Hoe help je insecten in de tuin? (7 manieren)

28 augustus 2022
min leestijd

Hoewel je in de lente en zomer veel last kan hebben van verschillende insecten zoals muggen zijn ze ook erg belangrijk voor ons. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor een vruchtbare grond en bestuiven ze planten. In deze blog leggen we aan je uit hoe je insecten kan helpen in de tuin. 

Insecten in de tuin helpen doe je zo:

 • Laat bladeren liggen in de tuin
 • Plaats een insectenhotel
 • Plaats de juiste planten
 • Maai een klein gedeelte van je gazon niet
 • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
 • Neem eventueel een vijver
 • Zet overbodig verlichting uit

Meer weten over bovenstaande manieren om insecten te helpen in de tuin? Lees dan vooral verder aangezien we hier verder op ingaan. In deze blog leggen we tevens uit waarom insecten nuttig zijn. 

Insecten helpen in de tuin 

Laat bladeren liggen in de tuin

In de herfst, als de bladeren van de bomen beginnen te vallen, is er een grote kans dat een deel daarvan in je tuin terecht komt. Veel mensen zijn geneigd deze gelijk op te ruimen zodat de tuin netjes blijft. 

Voor sommige insecten zijn bladeren erg belangrijk omdat ze deze eten. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderrupsen en keverlarven. 

Laat daarom bladeren liggen in de tuin maar let wel op waar je ze laat liggen. In borders, plantenbakken en je gazon kunnen best wat bladeren blijven liggen, deze zijn zelfs goed voor de grond. Bladeren die op de tuintegels liggen kun je beter opruimen aangezien deze vlekken kunnen veroorzaken. Meer info hierover lees je in onze blog Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

Plaats een insectenhotel

Een insectenhotel ziet er niet alleen leuk uit in de tuin hij is ook nog eens ontzettend nuttig. Daarnaast zijn ze steeds meer nodig door verstedelijking. Er komt simpelweg steeds minder ruimte voor insecten. 

Een insectenhotel biedt onderdak aan insecten en is een plaats waar ze zich kunnen voortplanten. Er zijn allerlei verschillende soorten insectenhotels voor allerlei verschillende insecten. Zo trek je met de een juist vlinders aan en met de ander weer lieveheersbeestjes. 

De meeste insectenhotels die verkrijgbaar zijn trekken echter verschillende soorten aan. 

Tip

Plaats bloemen met stuifmeel in de buurt van een insectenhotel. Wilde bijen gebruiken het stuifmeel, ze leggen dit namelijk bij elk eitje wat ze leggen neer.

Plaats de juiste planten

Natuurlijk help je insecten al door genoeg planten te plaatsen in de tuin. Er zijn echter planten waar insecten meer baat bij hebben dan andere. 

Een aantal van deze planten zijn:

 • Herfstaster
 • Tijm
 • Salie
 • Ijzerhard
 • Wilde kamperfoelie
 • Lavendel
 • Kogeldistel
 • Sierui
 • Kamile
 • Sneeuwklokje
 • Gipskruid
 • Hortensia

Daarnaast is het plaatsen van een stuik ook erg nuttig voor insecten. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik. Deze is niet alleen nuttig voor de vlinder maar ook voor jou. Jij kan namelijk hierdoor alle mooie verschillende vlinders bewonderen. 

Maai een klein gedeelte van je gazon niet

Grote kans dat als je een gazon hebt dat je deze netjes en strak wil houden. Door echter een klein gedeelte niet te maaien help je insecten enorm. 

Het mooie aan insecten is dat ze maar weinig leefruimte nodig hebben. Door een klein gedeelte te reserveren (bijvoorbeeld 10 procent) voor insecten help je ze al. 

In het hoge gras hebben insecten namelijk een goede leefruimte en een betere plek om vrij (en veiliger) te kunnen bewegen. De kans dat ze een prooi worden voor andere dieren neemt af. 

Wanneer gras hoger wordt krijgt het vanzelf weer nieuw zaad. Laat dit vooral voor wat het is. Insecten gebruiken dit namelijk allemaal. Laat ook bijvoorbeeld bladeren liggen als ze daar terecht komen. Kortom hou het vooral een beetje rommelig. Dit is voor insecten de meest fijne plek om te verblijven. 

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Met name als je een plaag hebt van insecten wil je hier vanaf. Denk aan slakken die de bladeren van je planten opeten, een overvloed aan mieren of bladluis. 

Doe je tuin, jezelf maar ook vooral insecten een plezier en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen om van ze af te komen. 

Het probleem van chemische bestrijdingsmiddelen (lees gif) is dat je niet alleen deze insecten dood maar ook alle andere. Denk aan bijvoorbeeld nuttige lieveheersbeestjes, bijen en vlinders. 

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om van bepaalde insecten af te komen. Hieronder staan een aantal links naar andere blogs van ons waar we uitleggen hoe je van bepaalde insecten af komt:

Neem eventueel een vijver

Een vijver is een plek waar heel veel verschillende soorten insecten op af komen. Het is ook een plek waar veel verschillende insecten in leven. 

Op een vijver komen bijvoorbeeld veel muggen af. Deze zijn een prooi voor wespen, wespen dienen onder andere als natuurlijke opruimers. Door een vijver te nemen help je hier dus indirect aan mee. 

Wil je meer vogels in de tuin dan is een vijver ook erg handig. Doordat er insecten afkomen op de vijver komen vogels hier ook op af. Benieuwd hoe je ook vogels kan helpen in de tuin lees dan eens onze blog Hoe help je vogels in de herfst in de tuin?

Zet overbodige verlichting uit

Er zijn veel insecten die je overdag niet ziet en in de nacht actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan krekels, termieten, de heldenbok en nachtvlinders. 

Insecten als nachtvlinders worden aangetrokken tot kunstlicht zoals de verlichting in jouw tuin. Hun instinct zegt dat ze naar het licht moeten gaan en blijven hierbij rondvliegen. Dit doen ze net zolang tot ze zijn uitgeput. Hier gaan ze uiteindelijk aan dood. Ze worden daarnaast een simpele prooi voor vleermuizen. 

Doe deze insecten een plezier en doe overbodige verlichting uit. Uiteindelijk help je niet alleen de insecten hiermee maar ook jezelf. Dit zorgt namelijk aan het einde van de maand voor een lagere energierekening.

Tip

Sluit een bewegingssensor aan bij de lamp bij de deur. Deze gaat automatisch aan en uit als er iemand bij de deur staat. 

Waarom insecten helpen in de tuin?

Ondanks dat je wellicht last kan hebben van insecten in de tuin (of binnen) is het toch verstandig om insecten te helpen. Hiervoor zijn insecten goed:

 • Ze bestuiven planten
 • Ze zorgen voor een vruchtbare grond
 • Ze brengen evenwicht aan in je tuin (lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld bladluizen)
 • Het zijn natuurlijke opruimers
 • Ze zijn een belangrijk onderdeel in de voedselketen

Meer informatie hierover vind je in onze blog Dit moet je weten over insecten in de tuin en waarom ze nuttig zijn.

Conclusie

Je kent nu alle verschillende manieren om insecten in de tuin te helpen. Met name als je meerdere manieren combineert maak je van je tuin een waar walhalla voor insecten. 

Dit zorgt zoals je hebt kunnen lezen voor allerlei positieve dingen zoals de bestuiving van planten en een vruchtbare grond. Je helpt dus niet alleen de insecten maar ook jezelf en andere dieren, hoe mooi is dat! 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen