Je wil de tuin water gaan geven met het water wat in je regenton zit. Je draait de kraan open maar merkt dat er geen water uitkomt. De regenton is verstopt geraakt. In deze blog leggen we aan je uit hoe je dit kunt voorkomen.
Zo voorkom je dat de regenton verstopt raakt:
Plaats een regenton filter bovenin de regenton. Zodra er vuil in de regenton komt via de regenpijp zal het filter het vuil tegenhouden. Hierdoor kan het niet naar beneden stromen en kan het niet voor je kraan gaan zitten. Haal regelmatig het vuil van het filter af om te voorkomen dat er teveel vuil in komt.
Wanneer je verder leest geven we nog meer uitleg over bovenstaande methode. We leggen ook uit welke andere methodes je kan toepassen. Daarnaast leggen we uit welk vuil je allemaal in een regenton kan treffen en hoe je deze schoonmaakt.
Regentonfilter
De makkelijkste en goedkoopste manier om te voorkomen dat er vuil in de regenton komt is door een regenton filter te plaatsen. Dit is een ronde filter die als het ware als een soort zeef werkt.
Je plaatst deze door simpelweg de deksel van de regenton te openen en het filter bovenin te bevestigen. Je bevestigd deze voor het gat waar het water de regenton in stroomt. Het water stroomt door het filter, het vuil zoals bladeren en afval blijven liggen.
Zorg wel dat je regelmatig (met name in de herfst) de bladeren weghaalt. Haal simpelweg de deksel van de regenton en gooi de bladeren in de GFT-bak. Indien je dit niet doet kan op een gegeven moment het water niet meer in de regenton komen omdat er teveel blad voor het filter zit.
Vulautomaat (regendief) of bladscheider
Veel mensen plaatsen een vulautomaat op de regenpijp zodat het water wat door de regenpijp stroomt naar de regenton stroomt.
Een vulautomaat is vaak voorzien van twee standen. Namelijk een zomer- en winterstand. Door deze in de herfst al op winterstand te zetten voorkom je dat er via de regenpijp vuil in de regenton terecht komt. Het gevolg is echter wel dat er helemaal geen regenwater meer in de regenton terecht komt. De vraag is echter of dit ook wel nodig is aangezien je de tuin in de herfst geen water hoeft te geven.
Je kan ook een bladscheider op de regenpijp aansluiten. Deze zorgt ervoor dat het blad wat in de regenpijp terecht komt wordt afgevoerd naar buiten. Dit valt via de bladscheider gewoon in je tuin. Het water stroomt wel verder door de regenpijp naar je regenton.
Maak zelf een filter
Een filter hoef je niet perse aan te schaffen. Met een beetje creativiteit kun je zelf ook een filter maken. Neem bijvoorbeeld kippengaas, knip een cirkel ter grote van je regenton uit en plaats deze in de regenton. Is een stuk gaas niet genoeg? Knip er dan nog een uit en plaatst deze over het andere deel.
Pak het probleem aan bij de bron
Tot slot kun je er ook voor kiezen om het probleem aan te pakken bij de bron. In dit geval is dit de dakgoot. Via de dakgoot komt immers al het vuil de regenton in.
Je kan er daarom voor kiezen om een dakgootegel of een gootdrain te plaatsen. Beide voorkomen dat er bladeren in de dakgoot terecht kunnen komen.
Er zijn verschillende soorten vuil die in de regenton terecht kunnen komen. Welke dit zijn lees je hieronder.
Bladeren
Het meeste vuil wat in de regenton terecht kan komen zijn bladeren. Wanneer in de herfst de bladeren weer van de bomen vallen heb je hier het meeste last van. De bladeren waaien alle kanten op, waaronder op het dak van je woning, maar ook bijvoorbeeld je garage, tuinhuis of schuur.
Zodra het regent neemt het water de bladeren mee de dakgoot in. De bladeren stromen via de dakgoot naar de regenpijp waarna het vervolgens in de regenton terecht komt.
Bladeren kunnen naar de bodem zakken en voor het kraantje terecht komen. Hierdoor zal er geen óf minder water uit de kraan komen.
Afval
Helaas gooien nog steeds veel mensen afval op straat. Met name afval wat licht is heeft de kans om in jouw regenton terecht te komen. Denk bijvoorbeeld aan een leeg zakje chips of plastic verpakking van koekjes en snoep.
Dit materiaal wordt makkelijk door de wind meegenomen. Zo kan het je dak opwaaien en door regenval via de dakgoot naar de regenpijp worden gebracht. Daarna stroomt het dus je regenton in.
Het afval zinkt naar beneden en kan voor het kraantje van de regenton komen. Het gevolg is dat er geen water meer uit kan stromen.
Zand
Zand komt op je dak terecht door de wind en door regen. Bij harde windvlagen vliegt zand alle kanten op. Soms wordt ook door de regen zand meegenomen. Dit is bijvoorbeeld zand wat helemaal vanuit de Sahara is meegevoerd.
Een klein beetje zand in de regenton maakt niet zo veel uit. Als dit echter voor een lange tijd aanhoudt kan dit resulteren in een verstopte kraan. Zodra je de kraan namelijk opendraait komen er kleine zanddeeltjes in de kraan terecht en kunnen hier blijven zitten. Op den duur resulteert dit zich in een verstopte kraan.
Takjes
Het kan zelfs gebeuren dat er kleine takjes in je regenton terecht komen. Deze waaien van bomen af en komen op je dak terecht. Zodra het regent stromen de takjes met het water de regenpijp in naar de regenton.
Als een takje naar de bodem van de regenton zakt kan deze voor het kraantje komen. Dit kan de watertoevoer naar buiten blokkeren.
Ondanks eerder genoemde maatregelen is het verstandig om zo nu en dan de regenton schoon te maken. Omdat bovenstaande methodes geen zand filteren kan het zijn dat de regenton op den duur toch verstopt raakt. Dit komt doordat het kraantje vol kan komen te zitten met zand.
Daarom is het verstandig om zo nu en dan de regenton én het kraantje schoon te maken. Gelukkig is dit geen lastige klus én kost dit niet veel tijd. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe maak je een regenton schoon?
Je weet nu op welke manieren je kan voorkomen dat er vuil als bladeren en afval in de regenton komt. Door een van bovenstaande methodes toe te passen zorg je dat de regenton veel minder snel verstopt kan raken. Helaas is het dus lastig om te voorkomen dat er zand in de regenton terecht komt. Dit kan op den duur zorgen voor een verstopte kraan (dit duurt gelukkig vaak wel even voor dit het geval is). Gelukkig is het schoonmaken van het kraantje geen moeilijke klus én hoef je dit niet vaak te doen.
Benieuwd naar meer interessante blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht.