillende stappen te doorlopen kun je elke tuin omtoveren tot een wintertuin, dus ook die van jou! Welke stappen dit zijn lees je verderop in deze blog. 

Wat is een wintertuin nog meer
Wanneer je op internet zoekt naar een wintertuin zie je al snel grote kassen met daarin inheemse planten. Voor veel mensen is dit niet weggelegd, dit in verband met de kosten en de ruimte die deze in beslag nemen. Dit soort wintertuinen zie je eerder in grote steden en zijn in het bezit van de gemeente. Het zijn vaak openbare ruimtes die je gratis of tegen betaling kunt bezoeken. 

Welke planten kies ik voor een wintertuin?

In de winter zijn er veel planten die niet in bloei staan en hun blad verliezen. Als je tuin vol staat met deze planten wordt het een wat troosteloze bedoeling. Wanneer je in de winter in je tuin wil genieten wil je vast en zeker ook planten die wat kleur geven. Gelukkig zijn er genoeg planten die wintergroen zijn én zelfs in bloei staan. Hieronder vind je een aantal van deze planten:

 • Skimmia Japonica 
 • Kamperfoeli
 • Druifheide
 • Sneeuwbal
 • Hazelaar
 • Helleborus
 • Klein hoefblad
 • Vogelmuur
 • Prunus
 • Japanse Kardinaalmuts
 • Rhododendron
 • Kruipend zenegroen
 • Stekelnootje
 • Veldbies
 • Sneeuwklokje
 • Bamboe
 • Maagdenpalm
 • Stermagnolia
 • Narcis
 • Blauwe druifjes
 • Schoenlappersplant
 • Bolprimula

Door een of meerdere van bovenstaande planten in je tuin te zetten zorg je ook in de koude wintermaanden voor wat meer sfeer.

Tip

Wil je geen gebruik maken van een schutting in de achtertuin? Kies dan voor een wintergroene haag zoals Cupressocyparis leylandii (dit is een van de meest populaire coniferen), Chamaecyparis Lawsoniana “Stardus” of de Thuja occidentalis “Brabant”. Deze hagen zijn wintergroen en zijn de ideale oplossing om beschutting te creëren. 

Wil je trouwens het verschil weten tussen winterhard en wintergroen? Lees dan eens onze blog Wat is het verschil tussen winterhard en wintergroen

Hoe maak je een wintertuin gezellig?

Om je wintertuin gezellig te maken kun je de volgende stappen ondernemen:

Zorg voor voldoende planten
Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er tal van planten die wintergroen zijn en zelfs in bloei staan in de winter. Wanneer je geen van deze planten in de tuin hebt staan zal het er maar weinig sfeer zijn. Een gezellige tuin begint met het kiezen van planten die voor meer kleur zorgen. 

Decoratie
Een van de belangrijkste elementen voor een gezellige wintertuin is het kiezen van de juiste decoratie. Welke decoratie dit is zal voor iedereen verschillend zijn. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Verlichting
Wanneer je een of meerdere sfeerlampen in de tuin hebt zul je merken dat het al snel een stuk gezelliger wordt. Kaarsen doen het ook altijd goed. Met name in de winterdagen wordt het sneller donker. De sfeerverlichting en kaarsen zullen met name als het donker wordt volledig tot hun recht komen. 

Hang een of meerdere spiegels op
Spiegels doen je tuin groter lijken maar kunnen ook de verlichting prachtig reflecteren. Dit zorgt gegarandeerd voor meer sfeer. 

Een stapel houtblokken
Handig voor het stoken van een vuurtje maar ook gewoon mooi als decoratie. 

Een mooie deken of schapenvacht
Hiermee kun je meer kleur toevoegen en het is ook nog eens handig om lekker warm te blijven. Vergeet niet de deken of schapenvacht ‘s nachts binnen te leggen. 

Sierkussens
Je zit er een stuk lekkerder door maar het geeft net als een deken meer kleur aan je tuin.

Een mooi oud voorwerp (eventueel iets persoonlijks)
Denk bijvoorbeeld aan een paar oude schaatsen die je kunt ophangen of een mooie oude kist met planten er in. 

Zorg ook dat de dieren het goed hebben
In de winter hebben dieren het moeilijker. Ze hebben minder plek om te schuilen en ze moeten meer moeite doen om aan voedsel te komen. Wanneer je dit aanbiedt zul je merken dat ze eerder naar je tuin zullen komen. Dieren in de tuin zorgen voor meer gezelligheid. Wil je weten hoe je dieren in de winter kunt helpen? Lees dan eens onze blog In de winter dieren in je tuin helpen doe je zo.

Zorg voor warmte
Wanneer je in de tuin gaat zitten in de winter moet je zorgen dat je warm blijft. Wanneer je het koud hebt zul je jezelf niet comfortabel voelen en kun je ook niet genieten van je gezellige wintertuin. Lees deze blog daarom vooral verder als je wil weten wat je kunt doen om warm te blijven tijdens de koude winterdagen. 

Ruim je tuin op
Om een gezellige tuin te creëren moet je zorgen dat het geen rommeltje is. Ruim daarom tuingereedschap dat je niet gebruikt op. Het is sowieso belangrijk om tuingereedschap na gebruik goed op te bergen. Wanneer je het in de tuin laat liggen zal het door kou, neerslag en wind sneller beschadigen/slijten. 

Hoe blijf je warm in een wintertuin?

Je tuin kan er ontzettend mooi uit zien door te kiezen voor de juiste planten en aankleding. Er is echter nog een hele belangrijke factor die meespeelt en zeker niet vergeten mag worden. Het is erg belangrijk om te zorgen dat je het niet te koud krijgt in de tuin. Temperaturen in de winter in Nederland schommelen nogal, zo kan het flink vriezen maar zijn er ook zachtere dagen. Om warm te blijven kun je verschillende dingen doen:

Blijf uit de wind
Een stralende dag in de winter kan erg aangenaam zijn maar vaak kan de wind een spelbreker zijn. Zorg daarom dat je op een plek gaat zitten uit de wind. Je kunt dit ook creëren door een windscherm in de tuin te plaatsen.

Stook een vuurtje
Een gezellige en goede oplossing om warm te blijven is door de vuurkorf aan te steken. Het is gezellig en je blijft er vast en zeker warm door. Echter zitten er aan een vuurkorf ook behoorlijk wat nadelen, zo is het onder andere slecht voor het milieu en je gezondheid. Ben je opzoek naar een alternatief voor een vuurkorf? Lees dan eens onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Kies verwarmbare kussens
Een van onze favorieten zijn de verwarmbare kussens. Met deze kussens heb je het buiten binnen no-time warm. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen, voelen zacht aan én zorgen ook nog eens voor meer sfeer.

Kruik of kersenpittenzak
Even een kruik vullen met warm water of een kersenpittenzak in de magnetron is zo gepiept. Daarna kun je heerlijk buiten genieten in de tuin zonder dat je het koud krijgt. De kruik of kersenpittenzak is wat ons betreft het goedkopere alternatief voor de verwarmbare kussens. 

Heater
Je kunt er ook voor kiezen om een heater naast je neer te zetten. Dit verwarmt niet alleen jou maar ook eventueel gezelschap. Het nadeel is wel dat ze behoorlijk wat energie vreten en de warme snel verloren gaat. Als de heater uit staat merk je dat het al snel weer koud wordt. 

Kleed je warm
Het ligt natuurlijk voor de hand maar wanneer je in de winter in de tuin gaat zitten is het belangrijk om je extra warm te kleden. Een van de belangrijkste kledingstukken die veel mensen niet dragen is de muts. Je verliest namelijk erg veel warmte via je hoofd, door een muts te dragen verklein je dit.

Ga onder een deken zitten
Het is buiten een stuk langer vol te houden als je onder een warme deken gaat zitten. Grote kans dat je er nog wel eentje in huis hebt liggen. Vergeet hem niet weer mee naar binnen te nemen. Wanneer die een of meer dagen buiten ligt kan de deken beschadigen door de weerselementen. 

Een veranda, serre of tuinkas

Als je de trotse bezitter van een veranda, serre of tuinkas bent is dit mooi meegenomen. Hier kan je een gezellige plek van maken waarbij je in de winter van je tuin kunt genieten. Het voordeel is dat je uit de wind zit en het wat makkelijker warm kunt maken en houden. 

Je moet ook een beetje geluk hebben

In de winter is het kouder, valt er veel neerslag en kan het ook nog eens hard waaien. Met name een combinatie van deze drie weerselementen zorgen ervoor dat het erg onaangenaam kan zijn in de winter. Wanneer je een wintertuin hebt moet je eigenlijk ook een beetje geluk hebben. Als er neerslag valt en je hebt geen afdak waar je onder kunt zitten zal je niet snel ervoor kiezen om in de tuin te gaan zitten. Gelukkig kan in de winter ook de zon volop schijnen en er maar weinig wind staan. Op deze dagen kun je met de toepassingen die hierboven staan heerlijk genieten in de tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen