Je zit gezellig met je vrienden in de tuin te barbecueën maar plotseling knoei je per ongeluk saus op je tuinkussen. Je hebt je ingesmeerd om even te gaan zonnen en er komen vetvlekken in je sierkussens. Je tuin- en sierkussens hebben het zwaardere te verduren dan je denkt. Wij hebben uitgezocht hoe je de meest voorkomende vlekken het beste kunt schoonmaken.
Hoe maak ik mijn tuin- en sierkussens schoon:
Aangezien tuin- en sierkussens te verkrijgen zijn in verschillende soorten stoffen én omdat niet elke vlek hetzelfde is bestaat er helaas niet één magische oplossing die elke vlek doet verdwijnen.
Lees snel verder om erachter te komen hoe je de meest voorkomende vlekken verwijderd. Verder lees je in deze blog over speciale beschermingspray’s en waarom je moet opletten met de zon. Tot slot komt ook aan bod hoe en wanneer je de kussens moet opbergen.
Ten eerste moet je goed opletten dat je nooit tuinkussens of sierkussens in de wasmachine doet die geen afneembare rits hebben. Hiervan kunnen zowel je kussens als je wasmachine kapot gaan. Ten tweede is het zo dat bij negen van de tien vlekken je meteen actie moet ondernemen. Wanneer je te lang wacht met het schoonmaken van de vlek kan deze dieper in de stof trekken. Hierdoor kan de vlek soms moeilijker te verwijderen zijn of wil deze nooit meer weggaan.
Vetvlekken (zoals zonnebrand crème en mayonaise)
Wat heb je hiervoor nodig?
Meng een beetje lauw water met Vanish of wasmiddel en dep het met de schone doek op de vlek. Laat het 30 minuten intrekken. Let op dat je niet gaat wrijven, hiermee kan de vlek namelijk groter worden.
Was vervolgens de kussenhoes volgens de wasvoorschriften op het etiket in de wasmachine. Wanneer de hoes niet van het kussen kan dep je met een schone doek en lauw water tot de Vanish of wasmiddel goed is opgelost. Droog het kussenhoes vervolgens binnen of buiten in de schaduw.
Rode wijn
Wat heb ik hiervoor nodig?
Ook bij een wijnvlek geldt: neem meteen actie! Strooi baking soda over de vlek en giet hier vervolgens witte natuurazijn overheen. Je zult zien dat hierdoor de baking soda gaat bruisen. Blijf de natuurazijn gieten tot het stopt met bruisen. Dep daarna de plek droog met een schone doek. De volgende dag kun je het beste de plek waar de vlek zat nog even naspoelen met water.
Wel of geen keukenzout of witte wijn?
De meningen zijn erg verdeeld over het schoonmaken van rode wijn vlekken met keukenzout of witte wijn. Sommige zweren bij deze twee ‘schoonmaakmiddelen’ en sommige zeggen dat hierdoor de vlek alleen maar erger kan worden. Wij durven je daarom helaas niet het advies te geven om een van deze middelen te gebruiken.
Vogelpoep
Wat heb ik hier voor nodig?
Verwijder eerst alle poepresten. Dep daarna met een warme schone doek op de vlek. Je kan eventueel een beetje Dreft, Vanish of wasmiddel gebruiken (dit in verband met de vieze geur). Let op dat je altijd eerst de resten verwijderd voor je gaat schoonmaken. Wanneer je dit andersom doet kan de vlek groter worden. Als de vlek weg is laat je het kussen drogen in de schaduw of binnen.
Schimmel
Wanneer je kussens te lang in een vochtige omgeving hebben gelegen kan op de kussens een schimmellaag komen.
Wat heb ik hier voor nodig?
Borstel het vuile kussen eerst schoon en klop deze uit. Vul de spraybus met wat natuurazijn en spray zowel de voor- als achterkant goed in. Laat het natuurazijn 10 minuten intrekken.
Meng ¾ warm water met ¼ Dreft en maak de schone doek nat. Wrijf de voor- en achterkant van het kussen goed schoon. Wrijf daarna met een schone doek met koud water nogmaals over het kussen. Laat het kussen binnen of in de schaduw drogen. Spray het kussen nog een keer in met de natuurazijn, hierdoor is de kans een stuk kleiner dat de schimmel nog terugkomt.
Wanneer je kussenhoes in de wasmachine kan voeg je een klein kopje natuurazijn hier aan toe. Dit zorgt er namelijk voor dat het schimmel verdwijnt en het kussenhoes mooi schoon wordt.
Stof
Natuurlijk is stof op je kussens geen groot probleem. Wanneer je echter stof van je kussens wil halen kan je dit het beste doen met een borstel met zachte dunne haren. Strijk over het kussen om de stof te verwijderen.
Let bij aanschaf van je kussens goed op of het mogelijk is om de hoes van de kussens te halen. Bij afneembare hoezen is het in veel gevallen erg gemakkelijk om de vlek te verwijderen. Volg de instructies van het wasetiket en laat de wasmachine zijn werk doen. Een afneembare hoes is vaak wat duurder maar kan je later veel tijd en moeite besparen als ze vies worden.
Tegenwoordig worden er ook kussens geïmpregneerd met een waterafstotende coating. Een dun beschermlaagje wordt als het ware over de kussens gespoten. Een van de merken die deze kussens aanbieden zijn Sunbrella en All Weather Kussens. Deze kussens zijn vaak met een sopje en wat lauw water goed schoon te maken. Als het kussen is gemaakt van polyester kun je deze het beste niet in de wasmachine wassen met te heet water. Deze stof is erg gevoelig voor warmte en kan onder hoge temperaturen krimpen.
Wanneer de kussens zijn gemaakt van acryl is het verstandig om de hoes binnenstebuiten te wassen.
Doe na de wasbeurt nooit een kussenhoes in de droger. Door de warmte in de droger kan het kussenhoes krimpen. Het beste is om een kussenhoes binnen of in de schaduw te drogen. Leg een hoes absoluut niet in de zon te drogen hierdoor kunnen ze namelijk verkleuren.
Je kan er ook voor kiezen om je tuin- en sierkussens zelf te impregneren. Je gebruikt hiervoor een speciale beschermingsspray. De Nano Coating Textiel Protection 502 is hier uitermate geschikt voor. Hiermee kunnen de kussens niet meer nat worden en is vuil gemakkelijk te verwijderen.
Het voordeel van dit product is dat het op waterbasis is gemaakt en hiermee het milieu minimaal belast. Andere voordelen van dit product zijn dat ze dampdoorlatend zijn en een UV beschermingslaag geven aan je kussens zodat ze beter beschermd zijn tegen het licht van de zon.
Meer informatie over de Nano Coating Textiel Protection 502 vind je hier. Daarnaast zijn er nog tal van andere beschermingsspray’s te vinden zoals Oranje Furniture Care Textile protector PRO en Ultramar Sprayhood
Niet alleen vuil en water kunnen de kussens beschadigen ook zonlicht kan dit doen. Wanneer de zon vaak en lang op de kussens schijnt kan de UV straling ervoor zorgen dat de kleuren verbleken. Het beste wat je kan doen om dit te voorkomen is de kussens op te ruimen wanneer je er geen gebruik van maakt. Als wij thuis overdag even geen gebruik maken van de kussens laten we de parasol gewoon uitgeklapt staan. Op die manier bereikt de schadelijke UV straling de kussens niet.
Er zijn tal van mogelijkheden om de kussens goed op te bergen zodat ze hun kwaliteit behouden. Hieronder vind je de meest gebruikte opbergmogelijkheden:
Je doet dit wanneer het gaat regenen of als je er geen gebruik van maakt. Vooral in de avond moet je ervoor zorgen dat je de kussens goed opbergt. Het wordt in de avond namelijk vaak vochtig waardoor ‘het weer’ in de kussens kan trekken. Hierdoor kan er een schimmellaag op de kussens komen. Wil je meer weten over de verschillende opbergmogelijkheden? Lees dan eens onze blog Hoe kan ik het beste mijn tuinkussens opbergen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar het kan altijd voorkomen dat je kussens vies worden. We willen graag nog een keer benadrukken dat je meteen actie moet ondernemen als er een vlek in het kussen komt. Gelukkig weet je na het lezen van deze blog wat je moet doen als het een keer mis gaat.