Hier moet je op letten als je een tuinfeest geeft

30 oktober 2020
7 min leestijd

In deze gekke corona tijd is het geven van een tuinfeest geen goed idee. Hopelijk mogen we in de zomer van 2021 wel weer feestjes geven. In deze blog bespreken we alle facetten die te maken hebben met het geven van een tuinfeestje. Zo weet jij straks waar je allemaal op moet letten én hoe je jouw tuinfeest nog beter maakt.

Hoe geef je het ultieme tuinfeest?

Het belangrijkste is een goede voorbereiding. Hoe veel gasten komen er, welk budget heb ik, wat heb ik allemaal nodig, wat mag wel en niet, wanneer kan ik het beste een tuinfeest geven? Op al deze vragen wil je graag een antwoord hebben zodat je het beste tuinfeestje kan geven. 

In deze blog behandelen we het volgende:

 1. Voorbereiding
 2. Budget
 3. Eten en drinken
 4. Wie zijn je gasten
 5. Waar moet je rekening mee houden
 6. Wanneer je het beste een tuinfeestje kan geven
 7. Zelfbediening
 8. Hoe groot is je tuin
 9. Self service
 10. Versiering en aankleding
 11. Uitbesteden

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het belangrijkste als je een leuk tuinfeestje wil geven zonder stress. Je wil natuurlijk niet dat je tuinfeest in de soep loopt doordat je bijvoorbeeld te weinig eten en drinken hebt of omdat je politie op de stoep staat omdat je muziek te hard staat.

Ga je iets te eten voor je gasten maken wat je nog nooit eerder hebt gemaakt? Test dit dan bijvoorbeeld een week voor je het feestje geeft. Door een keer te oefenen weet je ongeveer hoeveel tijd het in beslag neemt als je het voor meerdere mensen gaat maken. Bestaat er een kans dat het gaat regenen? Zorg dan dat je een partytent hebt die je snel kan opzetten zodat je gasten droog blijven. Heb je een vijver? Zet deze dan af of plaatst er lampjes bij zodat in het donker niemand in de vijver kan vallen. Deze en andere punten komen allemaal uitgebreid aan bod in deze blog. 

Tip

Maak voor jezelf een checklist zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Budget

Voor dat je nadenkt over welke drank je wil gaan gaan schenken, hoe je de tuin wil aankleden of welke muziek je wil gaan draaien is het belangrijk om voor jezelf een budget te bepalen. 

Een belangrijke factor is het aantal gasten dat komt. Een tuinfeestje geven voor 25 mensen met een budget van € 100,- wordt lastig. De grootste kostenpost zal eten en drinken zijn. Heb je minder te besteden? Dan kan je ervoor kiezen om mensen in de avond uit te nodigen zodat je geen avondeten hoeft te kopen. Met wat snacks zit je dan wel goed. 

Wanneer je minder te besteden hebt kan je aan vrienden en familie vragen of je spullen kan lenen. Een familielid, vriend, of de buren hebben misschien wel een partytent of sta tafels. Wanneer je deze voor je tuinfeestje moet aanschaffen lopen de kosten snel erg op.

Aan decoratie kan je ook erg veel geld besteden maar met creatief denken kan je ook met een kleiner budget de tuin leuk aankleden. Je kan bijvoorbeeld zelf leuke lampjes maken (zie de foto hieronder). Ook op Marktplaats worden veel spullen gratis aangeboden. Wil je toch liever zelf decoratie kopen en heb je niet heel veel budget? Dan raden wij aan om eens te kijken bij de Action, Søstrene Grene, Flying Tiger, Wibra of HEMA. Bij deze winkels ligt vaak leuke decoratie voor weinig geld.

Eten en drinken

Als het om eten en drinken gaat kan je veel verschillende kanten op. Bier, wijn en frisdranken worden vaak het meeste gedronken op feestjes, zorg dus dat je hier genoeg van hebt. Er is geen grotere dooddoener dan een feestje waarbij halverwege de avond het drinken al op is. Zorg ook dat je genoeg snacks in huis hebt. Je kan zelf lekkere gerechten maken als snacks maar de vertrouwde bitterballen, borrelnootjes en kaasstengels doen het nog altijd erg goed in Nederland.

Tip

Koop een paar extra kratten bier bij de supermarkt. Bij veel supermarkten kun je volle kratten bier namelijk terugbrengen. Zo weet je in ieder geval dat je nooit te weinig bier in huis hebt.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende cocktails die mensen graag drinken. Let er wel op dat als je cocktails wil gaan schenken dat je hier (vaak) sterke drank voor moet aanschaffen. Sterke drank is duurder dan bier en wijn waardoor de kosten van je feestje kunnen oplopen. Daarnaast bestaan veel cocktails uit verschillende ingrediënten en kost het meer tijd om deze te maken. 

De volgende cocktails zijn erg populair en doen het altijd goed tijdens een tuinfeestje:

 • Gin-Tonic
 • Mojito
 • Moscow Mule
 • Piña Colada
 • Whiskey Sour

Wat betreft eten zijn er ook ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Een goede voorbereiding is hierbij vaak het halve werk. Zelf vind ik het altijd fijn om een buffet te serveren. Je kan van te voren (het meeste) voorbereiden en mensen kunnen zelf het eten pakken. 

Wanneer je een grote groep mensen hebt uitgenodigd kan je kiezen om grote salades met pasta te maken. Hierin kan je veel variaties maken en het scheelt je veel tijd aangezien je het niet hoeft op te warmen. Wil je warme gerechten maken? Denk dan vooral aan gerechten die in de magnetron of oven kunnen.

Tijdens ons laatste feestje hadden we broodjes pulled pork voor onze gasten. Deze hadden we een aantal dagen van te voren gemaakt en in de vriezer gedaan. Tijdens het feestje warmde we de pulled pork op in de magnetron om het vervolgens te serveren op een broodje. De gasten konden zelf bepalen welke saus ze op hun broodje wilde. Daarnaast hadden we coleslaw gemaakt (rode kool, rozijnen, yoghurt en mayonaise). De friet lieten we bezorgen door de plaatselijke snackbar. Zonder stress hadden we 25 gasten voorzien van een heerlijke maaltijd.  

Als je op safe wil spelen kan je natuurlijk altijd de frietpan of airfryer aanzetten. Er zijn maar weinig mensen die niet van friet en snacks houden en voor de vegetariërs zijn er tegenwoordig ook hele lekkere vleesvervangende snacks. Het voordeel van friet met snacks is dat het relatief goedkoop is en gemakkelijk te maken is.

Tip

Koop een paar extra kratten bier bij de supermarkt. Bij veel supermarkten kun je volle kratten bier namelijk terugbrengen. Zo weet je in ieder geval dat je nooit te weinig bier in huis hebt.

Tip

Leg een stuk karton onder de barbeque. Wanneer vet van vlees en vis op je tegels komt is dit later lastig te verwijderen.

Wie zijn je gasten

Organiseer je jouw tuinfeest voor familie, vrienden, collega’s of de mensen uit de buurt? Komen er kinderen op je tuinfeest je opa en oma of alleen je beste vrienden? Belangrijke vragen die je beantwoord wil hebben aangezien deze invloed hebben op het soort tuinfeestje dat je geeft.

Wanneer er kinderen komen wil je misschien je feestje juist in de middag organiseren in plaats van in de avond. Daarnaast kan het zomaar zijn dat kinderen jouw heerlijke gerechten niet lusten. Als alleen je familie komt, waarvan je weet dat er maar weinig wijn zullen drinken weet je dat je hier niet veel van hoeft te kopen. 

Het is daarom handig om een gastenlijst te maken. Aan de hand van de gastenlijst vraag je jezelf het volgende af:

 • Wat eten en drinken mijn gasten?
 • Van wanneer tot wanneer is mijn tuinfeest?
 • Is er plek voor al mijn gasten?
 • Is de tuin toegankelijk voor al mijn gasten?
 • Hebben de kinderen wat te doen?
 • Is mijn tuin veilig genoeg?
 • Kan er iets kapot gaan?

Voorbeeld
Je hebt mooie fakkels gekocht om de tuin te verlichten in de avond en er komen een aantal kinderen naar je feest. Aangezien kinderen nogal nieuwsgierig zijn is dit misschien niet zo’n heel goed idee.

Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je een tuinfeestje geeft zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. 

Houdt rekening met de buren
Ga even langs je buren om ze te informeren over je tuinfeest. Wanneer er veel gasten komen en er gedronken wordt gaat het aantal decibels al snel omhoog. Als je de buren informeert zullen de meeste hier helemaal niet moeilijk over doen. Nog beter, nodig ze uit om ook een drankje te komen drinken.

Tip

Laat je buren weten tot hoe laat het feestje duurt zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Loopt het feestje wat uit? Zet de muziek dan zachter en vraag je gasten wat minder hard te praten. Zeker weten dat je buren dit kunnen waarderen!

Muziek
Heb je een mooie geluidsinstallatie of huur je misschien wel een DJ in? Vraag dan bij de gemeente na hoe hard de muziek mag staan. Het verschilt namelijk erg per gemeente hoe hard je muziek mag draaien. In sommige gemeenten moet je zelfs een vergunning aanvragen als je buiten muziek wil draaien. Wees een beetje voorzichtig met welke muziek je draait en hoe hard je de installatie zet. Wanneer je te hard muziek draait hebben al snel mensen in de buurt hier last van. Wil je op safe spelen? Als je tot 23.00 uur muziek draait en dit niet te hard doet zul je niet snel problemen krijgen. 

Vijver
Heb je een vijver pas dan extra goed op. Jij kent je eigen tuin uit je duimpje alleen sommige gasten misschien niet. Vooral wanneer het donker wordt en er een aantal drankjes gedronken zijn kan het zomaar gebeuren dat iemand per ongeluk een duik neemt. Zet daarom bijvoorbeeld een paar lampjes bij de vijver of zet er een tafeltje voor. 

Opstapjes
Heb je hoogte verschillen in de tuin en ergens een opstapje? Zorg er dan voor dat je dit in de avond goed verlicht. Wellicht nodig je gasten uit die nog nooit in je tuin zijn geweest. Zij zullen als het donker wordt geheid vergeten dat er een opstapje in de tuin bevindt. 

Wanneer je het beste een tuinfeestje kan geven

In Nederland regent het 7% van de tijd wat neer komt op een gemiddelde van 1 uur van 40 minuten per dag. Goed voor je planten maar als je een tuinfeestje geeft wil je het liefst dat het droog blijft.

Je hebt nooit de garantie dat het droog blijft tijdens je tuinfeest. Zo hadden wij onze gasten 2,5 maand van te voren geïnformeerd over ons feestje. Twee weken voor ons tuinfeest viel er geen enkele druppel uit de hemel. 15 minuten voor de eerste gasten binnen kwamen begon het te regenen en moesten we nog snel een partytent regelen.

De minste regen valt in de maand april. In deze maand valt er gemiddeld 34 mm. De meeste regen valt in juli namelijk 104.9 mm. Eind april zijn de temperaturen vaak al weer wat opgelopen waardoor een tuinfeestje goed te doen is. In september valt er gemiddeld 49mm en is de temperatuur nog aangenaam. De meeste mensen zullen echter een tuinfeestje geven in de maand juni, juli of augustus. In de periode valt er vrij veel regen en moet je een beetje geluk hebben om het droog te houden.

Hieronder vind je een overzicht van hoeveel millimeter neerslag er valt per maand.

Maand Gemiddelde neerslag
Januari 60.2 mm
Februari 44.0 mm
Maart 47.6 mm
April 34.0 mm
Mei 60.4 mm
Juni 62.5 mm
Juli 104.9 mm
Augustus 89.6 mm
September 49.0 mm
Oktober 57.0 mm
November 59.5 mm
December 53.0 mm

Bron

Zelfbediening

Je wil natuurlijk zelf ook kunnen genieten van je feestje. Je zult merken dat je al snel veel aan het doen bent tijdens het feest. Voor je het weet ben je de hele avond iedereen aan het voorzien van een drankje en is de avond ineens voorbij. Super zonde als je aan het einde van de avond je vrienden of familie niet hebt kunnen spreken of met ze hebt kunnen dansen. 

Je kan er ook voor zorgen dat mensen zelf voor hun eten en drinken zorgen. Met een paar slimme trucs en een goede voorbereiding kun je zelf veel meer genieten van jouw tuinfeest. 

Koelkast in de tuin
Als je een extra koelkast over hebt of je kan er eentje lenen dan is dit een absolute aanrader. Je kan de koelkast in de tuin zetten met daarop de glazen. Op deze manier kunnen je gasten gemakkelijk zichzelf voorzien van drinken. 

Kruiwagen of tijl
Heb je een grote kruiwagen of tijl? Vul deze dan met koud water en gooi er een aantal zakken ijsklonten in. Zet er een tafeltje naast met glazen. Op deze manier kunnen je gasten het hele feest genieten van koude drankjes. Het enige wat jij misschien een keer moet doen is het bijvullen van de ijsklonten. 

Eten en snacks
Als je een tuinfeest geeft en je gasten blijven eten kan je ervoor kiezen om een buffet te serveren. Je zet de borden en bestek bij het eten en iedereen kan zichzelf voorzien van heerlijk eten. Als je snacks zoals chips en borrelnootjes hebt kan je kiezen om op verschillende plekken in je tuin bijvoorbeeld een tafeltje of sta tafel neer te zetten. Hier kan je de snacks opzetten zodat je gasten deze zelf kunnen pakken.

Hoe groot is je tuin

Wanneer je tuin vol staat met planten wordt het lastig om een tuinfeest te geven. Een gazon of terras of een combinatie is ideaal voor een tuinfeest. Hier kun je namelijk aardig wat gasten kwijt.

Denk van te voren goed na over hoeveel mensen er in je tuin passen. Als je tuin wat kleiner is kan je ervoor kiezen om je gasten op te splitsen. Zo kan je familie bijvoorbeeld in de ochtend komen, je collega’s in de middag en in de avond je vrienden. Je zou eventueel ook je feest kunnen splitsen over twee dagen zodat al je gasten in de tuin passen.

Tip

Meet je tuin goed op voordat je een partytent koopt, huurd of leent.

Versiering en aankleding

Je tuinfeest wordt extra leuk als je zorgt voor leuke versiering en aankleding in de tuin. Ook hierbij geldt dat je er ontzettend veel kanten mee op kan. Vaak speelt budget een belangrijke rol in wat je allemaal doet kwa versiering en aankleding.

Je kan creatief te werk gaan door van oude spullen iets leuks te maken of spullen tweedehands te kopen op Marktplaats. Winkels waar leuke versiering te koop is voor weinig geld zijn:

 • Flying Tiger
 • HEMA
 • Action
 • Søstrene Grene
 • Wibra

Uitbesteden

Wil je volledig van je tuinfeest kunnen genieten en heb je een leuk budget dan kan je kiezen om zowel het eten en drinken als de muziek en aankleding uit te laten besteden. Er zijn genoeg bedrijven die een tuinfeest van A tot Z kunnen organiseren. Je kan er ook voor kiezen om zelf een DJ te regelen en een cateraar die voor het eten, drinken en de aankleding zorgt. 

Tip

Vraag altijd meerdere offertes op zodat je de prijzen kan vergelijken.

Tip

Vooral als je veel gasten hebt en de kosten wat hoger zijn kan je altijd onderhandelen over de prijs.

Conclusie

Wanneer je rekening houdt met de bovengenoemde punten en voor jezelf een checklist maakt moet het helemaal goed komen met het geven van jouw ultieme tuinfeest.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen