Hoe hoog moet je het gazon maaien? (Uitgebreide uitleg)

3 juli 2023
2 min leestijd

Het onderhouden van een gazon kan een uitdagende taak zijn, vooral wanneer het gaat om het op de juiste hoogte maaien van het gras. Verschillende factoren beïnvloeden hoe hoog je het gazon moet maaien, zoals het type gras, het seizoen en de groeiomstandigheden. Een goed gemaaid gazon ziet er niet alleen verzorgd uit, maar draagt ook bij aan de gezondheid en het welzijn van het gras.

De juiste hoogte om je gazon te maaien hangt af van het type gras dat je hebt. Voorbeelden van veel voorkomende grassoorten zijn Engels raaigras, Roodzwenkgras en Veldbeemdgras. Elk van deze grassoorten heeft zijn eigen optimale maaihoogte om gezond te blijven groeien. Als algemene regel geldt dat het beter is om het gras wat langer te laten dan te kort af te knippen, aangezien kort gemaaid gras meer vatbaar is voor ziektes en onkruid.

Wanneer je het gazon maait, is het belangrijk om rekening te houden met de groeisnelheid en het seizoen. In het voorjaar, wanneer het gras sneller groeit, kun je het vaker en op een iets lagere hoogte maaien. Tijdens drogere en warmere periodes in de zomer is het echter beter om het gras langer te laten staan, om zo de grond voldoende schaduw te bieden en uitdroging te voorkomen.

Belang van juiste maaihoogte

Het kiezen van de juiste maaihoogte speelt een cruciale rol in het behouden van de gezondheid en het uiterlijk van het gazon. Een correcte maaihoogte bevordert een dichte grasmat, die bijdraagt aan het voorkomen van onkruid en het stimuleren van gezonde groei. Aan de andere kant kan te laag of te hoog maaien nadelige gevolgen hebben voor het gazon en leiden tot problemen zoals verzwakking van de grasmat, ziekten en ongedierte.

Een belangrijk aspect van de maaihoogte is de groei van het gazon. Door het gras op een geschikte hoogte te maaien, zorg je voor een optimale groei. Je geeft het gras de kans om voldoende licht op te vangen, wat essentieel is voor fotosynthese. Bovendien helpt een juiste maaihoogte bij het behouden van een dichte grasmat, die kan voorkomen dat onkruid wortel schiet en zich verspreidt.

Een ander voordeel van het aanhouden van de juiste maaihoogte is het verminderen van de kans op ziekten en ongedierte. Te kort maaien kan stress veroorzaken door een verminderd vermogen van de grasmat om voedingsstoffen en water op te nemen, waardoor het gazon vatbaar wordt voor ziekten. Te hoog maaien daarentegen kan leiden tot een overmatige groei van ongezonde grassoorten en een minder dichte grasmat, waardoor de kans op onkruidgroei en ongedierte toeneemt.

Bij het kiezen van de juiste maaihoogte is het belangrijk rekening te houden met het type gras. Zo kan een goed onderhouden speelgazon met fijnere grassoorten het best op een hoogte van 3 tot 4 centimeter worden gemaaid, terwijl een siergazon, met fijnere grassoorten, tussen de 2 en 3 centimeter kan worden aangehouden. Daarnaast is het noodzakelijk om de omstandigheden waarin het gazon groeit, zoals de hoeveelheid zon en schaduw, in overweging te nemen bij het bepalen van de ideale maaihoogte.

Kortom, het kennen en aanhouden van de juiste maaihoogte speelt een belangrijke rol in het onderhoud van een gezond en mooi gazon. Door rekening te houden met de groei, het type gras en de omstandigheden waarin het gazon groeit, bevordert je een optimale gezondheid van jouw grasmat en helpt het onkruid en ziekten te voorkomen.

Gazon soorten en maaihoogte

Speelgazon en sportgazon

Een speelgazon en sportgazon worden gekenmerkt door hun veerkracht en vermogen om relatief intensief gebruik te weerstaan. De aanbevolen maaihoogte voor deze gazontype ligt in de zomer meestal tussen de 3 en 4,5 centimeter. In de winter kan de maaihoogte worden verlaagd naar 2,5 tot 3 centimeter, afhankelijk van de vorstperiode. Regelmatig maaien is belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van jouw speel- of sportgazon.

Siergazon

Het siergazon is voornamelijk bedoeld voor esthetische doeleinden en wordt gekenmerkt door de fijne grassoorten. In de zomer wordt een maaihoogte van 2,5 tot 3 centimeter aanbevolen, terwijl in de winter een iets hogere maaihoogte van 3 tot 4 centimeter gepast is om het gazon te beschermen tegen kou en vorst. Om een goed onderhouden siergazon te behouden, moet je regelmatig maaien, maar zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait. Dit kan leiden tot verzwakking van de grasmat en vatbaarheid voor ziekten en plagen.

Schaduw- en droogte tolerante gazons

Schaduw- en droogtetolerante gazons zijn speciaal ontworpen om goed te gedijen onder moeilijke groeiomstandigheden, zoals schaduwrijke gebieden of locaties met weinig water. Deze grassoorten kunnen zich beter aanpassen en presteren goed onder stress. Voor schaduwrijke gazons wordt in de zomer een maaihoogte van 3,5 tot 4,5 centimeter aanbevolen, en in de winter een maaihoogte van 3 tot 4 centimeter. Voor droogtetolerante gazons kan de maaihoogte in de zomer en winter op ongeveer 3,5 tot 4 centimeter worden gehouden.

Seizoensgebonden maainstructies

Lente en voorjaar

In het voorjaar, wanneer de temperatuur begint te stijgen, is het belangrijk om het gazon goed te onderhouden. Begin met maaien zodra het gras ongeveer 4 à 5 centimeter hoog is. Tijdens de lente groeit het gras snel, dus het is aan te raden om het gazon elke week te maaien op een hoogte van ongeveer 3 à 4 centimeter. Op die manier blijft het gras gezond en zal het beter bestand zijn tegen ziektes, ongedierte en droogte.

Zomer 

In de zomer wordt het gras vaak blootgesteld aan hogere temperaturen en zonlicht. Hierdoor kan de groei enigszins vertragen. Het is dan belangrijk om het gazon op een iets hogere hoogte te maaien, bij voorkeur ongeveer 4 à 5 centimeter. Hierdoor krijgt het gras een betere bescherming tegen de hitte en zal het vocht beter vast kunnen houden. Het is verstandig om tijdens de zomermaanden minder frequent te maaien, bijvoorbeeld eens in de twee weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Herfst

Tijdens het najaar verandert het seizoen en daarmee ook de verzorging van het gazon. De temperatuur daalt en de groei van het gras vertraagt. Het is dan belangrijk om het gazon minder vaak te maaien en de maaihoogte te verhogen naar ongeveer 5 à 6 centimeter. Hiermee blijft het gazon goed beschermd tegen de lagere temperaturen en eventuele vorst. In deze periode is het ook raadzaam om eventuele bladeren en ander afval van het gazon te verwijderen, zodat het gras voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven.

Grasmaaiers en maaiaccessoires

Handgrasmaaiers en elektrische grasmaaiers

Grasmaaiers zijn cruciaal voor het behoud van een gezond en net gazon. Handgrasmaaiers zijn perfect voor kleine gazons, hebben geen energievoorziening nodig en zorgen voor een nauwkeurige maaihoogte. Elektrische grasmaaiers zijn tijdbesparend en zeer geschikt voor middelgrote tot grote gazons. Ze hebben een ingebouwde motor en worden aangedreven door een elektrische snoer of een oplaadbare accu. Beide soorten grasmaaiers vereisen regulier onderhoud om een goede werking te garanderen.

Robotmaaiers

Robotmaaiers zijn een geavanceerde en zelfstandige oplossing voor gazononderhoud. Ze zijn ontworpen om met minimale interventie te werken en kunnen diverse gazonformaten aan. Ze hebben ingebouwde sensoren die obstakels detecteren en hun route aanpassen, terwijl ze een programmeringsschema volgen om automatisch het gazon te maaien. Robotmaaiers zijn duurder in aanschaf, maar besparen tijd en energie op de lange termijn.

Grasopvang en mulchen

De meeste grasmaaiers zijn uitgerust met een opvangbak (opvangbak) om het gemaaide gras op te vangen. Dit maakt het eenvoudig om het gemaaide gras van het gazon te verwijderen en biedt de mogelijkheid om het als compost te gebruiken. Een mulchmaaier (mulchmaai) versnippert het gras in fijne deeltjes en verspreid deze over het gazon. Dit dient als natuurlijke meststof, waardoor het gazon gevoed en gezond blijft.

Let op!

Maaisel dat nat is en blijft liggen kan tot ziektes en schimmel leiden. Verwijder het van het gazon na het maaien om dit te voorkomen.
GrasmaaierOnderhoudOpvangbakMulchmaaiRobotmaaier
HandmaaierJaOptioneelOptioneelNee
ElektrischJaJaOptioneelNee
RobotJaNeeJaJa

Bij het kiezen van een grasmaaier en bijbehorende accessoires is het belangrijk om de grootte en het type gazon, de beschikbare tijd voor onderhoud en het budget in overweging te nemen.

Problemen vermijden bij het maaien

Bij het maaien van het gazon zijn er enkele uitdagingen en problemen die kunnen ontstaan bij onjuiste verzorging. Hieronder bespreken we hoe je deze problemen kunt vermijden en een gezond gazon kunt behouden.

Een belangrijk aandachtspunt is mos. Mos kan ontstaan in natte omstandigheden en schaduwrijke gebieden. Om mosgroei te voorkomen, is het belangrijk om het gazon niet te kort te maaien en niet te vaak te besproeien.

Nat gras maakt het maaien moeilijk en kan leiden tot een ongelijk gazon. Probeer het gras te maaien wanneer het droog is en vermijd natte omstandigheden. Zo verklein je de kans op schade aan het gras en blijft je gazon gezond en vrij van onregelmatige groei.

Droogte kan een probleem zijn, vooral in de zomermaanden. Zorg ervoor dat je het gazon voldoende water geeft om schade te voorkomen. Dit kan namelijk leiden tot verbranding van het gras. Om je gazon veerkrachtig te houden, maai je het iets hoger zodat het water beter vasthoudt.

Schaduw kan ook een uitdaging zijn bij het maaien van het gazon. In schaduwrijke gebieden groeit gras meestal langzamer en dunner. Hierdoor kan het nodig zijn om het gras op een hogere stand te maaien om voldoende groei te stimuleren.

Verbranden van het gras wordt veroorzaakt door extreme weersomstandigheden en onjuiste maaihoogte. Maai het gras op de juiste hoogte, niet te kort, om te voorkomen dat het gras verbrandt en broos wordt.

Wanneer de temperaturen kouder worden, kan het gras minder snel herstellen van maaien. Let goed op bij het instellen van de juiste maaihoogte tijdens kouder weer en maai niet te kort om extra stress op het gazon te voorkomen.

Het voorkomen van schade aan het gazon is essentieel voor een gezond en aantrekkelijk gazon. Maai met scherpe messen en op de juiste hoogte om onnodige stress en schade aan het gazon te minimaliseren. Vergeet niet om regelmatig te bemesten en water te geven, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van je gazon en helpt om problemen te voorkomen.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Hoe voorkom je verkleuring van het gazon (Volledige uitleg)

Tips en technieken voor maaien

Het maaien van het gazon kan soms een uitdagende klus zijn. Om het gazon netjes en gezond te houden, zijn er enkele tips en technieken voor het maaien die je in gedachten moet houden. Hieronder zullen we enkele van deze tips en technieken bespreken, met aandacht voor de richting, het patroon, de maaifrequentie, visuele aspecten, de breedte en het organisch materiaal.

Richting en patroon

Het is belangrijk om de maairichting regelmatig af te wisselen. Dit helpt het gazon om gelijkmatig te groeien en voorkomt spoorvorming. Een goed patroon om te volgen is een zigzagbeweging of een cirkelvormig patroon. Dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en bevordert het kruislingsmaaien.

Maaifrequentie

Maai het gazon regelmatig, maar pas de frequentie aan op basis van de groeisnelheid van het gras. In het voorjaar, wanneer het gras snel groeit, kan het nodig zijn om het gazon wekelijks of zelfs vaker te maaien. In de zomer en herfst kan de groeisnelheid afnemen en is de maaifrequentie minder belangrijk. 

Visueel aspect

Om een strak en professioneel uiterlijk te bereiken, maak je rechte maaibanen. Dit kan worden bereikt door een vast referentiepunt te kiezen, zoals een boom of de rand van het gazon, en hierop te richten terwijl je maait.

Breedte

Om te zorgen dat de grasmat efficiënt en effectief wordt gemaaid, is het belangrijk om de breedte van het maaidek af te stemmen op de grootte van het gazon. Een kleiner dek is geschikt voor kleinere gazons met veel bochten en hoeken, terwijl een groter dek beter is voor grotere, open ruimtes waar je efficiënter kunt werken.

Organisch materiaal

Het afgeknipte gras, ook wel grasmaaisel, kan worden gebruikt als organisch materiaal voor het gazon. Door dit grasmaaisel te laten liggen en zich te vermengen met de grond, voorzie je het gazon van voedingsstoffen en verbetert het de bodemstructuur. Dit helpt bij het bevorderen van een gezonde groei van het gras.

Let op!

Maaisel dat nat is en blijft liggen kan tot ziektes en schimmel leiden. Verwijder het van het gazon na het maaien om dit te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe stel je de maaihoogte van een grasmaaier in?

De maaihoogte van een grasmaaier kan meestal worden ingesteld met behulp van een hendel of knop op de grasmaaier zelf. Raadpleeg de handleiding van het specifieke model voor meer informatie over het aanpassen van de maaihoogte.

Wat zijn de nadelen van te hoog maaien?

Te hoog maaien kan leiden tot een dunne, zwakke grasmat en het ontstaan van onkruid. Een te lange grashoogte zorgt voor minder licht, waardoor het gras niet optimaal kan groeien en de grasmat dicht wordt. Hierdoor krijgen andere planten en onkruid meer kans om zich te vestigen.

Wanneer moet je de eerste keer maaien na de winter?

De eerste keer maaien na de winter kan het beste plaatsvinden als het gras 9 à 10 centimeter lang is en de buitentemperatuur constant boven de 5 graden Celsius blijft. Dit is meestal tussen maart en april.

Wat is de ideale maaihoogte voor een robotmaaier?

De ideale maaihoogte voor een robotmaaier is afhankelijk van het specifieke model en het type gras in de tuin. Over het algemeen moet de maaihoogte tussen de 3 en 5 centimeter liggen.

Hoe vaak moet je grasmaaien in de zomer?

In de zomer moet het gazon gemiddeld één tot twee keer per week gemaaid worden, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groeisnelheid van het gras. Bij regenachtig weer groeit het gras sneller, dus is het belangrijk om vaker te maaien.

In welke maand moet je het gazon niet maaien?

In de winter, meestal tussen november en februari, is het niet nodig om het gazon te maaien. Tijdens deze maanden groeit het gras zeer langzaam, en de lage temperaturen kunnen het gras beschadigen als het gemaaid wordt. Meer informatie over hoe je het gazon moet onderhouden in de winter lees je in onze blog Gazon onderhoud in de winter: essentiële tips voor een gezond gazon.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen