Groenblijvende bolbomen op stam: een overzicht en handige uitleg

4 december 2023
2 min leestijd

Groenblijvende bolbomen op stam zijn een populaire keuze voor zowel landschapsarchitecten als tuinliefhebbers. Deze bomen bieden het hele jaar door visueel belang en zijn geliefd om hun esthetische waarde, evenals hun lage onderhoudsvereisten. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleinere tuinen en stedelijke omgevingen, waar ruimte beperkt is en een groen element het hele jaar door zeer gewaardeerd wordt.

In het assortiment van groenblijvende bolbomen op stam vind je verschillende soorten die zich onderscheiden door hun bladkleur, textuur en groeivorm. Hieronder vind je een overzicht met groenblijvende bolbomen op stam:

 • Tilia cordata ‘Green Globe’
 • Ilex meserveae 'Blue Princess' (Hulst)
 • Liriodendron tulipifera ‘Edward Gursztyn’
 • Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
 • Liquidambar styraciflua 'Gum Ball'
 • Catalpa bignonioides 'Nana'
 • Quercus palustris 'Green Dwarf'
 • Acer platanoides 'Globosum'
 • Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum'
 • Acer campestre 'Nanum'
 • Crataegus monogyna 'Compacta'
 • Platanus hispanica 'Alphen's Globe'

Vaak zijn deze soorten gemakkelijk te snoeien en te onderhouden, waardoor ze perfect zijn voor het creëren van strakke, moderne lijnen in een tuinontwerp. Daarnaast bieden zij ook tuiniers de mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van privacy en beschutting, aangezien hun bladeren niet vallen in de wintermaanden.

Niet alleen zijn groenblijvende bolbomen op stam visueel aantrekkelijk, maar ze bieden ook tal van functionele voordelen voor de omgeving waarin ze geplant worden. Zo kunnen ze bijdragen aan het verminderen van luchtverontreiniging, het beperken van geluidsoverlast en het ondersteunen van wilde dieren door het bieden van schuilplaatsen en voedsel. Door deze multifunctionele eigenschappen zijn groenblijvende bolbomen op stam een belangrijk en alom gewaardeerd onderdeel van onze groene ruimtes, zowel in openbare landschappen als in particuliere tuinen.

Selectie en aanplanten

De beste soorten voor diverse tuinen

Bij het kiezen van de juiste groenblijvende bolboom op stam zijn er diverse soorten beschikbaar voor zowel kleinere als grotere tuinen. Voor kleinere tuinen kan men kiezen voor een kleiner formaat bolboom, zoals de "Ilex crenata" of "Pittosporum tenuifolium". Ze zijn uitstekend om solitair te planten en zorgen voor een aantrekkelijk groen accent het hele jaar door.

In grotere tuinen is er meer ruimte voor grotere groenblijvende bomen, zoals de "Prunus lusitanica" of "Elaeagnus ebbingei". Deze bomen kunnen zowel solitair gepland worden als in groepjes, afhankelijk van jouw tuinontwerp en wensen.

Aanplantgrond en plantinstructies

Bij het aanplanten van groenblijvende bolbomen op stam is het belangrijk om goed te letten op de aanplantgrond en plantinstructies. Hier volgen enkele tips voor een succesvolle aanplant:

 1. Bodemvoorbereiding: Zorg voor een goed gedraineerde en vruchtbare grond om jouw bomen te planten. Meng voor een optimaal resultaat de aanplantgrond met de bestaande grond.
 2. Pot of kluit: Groenblijvende bomen kunnen zowel in pot als met kluit worden geleverd. Let op de plantinstructies: bij bomen in pot mag de kluit niet uitdrogen, terwijl bomen met kluit doorgaans na het plantseizoen moeten worden geplant om uitdroging te voorkomen.
 3. Plantdiepte: Plant jouw groenblijvende bolboom op de juiste diepte volgens de aanbevelingen voor elke soort. Een goede vuistregel is de boom net zo diep te planten als hij in de pot of kluit stond.
 4. Water geven: Geef de boom na het planten ruim voldoende water, en zorg ervoor dat de grond rondom de kluit vochtig blijft, zeker tijdens de eerste paar weken van aanplant.

Door deze richtlijnen op te volgen, zullen jouw groenblijvende bolbomen op stam een lang leven hebben en een prachtige toevoeging zijn aan je tuin.

Voordelen van groenblijvende bolbomen

Er zijn tal van redenen waarom men zou moeten overwegen om groenblijvende bolbomen in hun tuin of landschap te planten. Hier zijn enkele voordelen op een rijtje:

 1. Gedurende het hele jaar groen: Zoals de naam al doet vermoeden, blijven groenblijvende bolbomen het hele jaar door groen. Dit zorgt voor een gezellige en levendige sfeer in je tuin, zelfs tijdens de koudere maanden.
 2. Weinig onderhoud: Het feit dat deze bomen groen blijven en hun bladeren behouden, betekent ook dat je minder tijd hoeft te besteden aan het opruimen van gevallen bladeren. Bovendien zijn veel van deze bomen resistent tegen ziektes en plagen.
 3. Privacy en geluidsreductie: Groenblijvende bolbomen op stam kunnen strategisch geplant worden om je tuin meer privacy te bieden. Ook kunnen ze effectief omgevingsgeluiden dempen.
 4. Structuur en vorm: De bolvormige kroon van deze bomen biedt een unieke esthetiek die structuur en vorm toevoegt aan je tuinontwerp. Ze zijn vooral geschikt voor moderne tuinen of strakke landschappen.

In het kort, met groenblijvende bolbomen op stam haal je een veelzijdige groenoplossing in je tuin. Ze bieden niet alleen interessante esthetische kwaliteiten, maar zijn ook praktisch en duurzaam. Door te kiezen voor deze bomen, investeer je in een groene en levendige buitenruimte voor de lange termijn.

Groei en verzorging

Groenblijvende bolbomen op stam zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin vanwege hun sierwaarde en het feit dat ze het hele jaar door groen blijven. Om ervoor te zorgen dat deze bomen op hun best blijven, is het belangrijk om ze goed te verzorgen door middel van snoeien, water geven en voeden. In dit gedeelte vind je enkele praktische adviezen voor het verzorgen van deze bijzondere bomen.

Snoeien voor optimale vorm

Het snoeien van de bolbomen is essentieel om hun vorm en schoonheid te behouden. Het wordt aanbevolen om ze één keer per jaar, bij voorkeur in het vroege voorjaar, te snoeien. Hierdoor krijgen de nieuwe scheuten de ruimte om gezond te groeien. Als de boom te hoog wordt, kun je overwegen om de boompaal in te korten om het gewenste formaat te bereiken.

Wanneer je snoeit, zorg er dan voor dat je gereedschap schoon en scherp is om infecties of beschadigingen aan de boom te voorkomen. Verwijder voorzichtig dood, beschadigd of kruisend hout en knip de toppen van de takken die naar buiten groeien om ze dichter bij de stam te brengen.

Water en voeding

Naast snoeien is het belangrijk om de juiste water- en voedingsomstandigheden voor jouw groenblijvende bolbomen op stam te creëren. Afhankelijk van de standplaats en de grond kunnen de waterbehoeften variëren. Bolbomen in zonnige gebieden hebben meer water nodig dan die in schaduwrijke gebieden. Zorg ervoor dat je de grond gelijkmatig vochtig houdt, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.

Voeding speelt ook een cruciale rol in de gezondheid en groei van je bolboom. Geef de boom in het voorjaar een uitgebalanceerde meststof om de groei van nieuwe scheuten te ondersteunen. Let ook op tekenen van voedingsstoffentekorten, zoals vergeling van het blad, en pas zo nodig de voeding aan om je boom in optimale conditie te houden.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat groenblijvende bolbomen op stam doorgaans winterhard zijn en weinig onderhoud vergen. Met de juiste zorg kunnen ze voor vele jaren pracht en interesse toevoegen aan jouw tuin.

Problemen en oplossingen

Bescherming tegen ziektes en plagen

Een veelvoorkomend probleem bij groenblijvende bolbomen op stam is het optreden van ziektes en plagen. Dit kan variëren van bladverliezend tot giftig. Het is belangrijk om je boom goed te onderhouden om ziektes en plagen te voorkomen en te bestrijden.

 • Zorg ervoor dat de winterharde en wintergroene bomen in een geschikte omgeving geplaatst worden.
 • Wees waakzaam voor tekenen van ziektes en plagen en neem direct actie om ze te bestrijden.
 • Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen waar mogelijk om het milieu en je bomen te beschermen.
 • Raadpleeg een expert voor advies bij hardnekkige problemen.

Omgaan met extreme weersomstandigheden

Groenblijvende bolbomen op stam, zowel bladhoudend als bladverliezend, kunnen worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Dit maakt het noodzakelijk voor je om zorgvuldig te overwegen hoe je de bomen beschermt en onderhoudt. Hier zijn enkele suggesties:

 • Houd de bodem rond je bomen goed gedraineerd om wortelbederf door overmatig water te voorkomen.
 • Voeg mulch toe rond de bomen om de wortels te beschermen tegen temperatuurschommelingen.
 • Bij hevige wind is het belangrijk om je bomen goed te ondersteunen met steunpalen om te voorkomen dat ze omvallen of breken.
 • Snoei dode, beschadigde of geïnfecteerde takken tijdig om de algehele gezondheid van de bomen te waarborgen.

Door deze aanbevelingen te volgen, kun je de levensduur en schoonheid van je groenblijvende bolbomen op stam vergroten en ervoor zorgen dat ze blijven gedijen, ondanks de uitdagingen die ze kunnen tegenkomen.

Aankoop

Aanschaf van de juiste boom

Bij het kopen van groenblijvende bolbomen op stam is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de juiste boom. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om je te ondersteunen bij deze keuze. Nederland kent tal van boomkwekerijen en hoveniers die gespecialiseerd zijn in groenblijvende bomen. Een bezoek aan hun website of webshop kan al een schat aan informatie opleveren.

Daarnaast is het mogelijk om online advies in te winnen van experts. Zo kun je ondersteuning krijgen bij het selecteren van de ideale boom voor jouw situatie.

Bij het bestellen van een groenblijvende bolboom op stam hoef je je geen zorgen te maken over het vervoer. De meeste boomkwekerijen en webshops in Nederland bieden een bezorgservice aan. Op deze manier wordt de gekozen bolboom bij je thuis afgeleverd en kan je rekenen op een stressvrije ervaring. Een van de boomkwekerijen waar je veel verschillende soorten kan kopen is Boomkwekerij Van Ijmeren

Tot slot, is het aan te raden om een professionele hovenier in te schakelen voor het plaatsen van de groenblijvende bolboom op stam. Hierdoor ben je zeker van een juiste installatie en kunnen eventuele problemen direct worden opgelost.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen