Eerlijk is eerlijk, tuingereedschap ontsmetten is misschien niet het leukste onderdeel van tuinieren. Echter is dit wel een noodzakelijke taak als het gaat om de gezondheid van je planten. Hoe je dit doet en waarom je dit doet lees je in deze blog.
Tuingereedschap ontsmetten kan op vele verschillende manieren. Onze voorkeur gaat uit naar de volgende methode:
Benieuwd waarom we tuingereedschap schoonmaken en waarom deze methode onze voorkeur heeft lees je hieronder.
De redenen waarom wij het tuingereedschap desinfecteren met alcohol:
Zoals al eerder aangegeven kan je het beste alcohol gebruiken met een percentage tussen de 70% en 100%. Wanneer het alcoholpercentage onder de 60% is worden bacteriën niet gedood. Denk dus niet dat je tuingereedschap kan ontsmetten met een van je flessen uit je drankcollectie.
Snoeischaren
Van al het tuingereedschap dat je bezit moet je het meeste aandacht besteden aan snoeischaren. Snoeischaren zijn een van de meeste gebruikte gereedschappen in de tuin. Bij het snoeien van de planten blijft er sap van de plant achter op de snoeischaar. Wanneer een plant een ziekte heeft kan deze ziekte tijdens het snoeien overgedragen worden op andere planten.
Het grootste deel van het sap komt op de scharen terecht. Bij het schoonmaken van de snoeischaren moet je echter ook aandacht besteden aan het handvat en het gedeelte waar de scharen kruisen. In deze kleine naadjes en kieren kunnen de bacteriën namelijk ophopen. Ben je klaar met het snoeien van je planten berg dan na het schoonmaken de snoeischaar op in een droge ruimte. In een droge ruimte blijft je snoeischaar namelijk het langste goed.
Andere gereedschappen zoals een hark, schep of schoffel hebben minder baat bij ontsmetten. De kans dat hier de sappen van een plant op komen zijn nou eenmaal kleiner.
Maak je liever geen gebruik van alcohol dan zijn er gelukkig nog tal van andere manieren om tuingereedschap te ontsmetten.
Bleek
Bleek is gemakkelijk te verkrijgen, goedkoop en effectief. Mix 10% bleek met 90% water en dompel het gereedschap 30 minuten onder. Het desinfecterende effect neemt na twee uur echter met de helft af. Wanneer je verschillende planten gaat snoeien is het daarom noodzakelijk om meerdere batches te maken. Een nadeel van bleek is dat het bijtend is, hierdoor kan je gereedschap beschadigd raken.
Huishoudelijke desinfectie middelen
Het is gemakkelijk te verkrijgen bij de supermarkt en niet bijtend waardoor het je gereedschap niet kan beschadigen. Het nadeel is dat er weinig onderzoek is gedaan naar de werking tegen bacteriën in planten. Wanneer je het gebruikt spray of dompel je gereedschap dan goed onder in het middel. Het nadeel hiervan is echter dat je meer hoeveelheden nodig hebt waardoor de kosten op kunnen lopen.
Uitkoken
Het voordeel is dat je hiervoor geen producten in huis hoeft te halen. Het enige wat je nodig hebt is water en een pan. Kook het gereedschap voor 30 minuten om de bacteriën te doden. Het nadeel is echter dat het veel tijd in beslag neemt en je voor grotere gereedschappen zoals bijvoorbeeld een heggenschaar nogal een grote pan nodig hebt.
Chemische middelen
Zijn makkelijk te verkrijgen bij tuinzaken of doe het zelf zaken. De middelen zijn erg effectief maar vaak ook prijzig daarnaast kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Gebruik je een van deze middelen? Lees dan altijd voor gebruik eerst goed de gebruiksomschrijving op het etiket.
Pijnboomolie
Het voordeel van pijnboomolie is dat het een natuurlijk product is. Omdat je het mixt met water is ook dit product relatief goedkoop. Daarnaast is het niet bijtend waardoor je gereedschap niet kan beschadigen. Mix 25% pijnboomolie met 75% water. Het desinfecterende effect van dit middel is echter minder goed dan de eerder genoemde middelen.
Azijn
Wij Nederlanders maken nog steeds veel gebruik van schoonmaakazijn. Het werkt goed om mee schoon te maken maar het dood bacteriën en virussen niet. Daarnaast kan azijn je gereedschap aantasten.
Baking soda
Deze wit kristalvormige poeder moet je niet door elkaar halen met bakpoeder. Wat azijn is voor Nederland is baking soda voor de rest van de wereld. Het multifunctionele poeder is erg goedkoop en je kan er heel goed mee schoonmaken. Helaas moeten aan baking soda extra stoffen worden toegevoegd als je het wil gebruiken als desinfectiemiddel.
Door goed het tuingereedschap te ontsmetten verklein je de kans dat je gezonde planten besmet. Helaas is het soms niet te voorkomen dat een plant ziek wordt. Dit kan bijvoorbeeld komen door ongedierte (een plaag), een schimmel of een plantenziekte.
Er zijn verschillende manieren om te herkennen dat een plant ziek is. Je herkent dit onder andere aan:
Het verschil tussen plantenziekten en plagen is dat bij plagen ongedierte op de plant zit die deze aantasten. Een ziekte wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of schimmel. Het herkennen van een plaag is makkelijk, je ziet dan namelijk duidelijk dat een plant vol zit met ongedierte.
Per ziekte verschilt het wat er met een plant gebeurt. Hieronder staan de vier meest bekende plantenziekten. Voor elke plant geldt dat je de aangetaste bladeren moet snoeien en de plant vervolgens moet behandelen met een schimmeldodend middel. Ruim daarnaast de bladeren goed op, als deze bij een gezonde plant komen kan dit leiden tot het aantasten/infecteren van een gezonde plant.
Bladvlekkenziekte
Wanneer in de zomer de zon maar weinig schijnt en er veel regen valt kan je plant deze ziekte krijgen. De sporen kunnen overwinteren en in het voorjaar verder verspreiden. Je herkent bladvlekkenziekte aan lichtbruine tot zwarte vlekken op het blad.
Schimmel
Op het blad, stengels, op de aarde of ondergronds in de wortels kan schimmel voorkomen. Je herkent dit vaak aan witte vlekken op de bladeren of stengels. Veel vaker krijgen planten in potten last van schimmels. Dit kan voorkomen wanneer een plant te vaak te veel water krijgt.
Roest
Wanneer je geel tot roodachtige vlekken ziet op de bladeren heeft de plant een roestschimmel. Een ernstige infectie zorgt ervoor dat de bladeren afvallen of dat de plant helemaal afsterft.
Hagelschotziekte
De naam van de ziekte zegt eigenlijk al wat het doet met de bladeren van je plant. Er komen namelijk gaten in alsof er met hagel op geschoten is. Let goed op of de gaten door de ziekte komen. Insecten of een tekort aan stikstof- en magnesium kunnen namelijk ook de oorzaak zijn van gaten in de bladeren.
Nu weet je met hoe je jouw tuingereedschap moet ontsmetten en welke middelen hiervoor gebruikt kunnen worden. Kende je deze methodes al of heb je na het lezen van deze blog iets nieuws geleerd? In ieder geval veel succes met het ontsmetten van jouw tuingereedschap. Hopelijk blijven je planten vrij van infecties en ziektes.