Hoe maak je de GFT-bak schoon (makkelijke en snelle methodes)

20 september 2022
2 min leestijd

De GFT-bak kan in de loop van tijd behoorlijk vies worden. Dit komt met name omdat je hier regelmatig etensresten in gooit. Hoe viezer deze wordt hoe meer nadelen hier aan kleven. In deze blog leggen we aan je uit hoe je de GFT-bak het makkelijkste schoon kan maken. 

Zo maak je de GFT-bak makkelijk en snel schoon
Maak een sopje van warm water met groene zeep. Dompel een bezem met harde haren of een schrobber in het sopje en schrob de binnenkant van de GFT-bak. Doe dit totdat al het vuil is losgelaten. Spoel daarna met een tuinslang al het vuil eruit. Laat de GFT-bak eerst drogen voordat je er opnieuw vuil in gooit. Om dit proces te versnellen kun je deze in de zon zetten met de klep open.

Wanneer je verder leest gaan we uitgebreider in op bovenstaande methode. Daarnaast leggen we uit waarom je de GFT-bak schoon moet maken en wat je kan doen om deze zo schoon mogelijk te houden. 

Op deze manieren maak je de GFT-bak schoon

Gelukkig is het schoonmaken van de GFT-bak geen moeilijke klus mits je de juiste materialen hebt. Voor het schoonmaken van de GFT-bak heb je het volgende nodig. 

  • Allesreiniger, azijn, of groene zeep of kokend water
  • Warm water (indien je allesreiniger, azijn of groene zeep gebruikt)
  • Bezem met harde haren of schrobber
  • Tuinslang
  • Eventueel oude kleren of een regenpak

Zorg er altijd voor dat de GFT-bak leeg is als je deze gaat schoonmaken. Hiermee voorkom je dat etensresten en ander vuil met het water uit de GFT-bak stroomt. 

Tip

Draag bij het schoonmaken van de GFT-bak eventueel oude kleren of een regenpak. Hiermee voorkom je dat je goede kleren vies worden.

GFT-bak schoonmaken met groene zeep*
Meng eerst wat groene zeep met heet water in een grote emmer. Steek de bezem of schrobber in het mengsel en schrob vervolgens de binnenkant van de GFT-bak. 

Wanneer je wat langer bent kun je de GFT-bak gewoon rechtop laten staan. Ben je wat kleiner dan kun je er voor kiezen om de GFT-bak naar te leggen. Als je met twee personen bent kun je de GFT-bak eventueel op de tuintafel neerleggen. 

Zodra al het vuil is los heeft gelaten kun je met een tuinslang de GFT-bak schoon spuiten. 

Je kunt in plaats van groene zeep ook kokend water gebruiken. Doordat het water zo heet is laat het vuil snel los. Het kan zijn dat je meerdere keren je waterkoker moet hervullen om de klus te klaren. 

Let op!

Indien je groene zeep, azijn of allesreiniger gebruikt moet je het vieze water wegspoelen door de gootsteen. Doe dit niet in een put op straat aangezien deze in veel gemeente zijn aangesloten op het oppervlaktewater. Het vuil komt hierdoor in het oppervlaktewater en kan slecht zijn voor het waterleven. 

* In plaats van groene zeep kun je ook azijn of allesreiniger gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen kokend water te gebruiken. 

GFT-bak schoonmaken met een hogedrukspuit
Wanneer je de GFT-bak schoon maakt met een hogedrukspuit heb je in principe geen groene zeep, allesreiniger of azijn nodig. De druk van het water zorgt ervoor dat al het vuil in de container los komt. Indien er hardnekkig vuil is wat niet los laat kun je dit als nog gebruiken. Je kan als het vuil niet los laat ook altijd nog de schrobber of bezem gebruiken. 

Het is handig om eventueel een regenpak aan te trekken zodat je kleren niet nat en vies worden. Probeer deze klus ook zo dicht mogelijk bij een put te doen zodat al het vuil en water rechtstreeks het riool instroomt. 

Let op!

Zodra de GFT-bak schoon is moet je deze eerst altijd laten drogen voordat je opnieuw afval hier in gooit. Dit voorkomt dat de GFT-bak nat en vochtig wordt. Zet de GFT-bak eventueel in de zon met de deksel open om het drogen te versnellen. 

Tip

Maak de GFT-bak regelmatig schoon. Dit voorkomt dat de GFT-bak erg vies wordt en maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Tevens zul je merken dat als je de GFT-bak vaker schoon maakt dat je er niet zo lang mee bezig bent omdat het vuil minder hardnekkig is. 

GFT-bak laten schoonmaken

Wil je deze klus liever niet zelf uitvoeren dan kun je dit gelukkig ook laten doen. In de meeste gemeente zijn er verschillende bedrijven die dit doen. 

Deze bedrijven komen naar jou toe en maken (vaak aan de straat) de GFT-bak schoon. Deze bedrijven zijn voorzien van de juiste materialen (zoals een hogedrukreiniger) en weten precies wat ze moeten doen. Ze hebben dan ook binnen een handomdraai jouw GFT-bak weer helemaal schoon.

Let op!

Veel van dit soort bedrijven doen dit niet eenmalig omdat er anders geen verdienmodel aan zit. Vaak moet je bijvoorbeeld voor een halfjaar of jaar betalen waarbij ze dan elke maand een keer langs komen.

Waarom moet je de GFT-bak schoonmaken?

De kans dat de GFT-bak na verloop van tijd vies wordt is groot. Je wil deze het liefst regelmatig schoonmaken omdat hier anders nadelen aan zullen kleven. Welke dit zijn lees je hieronder.

De GFT-bak gaat stinken
Je kan erg veel last hebben van een stinkende GFT-bak. In de zomer als je buiten in de tuin zit is het onaangenaam als je constant de vieze lucht ruikt. Gelukkig zijn er genoeg dingen tegen een stinkende GFT-bak te doen. Welke dit zijn lees je in onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 makkelijke methodes)

Er zitten maden in de GFT-bak
Hoe erger een GFT-bak stinkt en hoe viezer deze is hoe meer vliegen hier op af zullen komen. Vliegen leggen eitjes op bijvoorbeeld etens- en plantenresten. Het gevolg hiervan is dat je maden in de GFT-bak krijgt. In goede omstandigheden kunnen eitjes binnen één dag uitkomen. Het opruimen van een GFT-bak vol maden en een onaangename klus. 

Gelukkig zijn er tal methodes om maden in de container te voorkomen en te bestrijden. Welke dat zijn lees je hier

Naast vliegen kan een GFT-bak ook ander ongedierte aantrekken zoals muizen en ratten. Nog meer redenen om deze dus schoon te maken.

Hoe zorg je dat de GFT-bak niet vies wordt

Het schoonmaken van de GFT-bak is nou niet bepaald een leuke klusje. Gelukkig zijn er ook manieren om te voorkomen dat de GFT-bak vies wordt of dat deze minder snel vies wordt. 

Plaats een biologisch afbreekbare vuilniszak
Een biologisch afbreekbare vuilniszak plaats je in de GFT-bak. Alle etensresten, tuinresten en ander vuil dat in de GFT-bak mag valt in de zak en niet direct in de GFT-bak. Hierdoor blijft de GFT-bak schoon en hoef je deze niet te poetsen. 

Tip

Maak voor het legen van de GFT-bak de biologisch afbreekbare vuilniszak los. Hiermee voorkom je dat deze aan de randen blijft zitten tijdens het legen.

Beperk het weggooien van etensresten
Het weggooien van etensresten wil je tot een minimum beperken. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee en het milieu maar ook zodat de GFT-bak minder vies wordt.

Van etensresten wordt de GFT-bak namelijk een stuk vuiler dan van plantenresten. Al de etensresten gaan naar verloop van tijd rotten. Dit zorgt ervoor dat de GFT-bak nog viezer wordt. 

Laat etensresten uitlekken
Als etensresten nog nat zijn kun je deze het best eerst laten uitlekken in de gootsteen. Probeer bijvoorbeeld kookvocht van pasta of jus zo veel mogelijk weg te spoelen. 

Wanneer dit in de GFT-bak beland wordt de bodem nat. Een natte bodem zorgt ervoor dat andere etensresten veel eerder gaan rotten. Dit zorgt er weer voor dat de GFT-bak veel sneller vies wordt en tevens erger gaat stinken. 

Tip

Leg een oude krant, zaagsel, stro of wat overgebleven potgrond* onderin de GFT-bak. Indien er vocht in de GFT-bak beland wordt dit door deze materialen opgenomen. 

Meer manieren om de bodem van de GFT-bak droog te houden lees je hier.

Conclusie

Je weet nu op welke manieren je de GFT-bak schoon kan maken. Gelukkig is het een klus die niet heel moeilijk is, een leuke klus is het natuurlijk niet. Wil je dit liever niet zelf doen dan kun je kijken of er ook in jouw buurt een schoonmaakservice is. 

Door een biologisch afbreekbare vuilniszak in de GFT-bak te plaatsen kun je voorkomen dat deze vies wordt. Hierdoor verklein je de kans óf hoe je de GFT-bak helemaal niet meer schoon te maken. 

We wensen je veel succes als je de GFT-bak toch gaat schoon maken. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de GFT-bak en containers? Klik dan hier voor een overzicht. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen