Hoe pomp je water uit een regenton?

3 november 2022
2 min leestijd

Wanneer je de tuinslang aansluit op de regenton zul je merken dat het water er maar langzaam uitstroomt. Hierdoor zal het sproeien van de tuin of een andere klus erg langzaam gaan. In deze blog leggen we daarom aan je uit hoe je water goed uit een regenton kan pompen. 

Zo pomp je water uit een regenton:
Om water goed uit de regenton te pompen heb je een regentonpomp (ook wel dompelpomp genoemd) nodig. Je plaatst deze in de regenton, bevestigd de tuinslang op het koppelstuk die op de regentonpomp zit en je steekt de stekker in het stopcontact. Zet de regenton aan en je kunt nu met met goede druk je tuin sproeien. 

Het water uit een regenton pompen doe je dus met een regentonpomp (een andere naam is dompelpomp). Lees vooral verder als je meer informatie wil over dit product. In deze blog leggen we onder andere uit waarvoor je een regentonpomp allemaal kan gebruiken, waar je op moet letten als je er een koopt, wat de beste regentonpomp is én waar je deze kan kopen.

Stap voor stap uitleg installatie van een regentonpomp

Met een regentonpomp (ook wel dompelpomp genoemd) kun je gemakkelijk water uit een regenton pompen. Het water wat je uit de regenton pompt kun je voor meerdere doeleinden gebruiken, maar daar straks meer over. We leggen nu eerst stap voor stap aan je uit hoe je te werk moet gaan.

Stap 1
Verwijder eerst de deksel van de regenton.

Stap 2
Stel de lengte van de telescopische arm in zodat de onderkant van de regentonpomp helemaal tot de bodem van de regenton kan zakken.

Stap 3
Plaats nu de regentonpomp in de regenton en hang het besturingsconsole eventueel aan de rand van de regenton. Je kan deze ook gewoon naast je regenton leggen als je hem niet kan ophangen.

Stap 4
Sluit de tuinslang aan op het koppelstuk van de regentonpomp.

Stap 5
Steek nu de stekker van de regentonpomp in het stopcontact. Indien die van jouw op een accu werkt hoef je allemaal maar de schakelaar om te zetten zodat deze aangaat. 

Stap 6
Stel de regentonpomp eventueel in: kies hoeveel liter water er per minuut uit moet komen. Je verandert hiermee het aantal bar. Hoe meer liter per minuut hoe hoger het aantal bar. Dit betekend dat hoe hoger je deze insteld hoe harder het water eruit zal spuiten.

Stap 7
Draai nu (indien deze dicht zit) de kraan van de regentonpomp open. Zodat het water door je tuinslang loopt. 

Let op!

Nadat je klaar bent met je klus moet je altijd de regentonpomp uit de regenton halen. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een regentonpomp?

Er zijn veel verschillende soorten regentonpompen verkrijgbaar. Lees hieronder waar je op moet letten als je er een wil kopen.

Druk
De belangrijkste factor bij het kopen van een regentonpomp is de druk die hij kan produceren. Met name als je een grote tuin hebt of een lange tuinslang moet de regentonpomp voldoende druk kunnen creëren. Wanneer dit te weinig is zul je nog niet goed de tuin kunnen bewateren. 

Merk
Er zijn verschillende merken regentonpompen verkrijgbaar. Merken als Gardena, Hozelock, Bosch, Batavia en Hyundai ken je vast wel. Wanneer je bijvoorbeeld al meerdere producten hebt van bijvoorbeeld Gardena of Hozelock raden we je aan een regentonpomp van Gardena of Hozelock te kopen. Dit omdat je andere producten zoals de tuinslang daar naadloos op aan kan sluiten. Je hoeft in dit geval dan geen extra koppelstukken of dergelijke aan te schaffen. 

Prijs
Natuurlijk is de prijs een belangrijke factor bij de aanschaf van een regentonpomp. Prijsklasse variëren tussen de €45 en €150. Vaak is goedkoop duurkoop. Ga bij jezelf daarom na hoeveel je de regentonpomp gaat gebruiken. Wil je deze intensief gebruiken kies dan voor kwaliteit. Kies in dit geval een duurdere variant aangezien deze beter zijn werk doen en vaak langer mee gaan.

Bedraad of met accu
Er zijn regentonpompen op de markt die een stopcontact nodig hebben maar ook die op een accu werken. 

Indien je regenton niet in de buurt van een stopcontact staat is het raadzaam om een regentonpomp te kopen die op een accu werkt. In dit geval ben je niet telkens in de weer met het leggen van een verlengsnoer.  

Garantie
Let goed op hoeveel garantie je krijgt op dit product. Veelal is het standaard een jaar. Koop je er echter een van Gardena dan heb je standaard 2 jaar garantie. Veel regentonpompen van Gardena hebben zelfs 40 maanden garantie.

Geluid
Wanneer je een regentonpomp aanzet zal deze geluid maken. De motor die ervoor zorgt dat er voldoende druk ontstaat kan behoorlijk wat decibel produceren. Het verschilt per regentonpomp hoeveel geluid deze maakt. Sommige zijn voorzien van een extra behuizing om het geluid te reduceren. 

Wat is de beste regentonpomp?

De beste regentonpomp is de Gardena - Regentonpomp 4700/2 Inox Auto.

Deze is het beste kwa prijs/kwaliteit verhouding en is te koop voor €125,-. Tevens krijg je op deze regentonpomp maarliefst 40 maanden korting. 

Belangrijke voordelen van deze regentonpomp:

 • Capaciteit van 4700 liter per uur bij een druk van 2,3 bar
 • Te gebruiken voor een normale sproeikop maar ook grotere varianten zoals de AquaZoom
 • Geïntegreerde filter waardoor deze niet door vuil kan beschadigen
 • Met vlotterschakelaar zodat de pomp niet droog kan lopen
 • De in- en uitschakelhoogte kun je zelf bepalen
 • De pomp zuigt tot 5 mm restwaterhoogte door eenvoudig de schakelaar te bevestigen
 • Met de telescopische buis kan je het water zonder verlies of knikken over de rand van het vat sturen. De buis is makkelijk in te stellen (670-870 mm) voor jouw regenton
 • Makkelijk te vervoeren door antisliphandgreep

Belangrijke specificaties

 • Vermogen: 550 W
 • Max. toevoercapaciteit4700 l/h
 • Maximale druk: 2.3 bar
 • Max. dompeldiepte7 m
 • Max. toevoer kop head: 23 m
 • Max. vloeistoftemperatuur: 35 °C
 • Kabellengte10 m
 • Elektrische beschermingsklasseIP X8
 • Tescopische hals: 760-960mm

Waarom water uit regenton pompen?

Er zijn verschillende redenen waarom je water uit een regenton wil pompen. Welke dat zijn lees je hieronder: 

De tuin water geven
De voornaamste reden om een regentonpomp te installeren in de regenton is om je tuin goed water te kunnen geven. Zonder een regentonpomp wordt het water geven van de tuin een tijdrovende klus. Dit omdat het water er simpelweg te langzaam uitstroomt.

Het mooie is dat je op de regentonpomp ook bijvoorbeeld een zwenksproeier kan aansluiten. Handig voor als je het gazon water wil geven. 

Auto schoonmaken
Met een regentonpomp creëer je voldoende druk dat je ook goed de auto schoon kan sproeien. In dit geval is het echter ook belangrijk dat het water gefilterd is. Hier mag bijvoorbeeld geen zand meer in zitten. Meer informatie over alle verschillende soorten filters voor een regenton lees je hier.

De regenton legen
Als de winter aanbreekt is het verstandig om de regenton geheel te legen. Dit om te voorkomen dat de regenton bevriest. Met een regentonpomp is de regenton binnen no-time leeg. 

Deze blog vind je wellicht ook interessant 

Hoe voorkom je dat de regenton verstopt raakt?

Waar kan ik een regentonpomp kopen?

Gelukkig zijn regentonnen zowel in bouwmarkten, tuincentra als online verkrijgbaar. Doordat het aantal aanbieders ruim is kun je vaak voor scherpe prijzen een regentonpomp kopen. Veelal worden er ook aanbiedingen gedaan. Hierdoor kun je de regentonpomp die jij op het oog hebt wellicht tegen flinke korting kopen.  

Conclusie

Je weet nu hoe je water uit een regenton kan pompen. Hiervoor is dus een regentonpomp gemaakt. Zoals je hebt kunnen lezen heb je er voor €45,- al een. Deze maakt het sproeien van de tuinof een andere klus een stuk gemakkelijker aangezien deze dus voor veel meer druk zorgt. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht. In deze blog hebben we het ook gehad over het aansluiten van de tuinslang op de regetonpomp. Meer blogs over de tuinslang vind je hier.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen