Hoe kan ik het beste mijn tuinkussens opbergen?

13 oktober 2020
3,5 min leestijd

Het aanschaffen van tuinkussens is vaak een flinke uitgave. Zodra het gaat regenen of wanneer het kouder wordt wil je jouw tuinkussens goed beschermen. Het is daarom belangrijk om je tuinkussens goed op te bergen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Het hangt ervan af in welke periode je jouw tuinkussens wilt opbergen. In de winter kan je het beste je tuinkussens binnen, op een droge vorstvrije plek bewaren. Een korte tijd je kussens opbergen zoals een zomeravond? Kies dan voor de schuur, een opbergbox, kussentas of een meubelhoes.

In deze blog behandelen we de verschillende manieren van het opbergen van je tuinkussens. Ook leggen we uit waarom je in de winter het beste je tuinkussens binnen kan opbergen. 

Tuinkussens opbergen bij goed weer

Als het lekker weer is maak je veel gebruik van je tuinkussens. Je zit even uit te rusten van het harde werken in de tuin of je zit gezellig met vrienden in de tuin. Elke avond je tuinkussens in huis leggen is helemaal niet praktisch. Je zal snel merken dat de tuinkussens in de weg liggen. Daarom zijn er tal van mogelijkheden hoe je snel, gemakkelijk en goed je tuinkussens kan opbergen. 

De schuur of het tuinhuisje
Wanneer je een schuur of tuinhuisje hebt is dit de ideale plek om je tuinkussens op te bergen. Bij de meeste doe het zelf zaken, tuincentra en bij Ikea heb je voor weinig geld een goede stellingkast. Deze zijn snel en gemakkelijk te monteren en ideaal om je kussens op te leggen. Wanneer je ervoor kiest om je kussens op de grond te leggen raden we aan om er een oude deken onder te leggen, zo blijven je kussens mooi schoon. 

Opbergbox
Heb je geen schuur of tuinhuisje maar wel genoeg plek in de tuin dan kan je ervoor kiezen om een opbergbox te gebruiken. Opbergboxen zijn bij tuincentra en doe het zelf zaken te verkrijgen in verschillende formaten. Je hebt de keuze tussen een houten of kunststof opbergbox. Let bij aanschaf goed op of het om een waterdichte opbergbox gaat. Een niet waterdichte opbergbox laat vocht door waardoor je tuinkussens ‘weervlekken’ kunnen krijgen. 

Andere zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een opbergbox zijn de afmetingen. Wellicht wil je naast je tuinkussens nog andere spullen kwijt zoals gereedschap of speelgoed. Wil je daarnaast een opbergbox met deurtjes aan de zijkant of een grote klep aan de bovenkant? Kortom er zijn veel verschillende mogelijkheden betreft een opbergbox. Als je handig bent kan je er voor kiezen om je opbergbox zelf te maken. Zo heb je alle vrijheid over de stijl en de grote van je opbergbox.

Kussentas
Wanneer je minder ruimte hebt is het gebruiken van een kussentas ideaal. Ze zijn er in verschillende soorten en maten waardoor je altijd al je kussens kwijt kan. Aan veel opbergtassen zit een handvat zodat je ze makkelijk kan verplaatsen. Een kussentas van goede kwaliteit is gemaakt van stevig polyester, ademend materiaal en heeft een waterdichte coating. 

Meubelhoes
Geen zin om telkens de kussens in een kussentas, opbergbox of tuinhuisje te leggen dan is een meubelhoes ideaal voor jou. Met een meubelhoes kan je namelijk alles in een keer afdekken. Haal wanneer het vochtiger wordt buiten of in de winter de tuinkussens onder de meubelhoes vandaan. De kwaliteit van je kussens gaat namelijk achteruit als ze gedurende een langere periode buiten liggen. 

Niet alle opbergmogelijkheden zijn opgewassen tegen ruig weer. Verwacht je een zware regen- of hagelbui dan is het verstandig om je tuinkussens binnen neer te leggen of onder een afdakje.

Tuinkussens opbergen in de winter

De kans is klein dat je in de winter veel in de tuin zal zitten. Het is daarom verstandig om de tuinkussens binnen op te bergen. Wanneer je namelijk je tuinkussens voor een lange periode blootstelt aan slecht weer gaat de kwaliteit van je tuinkussens drastisch achteruit. Leg je tuinkussens daarom in de winter bijvoorbeeld op zolder of in de bijkeuken. Welke plek je ook kiest het moet in ieder geval een droge vorstvrije plek zijn. Heb je naast tuinkussens ook sierkussens om op te bergen? Wellicht passen ze goed bij je interieur, kies er dan voor om ze binnen te gebruiken.

Weerbestendige kussens

Fabrikanten van tuinkussens blijven innoveren. Steeds vaker komen er goede weerbestendige tuinkussens op de markt. De tuinkussens worden veelal meegeleverd bij een tuinstoelen of een loungeset. Ze zorgen dan dat het design naadloos aansluit op het meubilair. Het voordeel van weerbestendige tuinkussens is dat je ze niet elke dag hoeft op te ruimen, je hoeft ze niet te onderhouden en ze kunnen voor langere tijd buiten blijven. Houdt ze echter niet het gehele jaar buiten, op den duur kan UV-straling van de zon of zure regen de tuinkussens beschadigen. Wanneer het gaat vriezen kunnen de tuinkussens ook beschadigd raken.  

Je tuinkussens zijn toch nat geworden

Het kan altijd gebeuren dat je vergeet de tuinkussens op te ruimen. Je zult net zien dat het juist dan gaat regenen. Als je tuinkussens nat zijn geworden kan je ze het beste buiten laten drogen. Doe dit echter wel in de schaduw, wanneer natte kussens in de zon liggen kunnen er namelijk  lichte vlekken op je kussens ontstaan. In veel gevallen krijg je deze vlekken er niet meer uit. 

Berg je kussens niet op in een tas, hoes of box als ze nog nat zijn. Hierdoor kan namelijk ‘het weer’ erin trekken. De kussens krijgen hierdoor een vies luchtje en er kan een schimmellaag op de kussens komen. 

Pas op met zonnebrandcrème

Wil je in de zomer lekker zonnebaden nadat je hard hebt gewerkt in de tuin? Pas dan wel op dat er geen zonnebrandcrème in je tuinkussens komt. In veel verschillende zonnebrandcrèmes die op de markt zijn zit namelijk vet. Dit vet is lastig uit je tuinkussens te krijgen. Als er toch zonnebrandcrème in je tuinkussens komt zorg er dan voor dat je dit gelijk schoonmaakt.

Wanneer je een afritsbare hoes hebt kan je de tuinkussens in de wasmachine wassen, kijk in dit geval op het wasetiket voor de wasvoorschriften. Hebben je tuinkussens geen afritsbare hoes was de kussens dan nooit in de wasmachine. Bekijk altijd eerst of je tuinkussens een wasvoorschrift hebben voor je aan de slag gaat met schoonmaken. Staan er geen wasvoorschriften op de kussens probeer de vetvlek dan te verwijderen met bijvoorbeeld Vanish Vlekkenverwijderaar Gold Spray. Spray de Vanish op de vlek en dep met een warme, schone doek op de vlek. Maak geen vegende bewegingen, hierdoor kan de vlek namelijk verspreiden.

Conclusie

Heb je na het lezen de ideale oplossing gevonden voor het opbergen van je tuinkussens of ben je van plan om weerbestendige tuinkussens te gaan gebruiken? Wanneer je een van bovenstaande oplossingen gebruik kan je in ieder geval lang blijven genieten van je tuinkussens.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen