Hoe lang gaat een tuinslang mee? Tips voor een langere levensduur

26 maart 2023
2 min leestijd

Om de tuin gemakkelijk water te geven is een tuinslang essentieel. Om deze reden is er dan ook in bijna elk huishouden een tuinslang te vinden. Wanneer je een tuinslang aanschaft wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Maar hoe lang gaat een tuinslang mee?

Gemiddeld gaat een tuinslang tussen de 5 en 10 jaar mee. Factoren als de kwaliteit, het materiaal van de slang en of deze na gebruik goed wordt opgeborgen hebben invloed op de levensduur. Een tuinslang van hoogwaardige kwaliteit welke UV-bestendig is kan minsten 5 jaar mee.

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over de levensduur van een tuinslang. Er komt in deze blog echter meer aan bod. Zo leggen we uit welke factoren de levensduur kunnen beïnvloeden, hoe je kan zien dat een tuinslang gaat slijten en geven we natuurlijk tips hoe je de levensduur van een tuinslang kan verlengen. 

Levensduur van een tuinslang

De levensduur van een tuinslang kan variëren, afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en het onderhoud. Sommige tuinslangen kunnen jarenlang meegaan, terwijl andere na een paar seizoenen al moeten worden vervangen. Het is echter ook niet ongebruikelijk dat een tuinslang meer dan tien jaar mee kan.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een tuinslang kunnen beïnvloeden. Welke dat zijn lees je hieronder.

Materiaal en kwaliteit

Het materiaal waarvan een tuinslang is gemaakt heeft grote invloed op de levensduur. Meestal zijn tuinslangen gemaakt van rubber, PVC, polyester of een combinatie daarvan. Rubberen en PVC-slangen hebben de neiging om langer mee te gaan, terwijl polyester slangen de neiging hebben om sneller te verslijten.

Hoge kwaliteit tuinslangen zijn gemaakt van duurzaam materiaal zoals rubber of versterkt vinyl, die bestand zijn tegen slijtage, barsten en blootstelling aan de zon.

Lagere kwaliteit tuinslangen die zijn gemaakt van goedkopere materialen kunnen sneller verslijten waardoor de levensduur korter is. Door te investeren in een tuinslang welke is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit is de kans op een lange levensduur vele malen groter.

Correct gebruik en onderhoud

Correct gebruik en onderhoud van een tuinslang zijn essentieel om de levensduur te verlengen. Zorg ervoor dat je de slang na gebruik altijd goed oprolt. Het voorkomen van knikken en draaien kan tevens slijtage verminderen.

Regelmatige inspectie van de slang op scheurtjes of zwakke plekken helpt om problemen vroegtijdig te detecteren en repareren, daarnaast verlengt het dus de levensduur van de tuinslang.

Weersomstandigheden en blootstelling

Weersomstandigheden en blootstelling aan de zon kunnen de levensduur van een tuinslang beïnvloeden. Sterke UV-straling kan het materiaal van de slang aantasten en broos maken, waardoor de kans op barsten groter wordt.

Daarnaast kunnen extreme temperaturen, zowel warm als koud, schade veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de tuinslang gedurende hete of koude periodes op een geschikte plek op te bergen, denk bijvoorbeeld aan een schuur of garage, om beschadiging te minimaliseren en de levensduur te verlengen.

Soorten tuinslangen en hun levensduur

In dit gedeelte bespreken we de levensduur van verschillende soorten tuinslangen, namelijk rubberen tuinslangen, vinyl tuinslangen en flexibele tuinslangen.

Rubberen tuinslangen

Rubberen tuinslangen staan bekend om hun duurzaamheid en sterkte. Ze kunnen gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en hoe goed ze worden onderhouden. Het is belangrijk om de rubberen slang na gebruik goed op te bergen en uit de zon te houden om barsten en slijtage te voorkomen.

Vinyl tuinslangen

Vinyl tuinslangen zijn meestal goedkoper dan rubberen tuinslangen, maar ze hebben over het algemeen een kortere levensduur, variërend van 5 tot 10 jaar. Ze kunnen ook gevoeliger zijn voor lekken en barsten bij intensief gebruik en blootstelling aan de zon. Het zorgvuldig opbergen na gebruik kunnen de levensduur ervan helpen verlengen.

Flexibele tuinslangen

Flexibele tuinslangen zijn populair vanwege hun lichte gewicht en het vermogen om uit te zetten en in elkaar te krimpen. De levensduur van deze tuinslangen hangt sterk af van het materiaal en de kwaliteit. Over het algemeen gaan ze ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Het is belangrijk om ze na gebruik op te bergen op een koele, droge plaats en ze te beschermen tegen direct zonlicht om slijtage te voorkomen. 

Meer info over alle verschillende soorten tuinslangen? Lees dan eens onze blog Welke verschillende soorten tuinslangen zijn er?

Signalen van Slijtage

Na verloop van tijd kan een tuinslang tekenen van slijtage vertonen. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen van slijtage die je in de gaten moet houden:

  • Barsten en scheuren: Door blootstelling aan zonlicht en temperatuurschommelingen kan het materiaal van de slang verzwakken en barsten of scheuren vertonen.
  • Verkleuring: Veranderingen in de kleur van de slang kunnen wijzen op veroudering van het materiaal of blootstelling aan schadelijke (soms chemische) stoffen.
  • Verstopte doorstroom: Vuil, kalk of roest kan de doorstroom van water in de slang belemmeren, wat resulteert in een verminderde waterdruk. Benieuwd hoe je dit oplost? Lees dan eens onze blog Weinig druk op de tuinslang dit zijn de oplossingen.
  • Losse verbindingen: Als de aansluiting of spuitmond los zit of lekt, is dit een teken dat de slang mogelijk versleten is of dat de verbindingen vervangen moeten worden.

Als je een van deze tekenen van slijtage opmerkt, moet je de tuinslang mogelijk repareren of vervangen om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken.

Regelmatig onderhoud van uw tuinslang kan helpen om de levensduur ervan te verlengen.
Dit omvat onder andere het regelmatig schoonmaken van de binnenkant van de slang, het inspecteren van de verbindingen en het goed opbergen van de slang.

Tips voor verlenging van de levensduur

Om de levensduur van je tuinslang te verlengen, kunt je enkele eenvoudige onderhoudstips volgen. Deze tips helpen je om de tuinslang in optimale staat te houden en een langere levensduur te garanderen.

  1. Voorkom knikken en buigen: Tuinslangen kunnen beschadigd raken door knikken en buigen. Probeer de slang tijdens het gebruik zo recht mogelijk te houden.
  2. Kies de juiste opslag: Bewaar de tuinslang op een droge en koele plaats, bij voorkeur op een slanghaspel of slanghouder. Dit voorkomt knikken en scheuren in de slang.
  3. Voorkom blootstelling aan extreme temperaturen: Zowel extreme hitte als extreme kou kunnen schade aanrichten aan een tuinslang. Bewaar de slang altijd uit de buurt van direct zonlicht en uit de buurt van vrieskou.
  4. Vermijd blootstelling aan zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan het materiaal van uw tuinslang beschadigen en broos maken. Rol de slang op na gebruik en berg deze op in een schaduwrijke ruimte om schade door zonlicht te beperken.
  5. Voorkom dat er water in de slang blijft staan: Zorg ervoor dat er geen water in de tuinslang blijft staan na gebruik. Dit kan leiden tot de groei van schimmel of bacteriën en de slang beschadigen. Laat het water volledig uit de slang lopen en droog deze af voordat je hem opbergt.
  6. Regelmatig controleren op lekkages: Inspecteer de tuinslang regelmatig op tekenen van lekkage, zoals scheuren of losse koppelingen. Indien nodig, repareer of vervang beschadigde onderdelen om de levensduur van de slang te verlengen.
  7. Gebruik een waterfilter: Als je een waterfilter aansluit op de kraan, kunt u voorkomen dat er zand, vuil en andere deeltjes in de tuinslang terechtkomen. Deze deeltjes kunnen slijtage veroorzaken en de levensduur van de slang verkorten.

Conclusie

Over het algemeen heeft een tuinslang een lange levensduur, maar deze hangt af van verschillende factoren zoals: materiaal, kwaliteit en het gebruik. Door bovenstaande tips in acht te nemen kun je echter de levensduur van de tuinslang positief beïnvloeden. 

Benieuwd naar meer blogs over de tuinslang? Klik dan hier voor een overzicht.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen