Hoe maak je een gazon op een balkon? Praktische tips en stappen

20 juli 2023
2 min leestijd

Het creëren van een gazon op het balkon kan een uitdagende maar lonende klus zijn. Met een beetje creativiteit en toewijding kan je een prachtig gazon op een balkon tot stand brengen. In deze blog geven we tips en tricks zodat je precies weet hoe je het moet aanpakken.

Een belangrijke eerste stap bij het maken van een gazon op een balkon is het kiezen van het juiste grassoort. Houd rekening met de grootte van je balkon, de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt en de windrichting. Dit zal je helpen om de meest geschikte grassoort voor jouw specifieke situatie te selecteren.

Bij het aanleggen van een gazon op een balkon is het essentieel om aandacht te besteden aan drainage en onderhoud. Een goede doorlaatbare ondergrond en drainage zorgen ervoor dat je gazon gezond blijft, terwijl regelmatig maaien en bemesten ervoor zorgen dat je gras er op zijn best uitziet.

Voorbereiding gazon op balkon

Ondergrond analyseren

Bij de voorbereiding van een gazon op een balkon is het belangrijk om eerst de ondergrond te analyseren. Controleer of het oppervlak van het balkon vlak en vrij van oneffenheden is. Als er scheuren of gaten zijn, moeten deze gerepareerd worden om toekomstige problemen te voorkomen. Let ook op de afwatering van het balkon, want een goede afwatering is cruciaal voor het onderhoud van het gazon.

Statica overwegen

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de voorbereiding van een balkongazon is de statica van het balkon. Het gewicht van de grond, het gazon en de waterdichte film kan hoog oplopen. Vooral in huurwoningen is het belangrijk om de verhuurder op de hoogte te stellen van je plannen en om te controleren of het balkon voldoende solide is om een gazon te ondersteunen. Bouwbescherming kan nodig zijn om schade aan het balkon te voorkomen.

Waterdichte film toepassen

Tot slot moet je bij het voorbereiden van een gazon op een balkon een waterdichte film aanbrengen om te voorkomen dat er water naar beneden druppelt. De film moet zorgvuldig worden aangebracht en sterk genoeg zijn om de volledige laag grond en beplanting te dragen. Kies een hoogwaardige waterdichte film, zodat het balkon beschermd blijft tegen vocht of lekkage.

Gras opties gazon op balkon

Het creëren van een gazon op je balkon kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Er zijn verschillende grasopties om uit te kiezen, afhankelijk van je voorkeuren en behoeften. Hier zijn enkele van de meest populaire opties, namelijk: echt gras, kunstgras, en mos.

Echt gras

Echt gras is een natuurlijke optie voor je balkongazon. Je kunt kiezen uit graszoden of zaden om een dichte en groene grasmat te creëren. Graszoden zijn voorgekweekte stukken gras die je op je balkon kunt plaatsen, terwijl je zaden kunt zaaien in een laag aarde of potgrond.

 • Graszoden: Graszoden zijn een snelle en gemakkelijke manier om een echt gazon op je balkon te creëren. Ze zijn kant-en-klaar om te worden geïnstalleerd, en je zult binnen enkele weken een volledig groene grasmat hebben. Zorg ervoor dat je een goede afwatering en een stevige ondergrond voor de graszoden hebt.
 • Zaden: Het kweken van je eigen gras uit zaad vergt meer tijd en geduld dan het installeren van graszoden, maar het kan ook een bevredigende optie zijn. Zorg ervoor dat je de juiste grasmix voor de grootte en het type van je balkon verkiest, en geef je pas gezaaide gras voldoende water en zonlicht om te groeien.

Kunstgras

Als je het onderhoud van echt gras wilt vermijden, is kunstgras een uitstekend alternatief. Kunstgras komt in verschillende soorten en kwaliteiten, en is ideaal voor een onderhoudsarm balkongazon. Enkele voordelen zijn:

 • Weinig tot geen onderhoud (geen maaien of water geven nodig)
 • Duurzaam en slijtvast
 • Altijd groen en fris uitziend, ongeacht het weer

Bij het kiezen van het juiste kunstgras, let op de vezellengte, het vulmateriaal, en hoe realistisch het gras eruitziet en aanvoelt.

Meer informatie over de voor- en nadelen van kunstgras ten opzichte van natuurlijk gras lees je hier.

Mos

Mos kan een andere interessante keuze zijn voor je balkongazon. Mos heeft een zachte textuur en een natuurlijke, groene uitstraling. Het vereist weinig onderhoud en gedijt goed in schaduwrijke of vochtige omstandigheden, iets wat op sommige balkons veelvoudig aanwezig kan zijn. Het kweken van mos kan echter meer tijd vergen, omdat het traag groeit. Enkele tips voor het kweken van mos zijn:

 • Kies een geschikte mossoort voor je balkon, afhankelijk van licht- en vochtconditions
 • Zorg voor een goed doorlatende ondergrond of substraat
 • Houd het mos vochtig en voorkom uitdroging, vooral tijdens warme periodes

Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, maak daarom een weloverwogen keuze op basis van je esthetische voorkeuren, praktische behoeften en budget.

Installatie gazon op balkon

Graszaden planten

Om een gazon op jouw balkon te creëren, begin je met het planten van graszaden. Kies een geschikt grasmengsel dat bestemd is voor schaduwrijke of zonnige omstandigheden, afhankelijk van de ligging van jouw balkon. Volg deze stappen voor een optimale groei van de graszaden:

 1. Bereid de bodem voor door een laag potgrond van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik aan te brengen, afhankelijk van de diepte van de bak of pot.
 2. Verdeel de graszaden gelijkmatig over de oppervlakte en bedek ze met een dunne laag potgrond.
 3. Geef het zaad voldoende water, maar zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt.
 4. Houd de vochtigheid constant en je zult binnen enkele weken een groene grasmat zien ontstaan.

Graszoden plaatsen

Als je snel resultaat wilt, kun je in plaats van graszaden ook graszoden op jouw balkon leggen. Voordat je de graszoden plaatst, zijn er een aantal voorbereidingen nodig:

 • Zorg voor een geschikte bak of pot met voldoende afwateringsgaten.
 • Vul de bak of pot met een laag potgrond van 5 tot 10 centimeter dik.

Volg vervolgens deze stappen om de graszoden te plaatsen:

 1. Rol de graszoden uit en leg ze strak tegen elkaar aan zonder overlapping.
 2. Snijd overtollige graszoden weg, zodat ze perfect passen in de bak of pot.
 3. Druk de graszoden stevig aan en geef ze water.
 4. Vermijd voor de eerste twee weken het betreden van het gras en geef het dagelijks water.

Kunstgrasmat leggen

Een andere optie voor een groene look op jouw balkon is het leggen van een kunstgrasmat. Deze onderhoudsvrije oplossing vraagt weinig tot geen water en is zeer duurzaam. Volg de onderstaande stappen om een kunstgrasmat te leggen:

 1. Meet jouw balkon op om te bepalen hoeveel kunstgras je nodig hebt.
 2. Zorg voor een egale ondergrond door eventueel een stabilisatiedoek te gebruiken.
 3. Rol de kunstgrasmat uit en zorg ervoor dat deze mooi strak ligt.
 4. Bevestig de kunstgrasmat met behulp van tape of lijm indien nodig.

Door nauwkeurig de instructies te volgen en rekening te houden met jouw specifieke situatie, is het mogelijk om een prachtig gazon op jouw balkon te creëren.

Onderhoud gazon op balkon

Maaien

Het onderhouden van een gazon op een balkon vereist aandacht voor maaien. Regelmatig maaien helpt om de grasmat gezond en dicht te houden. Maai het gras minimaal één keer per week tijdens het groeiseizoen. Gebruik scherpe gereedschappen om te voorkomen dat het gras scheurt, wat kan leiden tot ziekten en plagen. Houd de maaihoogte tussen de 3-5 centimeter, afhankelijk van de grassoort. 

Meer informatie over wanneer en hoe vaak je het gazon moet maaien vind je hier. Informatie over hoe hoog het gemaaid moet worden lees je hier.

Bemesten

Bemesten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een balkongazon. Een uitgebalanceerde meststof zorgt voor een goede groei en kleur van het gras. Het wordt aanbevolen om in het voorjaar te beginnen met bemesten, en dit tijdens het groeiseizoen elke 6-8 weken te herhalen. Gebruik een meststof met stikstof, fosfor en kalium, in de juiste verhoudingen voor je specifieke grassoort.

 • Voorjaar: Gebruik een meststof met een hoger stikstofgehalte om de groei en kleur te bevorderen.
 • Zomer: Kies een meststof met een hoger kaliumgehalte om droogtetolerantie te verbeteren.
 • Herfst: Pas een meststof toe met een hoger fosforgehalte om de wortelgroei te stimuleren.

Meer info over het bemesten van het gazon vind je hier.

Irrigatie

Irrigatie is essentieel voor het behoud van een gezond gazon op een balkon. Gras heeft ongeveer 2,5 cm water per week nodig. Het is echter beter om het gras minder vaak, maar dieper, water te geven om een diep en sterk wortelstelsel te bevorderen. Maak, indien mogelijk, gebruik van een druppelirrigatiesysteem of regenwater om waterverbruik te minimaliseren en het milieu te beschermen.

 1. Controleer de vochtigheid van de bodem voordat je water geeft.
 2. Geef vroeg in de ochtend of laat in de middag water om verdamping te beperken.
 3. Vermijd overbewatering, wat kan leiden tot schimmelgroei en wortelrot.

Door deze tips voor maaien, bemesten en irrigatie te volgen, kan je een prachtig en gezond gazon op je balkon creëren dat bestand is tegen ziekten, plagen en droogte.

Bijkomende overwegingen

Kosten

Bij het creëren van een gazon op je balkon zijn er verschillende kosten om rekening mee te houden. Ten eerste zijn er de kosten voor de aanschaf van de benodigde materialen, zoals kunstgras, plantenbakken en grond. Vergeet ook niet de kosten voor het onderhoud, zoals water geven en bemesting. Het is verstandig om een budget op te stellen en prijzen te vergelijken om zo een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten die je kunt verwachten.

Weerbestendigheid

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de weerbestendigheid van je gazon op het balkon. Het is essentieel om materialen en planten te kiezen die bestand zijn tegen zowel zon als regen. Bijvoorbeeld kunstgras met UV-bescherming en plantenbakken van duurzaam materiaal. Daarnaast is het belangrijk om een goede afwatering te hebben om te voorkomen dat water zich ophoopt en schade veroorzaakt.

Privacy

Privacy is een andere factor om rekening mee te houden bij het maken van een gazon op je balkon. Het is mogelijk dat je balkon een beperkte hoeveelheid privacy biedt, vooral als het zich op een lagere verdieping bevindt of aan het zicht van buren blootgesteld is. Om jezelf meer privacy te geven, kun je strategisch hoge planten of scheidingswanden plaatsen die niet alleen je gazonruimte aangenamer maken, maar ook extra beschutting bieden.

Veelgestelde vragen

Welke soort kunstgras is het beste voor een balkon?

Het beste kunstgras voor een balkon is doorgaans een kortpolige variant met een natuurlijke uitstraling. Kies voor een product met een hoge vezeldichtheid en UV-bestendigheid, zodat het gras langer meegaat en zijn kleur behoudt. Let ook op het materiaal; polyethyleen en polypropyleen zijn licht en zacht, terwijl nylon beter bestand is tegen zware belasting.

Hoe zorg je voor voldoende waterafvoer op een balkon met gras?

Om voldoende waterafvoer op een balkon met gras te garanderen, is het belangrijk om een drainagesysteem te installeren. Dit kan bestaan uit een drainagemat onder het gras, waterdoorlatende rubberen tegels of een combinatie van beide. Zorg er ook voor dat het balkon enige helling heeft, zodat overtollig water naar de afvoer stroomt.

Wat zijn goede tips voor onderhoud van een gazon op een balkon?

Onderhoud een kunstgrasgazon op een balkon door regelmatig de bladeren en het vuil te verwijderen, het gras op te borstelen en eventuele vlekken te reinigen met een mild sopje. Voorkom dat er zware voorwerpen op het gras staan om de vezels niet te beschadigen. Het is ook raadzaam om het gras regelmatig te inspecteren op slijtage en losrakende naden.

Welke ondergrond is het meest geschikt voor grasmatten op een balkon?

Voor grasmatten op een balkon is een vlakke, stevige en goed drainerende ondergrond het meest geschikt. Rubberen tegels, drainagematten en waterdoorlatend beton zijn mogelijke opties. Zorg ervoor dat de ondergrond enige helling heeft en dat er een drainagesysteem is aangelegd om overtollig water af te voeren.

Wat zijn betaalbare opties voor het aanleggen van een gazon op een balkon?

Sommige betaalbare opties voor het aanleggen van een gazon op een balkon zijn het gebruik van kunstgras van een lagere prijsklasse, het kiezen voor een doe-het-zelf-aanpak in plaats van een professionele installatie en het vergelijken van prijzen bij verschillende leveranciers. Houd er echter rekening mee dat goedkopere materialen minder duurzaam kunnen zijn en meer onderhoud kunnen vereisen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen