Er is niets vervelenders dan ongedierte in de tuin. De GFT-bak kan hier een oorzaak van zijn. In deze blog leggen we aan je uit hoe je kan voorkomen dat er ongedierte op je GFT-bak afkomt.
Zo voorkom je ongedierte bij de GFT-bak:
Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over hoe je ongedierte bij de GFT-bak kunt voorkomen. In deze blog leggen we tevens uit welk ongedierte je in de tuin kan treffen maar ook welke andere redenen er zijn dat er ongedierte naar de tuin komt.
Een- of tweewekelijks wordt de GFT-bak geleegd door de vuilnisman. Zorg ervoor dat je GFT-bak aan de straat staat zodat etensresten niet voor langere tijd in de GFT-bak blijven. Eten dat langere tijd in de GFT-bak blijft zitten kan namelijk gaan rotten. Wanneer het gaat rotten gaat het harder stinken. De stank trekt ongedierte aan.
Leg onderin de GFT-bak een krant. Zodra je natte etensresten in de GFT-bak gooit vangt de krant eventueel vocht op. Dit voorkomt dat de bodem van de GFT-bak nat wordt.
Als de bodem van de GFT-bak nat is gaan etensresten en andere materialen die in de GFT-bak mogen sneller stinken en rotten. Dit leidt uiteindelijk tot meer ongedierte bij de GFT-bak.
Benieuwd wat je nog meer kan doen tegen een natte bodem van de GFT-bak? Lees dan onze blog De bodem van de GFT-bak is nat (dit doe je er tegen).
Er bestaat altijd een kans dat er etensresten achterblijven in de GFT-bak. Ook als je deze laat legen door de vuilnisman. Dit komt omdat etensresten kunnen blijven plakken aan de rand.
Daarom is het verstandig met enige regelmaat de GFT-bak schoon te maken. Hiermee voorkom je dat etensresten die vastgeplakt zijn langdurig blijven zitten.
Een brandschone GFT-bak is voor ongedierte totaal niet interessant.
Hoe je de GFT-bak makkelijk en snel schoon kan maken lees je in onze blog Hoe maak je de GFT-bak schoon?
Het is belangrijk om de GFT-bak niet in de volle zon te zetten. Vooral in de lente en de zomer kan de GFT-bak ontzettend warm worden wanneer deze in de zon staat. Dit zorgt ervoor dat het erg kan gaan broeien in de GFT-bak. Door de warmte gaat het afval (met name etensresten) sneller stinken en rotten. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen trekt met name de stank ongedierte aan.
Nadat je afval in de GFT-bak gooit is het noodzaak de deksel altijd te sluiten. Zorg er ook voor dat een GFT-bak niet te vol zit waardoor de deksel niet meer kan sluiten.
Door de deksel te sluiten verklein je de kans dat ongedierte het afval ruiken. Zodra ze dit wel ruiken komen ze er maar wat graag op af.
De deksel sluiten verkleint ook de kans op maden in de GFT-bak. Vliegen kunnen in de GFT-bak komen indien de deksel wel open staat. Zij leggen hier hun eitjes welke in een mum van tijd ontpoppen tot maden.
Indien je last hebt van maden in de container raden we je aan om onze blog Maden in de container voorkomen en bestrijden te lezen om er iets tegen te doen.
Benieuwd wat je nog meer kan doen tegen een stinkende GFT-bak? Lees dan onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak.
Wanneer je een schuur, tuinhuis of garage hebt kun je overwegen de GFT-bak binnen te zetten. Dit verkleint de kans dat ongedierte bij de GFT-bak kan komen. Het zorgt er ook voor dat de eventueel stank minder snel het ongedierte bereikt of dat ze deze helemaal niet ruiken. Tot slot zorgt het ervoor dat de GFT-bak niet in de zon staat en daardoor niet zal opwarmen.
Vlees- en visresten kun je met name in de lente en de zomer beter in een afgesloten zakje doen en in de normale container gooien. Dit soort etensresten kunnen namelijk sneller gaan stinken en rotten en dit dus met name als het warm is en de zon op de GFT-bak schijnt.
Rottend vlees en vis gaat veel erger stinken en wordt sneller geroken door ongedierte. Wanneer dit in de GFT-bak ligt is het vragen om problemen. Ongedierte zoals ratten, muizen, vliegen en mieren komen hier snel op af.
In de tuin kan je allerlei verschillende soorten ongedierte treffen. Of de dieren en insecten in onderstaande lijst worden gezien als ongedierte verschilt per persoon. De een zal het namelijk wel ongedierte vinden de andere niet.
Ongedierte in de tuin:
Niet alleen de GFT-bak kan een reden zijn dat er ongedierte op je tuin afkomt. Hieronder vind je de andere oorzaken die hiertoe kunnen leiden:
Dierenhok in de tuin
Heb je een dierenhok in de tuin zoals een konijnen- of kippenhok dan kan ongedierte afkomen op het eten wat je deze dieren geeft.
Denk bijvoorbeeld aan zaden, stukjes brood of overgebleven groente. Wanneer het desbetreffende dier wat je in de tuin hebt dit niet opeet komt er ongedierte op dit voedsel af.
Zo voeden muizen en ratten zich maar wat graag met overgebleven zaden, ook duiven en andere vogels eten dit graag. Insecten zoals mieren zijn alleseters en komen op alle voedselresten af.
Vogelvoer
Wanneer je vogelvoer in de tuin hebt hangen kan dit leiden tot ongedierte in de tuin. Wanneer een vogel zoals een koolmees het voer eet of meeneemt kan hiervan wat op de grond vallen. Zodra het op de grond ligt komen hier bijvoorbeeld ratten, muizen of mieren op af.
Regenton of vogelbad
Wanneer er geen deksel op de regenton zit of wanneer je een vogelbad in je tuin hebt is de kans groot dat hier ongedierte op af komt. Met name muggen worden snel aangetrokken tot open water dat stil staat. Zij gebruiken het water om hun eitjes in te leggen.
Planten en groenten
Voorkomen dat er ongedierte de tuin in komt is erg lastig aangezien je planten (en misschien ook groenten) in de tuin hebt staan.
Denk bijvoorbeeld aan slakken, deze buikpotigen komen op allerlei verschillende planten af om zich te voeden met het sap dat in bladeren zit.
Volledig voorkomen dat er geen enkele ongedierte in de tuin komt is erg lastig. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er naast de GFT-bak nog andere redenen waarom er ongedierte in de tuin kan komen.
Zodra je planten in de tuin hebt is het bijna onmogelijk om ongedierte te voorkomen. Wanneer je volledige tuin betegeld is zal het ongedierte tot een minimum beperkt kunnen worden. Echter kan je dan ook bijvoorbeeld last hebben van mieren. Daarnaast kunnen wij een tuin die volledig vol ligt met tegels eigenlijk geen tuin meer noemen.
Je weet nu hoe je ervoor zorgt dat er geen ongedierte meer op je GFT-bak afkomt. Helemaal voorkomen dat er ongedierte in de tuin komt is echter wel lastig. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er nog veel andere oorzaken waarom je ongedierte in de tuin kan hebben.
Benieuwd naar meer informatie over containers en GFT-bakken? Klik dan hier voor een overzicht van alle blogs over dit onderwerp.