Hoe maak je een regenton schoon?

16 oktober 2022
2 min leestijd

Wanneer je een regenton in de tuin hebt staan zul je deze zo nu en dan eens schoon moeten maken. Waarom je dit moet doen en vooral hoe je dit het beste kan doen lees je in deze blog. 

Hoe maak je de regenton schoon:
Laat eerst de regenton leeg lopen. Verwijder eerst eventueel vuil als bladeren uit de regenton. Hardnekkig vuil wat kleeft aan de regenton kun je los maken met een schrobber. Spoel daarna met kraanwater de binnenkant schoon. Zet de regenton op z’n kop zodat je zeker weet dat al het vuil eruit is gekomen.

We gaan nog dieper in op dit onderwerp in deze blog. Wil je hier meer over weten dan raden we aan om vooral verder te lezen. In deze blog leggen we bijvoorbeeld ook uit waarom je de regenton schoon moet maken, hoe vaak je dit moet doen en welk vuil er allemaal in terecht kan komen. 

Beste manier om regenton schoon te maken

Laat eerst de regenton leeglopen. Je kunt ervoor kiezen om met het water wat nog in de regenton zit te gebruiken om de tuin water te geven. Je kan het water ook weglaten lopen het riool in. 

Indien je een hoge regenton hebt waarbij je niet makkelijk bij de bovenkant kan is het belangrijk deze eerst los te koppelen. 

Haal de deksel van de regenton af en spoel de binnenkant schoon met kraan water. Indien er vuil blijft kleven aan de rand van de regenton kun je dit met een schrobber los poetsen. 

Tip

Zorg dat je regelmatig tussendoor het water uit de regenton laat stromen. Wanneer deze te vol zit wordt deze te zwaar en wordt het legen een stuk lastiger.

Nu al het vuil is losgeweekt kun je het best de regenton nog een keer omdraaien zodat het laatste water en vuil eruit kan stromen. 

Koppel het kraantje van de regenton en laat deze gedurende een uur weken in warm water. Hiermee zorg je dat al het vuil uit de kraan verdwijnt. 

Zet nu de kraan weer op de regenton en sluit deze weer aan op de regenpijp. Vergeet niet de deksel terug te plaatsen op de regenton. 

Waarom de regenton schoonmaken

Onder het schoonmaken van de regenton verstaan we meerdere dingen. Zo kun je de binnen- en buitenkant schoonmaken, het kraantje schoonmaken en eventueel vuil uit het water halen. 

Waarom de binnenkant van een regenton schoonmaken?
Indien water langere tijd in de regenton zit en wanneer deze in de zon staat kan het water gaan stinken. Dit komt doordat de zon het water opwarmt met als gevolg dat er bacteriën in het water komen. Door de regenton zo nu en dan schoon te maken voorkom je dat deze stank overlast gaat veroorzaken. 

Waarom de buitenkant van een regenton schoonmaken?
De buitenkant van de regenton schoonmaken doe je omdat deze vuil kan worden. Wellicht zijn er bladeren opgewaaid in de herfst of is deze ondergepoept door een vogel. Het ziet er niet zo fraai uit als dit het geval is. 

Waarom de kraan van een regenton schoonmaken?
Het is niet te voorkomen dat er ook zand in de regenton komt. Zand waait bij harde wind je dak op of zit in regen (dit kan bijvoorbeeld zand zijn uit de woestijn). Wanneer het regent voert het water het zand mee de regenpijp in en komt vervolgens in de regenton terecht. 

Zodra je de kraan opendraait van de regenton stromen zanddeeltjes door de kraan mee met het water. Sommige deeltjes kunnen blijven zitten of plakken. Na lange tijd kan het zijn dat hierdoor de kraan verstopt raakt. Door de kraan schoon te maken voorkom je dit.

Vuil uit het water halen
Met name in de herfst kan het voorkomen dat er bladeren in de regenton terecht komen. Je wil niet dat dit naar beneden drijft en je kraan blokkeert. Door de bladeren eruit te filteren voorkom je dit. 

Doordat mensen afval op straat gooien kan de regenton ook vuil worden. Bij harde wind kan bijvoorbeeld een stuk plastic afval je dak opwaaien. Zodra het gaat regenen neemt het water het plastic mee waardoor het in de regenton komt. Net als bladeren kan dit resulteren in een verstopte kraan.  

Hoe vaak moet je de regenton schoonmaken

Het heeft met verschillende factoren te maken hoe vaak een regenton schoongemaakt moet worden. Gelukkig valt het over het algemeen wel mee. 

Factoren die meespelen zijn:

  • De plek waar de regenton staat
    Wanneer de regenton de hele dag in de zon staat wordt het water sneller warm. Hierdoor gaat het sneller gaan stinken. In dit geval wil je de regenton wat vaker schoonmaken. Meer informatie over waar je het beste een regenton kan plaatsen lees je in onze blog Waar plaats je een regenton?
  • De tijd van het jaar
    In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Deze kunnen in de regenton terecht komen. Het kan dus zijn dat je in de herfst de regenton wat vaker wil schoonmaken om te voorkomen dat het kraantje verstopt raakt.
  • De grote van de regenton
    Een grote regenton heeft meer kans om vies te worden. Denk bijvoorbeeld aan een vogel die op de regenton poept. 

Hoe lang duurt het om een regenton schoon te maken?

Doordat er veel verschillende soorten regentonnen zijn verschilt het hoe je de regenton moet schoonmaken en hoe lang deze klus duurt. 

Factoren als materiaalsoort, de grote van de ton en hoe de regenton is gemonteerd spelen hier een rol in. Zo is een kleine regenton gemaakt van kunststof makkelijker en sneller schoon te maken dan een grote houten regenton. Wanneer een regenton bevestigd is aan de muur van je woning en erg hoog is zul je deze wellicht eerst moeten loskoppelen. 

Het meeste werk zit hem in het schoonmaken van de binnenkant. Gelukkig kun je filters plaatsen die voorkomen dat de binnenkant erg vies wordt. Meer informatie hierover lees je hier.

Vuil in de regenton

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan er allerlei vuil in de regenton komen. Denk aan bijvoorbeeld zand (wat meegevoerd wordt door de regen) en bladeren die van de boom vallen in de herfst. 

Ook afval wat mensen op straat gooien kan in de regenton terecht komen. Bij harde wind kan dit op je dak terecht komen. Zodra het regent voert het water dit vuil mee je regenton in. 

Kleine takjes kunnen ook in de regenton terecht komen. Deze kunnen van bomen afvallen en door de wind op je dak terecht komen. Bij regenval stroomt dit mee naar je regenton. 

Indien het vuil naar de bodem van je regenton zinkt kan dit zorgen in een verstopte kraan. Gelukkig kun je een filter plaatsen in de regenton die voorkomt dat dit gebeurd. Dit werkt voor groot vuil zoals bladeren, afval en takjes. Zand wordt hier niet mee opgevangen omdat dit heel erg klein is. 

Meer informatie over filters voor de regenton vind je hier.

Conclusie

Je weet nu hoe je het beste de regenton schoon kan maken. In veel gevallen is dit gelukkig geen moeilijke klus. Met name als je een hele hoge regenton hebt zul je deze los moeten koppelen om de binnenkant schoon te kunnen maken. 

We hebben nog veel meer interessante blogs geschreven over de regenton. Zo hebben we een blog geschreven over de voor- en nadelen van een regenton.

Benieuwd naar nog meer blogs over dit onderwerp klik dan hier voor een overzicht. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen