Hoe kun je tuinieren zonder lichamelijke klachten te krijgen?

5 januari 2021
4 min leestijd

Tuinieren brengt veel voordelen met zich mee. Deze behandelde we al eerder in de onze blog Wat zijn de voordelen van tuinieren? Toch zijn er ook mensen die lichamelijke klachten kunnen krijgen van al die verschillende werkzaamheden die in de tuin moeten worden verricht. Dit kunnen kleine pijntjes zijn maar ook klachten die erg belemmerend zijn met als resultaat dat werkzaamheden niet goed of zelfs helemaal niet meer kunnen worden uitgevoerd. Wij zochten uit wat je kunt doen om geen klachten te krijgen tijdens het tuinieren. 

Voorkom klachten tijdens tuinieren door:

 • Een warming-up te doen
 • Werkzaamheden af te wisselen
 • Regelmatig te pauzeren
 • Goed gereedschap te gebruiken en deze te onderhouden
 • Werk samen wanneer dit nodig is
 • Zorg dat je overal bij kunt
 • Draag de juiste kleding
 • Kies de juiste planten
 • Luister naar je lichaam
 • Gebruik handige hulpmiddelen zoals kniebeschermers

Dit zijn de belangrijkste tips om te hanteren echter hebben we nog een aantal handige tips en hulpmiddelen die jou kunnen helpen. Indien je verder leest geven we meer uitleg over de tips en hulpmiddelen maar beschrijven we ook wat je altijd eerst moet doen als je klachten hebt. Tevens bespreken we ook wat de meest voorkomende klachten zijn tijdens het tuinieren. 

Wat altijd eerst te doen bij lichamelijke klachten?

Wanneer je lichamelijke klachten hebt wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Raadpleeg daarom altijd je huisarts of fysiotherapeut als je lichamelijke klachten hebt voor, tijdens of na het tuinieren. Zij kunnen je helpen de oorzaak van de klachten te vinden en je begeleiden bij het oplossen van de lichamelijke klachten. 

Op internet staat veel informatie over gezondheid, sommige informatie is geschreven door experts maar veel ook niet. In deze blog volgen dadelijk een aantal handige tips om te hanteren. Daarbij wel gezegd, wij zijn geen experts op het gebied van het menselijk lichaam. Dit zijn alleen handige tips. Heb je klachten neem dan altijd eerst contact op met je huisarts of fysiotherapeut. 

Veel voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten tijdens tuinieren zijn lage rugpijn, spierverrekkingen en verstuikingen. Deze klachten kunnen komen doordat mensen een verkeerde houding aannemen, spieren nog niet warm zijn of niet de juiste schoenen dragen. Waar een verstuikingen en spierverrekkingen vaak overgaan door een tijd te rusten kan lage rugpijn erg lang aanhouden. Wanneer je deze klachten hebt kun je beter zo snel mogelijk met een specialist contact opnemen. Hierdoor ben je sneller van je klachten af en beperk je dat de pijn niet erger wordt. Gaan de klachten wel na een tijdje rusten weg dan is de kans groot dat de klachten terugkomen zodra je weer begint met tuinieren. 

Handige tips

Wanneer je in de tuin werkt maakt je lichaam allerlei verschillende bewegingen. Daarnaast kun je lichaam langdurig in een bepaalde houding blijven. We hebben een aantal handige tips samengesteld die ervoor zorgen dat de werkzaamheden beter zijn uit te voeren. 

 • Doe een kleine warming up
  Het klinkt misschien wat gek maar een hele dag tuinieren kun je zien als sport. Warm daarom je spieren goed op en doe rek en strek oefeningen voor je aan het tuinieren begint.
 • Wissel werkzaamheden regelmatig af
  Ga niet een uur achter elkaar vegen maar wissel de werkzaamheden regelmatig af. Hierdoor is je lichaam niet constant dezelfde beweging aan het maken of constant in dezelfde houding.
 • Verdeel de werkzaamheden over meerdere dagen
  Verdeel bijvoorbeeld de werkzaamheden over twee dagen, bijvoorbeeld zaterdag en zondag. Een hele dag in de tuin werken kan erg zwaar zijn.
 • Neem regelmatig pauze
  Tuinieren kan erg intensief zijn daarom is het belangrijk om regelmatig even te pauzeren om uit te kunnen rusten. Wanneer je even pauzeert zul je merken dat je daarna de werkzaamheden weer beter kunt uitvoeren.
 • Gebruik goed gereedschap
  Goed gereedschap kan bijdragen aan tuinieren zonder klachten. Een scherpe snoeischaar zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder kracht moet zetten bij het snoeien van je planten.
 • Onderhoud je gereedschap
  Naast het gebruiken van goed gereedschap moet je ook zorgen dat je gereedschap goed onderhoudt. Zorg er dus voor dat de snoeischaar schoon is na gebruik zodat de messen zijn scherpte behouden.
 • Zorg dat je overal goed bij kunt
  Leg je spullen zoals tuingereedschap, bloempotten en potgrond op de tuintafel. Hiermee voorkom je dat je telkens naar de grond moet reiken.
 • Werk samen wanneer dit nodig is
  Vraag hulp als je zware dingen moet tillen zodat je de last kan verdelen. Til tevens niet vanuit je rug maar vanuit je knieën.
 • Draag de juiste kleding
  In Nederland kennen we veel verschillende weersomstandigheden. Het kan regenen, koud zijn maar ook erg warm zijn. Zorg ervoor dat je passende kleding draagt. Meer hierover vind je in onze blog Welke kleding is geschikt voor tuinieren?
 • Kies de juiste planten
  De juiste planten kiezen zodat je geen lichamelijke klachten oploopt tijdens het tuinieren. Dat klinkt misschien een beetje gek. Wat we hiermee bedoelen is om planten te kiezen die weinig onderhoud nodig hebben. Hoe minder onderhoud hoe minder kans op blessures. Wanneer je een plant niet hoeft te snoeien hoef je ook niet bang te zijn voor sneeën of schrammen.
 • Luister naar je lichaam
  Tot slot, luister naar je lichaam. Misschien wel de allerbelangrijkste tip die we kunnen geven. Heb je het idee dat je te lang door aan het werken bent, neem dan pauze. Heb je lichte klachten, stop dan en probeer de klus later af te ronden als je geen klachten meer hebt. 

Handige hulpmiddelen

Naast het gebruiken van goed gereedschap kun je ook handige hulpmiddelen gebruiken. Om lichamelijk verantwoord goed te kunnen tuinieren zijn er een hoop producten op de markt. Dit kunnen speciaal gemaakte producten zijn maar ook artikelen die je misschien al in huis hebt. 

Hieronder vind je een aantal van deze handige hulpmiddelen die bijdragen bij minder lichamelijke klachten tijdens het tuinieren.

Krukje of stoel
Ga aan tafel zitten op een krukje of stoel als je bijvoorbeeld kleine potten moet vullen met grond en bloemen. Je hoeft niet perse voorovergebogen te staan. Bij Bij plantenbakken die een geschikte hoogte hebben kun je ook een stoel of kruk gebruiken.

Kniebeschermers
Zowel te verkrijgen in de vorm van een matje als kniebeschermers die je kunt dragen. Als je op de knieën zit tijdens werkzaamheden wordt dit al snel oncomfortabel. Het gebruiken van kniebeschermers maakt die een stuk aangenamer (en minder pijnlijk).

Ergonomisch tuingereedschap
We kennen allemaal de schoffel, hark en bezem met een normale steel. Ergonomisch tuingereedschap heeft een extra greep bevestigd op de steel. Deze zorgt ervoor dat je het gereedschap beter vast kunt houden. Hiermee verklein je belasting op je polsen. 

Elektrische tuingereedschap
Misschien een inkoppertje maar deze mag zeker niet vergeten worden. Elektrische tuingereedschap zorgt ervoor dat je minder lichamelijke inspanning hoeft te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische grasmaaier of een electrische heggenschaar die het zware werk voor jou doen. Een ander bijkomend voordeel is dat je vaak sneller klaar bent met de klus.

Gehoorbescherming
Werk je vaak met elektrisch tuingereedschap dan bestaat de kans dat deze nogal wat geluid kunnen produceren. Een bladblazer, heggenschaar of grasmaaier gebruik je elke keer weer best wel een tijdje. Denk daarbij goed aan je gehoor en bescherm ze tegen de decibels die de apparaten produceren.

Conclusie

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Heb je klachten neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut. Dit gezegd te hebben hopen we dat je wat aan onze tips hebt en dat je klachtenvrij aan je tuin kunt werken en blijven werken. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen