Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem?

19 juli 2022
1,5 min leestijd

Wanneer je in de winter je tuinslang in de tuin laat liggen kan deze bevriezen. Het resterende water in de slang veranderd door de lage temperaturen in ijs. In deze blog leggen we uit hoe je voorkomt dat je tuinslang bevriest maar ook wat je moet doen als deze bevroren is. 

Zo voorkom je dat een tuinslang bevriest:

  1. Draai de kraan waar de tuinslang op aangesloten is dicht
  2. Verwijder knikken in de slang als deze er zijn
  3. Druk de sproeikop in zodat het resterende water uit de slang loopt
  4. Ontkoppel de tuinslang van de kraan en laat het laatste resterende water eruit lopen
  5. Rol de slang op
  6. Berg de slang op waar het niet vriest 

Wanneer je verder leest geven we een uitgebreidere uitleg over hoe je voorkomt dat je tuinslang bevriest. We leggen echter ook uit wat je moet doen als je tuinslang toch bevroren is, of deze kapot kan gaan als die bevroren is maar ook of er tuinslangen bestaan die niet kunnen bevriezen. 

Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat je tuinslang bevriest. Gelukkig kun je dit in 6 makkelijke stappen realiseren. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Stap 1
De eerste stap is zorgen dat de kraan waar de tuinslang op aangesloten is dicht is. 

Simpelweg omdat anders het water blijft stromen. Veelal zal dit de buitenkraan zijn maar dit kan bijvoorbeeld ook de keukenkraan of wc-kraan zijn aangezien je hier ook een tuinslang op aan kunt sluiten. 

Stap 2
Kijk vervolgens goed of er geen knikken in de slang zitten. Als dit wel het geval is kan namelijk niet al het water weglopen als je stap 3 uitvoert. Controleer de gehele slang en haal eventuele knikken weg.

Stap 3
Druk nu de knop van de sproeikop in, dit zorgt ervoor dat het resterende water uit de slang loopt. 

Stap 4
Nu is het de taak om de tuinslang te ontkoppelen van de kraan. Door hem los te koppelen merk je dat er al wat water zal weglopen. Je kan eventueel ook de sproeikop ontkoppelen. 

Tip

Door een van de uiteindes van de slang laag te houden en de rest van de slang hoog kan er nog wat water weglopen. Door dit te doen weet je zeker dat er helemaal geen water meer in zit. 

Stap 5
Nu je weet dat al het water uit de tuinslang is wordt het tijd om deze op te rollen. Door hem op te rollen neemt hij het minste ruimte in beslag en kan je hem makkelijk ophangen. Tevens hoef je hem niet uit de knoop te halen zodra je hem weer nodig hebt. 

Stap 6
Tot slot is het de bedoeling om de opgerolde tuinslang op te bergen. Je doet er goed aan om deze op een droge plek op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan je tuinhuis, bijkeuken of garage. 

Wanneer je alle stappen zorgvuldig doorloopt voorkom je dat de tuinslang bevriest. Door hem binnen op te bergen wanneer je deze niet gebruikt wordt de tuinslang niet blootgesteld aan allerlei weerelementen zoals regen, hitte en kou. Hierdoor wordt slijtage beperkt en kan je er jarenlang of wellicht levenslang gebruik van maken. 

Hoe ontdooi je een bevroren tuinslang

Wanneer de tuinslang is bevroren wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk ontdooien. Gelukkig kan dit op verschillende manieren:

Tuinslang ontdooien door hem binnen te leggen
Als de tuinslang netjes opgerold is kan je hem in een grote teil, grote emmer of in bad leggen. Doordat de temperatuur in je huis waarschijnlijk rond de 20 graden is zal het ijs in de tuinslang smelten. 

Tuinslang ontdooien met een föhn of heteluchtpistool
In de meeste huishoudens is wel een föhn te vinden, deze komt goed van pas als je deze klus moet klaren. Je zou de klus ook kunnen klaren met een heteluchtpistool. Loop de gehele slang na en verwarm de delen waar deze bevroren is totdat het ijs smelt.

Tuinslang ontdooien in de zon
Wanneer overdag de zon goed schijnt kan je de warmte hiervan gebruiken om het ijs te laten dooien. Dit werkt echter niet als het buiten vriest of wanneer het tegen het vriespunt aan ligt. 

Combineren
Tot slot zou je ook methodes kunnen combineren. Zo kan je bijvoorbeeld de tuinslang eerst in de zon leggen zodat het ontdooiproces al kan beginnen. Vervolgens ontdooi je de rest met bijvoorbeeld een föhn. Hierdoor ben je zelf minder tijd eraan kwijt. 

Gaat een tuinslang kapot als deze bevriest

Of een tuinslang kapot gaat nadat het water wat erin zit bevriest hangt af van verschillende factoren. Zo heeft de kwaliteit van de slang, de hoeveelheid water in de slang en de snelheid dat het water bevriest invloed. Een andere belangrijke factor is hoe vaak de tuinslang bevriest en ontdooid.

Wanneer het water in de slang bevriest zal het uitzetten. Hierdoor rekt de slang op en kunnen er gaatjes en scheurtjes ontstaan. Een klein gaatje of scheurtje is in eerste instantie wellicht geen groot probleem. Echter wordt dit een probleem als deze groter worden of wanneer er teveel gaatjes en scheurtjes in komen te zitten. 

Bij welke temperatuur bevriest een tuinslang

Zodra de temperatuur op of onder de 0 graden komt zal het water bevriezen. De dikte en het materiaal van de slang zorgen niet voor extra isolatie en voorkomen niet dat het minder snel zal bevriezen. Hierdoor kan het water al binnen 2 a 3 uur bevroren zijn. 

De leiding van een buitenkraan houdt het gelukkig wat langer vol. Deze bevriest bij een temperatuur van -7 graden. Meer over hoe je een buitenkraan en de leiding kan beschermen tegen vorst lees je in onze blog Zo bescherm je de buitenkraan tegen vorst.

Bestaan er tuinslangen die niet bevriezen

Er is een tuinslang op de markt die niet bevriest doordat deze constant wordt verwarmt. Deze variant wordt voornamelijk gebruikt in gebieden waar het vaak en lang koud is. Deze variant wordt veelal ingegraven in de tuin en moet mede daarom verwarmbaar zijn.

Het verwarmbare element in de slang blijft warm doordat deze wordt voorzien van stroom. Wanneer je echter de stroom eraf haalt zal ook deze slang gewoon bevriezen. 

Conclusie

Je weet nu welke stappen je moet doorlopen om te voorkomen dat je tuinslang zal bevriezen. Wanneer je dit altijd op tijd en zorgvuldig doet zal je lang van je tuinslang gebruik kunnen maken. Mocht hij toch bevriezen dan weet je nu gelukkig ook hoe je de tuinslang moet ontdooien.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen