Hoe voorkom je dat de vuurkorf gaat roesten? (6 handige methodes)

1 augustus 2022
2 min leestijd

Iedereen die in het bezit is van een vuurkorf zal er vroeg of laat last van hebben: roest. Helemaal voorkomen dat een vuurkorf gaat roesten is lastig. In deze blog leggen we aan je uit hoe je de kans op roestvorming op de vuurkorf in ieder geval kan beperken tot een minimum. 

Door de vuurkorf in z’n geheel in te smeren met een dikke laag olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) verklein je de kans op roest. Olie heeft de eigenschap om water tegen te houden. Hierdoor bereikt het water niet het ijzer en kan het niet gaan roesten. Door de vuurkorf na gebruik op te bergen op een droge plek of door deze in te pakken in een beschermhoes wordt de kans op roestvorming nog kleiner. 

Wanneer je verder leest gaan we uitgebreider in op bovenstaande methode én geven we nog andere manieren om roestvorming te verkleinen. In deze blog leggen we tevens uit het komt dat er roest op het ijzer komt en of het erg is als dit gebeurd. 

6 handige tips om te voorkomen dat de vuurkorf gaat roesten

Helemaal voorkomen dat de vuurkorf gaat roesten is erg lastig. Als je onderstaande methode(s) hanteert zorg je in ieder geval dat het proces van roesten wordt beperkt. 

Vuurkorf insmeren met olie
Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Olie (bijvoorbeeld plantaardige olie zoals zonnebloem olie)
  • Oude doek
  • Oude kranten, een stuk karton, oud laken of doek

Gelukkig is de klus heel simpel: zet de vuurkorf op oude kranten, een stuk karton of een oud laken. Hiermee voorkom je dat de olie op je tuintegels komt. Neem nu de doek en doe hier een flinke laag olie op. Vervolgens smeer je gehele vuurkorf hiermee in. 

Olie heeft de eigenschap om water tegen te houden. Doordat het ijzer is ingesmeerd met olie kan water (zoals regen, sneeuw en vocht) niet bij het ijzer komen en kan dit dus niet gaan roesten. 

Vuurkorf impregneren met speciale spray
In plaats van olie kan je de vuurkorf ook impregneren met een daarvoor speciaal gemaakte spray. Dit is een erg simpele klus en in een handomdraai gedaan. 

Wat je hiervoor nodig hebt is een anti-roest spray, een oud laken, oude kranten of een kartonnen plaat én eventueel latex handschoenen. 

Zet de vuurkorf op het oude laken, oude kranten of een kartonnen plaat. Hierdoor voorkom je dat de spray op je tuintegels komen. Spray vervolgens de gehele vuurkorf in met de anti-roest spray. Volg hierbij de instructies op die vermeld staan op de spuitbus. 

Gebruik de latex handschoenen eventueel om om te voorkomen dat de spray op je handen terecht komt. 

Koop een vuurkorf met een zwarte coating of een vuurkorf die niet van ijzer is gemaakt
Er zijn vuurkorven op de markt die zijn voorzien van een speciale zwarte coating. Deze coating is over het metaal gespoten zodat deze beter is bestand tegen de verschillende weerselementen die roest veroorzaken. Je kunt deze vuurkorf zien als een vuurkorf die niet roest. 

Er zijn ook veel vuurkorven die niet gemaakt zijn van ijzer en dus ook niet kunnen roesten. Denk bijvoorbeeld aan een vuurkorf gemaakt van steen of klei. Meer informatie over alle verschillende soorten vuurkorven lees je in deze blog. 

Vuurkorf inpakken met een beschermhoes
Veel mensen kiezen ervoor om de vuurkorf het gehele jaar buiten te laten staan. Hierdoor wordt deze blootgesteld aan allerlei weerselementen. Met name regen, sneeuw en hagel zorgen dat een vuurkorf gaat roesten. 

Om te zorgen dat dit niet de vuurkorf bereikt kun je jouw vuurkorf inpakken met een speciaal daarvoor gemaakte beschermhoes. Het liefste zet je de vuurkorf meteen ook op een paar houten klosjes. Dit zorgt ervoor dat vocht en kou dat van de grond komt niet bij de poten van de vuurkorf terecht kan komen.

De vuurkorf binnen op een droge plek zetten
Indien je genoeg opbergruimte hebt kun je kiezen om de vuurkorf na gebruik goed schoon te maken en deze binnen op te bergen. Doe dit het liefst op een plek waar het niet vochtig is of kan vriezen. Denk bijvoorbeeld aan een garage, bijkeuken of de zolder.

Let op!

In een tuinhuis, schuurtje, garage en zelfs in sommige bijkeukens kan het in de winter ook vriezen en vochtig zijn. Deze plekken bieden niet het gehele jaar volledige bescherming. 

Gebruik geen water om het vuur te doven
Veel mensen zijn geneigd om een emmer water over de vuurkorf te gooien als ze het vuur willen doven. Dit is als je wil dat er geen roest op de vuurkorf komt geen slim idee. Met name omdat je nadat je dit gedaan hebt niet de vuurkorf gelijk kan droog maken. Dit omdat de vuurkorf daar nog veel te heet voor is. 

Als je de vuurkorf wil doven kun je dit het beste doen door geen hout meer toe te voegen. Hierdoor zal het vuur op den duur vanzelf doven. Meer informatie over hoe je het beste een vuurkorf kan doven lees je in onze blog De vuurkorf uit maken of laten uitbranden? (volledige uitleg)

Hoe komt het dat de vuurkorf gaat roesten

Veel mensen kiezen ervoor om een vuurkorf gedurende het hele jaar buiten te laten staan. Wanneer hier geen beschermhoes overheen zit wordt deze blootgesteld aan allerlei weerselementen. Denk aan regen, hagel, sneeuw, kou en hitte. Met name als een vuurkorf nat wordt zal deze op den duur gaan roesten. 

Zoals al eerder genoemd gooien mensen vaak een emmer water over de vuurkorf als ze deze willen doven. Wanneer je dit maar vaak genoeg doet zal er op den duur roest ontstaan. 

Is het erg als er roest zit op een vuurkorf?

Het is belangrijk om te weten hoeveel roest er op de vuurkorf zit. Een klein beetje roest is geen probleem toch het is wel verstandig om dit weg te halen

Hoe meer roest hoe erger de vuurkorf kan beschadigen. Roest zorgt er namelijk voor dat metaal uitzet. Hierdoor wordt het metaal verzwakt, broos en schilferig. Doordat roest lucht- en waterdoorlatend is zal het ijzer op den duur geheel kunnen scheuren of afbreken. Dit betekend dus dat roest de vuurkorf dusdanig kan beschadigen dat de vuurkorf kapot gaat. 

Roest op de vuurkorf, wat nu?

Zoals al eerder aangegeven bestaat er ondanks al de maatregelen die je treft toch een kans dat de vuurkorf gaat roesten. Roest verwijderen kan gelukkig op verschillende manieren. Het ligt er tevens aan hoeveel roest er op de vuurkorf zit. Meer over hoe je roest het beste van een vuurkorf kan verwijderen lees je in onze blog Roest op de vuurkorf verwijderen doe je zo (makkelijke methode).

Conclusie

Volledige garantie dat de vuurkorf niet gaat roesten kunnen we je helaas niet geven. Gelukkig ken je nu de verschillende tips om het te beperken. Mocht het ijzer toch gaan roesten dan raden we aan snel actie te ondernemen. Hoe sneller je erbij bent hoe makkelijker je de roest kan verwijderen. Natuurlijk kun je ook altijd nog kiezen voor een vuurkorf met een speciale coating of eentje die is gemaakt van steen of klei.

Wil je meer handige tips omtrent de vuurkorf dan raden we je aan om onze blog 13 handige tips voor vuurkorf bezitters (voor beginners en gevorderden) te lezen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen