Een veel voorkomend probleem wanneer je de vuurkorf aansteekt is dat er te veel rook ontstaat. Dit zorgt voor overlast en is bovendien schadelijk voor mens en milieu. In deze blog leggen wij aan jou uit hoe je zorgt dat de vuurkorf niet rookt.
Om te zorgen dat een vuurkorf niet rookt moet je de juiste materialen gebruiken. Gebruik daarom alleen aanmaakblokjes, aanmaakhout en droge houtblokken. Gebruik geen materialen als papier, karton en geimpregneerd hout. Zorg bovendien dat een vuurkorf niet te vol ligt. Laat voldoende ruimte tussen het aanmaakhout en de houtblokken. Als er te weinig zuurstof bij het vuur komt ontstaat er veel rook.
Wanneer je hout in brand zet zal er altijd rook ontstaan. Echter kun je door onderstaande tips te hanteren het rook dat ontstaat vele malen verkleinen. We leggen in deze blog ook uit welke vuurkorf er is die helemaal geen rook veroorzaakt én dat er ook alternatieven zijn voor een vuurkorf.
Hieronder leggen we uit waar je allemaal rekening mee moet houden om de kans op rook te verkleinen. Het is belangrijk om alle verschillende punten in acht te nemen.
Gebruik van verkeerde materialen
Een van de meest voorkomende oorzaken waarom een vuurkorf te veel rookt is omdat er verkeerde materialen worden gebruikt. Men is geneigd om van alles en nog wat in een vuurkorf te leggen.
Steek bijvoorbeeld een vuurkorf niet aan met papier of karton. Dit zorgt voor onnodig veel rook, het brand te kort om aanmaakhout goed aan te krijgen en het is bovendien niet toegestaan. Dit is niet toegestaan omdat het veel rook en vliegas veroorzaakt.
Gebruik daarom altijd aanmaakblokjes, deze zijn speciaal gemaakt om aanmaakhout in brand te krijgen. Zorg ook voor goed aanmaakhout. Dit is droog hout wat niet heel groot is en snel vlam vat. Beide zijn verkrijgbaar in tuincentra en bouwmarkten.
Sommige mensen kiezen ervoor om dennenappels- of naalden in de vuurkorf te gooien. Hoewel dit een fijne geur geeft kan dit onnodig rook veroorzaken. Als je dit graag wil moet je er niet teveel van opgooien.
Gebruik van verkeerd hout
Indien er verkeerd hout op de vuurkorf terecht komt kan dit zorgen voor onnodig veel rook en rook dat lang blijft aanhouden. Met verkeerd hout bedoelen we alle soorten hout behalve houtblokken die goed droog zijn.
Het komt vaak voor dat er geimpregneerd hout op een vuurkorf wordt gelegd. Bijvoorbeeld hout dat is overgebleven van een klus. Geïmpregneerd hout is behandeld hout dat zorgt dat het langer mee gaat. Hier komen bijvoorbeeld geen schimmels en bacteriën op. Doordat het behandeld is ontstaat er extra veel rook en komen er schadelijke stoffen in de lucht.
Met verkeerd hout bedoelen we ook houtblokken die nog te nat zijn. Als houtblokken te nat zijn duurt het lang voor ze vlam vatten. Doordat het vuur in aanraking komt met het vocht in het hout ontstaat rook. Dit blijft roken totdat al het vocht is ontnomen uit de houtblokken. Droog hout herken je doordat het makkelijk splijt/scheurt en doordat de barst los zit.
Gebruik alleen droge houtblokken die een gecertificeerd keurmerken hebben als FSC en PEFC.
Meer informatie over de soorten hout die je kan gebruiken vind je in onze blog Welk hout moet ik gebruiken voor een vuurkorf?
De stapel hout is niet goed opgebouwd
Om onnodig rook te voorkomen moet er een goede stapel gemaakt worden waarbij de verhouding van aanmaakblokjes, aanmaakhout en de houtblokken juist moet zijn. Indien dit niet het geval is zal het lang duren voor de vuurkorf goed brand en zal er tot die tijd veel rook zijn.
Een ander probleem is dat alles te compact op elkaar wordt gelegd. Als alles dicht op elkaar ligt kan er maar weinig zuurstof bij het vuur, hierdoor ontstaat veel rook.
Meer informatie over hoe je de vuurkorf goed aansteekt en de opbouw van het hout lees je in onze blog Hoe steek je een vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)
Te veel houtblokken in een keer op de vuurkorf
Als het vuur eenmaal goed brand zul je merken dat de rook is afgenomen. Om te zorgen dat dit zo blijft moet je niet in een keer te veel houtblokken op het vuur gooien. Indien er te veel houtblokken in een keer op het vuur worden gelegd heeft het vuur te veel moeite om het hout aan te krijgen, hierdoor ontstaat veel rook. Leg daarom telkens maar een blok hout op het en leg er pas een nieuwe op als deze goed brand.
Wanneer je teveel hout op de vuurkorf legt kan deze (wellicht onnodig) lang branden. Het is niet veilig en tevens niet toegestaan om een brandende vuurkorf te verlaten. Het beste is om de vuurkorf te verlaten als deze is uitgebrand. Meer info hierover vind je onze blog Vuurkorf uitmaken of uit laten branden? (volledige uitleg)
Een vieze vuurkorf
Het is belangrijk om een vuurkorf schoon te maken na gebruik. Dit betekend dat je as en oude houtblokken moet verwijderen. Doe je dit niet en ga je een nieuw vuur maken dan zul je merken dat er veel rook ontstaat.
Zoals al eerder aangegeven is rook onvermijdelijk. Het is daarom verstandig alle ramen en deuren te sluiten voor je de vuurkorf aan gaat steken. Dit zorgt ervoor dat je huis niet gaat stinken naar rook. Licht eventueel ook de buren in zodat ook zij hier geen last van hebben.
Mocht je de ramen en deuren toch open hebben gelaten en als de geur in je kleding is gaan zitten dan raden we aan om onze blog 7 vragen beantwoord over de vuurkorf te lezen. Hierin leggen we onder andere uit wat je tegen de rookgeur kan doen.
Wanneer je hout in brand zet zal er altijd rook ontstaan. Door alle tips in deze blog op te volgen zal de kans op rookvorming beperkt blijven. Gaan je ogen of huid irriteren, kun je niet goed ademen of vind je de geur niet fijn dan kun je kiezen voor een vuurkorf die op gas werkt.
Het is misschien wat minder avontuurlijk maar je hebt wel een gezellig vuurtje zonder rook.
Het enige wat je bij een vuurkorf die op gas werkt hoeft te doen is het gaskraantje opendraaien en met kaarsenaansteker zorgen dat het gas vlam vat.
Een vuurkorf op gas brengt tevens andere voordelen met zich mee. Zo hoef je de vuurkorf niet schoon te maken, geen aanmaakblokjes, aanmaakhout en houtblokken te komen en er komt geen fijnstof in de lucht.
Indien je absoluut geen rook wil kun je naast de vuurkorf die niet rookt ook nog aan andere alternatieven denken. Zo zijn er genoeg alternatieven die zorgen dat je warm blijft zodra het begint af te koelen. Denk bijvoorbeeld aan een deken, heaters of verwarmbare kussens. Meer informatie hierover vind je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?
Je weet nu wat je wel en niet moet doen om te zorgen dat jouw vuurkorf minder zal roken. Door alle bovenstaande punten te volgen zal je merken dat je veel minder rookvorming hebt. Vind je dit allemaal te veel gedoe dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een vuurkorf die werkt op gas. Deze zal namelijk helemaal niet roken.